PDA

Zobacz pełną wersję : Fotograf + modelka + zleceniodawca, kto z kim podpisuje umowę?

Aeon88
18-03-2013, 10:55
Witam,

Mam problem z umową.. Jako fotograf wykonałem sesję na zlecenie pewnej firmy, w sesji brała udział 1 modelka. Jak ma wyglądać sprawa z umową? Ja podpisuję jedną umowę z firmą na przekazanie praw majątkowych do zdjęć zawierając informację że nie mam prawa do wizerunku na zdjęciach (troche bez sensu) a firma z modelką podpisuje drugą umowę o odpłatne użyczenie wizerunku? Czy może ja z modelką podpisuję jedną umowę o wykorzystanie komercyjne jej wizerunku a potem drugą podpisuję ze zleceniodawcą o przekazanie praw majątkowych do zrobionych zdjęć?

Mam dylemat, bo na prosty rozum wydaje mi się że to firma podpisuje dwie umowy, ze mną i z modelką, pytanie tylko jak ja mogę przekazać majątkowe prawa co zdjęć jeśli nie mam prawa do wizerunku na nich, bo to firma podpisze umowę również z modelką o wykorzystanie tego wizerunku? Czy to nie jest bez sensu? Jak to ugryźć?

strebor
18-03-2013, 11:06
Wydaje mi się, że raczej to ty podpisujesz umowę z modelką w której będzie zgoda na wykorzystanie wizerunku i firmie sprzedajesz już całościową usługę.
Tak jak Ty to napisałeś stosuje się jeśli firma ma "swoją" modelkę z którą ma np podpisana umowę o wyłączności lub biorą modelkę z agencji.

fafniak
18-03-2013, 11:08
Jak sma wykoncypowałeś są 2 drogi do rozwiązania tego problemu.
Najłatwiej jednak jest :
1- umowa z firmą na przekazanie praw autorskich majątkowych z zanznaczeniem że umowa nei dotyczy przekazania praw do wizerunku osoby fotografowanej
2 - firma podpsiuje osobną umowę z modelką

To rozwiązanie ma zaletę taką ze cwaniactwo firmy (a to się zdarza) co do wykorzystania wizerunku pozostaje kwestią pomiędzy modelką a firmą

Drugie to podpisanie umowy z modelką i potem z firmą - łacznie z prawami do wizerunku

Wadą jest to że jeżeli firma przycwaniaczy to kłopot masz wpierw ty a potem znowu ty bo musisz ścigać firmę

Aeon88
18-03-2013, 11:13
Dzięki :) zrobię to pewnie w pierwszy sposób, czyli firma podpisuje dwie umowy. Miałem tylko dylemat czy mogę przekazać prawa majątkowe do zdjęć, na których jest modelka od której nie mam praw na wykorzystanie wizerunku :) ale jak można tak zrobić i firma może potem podpisać drugą umowę z modelką właśnie o wykorzystanie wizerunku to git, takie rozwiązanie najbardziej mi pasi ;)

Hmm, a co z możliwością publikacji tych zdjęć u mnie w portfolio? Wystarczy fakt, że modelka ma umowę z firmą gdzie odpłatnie użycza wizerunek a moja umowa z firmą będzie mówić że mogę zdjęcia publikować te zdjęcia u siebie w PF? Czy modelka mając umowę z firmą tylko firmie udostępnia wizerunek, a ja muszę mieć osobną umowę z modelką pozwalającą mi na publikację jej wizerunku na własnej stronie?

strebor
18-03-2013, 11:15
W sumie sposób fafniaka jest najbezpieczniejszy, kwestia jaka firma, niektórzy po prostu oczekują kompleksowej obsługi.

Aeon88
18-03-2013, 11:25
Z firmą uzgadniałem tą sprawę przed robieniem zdjęć i są nastawieni że będą to dwie umowy, jedna ze mną i jedna z modelką, nie powinno być problemu. Chciałem jedynie dopytać czy prawnie jest to ok. Tylko co z tą publikacją u mnie? Wpisać w umoie z modelką że pozwala na udostępnianie wizerunku firmom trzecim dzięki czemu zlecający może mi zezwolić na publikację jej zdjęć? Czy jednak ma to być oddzielna umowa między mną a modelką?

fafniak
18-03-2013, 11:36
Ale to zależy od tego jaką masz też umowę z firmą - foty są na wyłączność czy nie....
Druga sprawa - najbezpieczniej jest mieć z modelką umowę na wykorzystanie wizerunku w twoim portfolio (i tu wszelkie pola eksploatacji jakie przyjdą ci do głowy) a z firmą w umowie zawrzeć punkt że udzielają zgody na wykorzystanie przez ciebie w portfolio publikowanym
Kwestia podstawowa to kwestia rozpowszechniania - klucz wszelkich "problemów" ;)

Aeon88
18-03-2013, 12:12
Jak to brzmi? :D

1. Wykonawca oświadcza, iż z chwilą podpisania umowy przenosi na Zleceniodawcę wszelkie autorskie prawa majątkowe do 57 fotografii wykonanych na terenie XXXXXXXXXXXXX w dniach 8-9 marca 2013, wyłączając prawa do wizerunku osób, widocznych na fotografiach.

