PDA

Zobacz pełną wersję : D800 i koncert live rocka

Paszczak
16-03-2013, 21:16
Witam,
dostałem własnie propozycję by postrzelać znajomym zdjęcia na koncercie w pubie , nie byłem jeszcze w nim nie wiem jakie światło zastanę ani wielkość sali, ale jakie możecie mi zaproponować sztuczki by efekt był możliwie najlepszy ;)
Dodam ze w zaproszeniu jest możliwość skorzystania z d800 plus 105 2.8 vr plus kilka moich szkieł, sb 600 i blenda.
Nie bawiłem się za dużo d800 więc każde uwagi będą cenne.
Do pubu idę w tygodniu zobaczyć co i jak.

moonrage
16-03-2013, 21:41
Witam,
dostałem własnie propozycję by postrzelać znajomym zdjęcia na koncercie w pubie , nie byłem jeszcze w nim nie wiem jakie światło zastanę ani wielkość sali, ale jakie możecie mi zaproponować sztuczki by efekt był możliwie najlepszy ;)
Dodam ze w zaproszeniu jest możliwość skorzystania z d800 plus 105 2.8 vr plus kilka moich szkieł, sb 600 i blenda.
Nie bawiłem się za dużo d800 więc każde uwagi będą cenne.
Do pubu idę w tygodniu zobaczyć co i jak.

aha i oczekujesz, że my wiemy jakie będzie tam światło?
Jak nie znasz podstaw fotografii i obsługi aparatu to co Ci po "sztuczkach" skoro nie będziesz wiedział jak je wykorzystać w praktyce...

markB
16-03-2013, 22:34
1. Lepiej najpierw odwiedź ten pub, żeby się zorientować co do jego wielkości i rodzaju światła. A potem zapytaj się o rady. Bo tak to będzie strzelanie w ciemno.
2. Z blendą na koncercie sobie raczej nie polatasz.
3. D800 to nie najlepszy wybór jeśli pub ciemny i będzie trzeba używać wysokiego ISO. Lepiej w takich warunkach sprawdzi się D3s/D4 + jasne szkła (28/1.8, 35/1.4, 50/1.8, 85/1.8; wersje 1.4 tych szkieł nawet lepsze, ale droższe; 24-70/2.8 ).
4. Jeśli pub mały to 105/2.8 mało przydatne, chyba, że chcesz twarze zdejmować.
5. Niektóre ujęcia można delikatnie próbować doświetlić lampą. Tylko nie na całą moc i nie na wprost, bo zwykle "orkiestra" stoi w pubach blisko ściany i będą brzydkie cienie.

pgaik
16-03-2013, 22:38
To napisz kolego jakie to masz parę swoich szkieł, bo nie wieadomo czym dysponujesz i co Ci doradzić. Rozumiem, że D800 nie Twoje?

MarekB, a czemu niby nie najlepszy pomysł? Robiłeś d800 koncerty/imprezy? Wysokie ISO w D800 ... Jak dla mnie to bajka.
Pewnie, poleci do sklepu kupić D4 bo go znajomi poprosili o zdjęcia, hehe :)

markB
16-03-2013, 22:51
Nie piszę, że nie najlepszy pomysł, ale wybór - w takich przypadkach na pewno D4 sprawdzi się lepiej. Ale D800 też da radę. Zresztą na razie to gdybanie, skoro nie wiemy czym kolega dysponuje. Gorzej jeśli nie ma jasnych szkiełek.

Paszczak
16-03-2013, 22:52
nie które posty nawet nie skomentuje.
50 1.8
24-120 f4
105 f 2.8
18-70
Rozmawiałem już z gościem co robi live i już co nie co wiem.

timi
16-03-2013, 22:56
18-70 odpada (szkło pod dx), 105 tez zostawiłbym w domu.

pgaik
16-03-2013, 22:57
D800 też da radę :)
Fajne stwierdzenie, pamiętam jak robiłem koncerty KM D7D z używalnym iso 400 :)
Ja piszę o sprzecie, który używam/używałem. D4 nie miałem jeszcze i dlatego się nie wypowiem. Ale jeśli jest lepiej niż w D800 to ... i tak mi nie potrzebne, bo dla mnie z mojego body naprawdę generuję to co mnie zdecydowanie zadawala. A używam go głównie tam, gdzie ciemno.

