Zobacz pełną wersję : niestrosc w d7000, ale tylko na zdjeciach
tak ja w temacie
d700o ostrzy jak brzytwa przy wideo
natomiast zdjecia wychodza nieostre, mydlane, widoczny frontfocus
szkla te same
ktos ma jakis pomysł?
A fotki na Live view też ostre? Zazwyczaj D7k walił skuchy na fazowym a na live view było dobrze, (czyli tak jak nagrywanie filmów).
Jeżeli fotki na live view są inne niż przez fazowy to "klasyczny" problem z AF w tej puszce. Masz o tym dwa długie tematy.
Tak przypuszczałem, ze zwiazane z różnymi metodami pomiaru ostrosci :/
A mikroregulacja zrobiona? Jeśli błąd jest stały (w funkcji odległości i ogniskowej), to powinno wystarczyć. Jeśli nie, lub brakuje zakresu, to serwis.
Zanim zapadnie wyrok zapytam........ luxius, kalibrację obiektywów poprzez odpowiednią opcję dostępną w menu, robiłeś ?
To wyślij body na kalibrację AF do serwisu Nikona. Powinno pomóc.
Ktos moze wie, na czym ta kalibracja polega? Do wykonania tylko w serwisie nikona? Wie ktos ile to kosztuje?
Jeżeli obiektyw i body są na gwarancji to 0zł. Poza gwarancją, 100zł od sztuki sprzętu (body, obiektyw liczone oddzielnie) - w oficjalnym serwisie
Ktos moze wie, na czym ta kalibracja polega? Do wykonania tylko w serwisie nikona? Wie ktos ile to kosztuje?
Kalibracja polega na programowym przestawieniu AF tak, aby trafiał, ale celność zależy też od samego szkła.
Mój D7k po kalibracji trafia ze wszystkimi szkłami jakie mam bez problemów i bez regulacji, poza jednym - Tamron 35-105/2.8 (65D) - jest z końca lat 80-tych XX w...
Ok, dzieki, wiec serwis NP- cudownie. Poza tym moj d7000 nie ostrzy dobrze z zadnym szklem , poza tym, ze przy LV ostrzy dobrze ze wszystkimi szklami jakie sie do niego zalozy... Wiec chyba wysle samo body..
Serwis nikona kalibrauje AF "do wzorca". Jak już wysyłasz puche i masz na gwarancji pozostałe obiektywy to wyślij wszystko. Może masz pecha i wszystkie obiektywy rozjechane tak samo :)