Może jakoś inaczej to zapisać? Co do umowy, przekazuję wszelkie prawa majątkowe, a oni mają mi udzielić licencji na publikację w moim portfolio. Kwestia że muszę mieć zgodę modelki, i nie wiem czy reguluje to fakt, że ona udostępnia wizerunek też na wszystkie pola eksploatacji, łącznie z udostępnianiem firmom trzecim, czy zabezpieczyć się też własną umową z modelką?

PS. Może ten zapis że nie przenoszę praw do wizerunku zapisać w osobnym punkcie? Jakaś podpowiedź jak to powinno brzmieć?

Aeon88
18-03-2013, 12:47
PS. teraz zrobiłem tak, brzmi chyba lepiej:

1. Wykonawca oświadcza, iż z chwilą podpisania umowy przenosi na Zleceniodawcę wszelkie autorskie prawa majątkowe do 57 fotografii wykonanych na terenie XXXXXXXXXXXXXXXXXXX w dniach 8-9 marca 2013 r.

2. Wykonawca oświadcza, iż nie posiada praw do wizerunków osób znajdujących się na wykonanych fotografiach oraz przenosi na Zleceniodawcę wyłącznie własne majątkowe prawa autorskie, w związku z czym wszelkie zezwolenia na wykorzystanie przez Zleceniodawcę w.w. wizerunków Zleceniodawca może otrzymać wyłącznie od ich właścicieli.

Aeon88
21-03-2013, 11:42
Dobra, wracamy do punktu wyjścia, firma "preferuje" drugie rozwiązanie, czyli ja podpisuję umowę z modelką a potem z firmą gdzie przekazuję prawa majątkowe do zdjęć razem z prawem do wizerunku.

Z tego co wiem (a mało w tym temacie wiem) ja podpisuję z modelką umowę o pozowanie wraz z przekazaniem praw do wizerunku. Potem podpisuję umowę z firmą gdzie przekazuję pełne prawa do zdjęć łącznie z prawami do wizerunku. Tylko teraz pytanie czy modelka biorąca udział w jednorazowej sesji zdjęciowej podchodzi pod umowę o dzieło czy musi to być umowa zlecenie z opłaceniem składek zus? Druga kwestia to czy wystarczy jedna umowa o dzieło/zlecenie mówiąca o pozowaniu w której również zamieszczę paragraf z przekazaniem praw do wizerunku czy do przekazania praw do wizerunku musi być oddzielna umowa?

strebor
21-03-2013, 12:05
A nie mówiłem...
cóż pozowanie raczej trudno podciągnąć po dzieło, teraz pytanie czy modelka nie jest czasem studentką w wieku do 26 lat, wtedy nawet zlecenie jest nie uzusowione.
Jeśli jednak będzie uzusowiona to wybrałbym metodę 2 umów oddzielnie na pozowanie oddzielnie na przekazanie praw do wizerunku, bo wtedy chyba do przekazania będzie można zastosować 50% kup i brak zusu i wtedy część kwoty z pozowania możesz ukryć w przekazaniu

Aeon88
21-03-2013, 12:14
Z tego co widzę w sieci wszyscy lub zdecydowana większość to pod dzieło podciąga. Księgowa do której dzwoniłem też tak to widzi. Zostanie więc chyba umowa o dzieło. PS. Modelka ma 25 lat ale nie studiuje, tylko pracuje na etat. Umowa o pracę.

strebor
21-03-2013, 12:25
No to jest na etacie i zarabia min najniższą krajową to nawet przy zleceniu masz tylko zdrowotne (tylko ona trochę traci Ty nic od siebie nie dokładasz)
Ja wiem że ludzie to podciągają pod dzieło, ale wczoraj przy kontroli mi się urzędniczka wygadała, że w tym roku są bardzo rozliczani z wyników kontroli kończących się mandatem, więc wielu urzędników będzie się czepiało wszystkiego co można, a sam przyznasz że akurat pozowania jako dzieło to można się przyczepić.
Co prawda można się bronić że bez pozowania nie mogłoby dojść do przekazania wizerunku dlatego wszystko jest dziełem, tu już bym się dowiadywał chociaż o ustną wersję Twojego urzędu

RobertMiernik
21-03-2013, 12:32
a sam przyznasz że akurat pozowania jako dzieło to można się przyczepić
Można, można, wszystko się rozbija o efekt, jeśli płacisz za pozowanie w celu osiągnięcia efektu to jest to dzieło, jeśli za pozowanie niezależnie od efektu to zlecenie.

Jeśli zapiszesz w umowie, że dotyczy pozowania do określonego zlecenia i efektem jest konkretny efekt to masz umowę o dzieło.