Coof
16-03-2013, 23:06
SB600, blenda, lampa, 18-70 zostają w domu.
zostawiłbym też 24-120 z racji braku światła chyba że chcesz zrobić kilka szerokich klatek, bo da się z czasami rzędu 1/15-1/20 na przeciętnej jasności koncercie w lokalu.
Będąc na Twoim miejscu skupiłbym się w zasadzie tylko na używaniu 50 1.8 i 105 2.8. ISO możesz spokojnie podbić do wartości rzędu 3200-4000, nawet 5000. Po przeskalowaniu do rozdzielczości typu 1200 pikseli na dłuższym boku szum będzie znikomy.
Jakie wskazówki? Nie znam lokalu ale eksperymentuj ze światłem, staraj się wykorzystać to co tam zastaniesz. Ja lubię łapać flary, robić pod światło, eksperymentować. Z pewnością to ciekawsze niż zwykłe pstryki muzyków. Dysponujesz świetnym sprzętem, teraz wszystko zależy od Ciebie :) Uniwersalnych sztuczek takich jak w przypadku fotografii ślubnej tu nie ma, trzeba się po prostu umieć dostosować do warunków i być kreatywnym. Jedyna wskazówka którą mogę dać to żebyś się ubrał ciemno żeby się nie rzucać w oczy i żebyś starał się nie przeszkadzać widowni, zasłaniać itd. Bez przesady oczywiście, nie ma co się po ziemi tarzać. Zmieniaj miejscówki ale nie łaź w tę i spowrotem, ja staram się przemieszczać wtedy kiedy na przykład kończy się piosenka.

markB
16-03-2013, 23:49
Decyzję co do szkieł radzę pozostawić na czas po odwiedzeniu lokalu. A najlepiej zobaczyć (jeśli jest wystarczająco czasu) jak ten lokal wygląda w czasie koncertu. Żeby nie być zaskoczonym ilością miejsca, które zostaje do dyspozycji fotografującego. Kiedy ostatnio robiłem zdjęcia na koncercie w pubie, to widownia usadowiła się tak gęsto na krzesłach i tak blisko scenki, że zostało ledwo 2-3 metry wolnego. Większość czasu spędziłem na kolanach nie chcąc przeszkadzać. Czegokolwiek dłuższego od 70-85 mm nie dało się użyć.

hostman22
17-03-2013, 01:19
nie byłem jeszcze w nim nie wiem jakie światło zastanę ani wielkość sali, ale jakie możecie mi zaproponować sztuczki by efekt był możliwie najlepszy ;)
jak to co ciągnąc iso ile wlezie przy szerokich kadrach, ale na ogół oświetelenie estradowe jest na tyle silne, że zakres powinien być typowy... . Ale może się wybierz do tego pub'u, bo nikt na forum nie wie jakie będzie ta oświetlenie ;)

Dodam ze w zaproszeniu jest możliwość skorzystania z d800 plus 105 2.8 vr plus kilka moich szkieł, sb 600 i blenda. dobra jak nie masz paru sb600 to lampę bym odpuścił chyba że średnio zależy ci na klimacie. Jak długi pub to można nawet 300/2 zabrać :)

A z całego tego postu wynika tylko jedno ze masz okazję pobawić się d800 ;)

Karrampuk
17-03-2013, 16:05
jeżeli to Twój pierwszy kontakt z D800 to wypożycz go nieco wcześniej by się z nim zaprzyjaźnić i oswoić. Inaczej możesz być nie zadowolony jak większość ludzi, którym go użyczałem. Na prawdę to jest sprzęt wymagający. Po oswojeniu się z nim daje na prawdę piękne fotki.
Coś jak "pierwszy raz" w sprawach damsko męskich. Ten "pierwszy raz" nie zawsze wychodzi najlepiej :-D

