Zobacz pełną wersję : Tamron 24-70 mm f/2.8 - Problemy z AF
Panowie (i Panie również),
Potrzebuję Waszej pomocy. Kupiłem pierwszego Tamrona i się załamałem. Podłączam go do D80 i AF wariuje. Ostrzy "za przedmiotem". Jak ostrzę ręcznie wszystko jest ok, zdjęcia wychodzą "brzytwa" (po przesiadce z kitowego obiektywu:)). Niestety AF jest mi niezbędny do zdjęć reportażowych. Na początku myślałem, że to "słynne" błędy z pełną dziurą, ale niestety u mnie przy każdej przysłonie AF nie wyrabia.
Czy to problem szkła, czy może kompatybilności z body? Używałem kiedyś pożyczonego Tamrona 28-75 mm i nie miałem aż takich problemów.
Panowie (i Panie również),
Potrzebuję Waszej pomocy. Kupiłem pierwszego Tamrona i się załamałem. Podłączam go do D80 i AF wariuje. Ostrzy "za przedmiotem". Jak ostrzę ręcznie wszystko jest ok, zdjęcia wychodzą "brzytwa" (po przesiadce z kitowego obiektywu:)). Niestety AF jest mi niezbędny do zdjęć reportażowych. Na początku myślałem, że to "słynne" błędy z pełną dziurą, ale niestety u mnie przy każdej przysłonie AF nie wyrabia.
Czy to problem szkła, czy może kompatybilności z body? Używałem kiedyś pożyczonego Tamrona 28-75 mm i nie miałem aż takich problemów.
Spróbuj go oddać lub wymienić na inną sztukę.
Ostatecznie zostaje Ci kalibracja szkła.
Zakładając, że nie mam możliwości wymiany, ile kosztuje kalibracja?
zadzwoń http://www.foto-technika.pl/?/content/czytaj/kontakt
bo cena mocno zależy od modelu...
Dzięki za pomoc. Już się z nimi kontaktuję. Z tego co udało mi się wyszukać w zasobach wujka G. to tylko oni w PL kalibrują obiektywy Tamrona. Żaden serwis w Warszawie tego nie robi?
Zakładając, że nie mam możliwości wymiany, ile kosztuje kalibracja?
Kalibrację masz gratis, w ramach gwarancji dystrybutora.
Obiektyw nie pochodzi z PL dystrybucji, więc i tak będę musiał za to zapłacić. Czekam na odpowiedź foto-techniki.
Ponowię jednak pytanie. Czy tylko oni w PL są w stanie to zrobić? Nikt bliżej Warszawy się tym nie zajmuje?
Ok, dzięki za info. Niestety dopiero teraz szukając informacji na forach dowiedziałem się, że jeśli kupować Tamrona to tylko u Cichego :) Na przyszłość będę wiedział.
Gall_Anonimowy
18-03-2013, 22:29
mks a gdzie kupiłeś to szkło że nie masz polskiej gwarancji?
Odkupiłem je od kolegi, który swego czasu mieszkał na wyspach i stamtąd je przywiózł.
U mnie również występuje problem ze szkiełkiem. Jest ostre, szybkie celne...ale ze wspomaganiem z SB-910/900 łapie back focusy. Nie wiem czy próbować z kalibracją, bo z wyłączoną lampą działa idealnie. Może ten typ tak ma.
U mnie również występuje problem ze szkiełkiem. Jest ostre, szybkie celne...ale ze wspomaganiem z SB-910/900 łapie back focusy. Nie wiem czy próbować z kalibracją, bo z wyłączoną lampą działa idealnie. Może ten typ tak ma.
Nic nie kalibrować ! Po prostu wyłączać lampę wspomagającą. Ja w Canonie też tak muszę robić gdy pracuję z Sigmami.
Nic nie kalibrować ! Po prostu wyłączać lampę wspomagającą. Ja w Canonie też tak muszę robić gdy pracuję z Sigmami.
Dzięki za inf. oraz za sprzedaż tego szkiełka :) obiektyw poza wspomnianym mankamentem mogę w 100% polecić. Stabilizacja w praktyce na moje oko skuteczna na okolice 3 EV.
Wow dzięki. Obudziłeś nadzieję, ponieważ używałem jej zawsze z SB900 (ale także z parasolkami).
Nie mogę się doczekać aż wrócę do domu i sprawdzę.
Niestety ;( U mnie to nie pomogło.
Ma ktos jeszcze problemy z af w tym szkle,
Ma ktos jeszcze problemy z af w tym szkle,
Jakie problemy ??
U mnie działa idealnie.