Za dzieło można również uznać rezultat niematerialny, gdy przedmiotem świadczenia jest np. nauczenie określonej umiejętności czy przeszkolenie do zawodu lub osiągnięcie ustalonego rezultatu. Przedmiotem umowy o dzieło może być np. sporządzenie bilansu, wykonanie zdjęć, stworzenie programu komputerowego, witryny internetowej (dzieło materialne) lub organizacja koncertu, konferencji, prezentacji nowego produktu firmy (dzieło niematerialne). Doprowadzenie do określonego z góry rezultatu dla zamawiającego może być także przedmiotem umowy o dzieło, jeżeli taki rezultat możliwy jest do zdefiniowania. Tak więc np. wykonanie analizy prawnej konkretnej sytuacji lub doprowadzenie do konkretnej sytuacji może być dziełem, podczas gdy usługa stałej konsultacji prawnej dziełem nie jest.
Prawnicy "zlecenie" nazywają "umową starannego działania", a "dzieło" – "umową rezultatu". Celem umowy o dzieło jest osiągnięcie określonego w jej treści rezultatu, podczas gdy celem umowy zlecenia jest samo działanie (praca), które nie musi doprowadzić do osiągnięcia określonego rezultatu. Umowa o dzieło powinna być uwieńczona konkretnym i sprawdzalnym rezultatem, wynagradzany jest sam rezultat a nie samo działanie. Czyli np. uzyskanie obrotu jest dziełem, ale praca z klientem na rzecz obrotu nie może zostać nazwana dziełem lecz zleceniem, ponieważ stanowi ona sposób wykonania dzieła.

Aeon88
21-03-2013, 12:35
A jak załatwić sprawę z przekazaniem wizerunku? Czytałem że modelka nie musi wyrażać zgody na publikację wizerunku jeśli dostała wynagrodzenie, ale chyba musi wyrazić zgodę jeśli chcę te zdjęcia odsprzedać firmie z pełnią praw majątkowych i również z prawami do jej wizerunku? Czyli suma sumarum i tak musze wpisać do umowy o dzieło pola eksploatacji wykorzystywania jej wizerunku (np sprzedaż zdjęć), za co ona dostaje zapłatę?

I czy oddzielać zapłatę za pozowanie od zapłaty za przekazanie praw do wizerunku czy określić to jako jedną opłatę w formie wynagrodzenia dla modelki?

RobertMiernik
21-03-2013, 12:37
Jest wręcz przeciwnie, jeśli nie dostała wynagrodzenia wycofanie zgody to jeden papier (wyrażenie woli), jeśli dostała wynagrodzenie jest to bardziej skomplikowane, więc jeśli chcesz sprzedać/publikować poważnie zdjęcia, koniecznie trzeba płacić - choćby 50 zł kwota jest nieistotna...

Oddzielanie tego chyba nie ma większego znaczenia...

strebor
21-03-2013, 12:41
Fajny cytat Robert, skąd go masz? Czytałem takie różne info na temat dzieła ale tak ładnie zebranego nie miałem

Aeon wydaje mi się że można to załatwić jedną umową. Z wizerunkiem jest ciężka sprawa bo pozwolenie zawsze można cofnąć, myślę że powinieneś zawrzeć w umowie jakąś karę za cofnięcie zezwolenia (i to uwzględniającą również kwotę którą Ciebie by obciążyli w takim wypadku.) Chyba bez konsultacji z prawnikiem się nie obędzie.

Aeon88
21-03-2013, 12:42
Nie no ona pieniądze dostanie, tu nie ma dylematu czy jej płacić czy nie, oczywiście dostanie wynagrodzenie. Tylko skoro jest zapis że jeśli je dostanie nie musi zgody wyrażać to myślałem że być może wystarczy zwykła umowa o pozowanie któego efektem mają być zdjęcia reklamowe lokalu, chyba jednak tak nie jest i mimo że jej zapłaciłem, to chcąc te zdjęcia dalej sprzedać (a sprzedam napewno firimie zlecającej sesję) to muszę w umowie z modelką wypisać pola eksploatacji wykorzystania jej wizerunku, na które ona zezwala za otrzymaną ustaloną opłatą. Tak?

PS. Strebor, faktycznie, w umowach w sieci mimo wynagrodzenia za pozowanie jest zapis o karze w razie cofnięcia zgody, więc coś jest na rzeczy. Karę ustalę dla modelki np 1.5x większą niż ustalimy dla mnie z firmą. Chyba że to nie można tak i trzeba równą, ale wątpię, bo ja też na tym cierpie, nie tylko firma zlecająca.

RobertMiernik
21-03-2013, 12:44
chcąc te zdjęcia dalej sprzedać (a sprzedam napewno firimie zlecającej sesję) to muszę w umowie z modelką wypisać pola eksploatacji wykorzystania jej wizerunku, na które ona zezwala za otrzymaną ustaloną opłatą. Tak?
Oba zdecydowane i bez wątpliwości: tak!

strebor
21-03-2013, 12:52
Aeon uwierz mi umieść karę, mój klient miał taki przypadek, że zlecił foty do katalogów, opakowań, kalendarzy foter wziął modelkę zapłacił za pozowanie i przekazanie wizerunku, zrobił zdjęcia, poszły do produkcji a laska dostała od innej fimy propozycję żeby została ich "twarzą" na wyłączność. Laska cofnęła pozwolenie na wizerunek i mój klient oczywiście czepił się fotera bo już nie małą kasę dał firmie przygotowującej materiały. Nie wiem niestety jak to się skończyło dla fotera.

Aeon88
21-03-2013, 13:08
Umieszczę napewno, tak jak pisałem ok 1.5x więszką dla modelki niż ja mam w stosunku do firmy ustaloną.

RobertMiernik
21-03-2013, 13:24
1.5 to za mało, pamiętaj, że firma będzie się domagała odszkodowania...

Aeon88
21-03-2013, 13:28
W umowie między mną a firmą wpiszę karę w przypadku cofnięcia zgody na wykorzystywanie wizerunku. Rozumiem, z tego co napisałeś, że mimo zapłacenia im tej kary będą jeszcze mogli chcieć jakieś dodatkowe odszkodowanie???