MYSZ
17-03-2013, 21:43
50 1,8 ustawione dla bezpieczeństwa (GO) na jakieś 2,4 ISO 1000-1600, czasy wyjdą na manualu pewnie jakoś 80-120. Obserwuj "linijkę" naświetleń, koryguj czas i będzie dobrze. Chyba że "modny" nieco trick polegający na: Ustawiasz F np 11, wyzwalasz lampę )slave) leżącą gdzieś pod nogami artystów z body (na tylną kurtynę) Aparat dobierze czas 1,5 i więcej sek co bez znaczenia. Uzyskasz efekciarskie rozmazanie ruchu które się zapewne spodoba :) - możesz nawet wyłączyć AF, wszystko zmieści się w GO :)

Darpi
18-03-2013, 02:30
50 1,8 ustawione dla bezpieczeństwa (GO) na jakieś 2,4 ISO 1000-1600, czasy wyjdą na manualu pewnie jakoś 80-120. Obserwuj "linijkę" naświetleń, koryguj czas i będzie dobrze. Chyba że "modny" nieco trick polegający na: Ustawiasz F np 11, wyzwalasz lampę )slave) leżącą gdzieś pod nogami artystów z body (na tylną kurtynę) Aparat dobierze czas 1,5 i więcej sek co bez znaczenia. Uzyskasz efekciarskie rozmazanie ruchu które się zapewne spodoba :) - możesz nawet wyłączyć AF, wszystko zmieści się w GO :)

efekciarski i najlepszy sposób na wyjście z fajnymi ujęciami z bardzo ciemnego pubu, a przy skupieniu światła efekt jest jeszcze ciekawszy (np. hand-made kartonowa strumienica z gridem :))
Tylko zamiast walenia kapeli po oczach mikrobłyskami lepiej korzystać z wyzwalacza.

Skoro o poradach to: Istotne by w kadrze np. za postacią nie znalazła się jakaś lampa/okno itd. która naświetli ujęcie lepiej niż błysk.

grzegorzant
18-03-2013, 12:51
No i nie zapominaj, że szumu na koncertach NIE NALEŻY SIĘ BAĆ .
Kręć iso wysoko, przeskalowanie dużo go pochłonie w PP.
No i pamiętaj, że z "niedoświetlonych" plików d800 naprawdę można duuuzo jeszcze wydobyć.
Lampa lepiej niech zostanie w domu. D800 + 50 i jazda

pawelsul
18-03-2013, 13:37
Jakis czas temu ktos, gdzies tutaj na forum wrzucal zdjecia z klubu zrobione z tego co pamietam d80/d90 + lampa blyskowa na sankach. 99% komentujacych zachwycalo sie bo zdjecia faktycznie wyszly bardzo fajnie.

A tutaj czyta sie, ze d800 nie da rady i trzeba uzbroic sie w D4... yhh

pozdr
Pawel

pgaik
18-03-2013, 13:42
Jakis czas temu ktos, gdzies tutaj na forum wrzucal zdjecia z klubu zrobione z tego co pamietam d80/d90 + lampa blyskowa na sankach. 99% komentujacych zachwycalo sie bo zdjecia faktycznie wyszly bardzo fajnie.

A tutaj czyta sie, ze d800 nie da rady i trzeba uzbroic sie w D4... yhh

pozdr
Pawel
Spokojnie, napisał to ktoś, kto pewnie D800 w rękach nie trzymał. Nie wiesz, że najwięcej na temat sprzętu potrafi się wypowiedzieć osoba, która zna go folderów reklamowych i przeczytanych kilku wątków? :mrgreen:

markB
18-03-2013, 14:13
Koledzy, skupcie się raczej na temacie niż na spekulacjach co kto ma, bo w tym względzie mocno się mylicie.

pawelsul
18-03-2013, 14:36
Oj Mark :)
Kolega (autor tematu) dysponuje D800 wiec po co pisanie, ze lepiej to, lepiej tamto. (a propo pisania na temat)
D800 to bardzo dobra maszyna i jak najbardziej bedzie wporzo do robienia tego typu zdjec.

pozdr
Pawel

pgaik
18-03-2013, 14:43
Koledzy, skupcie się raczej na temacie niż na spekulacjach co kto ma, bo w tym względzie mocno się mylicie.

