Zobacz pełną wersję : Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro PRoblem z AF:(
diabel200
17-03-2013, 19:04
Spotkał się ktoś z takim problemem, może ktoś z Was drodzy forumowicze wie o co chodzi?:
Szkło jak w tytule. Nie zaliczyło gleby, czy jakiegoś innego wstrząsu. Jedyne co mi do głowy przychodzi to usterka która mogła powstać w zbyt ciasnej torbie foto.
Szkło do nie dawna śmigało fajnie, ale jakieś 3 tygodnie temu ma problem z AF. Objawy podobne jak na filmiku :
http://www.youtube.com/watch?v=bb_4QSHS6B8
Ustawia ostrość ( nie ważne w jakim trybie, ciągle ten sam objaw), i tak sobie ustawia i ustawia, jeździ w przód, w tył, po kilku sekundach jak wcisnę spust do końca, robi strzał i niestety lipa, brak ostrości.
Nie ma żadnego luzu, oporu itp. Wydaje się być ok, ale tylko się wydaje, bo niestety nie jest ok.
Styki czyściłem, i dalej to samo.
W związku z tym pytanie: Jeśli to usterka którą można naprawić to gdzie w Szczecinie? Czy pozostaje tylko Gdynia?
Z góry dziękuję za ewentualne porady:)
Pozdrawiam:)
Typowy objaw uszkodzenia GMR. Najczęściej wskutek uderzenia, ale również silnego pola magnetycznego.
H1TM4N1500
17-03-2013, 20:40
Ja mam podobnie w 55-200 tyle że on spadł z jakichś 15cm. Jedna na 20 prób to sukces reszta to pudło totalne.
diabel200
20-03-2013, 11:51
Dzięki za odzew:).
Wiecie ile może kosztować wymiana GMR?
Dzięki za odzew:).
Wiecie ile może kosztować wymiana GMR?
Nie mam pojęcia, ale uczulam na autoryzowany serwis SIGMA w Gdyni... Miałem z nimi niedawno nieprzyjemną przygodę (naprawa płatna, pogwarancyjna).
Generalnie, jak już coś im oddawać do naprawy, to najlepiej potem odbierać osobiście i sprawdzić na miejscu. U mnie zdupcyli sprawę przy pierwszej naprawie (nie wiem czy mogę nazwać to naprawą - mieli tylko wgrać nowy FW do 10-20 żeby działała z D7000 w trybie LV) i nie chcieli się do tego przyznać ("tak, obiektyw wyjechał od nas na pewno sprawny", "był sprawdzany przed wysłaniem") - obiektyw na mój koszt musiał być wysłany drugi raz, po którym w końcu zrobili co trzeba, w dodatku wystawili bezczelną ekspertyzę, w której stwierdzili niedziałający AF i niezbędne wgranie nowego FW... no tak, bo pewnie nie sprawdzili po swojej pierwszej usłudze czy AF działa i odesłali mi z niedziałającym ;)
GMR w obiektywach Nikona kosztuje ok 100-150 zł. W Tamronie ostatnio kolega zapłacił 300 zł z wymianą.
diabel200
20-03-2013, 23:24
No to trochę mnie szarpnie naprawa, jak dojdą koszty wysyłki do Gdyni itp.
Dzwoniłem dziś tam i Pani jest tak sympatyczna jak lew w klatce.
Niestety nie wiedziała jakie mogą być koszty, bo muszą sprawdzic na miejscu. Szkło już zapakowane, kurier zamówiony, jutro ma odebrać paczkę. ZObaczymy jak bezie dalej. Niestety mało jest punktów-zakładów usługowych gdzie naprawiają taki sprzęt:(, a jak wiadomo brak konkurencji powoduje że ceny mogą sobie ustalać jak chcą, i wmawiać klientowi co chcą tak naprawdę.
Jedyny znany mi punkt napraw sprzętu foto, w szczecinie jest na Mieszka I, dzwoniłem, ale pan od tych spraw chory:(, a szkło mi potrzebne dość pilnie, więc wysyłam do serwisu.
Dam znać jak poszła naprawa.
diabel200
29-03-2013, 23:23
No i mam go z powrotem, i tanio nie było.
ale może opiszę jak poszła naprawa. Wysłałem szkło ja pisałem wcześniej, po 2 dniach zadzwoniłem do serwisu z zapytaniem czy już cokolwiek wiadomo co poszło. Pani, dalej ta nie za uprzejma, z tonem jakby chciała mnie czymś ubić powiedziała że otrzymam SMS wiadomośc.
Na drugi dzień przyszła wiadomość że koszt naprawy wyniesie ok 580 zł, przy czym czas oczekiwania wyniesie około miesiąca.
Postanowiłem zadzwonić z zapytaniem co tak naprawdę było przyczyną awarii. Pani na głos zaczęła czytać coś co zapewne ktoś jej napisał w specyfikacji przyjętego do naprawy sprzętu: GMR sensor, oczyszczenie zoom i AF, .......
łączna cena 580zł, dostępność części znikoma, przewidywany czas oczekiwania miesiąc. Cóż, powiedziałem pani że wyrażam zgodę na naprawę.
Po tej rozmowie, minęło może jakieś 30-40 minut, otrzymuję SMS, z wiadomością: DHL odebrał przesyłkę pobraniową z naprawionym sprzętem, przy odbiorze do zapłaty 537,63 zika. ( Dziwne to trochę?)
Dziś dostałem szkło, działa, sensor GMR jest malutki, koszt samej części to 62,10PLN netto, z czego robocizna 350, no i do tego podatek i transport, co daje razem powyższą sumę.
Więc jak komuś strzeli sensor GMR to koszt jest mniej więcej taki w serwisie Sigma.
Niezła kwota za robociznę, która trwała może jakieś 30-40 minut ;)
Czyli miałem rację co do przyczyny, ale nie doceniłem serwisu.
adriansocho
30-03-2013, 16:22
nowy FW do 10-20 żeby działała z D7000 w trybie LV)
Weź mnie Panie nie strasz, trzeba do tego wgrywać nowe firmware? Jestem tuż przed przesiadką na D7000, również ze względu na Lifeview....
Weź mnie Panie nie strasz, trzeba do tego wgrywać nowe firmware? Jestem tuż przed przesiadką na D7000, również ze względu na Lifeview....
To zależy od wersji i numeru seryjnego, ale starsze modele w większości nie współpracują. Po prostu w LV nie działa AF i tyle... Ponoć też nie w każdym modelu można sprawę załatwić tylko przez wgranie nowego FW do obiektywu.
PS. Szczerze się zastanów nad tym D7k, szkoda później nerwów z kalibrowaniem AF.