I jeśli tak, to czy można zapisać w umowie że w.w. kara całkowicie "załatwia sprawę" aby się zabezpieczyć? Np jest po zapisie o karze taki dopisek w wielu umowach: "Zapłata kary umownej nie wyłącza możliwości dochodzenia wyższego odszkodowania." Nie można zamiast tego w umowie z firmą napisać: "Zapłata kary umownej wyłącza możliwość dochodzenia wyższego odszkodowania."?

strebor
21-03-2013, 13:55
Firma będzie chciała Cię w takim przypadku obciążyć minimum wszystkimi kosztami jakie poniosła w produkcji materiałów których nie może użyć w związku z wycofaniem zgody modelki.
Może wpisz że kara umowna + pozostałe koszty którymi zostaniesz obciążony w razie rezygnacji.
A w ogóle polecam na takie przypadki wykupić jakieś oc.

Aeon88
21-03-2013, 14:15
Jeszcze jedno - część zdjęc to zdjęcia wnętrz, część jest z modelką. Chcę napisać w umowie między mną a firmą że przekazuję prawo do wykorzystywania wizerunku na określonych w umowie polach eksploatacji, jak wyszczególnić na których zdjęciach jest modelka? Wypisać poprostu nazwy plików jpg w umowie? Czy muszę wkleić zdjęcia do umowy? Są też zdjęcia na których są pracownicy - do ich wizerunku nie mam praw, tu sprzedaję tylko majątkowe prawa do zdjęć, firma sama załatwia resztę spraw, zależy mi więc aby było wiadomo konkretnie której osoby wizerunek udostępniam. (nie ma zdjęć na których jest modelka i pracownicy, są albo pracownicy, albo modelka, zależy mi na określeniu konkretnych zdjęć, a nie konkretnych osób na zdjęciu).

strebor
21-03-2013, 14:24
zrób odbitki i dołącz jako załącznik
załącznik 1 prawa majątkowe i prawo do wizerunku
załącznik 2 z pracownikami prawa majątkowe zastrzeżenie że reszta w gesti firmy
zał 3 wnętrza prawa majątkowe
wtedy masz spokój że nikt nie podmieni zdjęcia.

Aeon88
21-03-2013, 14:34
Hmm a mogę zdjęcia pomniejszyć i wstawić do dokumentu po 3-4 w rzędzie? To tylko 7 fotek z modelką więc całe g, dużo nie zajmą. Sprawę załatwiam emailowo dlatego nie prześlę odbitek...

I jeszcze jedno, przenoszę prawa majątkowe do wszystkich zdjęć. Natomiast prawa do wizerunku również przenoszę pozbywając się ich? Przekazuję? Czy udzielam tylko licencji/zezwolenia na jego wykorzystywanie? Z drugiej strony jaki to ma sens (udzielanie licencji do wizerunku) skoro przekazuję im pełnię praw majątkowych, oni mi udzielają licencji na publikację zdjęć w moim PF, a ja mam im udzielać licencji na wykorzystywanie wizerunku modelki... Bajzel troche.. Czy nie przekazuję im czasem całych moich praw do wizerunku modelki jakie posiadam?

strebor
21-03-2013, 15:37
Oj chyba przekazać praw do wizerunku nie możesz podobnie jak praw autorskich. Udzielasz zgodę na wykorzystanie wizerunku. W umowie z modelką też chyba warto zastrzec że zgoda na wykorzystanie wizerunku będzie przekazana dalej.

Aeon88
21-03-2013, 15:57
Ok, mam coś takiego:

§1 PRZENIESIENIE PRAW MAJĄTKOWYCH

1. Wykonawca oświadcza, iż z chwilą podpisania umowy przenosi na Zleceniodawcę autorskie prawa majątkowe do 57 fotografii wykonanych na terenie XXXXXXXXXXXXX w dniach 8-9 marca 2013 r, na określonych w dalszej części umowy polach eksploatacji.
2. Strony potwierdzają, iż fotografie stanowią utwór w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (DzU z 2006 r. Nr 90, poz. 631) i podlegają ochronie zawartej w jej przepisach.
3. Wykonawca oświadcza, że jest wyłącznym twórcą fotografii i że wykonał je osobiście.
4. Wykorzystanie przez Zleceniodawcę autorskich praw majątkowych do fotografii nie może w jakikolwiek sposób uchybiać autorskim osobistym prawom Wykonawcy.
5. Wykonawca oświadcza, iż na warunkach wskazanych w niniejszej umowie pełnia autorskich praw majątkowych do fotografii przysługuje Zleceniodawcy, w szczególności na następujących polach eksploatacji:
- utrwalania
- korzystania
- rozpowszechniania
- modyfikacji
- dostosowania
- trwałego powielania i trwałego zwielokrotniania wszelkimi metodami i technikami
- wprowadzania do obrotu
- wprowadzania do pamięci komputera
- publikowania i publicznego odtwarzania
- wystawiania
- wyświetlania
- dzierżawy
- użyczania
- udzielania licencji na wykorzystanie
- wykorzystania w publikacjach nadanych w postaci wizji przy użyciu wszelkich środków przekazu
- sprzedaży
6. Wykonawca oświadcza, iż Zleceniodawcy przysługuje prawo do dalszej sprzedaży, w części lub w całości, nabytych majątkowych praw autorskich do fotografii bez zgody Wykonawcy.
7. Przeniesienie autorskich praw majątkowych dotyczy fotografii w stanie, w jakim znajdowały się w dniu ich odbioru przez Zleceniodawcę.
8. Strony ustalają, iż z chwilą podpisania Umowy wyłącznym dysponentem autorskich praw majątkowych do fotografii jest Zleceniodawca.
9. Z chwilą zawarcia niniejszej Umowy Wykonawca traci wyłączne prawo do zezwalania na wykonanie zależnych praw autorskich do fotografii, jednocześnie oświadcza, iż wyłącznie uprawnionym do składania takich oświadczeń woli jest Zleceniodawca.
10. Zleceniodawca udziela Wykonawcy licencji na wykorzystanie wykonanych fotografii poprzez ich publikację w portfolio Wykonawcy celem reklamy jego działalności na okres 30 lat. Publikowane zdjęcia muszą zawierać logo firmy Zleceniodawcy.