Ale pytanie było konkretne, to Ty raczej "spekulujesz". Ma do dyspozycji D800. Zdecydowanie i tak nie wykorzysta jej możliwości, jeśli będzie miał ją pierwszy raz w rękach. I tu nie ma żadnej złośliwości. :)

Robert_P
18-03-2013, 16:03
Ja pierdziu , człowiek miał D70 i robił koncerty a teraz bez D4 się nie ruszaj i dlaczego nie 105-ka ? masakra jakaś, tego typu doradztwa!
Masz możliwość robienia b. dobrą puchą więc to wykorzystaj , i tak jak wspomnieli przedmówcy nie bój się wysokiego ISO !
Weź te raptem 3 małe szkiełka i zobaczysz jaka ogniskowa Ci będzie leżała, bo każda może się przydać .
Powodzenia !

Maciek N
18-03-2013, 16:56
Ja pierdziu , człowiek miał D70 i robił koncerty a teraz bez D4 się nie ruszaj i dlaczego nie 105-ka ? masakra jakaś, tego typu doradztwa!
Masz możliwość robienia b. dobrą puchą więc to wykorzystaj , i tak jak wspomnieli przedmówcy nie bój się wysokiego ISO !
Weź te raptem 3 małe szkiełka i zobaczysz jaka ogniskowa Ci będzie leżała, bo każda może się przydać .
Powodzenia !

Fajne podsumowanie tematu:) Podpisuje się pod tym obiema rękoma. Jedyna uwaga to taka że D800 łatwiej poruszyć zdjęcie niż np. D700 czy D300 ze względu na większą rozdzielczość. Tak jak koledzy doradzali trochę większe iso i na pewno wyjdzie dobrze:)

Darpi
18-03-2013, 20:50
Ja pierdziu , człowiek miał D70 i robił koncerty a teraz bez D4 się nie ruszaj i dlaczego nie 105-ka ?

W sumie racja, lepiej niech podziękuję za możliwość nauki/popełniania błędów na świetnej puszce ;)
Jeszcze ustawi przypadkiem ostrość na skrajnym lewym AF i nie trafi - zostanie uraz na długo ;)

fafniak
18-03-2013, 20:59
Skoro o poradach to: Istotne by w kadrze np. za postacią nie znalazła się jakaś lampa/okno itd. która naświetli ujęcie lepiej niż błysk.
A co to za głupota?

Darpi
18-03-2013, 21:16
A co to za głupota?

przy długim czasie i z lampą na tylną kurtynę

Coof
18-03-2013, 21:23
Ale pytanie było konkretne, to Ty raczej "spekulujesz". Ma do dyspozycji D800. Zdecydowanie i tak nie wykorzysta jej możliwości, jeśli będzie miał ją pierwszy raz w rękach. I tu nie ma żadnej złośliwości. :)

Co przez to rozumiesz? Bo nie do końca czaję :) To tylko aparat.
Raz robiłem zdjęcia na koncercie o którym dowiedziałem się 2 godziny przed. Zupełny przypadek, daleko od domu, nie miałem nawet swojego sprzętu i dostałem inny. Miałem wtedy D90 a na koncert dostałem Canona 1d mark II N. I dlaczego niby miałem nie wykorzystać jego możliwości na koncercie? W pro aparatach są jakieś ukryte psztyczki które włączają turbo elo tryb koncertowy? Pokrętła ciężej chodzą? Mogę się mylić, wtedy proszę o poprawienie, ale według mnie dla kogoś zorientowanego aparat to tylko narzędzie. Jedne pozwolą na więcej (jak d800), inne na mniej.

Co do niektórych rad które tu padły, to polecam autorowi wątku nie brać części z nich do serca, bo są nieco bezsensowne. Chociażby o świetle które ma być jakąś kontrą i doświetlić zdjęcie?

