Zobacz pełną wersję : Kilka pytań o sabinkę 900
Mam tą lampę od dawna ale jako że z Fuji nie chciała za bardzo współpracować to często korzystałem z Metza. Teraz, kiedy mam D600 przeprosiłem się z sabinką. Dzisiaj zrobiłem żonce kilka zdjęć w domu i mam na razie co najmniej 2 pytania.
1 - Ni cholery nie mogę włączyć innego trybu TTL niż TTL FP - czy palnik w górę czy na wprost nie mogę włączyć np BL. Czy FP oznacza to FP do krótszych czasów ? Jeśli tak to mimo tego FP nie mogę zejść poniżej 1/60. (tryb A)
2 - Sabinka właśnie w tym TTL FP. Przesłona na 2.8, tryb A. światło odbijane od sufitu. Cykam klatkę i jest poprawnie naświetlona. Wszystko cacy. Przymykam przysłonę do 5.6. Klatka jest niedoświetlona a sabinka kompensuje ekspozycję o 2EV w dół. Przymykam przysłonę do 9 i klatka naświetlona jest dokładnie tak samo jak przy 5.6. Dlaczego ? Ano dlatego że sabinka skompensowała sobie tym razem 3EV w dół. Ktoś podpowie o co tu chodzi ?
3 - Jak auto zooma ustawić ? Bo mam manuala i nie mogę/nie potrafię tego zmienić.
PS - instrukcja gdzieś jest ale po przeprowadzce..... No sami rozumiecie
Ja pierdyle, to ona ma aż tyle możliwości? :mrgreen:
A ja tylko używam trybu zaawansowanego on/off :)
To czy jest włączone FP ustawiasz w menu - lampa błyskowa -> czas synchronizacji błysku. Jest możliwe ustawienie lampy w TTL BL FP ale musisz mieć włączony matrycowy pomiar światła. Co do tego czasu to nie mam pojęcia, mając ustawione A FP mogę używać czasów migawki krótszych niż 1/60 (d700).
Auto zooma włączasz przytrzymując OK, zakładka M ZOOM i OFF.
To czy jest włączone FP ustawiasz w menu - lampa błyskowa -> czas synchronizacji błysku. Jest możliwe ustawienie lampy w TTL BL FP ale musisz mieć włączony matrycowy pomiar światła. Co do tego czasu to nie mam pojęcia, mając ustawione A FP mogę używać czasów migawki krótszych niż 1/60 (d700).
Auto zooma włączasz przytrzymując OK, zakładka M ZOOM i OFF.
Zooma wyłączyłem choć nie jestem pewien czy tak jak piszesz :) Niemniej jednak dziękuję. Dzięki również za podpowiedź gdzie wyłączyć FP. Tylko to nasuwa mi kolejne pytanie - Po co jest tryb synchronizacji do 1/250 i 1/200 w trybie FP skoro migawki i tak nie można ustawić szybciej niż 1/60 (D600). Pytam nie ogólnie (bo wiadomo że synchro do lamp zewnętrznych jest) ale w kontekście lampy zamontowanej na sankach.
TTL BL - święta racja, również dzięki
Możesz wyłączyć auto zooma po prostu naciskając przycisk zoom na obudowie i włącza się tryb manualny. Żeby spowrotem włączyć auto musisz jak napisałem wejść w menu lampy.
Ja ustawiony mam czas 1/320 AUTO FP w menu i lampa błyska nawet dla czasu otwarcia migawki 1/8000 sek. Ty tak nie masz?
W mwnu aparatu nie mam mozliwosciu ustawienia czasu dla migawki krotszego niż 1/60. Synchro z FP to 1/200 lub 1/250.
A w trybie A czyli priorytetu przeslony kiedy sabinka pokazuje TTL FP nie mam mozliwosci zejscia ponizej 1/60.
menu -> lampa błyskowa -> czas synchronizacji błysku -> 1/320 AUTO FP (albo 1/250 AUTO FP).
Mam wrażenie, że wszedłeś w czas migawki dla błysku.
Ustaw ten czas synchronizacji błysku jak napisałem powyżej ustaw na przykład TTL FP i aparat w trybie M. I spróbuj ustawić czas migawki krótszy niż 1/60 - dajmy na to 1/400. Da się? Jeśli tak to wszystko jest ok.
Jak tak to ustaw priorytet przesłony w aparacie przy otwartej przysłonie i skieruj aparat w stronę lampki/żyrandola. Czas powinien się skrócić.
OK, działa. Widocznie było zbyt ciemno kiedy robiłem fotki i nie chciało zejść poniżej 1/60. Dzięki
Jednak nadal nie wiem czemu
2 - Sabinka właśnie w tym TTL FP. Przesłona na 2.8, tryb A. światło odbijane od sufitu. Cykam klatkę i jest poprawnie naświetlona. Wszystko cacy. Przymykam przysłonę do 5.6. Klatka jest niedoświetlona a sabinka kompensuje ekspozycję o 2EV w dół. Przymykam przysłonę do 9 i klatka naświetlona jest dokładnie tak samo jak przy 5.6. Dlaczego ? Ano dlatego że sabinka skompensowała sobie tym razem 3EV w dół.
Albert44
17-03-2013, 11:33
a to desześset z metzem (i vice versa) ci działa tak jak chcesz?
josephebeloki
20-03-2013, 15:16
Jest jakiś konkurent w tej cenie do tej SB900? Na Allegro chodzą po 1 tyś zł .
Np. Metz?
SB800 lub Metz 58, możesz jeszcze pomyśleć nad Nissin di866 mark ii
a to desześset z metzem (i vice versa) ci działa tak jak chcesz?
Nie sprawdzalem ale przy okazji sprawdze i dam znac