§2 UDZIELENIE LICENCJI NA WYKORZYSTYWANIE WIZERUNKU

1. Wykonawca oświadcza, iż z chwilą podpisania niniejszej umowy udziela Zleceniodawcy licencji na wykorzystywanie wizerunku modelki znajdującej się na poniższych fotografiach:

------------- i tu zdjęcia wklejone ----------------------

na określonych w dalszej części umowy polach eksploatacji.
2. Wykonawca oświadcza, iż na warunkach wskazanych w niniejszej umowie licencja zostaje udzielona Zleceniodawcy
na następujących polach eksploatacji:
- utrwalania
- korzystania
- rozpowszechniania
- modyfikacji
- dostosowania
- trwałego powielania i trwałego zwielokrotniania wszelkimi metodami i technikami
- publikowania i publicznego odtwarzania
- wystawiania
- wyświetlania
- wykorzystania w publikacjach nadanych w postaci wizji przy użyciu wszelkich środków przekazu
3. Wykonawca zobowiązuje się do niewycofywania licencji na wykorzystywanie wizerunku przez okres 30 lat od dnia podpisania niniejszej umowy. W wypadku wycofania w.w. licencji Wykonawca będzie zobowiązany zapłacić Zleceniodawcy karę umowną w wysokości XXXXX PLN. Zapłata kary umownej wyłącza możliwość dochodzenia wyższego odszkodowania.
4. Wykonawca oświadcza, iż nie posiada praw do wizerunków osób znajdujących się na pozostałych fotografiach i w przypadku tych zdjęć następuje wyłącznie przeniesienie na Zleceniodawcę autorskich praw majątkowych, w związku z czym wszelkie zezwolenia na wykorzystanie przez Zleceniodawcę w.w. wizerunków Zleceniodawca może otrzymać wyłącznie od ich właścicieli.

§3 WYNAGRODZENIE

1. Przeniesienie majątkowych praw autorskich do fotografii oraz udzielenie licencji na wykorzystywanie wizerunku opisanego
w §2 pkt 1. następuje za wynagrodzeniem, wypłacanym na rzecz Wykonawcy przez Zleceniodawcę, w terminie 3 dni od daty podpisania niniejszej umowy, w wysokości XXXXzł, na wskazane przez Wykonawcę konto bankowe.
2. Wykonawca oświadcza, iż zapłata wynagrodzenia wskazanego w pkt 4. wyczerpuje wszelkie jego roszczenia wobec Zleceniodawcy z tytułu przeniesienia autorskich majątkowych praw do fotografii oraz udzielenia licencji na wykorzystywanie wizerunku opisanego
w §2 pkt 1.

§4 POZOSTAŁE REGULACJE

1. Umowa zostaje zawarta w formie pisemnej. Wszelkie zmiany i uzupełnienia Umowy mogą być dokonywane za zgodą Stron w formie pisemnej pod rygorem nieważności. Umowa wchodzi w życie z chwilą podpisania jej przez Strony.
2. Do spraw nieuregulowanych w niniejszej Umowie, a dotyczących jej przedmiotu, mają zastosowanie przepisy ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (DzU 1994 r. Nr 24 poz. 83 z późń. zm.), a także przepisy kodeksu cywilnego. Spory wynikłe w związku z realizacją niniejszej Umowy Strony będą rozstrzygać w drodze polubownej, a w wypadku nie osiągnięcia porozumienia, zostaną one poddane pod rozstrzygnięcie sądowi powszechnemu właściwemu miejscowo dla siedziby Zleceniodawcy.
3. Umowa została sporządzona w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

Co tu zmienić/poprawić?

PS. To jest oczywiście umowa między mną a firmą.

strebor
21-03-2013, 16:05
Moim zdaniem mogłoby byc tak:
1. Wykonawca oświadcza, iż z chwilą podpisania niniejszej umowy udziela Zleceniodawcy zgody na wykorzystywanie wizerunku modelki znajdującej się na poniższych fotografiach:

Wykonawca oświadcza, że posiada zgodę modelki na wykorzystanie wizerunku i na przekazanie tej zgody Zleceniodawcy

Żeby było jasne, żę udzielasz zgodę na coś do czego masz prawo

RobertMiernik
21-03-2013, 16:08
- wprowadzania do obrotu
- dzierżawy
- użyczania
- udzielania licencji na wykorzystanie
- sprzedaży

Pomijając to, że skąd wziąłeś te pola eksploatacji to nie wiem bo pola eksploatacji to raczej np. internet, gazety (i czasopisma;P), ulotki reklamowe, materiały promocyjne itd... to czy na pewno chcesz zezwalać im na dalszą odsprzedaż albo użyczenia?
Bo ja bym nie chciał...