Darpi
18-03-2013, 21:26
Co do niektórych rad które tu padły, to polecam autorowi wątku nie brać części z nich do serca, bo są nieco bezsensowne. Chociażby o świetle które ma być jakąś kontrą i doświetlić zdjęcie?

Wbrew pozorom się zgadzam-popieram :) Trzeba znaleźć swój sposób na ujęcie tematu, a z D800 to nie powinno być bardzo trudne.

fafniak
18-03-2013, 21:29
przy długim czasie i z lampą na tylną kurtynę

nie rozumiem

Coof
18-03-2013, 21:35
A jeszcze może dodam, że skoro masz możliwość korzystania z d800 gdzie możesz cisnąć iso mocno w górę to może spróbuj porobić zwykłe zdjęcia, nie te rozmazane. Te rady odnośnie lamp, jeeju ludzie, serio lubicie tak wkurzać publiczność tymi błyskami? Mnie się strasznie rzadko podobają te rozmazane zdjęcia a kompletnie odpycha mnie galeria koncertowa gdzie 90% kadrów stanowią te cudne eksperymenty z długim czasem otwarcia migawki. To chyba powinien być jakiś bonus, coś dla urozmaicenia materiału ale nie baza. Od razu zamykam taką galerię.

Darpi
18-03-2013, 21:40
nie rozumiem

Ok - mea culpa - pełnym zdaniem:
Na długim czasie, z użyciem lampy na tylną kurtynę, gdy w obrysie postaci np. głowy, bezpośrednio za nią znajdzie się jasny punkt światła np. jakaś lampa, to na zdjęciu w tym miejscu prędzej znajdzie się jasna plama niż zatrzymany ruch przy użyciu lampy błyskowej :)

Darpi
18-03-2013, 21:43
To chyba powinien być jakiś bonus, coś dla urozmaicenia materiału ale nie baza.

To tak samo jak z jednym ujęciem... są pewne granice.

fafniak
18-03-2013, 21:46
Ok - mea culpa - pełnym zdaniem:
Na długim czasie, z użyciem lampy na tylną kurtynę, gdy w obrysie postaci np. głowy, bezpośrednio za nią znajdzie się jasny punkt światła np. jakaś lampa, to na zdjęciu w tym miejscu prędzej znajdzie się jasna plama niż zatrzymany ruch przy użyciu lampy błyskowej :)

ahhh
ok.
tylko jak ktoś tu napisał - na cholerę błyskać ? nie lepiej klimat załapać na zdjęciach?
Co do zdjęć na drugą kurtynę... jak facet tego nie umie (a coś mi mówi że niewiele chyba umie) to jak zajmie się tym "żeby wreszcie fajnie wyszło" to nie dość że będzie miał większość takich samych zdjęć to część z nich będzie "taka se"

Darpi
18-03-2013, 21:53
ahhh
ok.
tylko jak ktoś tu napisał - na cholerę błyskać ? nie lepiej klimat załapać na zdjęciach?
"

Wiem, wiem... powyżej pisano też o zdalnym wyzwalaniu lampy mikrobłyskami z lampy w puszce :D

ahhh
Co do zdjęć na drugą kurtynę... jak facet tego nie umie (a coś mi mówi że niewiele chyba umie) to jak zajmie się tym "żeby wreszcie fajnie wyszło" to nie dość że będzie miał większość takich samych zdjęć to część z nich będzie "taka se"

ale doświadczenie bezcenne - żartując ;)

pgaik
18-03-2013, 23:16
Co przez to rozumiesz? Bo nie do końca czaję :) To tylko aparat.
Raz robiłem zdjęcia na koncercie o którym dowiedziałem się 2 godziny przed. Zupełny przypadek, daleko od domu, nie miałem nawet swojego sprzętu i dostałem inny. Miałem wtedy D90 a na koncert dostałem Canona 1d mark II N. I dlaczego niby miałem nie wykorzystać jego możliwości na koncercie? W pro aparatach są jakieś ukryte psztyczki które włączają turbo elo tryb koncertowy? Pokrętła ciężej chodzą? Mogę się mylić, wtedy proszę o poprawienie, ale według mnie dla kogoś zorientowanego aparat to tylko narzędzie. Jedne pozwolą na więcej (jak d800), inne na mniej.