Aeon88
21-03-2013, 16:20
Robert, według umowy na gębę przy ustalaniu warunków sesji mam przekazać pełnię praw majątkowych. Gdyby nie było prawa do odsprzedaży dalej tych zdjęć czy użyczania to nie była by pełnia praw majątkowych, tylko częściowa, czy tam udzielenie licencji na częśc pól eksploatacji. A ja im mam przekazać wszelkie prawa majątkowe, dlatego tak to zapisałem. Wogóle można przekazać całość praw majątkowych a zabronić dalszej odsprzedaży? Nie znam się na tym dlatego pytam.. Co do samego faktu sprzedaży - to są zdjęcia ich lokalu, raczej nie będą odsprzedawane, bo komu?

Strebor, dzięki, już podmieniam. Jak byś miał jeszcze jakieś obiekcje, czy ktokolwiek inny, będę wdzięczny za radę.

RobertMiernik
21-03-2013, 16:24
Wogóle można przekazać całość praw majątkowych a zabronić dalszej odsprzedaży? Nie znam się na tym dlatego pytam.. Co do samego faktu sprzedaży - to są zdjęcia ich lokalu, raczej nie będą odsprzedawane, bo komu?

Nie wiem co to miałaby być całość praw majątkowych ale odsprzedaż może Tobie narobić problemów, może i to ich lokal i 'bo komu' ale nie tak dawno pewna pani protestowała przeciwko firmowaniu swoją 'twarzą' reklam specyfiku do wybielania odbytu...
Zgadnij kto się będzie przed modelką tłumaczył...

Aeon88
21-03-2013, 16:26
Całość praw majątkowych w sensie wszelkie prawa majątkowe do zdjęć przejmuje Zleceniodawca...

Hmm, a czy przed odsprzedażą zdjęć z modelką innej firmie i publikacji przez nią w negatywnym kontekście nie broni mnie to że Zleceniodawca nie będzie miał prawa do przekazania prawa do wizerunku? Nawet jak komuś odsprzedadzą zdjęcia to nie będą miec zgody na publikację wizerunku modelki, nie tak?

strebor
21-03-2013, 16:29
Robert ma rację, jeśli ty udzielasz zgody na wizerunek powinieneś mieć zamknięty katalog pól eksploatacji i bez możliwości odsprzedaży. Warto chyba też zadbać żeby były wykorzystywane w konkretny sposób (np reklama obecnej działalności firmy), żeby nie okazało się że lokal zmieni się na klub gogo i będzie dym.

Aeon88
22-03-2013, 10:14
Ok, ostateczna wersja:

§1 PRZENIESIENIE PRAW MAJĄTKOWYCH

1. Wykonawca oświadcza, iż z chwilą podpisania umowy przenosi na Zleceniodawcę autorskie prawa majątkowe do 57 fotografii wykonanych na terenie XXXXXXXXXXXXXXX w dniach 8-9 marca 2013 r, na określonych w dalszej części umowy polach eksploatacji.
2. Strony potwierdzają, iż fotografie stanowią utwór w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (DzU z 2006 r. Nr 90, poz. 631) i podlegają ochronie zawartej w jej przepisach.
3. Wykonawca oświadcza, że jest wyłącznym twórcą fotografii i że wykonał je osobiście.
4. Wykorzystanie przez Zleceniodawcę autorskich praw majątkowych do fotografii nie może w jakikolwiek sposób uchybiać autorskim osobistym prawom Wykonawcy.
5. Wykonawca oświadcza, iż na warunkach wskazanych w niniejszej umowie autorskie prawa majątkowe do fotografii przysługują Zleceniodawcy na następujących polach eksploatacji:
- utrwalania
- korzystania
- rozpowszechniania
- modyfikacji
- dostosowania
- publikowania i publicznego odtwarzania w mediach, prasie, internecie oraz w materiałach reklamowych firmy
- wystawiania
- wyświetlania
6. Przeniesienie autorskich praw majątkowych dotyczy fotografii w stanie, w jakim znajdowały się w dniu ich odbioru przez Zleceniodawcę.
7. Strony ustalają, iż z chwilą podpisania Umowy wyłącznym dysponentem autorskich praw majątkowych do fotografii
na wymienionych w pkt 5. polach eksploatacji jest Zleceniodawca.
8. Zleceniodawca udziela Wykonawcy licencji na wykorzystanie wykonanych fotografii poprzez ich publikację w portfolio Wykonawcy celem reklamy jego działalności na okres 30 lat. Publikowane zdjęcia muszą zawierać logo firmy Zleceniodawcy.

§2 UDZIELENIE LICENCJI NA WYKORZYSTYWANIE WIZERUNKU

1. Wykonawca oświadcza, iż z chwilą podpisania niniejszej umowy udziela Zleceniodawcy zgody na wykorzystywanie wizerunku modelki znajdującej się na poniższych siedmiu fotografiach:

----------- tu zdjęcia ------------------

na określonych w dalszej części umowy polach eksploatacji. Wykonawca oświadcza, że posiada zgodę modelki na wykorzystanie wizerunku i na przekazanie tej zgody Zleceniodawcy.
2. Wykonawca oświadcza, iż na warunkach wskazanych w niniejszej umowie zgoda zostaje udzielona Zleceniodawcy
na następujących polach eksploatacji:
- utrwalania
- korzystania
- rozpowszechniania
- modyfikacji
- dostosowania
- publikowania i publicznego odtwarzania w mediach, prasie, internecie oraz w materiałach reklamowych firmy
- wystawiania
- wyświetlania
3. Wykonawca zobowiązuje się do niewycofywania zgody na wykorzystywanie wizerunku przez okres 30 lat od dnia podpisania niniejszej umowy. W wypadku wycofania w.w. zgody Wykonawca będzie zobowiązany zapłacić Zleceniodawcy karę umowną w wysokości XXXXX PLN. Zapłata kary umownej wyłącza możliwość dochodzenia wyższego odszkodowania.
4. Wykonawca oświadcza, iż nie posiada praw do wizerunków osób znajdujących się na pozostałych fotografiach i w przypadku tych zdjęć następuje wyłącznie przeniesienie na Zleceniodawcę autorskich praw majątkowych, w związku z czym wszelkie zezwolenia na wykorzystanie przez Zleceniodawcę w.w. wizerunków Zleceniodawca może otrzymać wyłącznie od ich właścicieli.

Jest ok? :)

Aeon88
22-03-2013, 10:41
Ok dzięki :)

strebor
22-03-2013, 10:44
umowę o dzieło spisujesz przed jej wykonaniem

Aeon88
22-03-2013, 11:20
Jaki punkt dopisać do umowy z firmą aby zapewnić modelce możliwość publikacji zdjęć w jej portfolio jeśli modelka nie jest stroną w naszej umowie bo stroną jesteśmy ja i firma? Dodać zapis że firma udziela mi licencji na udzielenie licencji na publikowanie zdjęć przezz modelkę? :D Czy mimo że modelka nie jest stroną zapisać punkt że firma zezwala aby właścicielka wizerunku opisanego w umowie umieściła zdjęcia we własnym portfolio?

Przykładowy punkt: 9. Zleceniodawca udziela licencji właścicielce wizerunku utrwalonego na zdjęciach opisanych w §2 pkt 1. na publikowanie tych zdjęć w portfolio właścicielki wizerunku na okres 30 lat. Publikowane zdjęcia muszą zawierać logo firmy Zleceniodawcy.

Aeon88
22-03-2013, 19:23
Ok, umowa poszła i przeszła, dzięki za pomoc.

Aeon88
28-04-2014, 21:19
Ludzie ludzie ludzie mam nowy problem!!

Teraz mam inną sytuację: zlecenie zrobienia sesji zdjęciowej wnętrz firmy X z udziałem jej pracowników jako modeli. Ja podpisuję jedną umowę z firmą, oni muszą we własnym zakresie dogadać się z pracownikami. Jak sformułować punkt w mojej umowie z firmą aby być bezpiecznym? Czy w ogóle mogę firmie X sprzedać zdjęcie na którym jest pracownik firmy X nie mając z tym pracownikiem żadnych umów na pozowanie podpisanych, zastrzegając jedynie w umowie z firmą X że sprzedaję wyłącznie prawa autorskie majątkowe do zdjęcia pracownika natomiast prawa do wizerunku musi firma X otrzymać od tego pracownika we własnym zakresie?

Stworzyłem taki punkt w umowie, czy to jest poprawne w sensie prawnym?

Jeśli w sesji fotograficznej będą pozować pracownicy Zleceniodawcy, to po stronie Zleceniodawcy będzie leżało uzyskanie od tych pracowników zgody na późniejsze komercyjne używanie wykonanych fotografii jak i publikowanie wizerunków tych pracowników. Wykonawca z chwilą otrzymania wynagrodzenia za wykonaną sesję fotograficzną przekazuje Zleceniodawcy wyłącznie majątkowe prawa autorskie do zdjęć na wymienionych w punkcie Y polach eksploatacji, bez praw do wizerunków osób na tych zdjęciach umieszczonych.

Taki punkt jest ok? Chcę być czysty, w sensie nie chcę podpisywać 20 umów o dzieło z 20 pracownikami żeby mi pozowali, to firma X ma załatwić papierologię z pracownikami jeśli chce ich mieć na zdjęciach w katalogu. Ja poprostu chcę zawrzeć w umowie z firmą X taki punkt, który będzie jasno świadczył o tym że nie posiadam praw do wizerunku i sprzedaję im tylko prawa majątkowe do zdjęć.

W ogóle główna kwestia - czy mogę Kowalskiemu zrobić zdjęcie podczas pracy i je sprzedać firmie w której Kowalski pracuje nie mając praw do wizerunku Kowalskiego i jego sprzedaży? W sensie mogę sprzedać same prawa majątkowe do zdjęcia na którym jest tylko Kowalski?

A może ugryźć to z innej strony?

Zleceniodawca oświadcza, że od wszystkich pracowników, którzy będa pozować do zdjęć podczas sesji fotograficznej o której mowa w art. 1 otrzymał zgodę na fotografowanie ich wizerunku podczas pracy oraz zgodę na komercyjne wykorzystywanie ich wizerunku utrwalonego na wykonanych fotografiach w celach reklamowych Zleceniodawcy.

Jacek_Z
28-04-2014, 21:50
Obie opcje są OK, ja stosuje te pierwszą. Myślę, że to dobrze ująłeś.

Aeon88
28-04-2014, 22:10
Ostatecznie punkt wygląda tak:

Jeśli podczas sesji fotograficznej będą pozować pracownicy Zleceniodawcy, to po stronie Zleceniodawcy będzie leżało uzyskanie od tych pracowników zgody na komercyjne wykorzystywanie ich wizerunków utrwalonych na wykonanych fotografiach w celach reklamowych firmy Zleceniodawcy, w szczególności zamieszczenie ich wizerunków w broszurze reklamowej projektowanej przez Wykonawcę, o której mowa w §2 niniejszej umowy. Wykonawca z chwilą otrzymania wynagrodzenia za wykonaną usługę przekazuje Zleceniodawcy wyłącznie majątkowe prawa autorskie do wykonanych podczas sesji 10 fotografii oraz projektu graficznego broszury reklamowej, na określonych w dalszych punktach umowy polach eksploatacji, bez praw do wizerunków osób utrwalonych podczas wykonywania sesji fotograficznej i zamieszczonych w projekcie broszury reklamowej.

Trochę namieszane ale chyba wszystko ująłem...

Czyli co, dobrze myślałem? Mogę sobie zrobić zdjęcie komukolwiek, wsadzić je do projektu broszury reklamowej, następnie sprzedać autorskie prawa majątkowe do zdjęć oraz projektu broszury firmie X, a to firma X musi się zatroszczyć o zgodę na wykorzystywanie wizerunku osób utrwalonych na zdjęciach i to jest wyłącznie ich problem?

Jacek_Z
28-04-2014, 22:55
OK. Wg mnie.

Stawiu
07-05-2014, 21:45
Ludzie ludzie ludzie mam nowy problem!!

Teraz mam inną sytuację: zlecenie zrobienia sesji zdjęciowej wnętrz firmy X z udziałem jej pracowników jako modeli. Ja podpisuję jedną umowę z firmą, oni muszą we własnym zakresie dogadać się z pracownikami. Jak sformułować punkt w mojej umowie z firmą aby być bezpiecznym? Czy w ogóle mogę firmie X sprzedać zdjęcie na którym jest pracownik firmy X nie mając z tym pracownikiem żadnych umów na pozowanie podpisanych, zastrzegając jedynie w umowie z firmą X że sprzedaję wyłącznie prawa autorskie majątkowe do zdjęcia pracownika natomiast prawa do wizerunku musi firma X otrzymać od tego pracownika we własnym zakresie?

Nie dopatrywałbym się w tej sytuacji problemu. Zgoda na rozpowszechnienie wizerunku może mieć dowolną formę, nie musi mieć formy pisemnej. Oznacza to, że może być udzielona w tzw. formie dorozumianej. W sytuacji gdy pracownik jest fotografowany na zlecenie pracodawcy, zdaje sobie z tego sprawę i nie wyraża sprzeciwu, to nie sposób byłoby obronić stanowiska, że nie wyraża zgody na przekazanie utrwalonego wizerunku temu pracodawcy. Jeżeli sam fotograf nie zamierza sam wykorzystać zdjęć niezależnie od pracodawcy np. w swoim portfolio, to sytuacja nie jest co do zasady problemowa. Oczywiście problemem pracodawcy pozostaje ewentualne dalsze wykorzystanie wizerunku np. w katalogach, ale to nieistotne z punktu widzenia fotografa.

Wszelkie oświadczenia o "nieprzenoszeniu praw do wizerunku" są niepotrzebne. Zasadniczo niecelowe są oświadczenia, że czegoś się nie robi. Wyjątkiem jest np. sytuacja, gdy osoba pozująca otrzymała wynagrodzenie - tutaj takie wyraźne zastrzeżenie byłoby zasadne.

Jacek_Z
07-05-2014, 22:10
Wolę jednak mieć takie krycie w postaci zapisu w umowie. Zleceniodawca może nie być zorientowany w prawie autorskim, prawie do wizerunku itp. Oczywiście to niby jego problem (nieznajomośc prawa go nie tłumaczy), ale gdy chcemy miec stałego, zadowolonego klienta to dobrze miec zapisy, które zwrócą uwagę zleceniodawcy na pewne sprawy.
Komplikacje (czasem) następują, gdy pracownik (widoczny na zdjęciu) zwolni się z firmy. Lepiej niech firma ma zgody pracowników na piśmie.

Aeon88
14-05-2014, 22:34
A ja to wolałem mieć na piśmie żeby potem klient nie mógł wciskać nikomu kitu że na gębę się umawiał że to ja załatwię prawa do wizerunku i on nie miał pojęcia że to leży w jego gestii. Czyli to co Jacek Z mówi. Masz rację, takie zapisy nie są potrzebne, ale w razie W ratują d*** bo podstępny klient (jeśli trafisz na takiego) nie będzie miał nawet z czym pójść do sądu, bo czarno na białym było napisane kto co ma i kto co załatwia.