Napisałem, że nie wykorzysta, ale to ani żadna docinka ni złośliwość. Nie napisałem, że zrobi złe zdjcia, czytaj ze zrozumieniem. Ja mam prawie rok i nie wykorzystuję w pełni jej możliwości. Za każdym razem uczę się czegoś nowego, czego nie chciało mi się wyczyta w instrukcji. :)

Coof
18-03-2013, 23:29
Czytam ze zrozumieniem. I dalej nie wiem czego w D800 na koncercie nie wykorzysta osoba zaznajomiona z obsługą Nikona i mająca jakąś wiedzę ogólna dot. fotografii.
Nie doszukiwałem się żadnych docinek ani złośliwości, po prostu zastanawia mnie to stwierdzenie :)

Panerai
18-03-2013, 23:44
Jutro jadę na przegląd teatralny. Scena kinowa, dziwne światła. Zabieram D800 + 24-70 f/2.8G ED. Sam se przete stu je :)

Coof
18-03-2013, 23:48
Jestem pewny, że sprzęt da radę :) Na przeglądzie teatralnym ekstremalnie ciemno nie będzie na bank. Powodzenia

Panerai
19-03-2013, 00:06
W Nikonie D800 martwi mnie i właściwie uważam to za jedyną, główna, wielką wadę - konieczność stosowania krótszych czasów w celu uniknięcia poruszonego obrazu. Masakra ! Niby użytkowe wysokie ISO ... ale zawsze to jakaś strata w jakości obrazu. Cóż. Trzeba z tym żyć :(
Zobaczę co mi się uda jutro zrobić. Oczywiście napiszę, a może nawet coś wkleję w stosownym miejscu.

pgaik
19-03-2013, 00:20
Czytam ze zrozumieniem. I dalej nie wiem czego w D800 na koncercie nie wykorzysta osoba zaznajomiona z obsługą Nikona i mająca jakąś wiedzę ogólna dot. fotografii.
Nie doszukiwałem się żadnych docinek ani złośliwości, po prostu zastanawia mnie to stwierdzenie :)

Mi chodzi o jedno ( nie przeczytałeś chyba moich wszystkich postów w tym wątku), Tobie o co innego. Może się niefortunnie wyraziłem :)
Nieważne, w każdym bądź razie życzę powodzenia "założycielowi" wątku. I dalej uważam, że d800 to świetne narzędzie pracy na koncertach (a już idealnie gdy dysponujemy janymi szkłami).

Coof
19-03-2013, 02:20
W Nikonie D800 martwi mnie i właściwie uważam to za jedyną, główna, wielką wadę - konieczność stosowania krótszych czasów w celu uniknięcia poruszonego obrazu. Masakra ! Niby użytkowe wysokie ISO ... ale zawsze to jakaś strata w jakości obrazu. Cóż. Trzeba z tym żyć :(
Zobaczę co mi się uda jutro zrobić. Oczywiście napiszę, a może nawet coś wkleję w stosownym miejscu.

No wiesz, każdemu aparatowi można to zarzucić więc jest to jakaś wada uniwersalna. A akurat D800 pozwala na używanie znacznie większych czułości niż większość tego czego używają chociażby użytkownicy tego forum.

@pgaik - no dobra, chyba faktycznie się nie rozumiemy :)

Panerai
19-03-2013, 23:18
- ISO 1600, - 1/100, - F/5,- 66 mm -

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img820.imageshack.us/img820/4866/dsc2312web.jpg)
ISO 2000, 1/100s, f/4, 70 mm

źródło (http://img4.imageshack.us/img4/1484/dsc2347www.jpg)
ISO 1000, 1/160s, F/2.8, 62mm

źródło (http://img571.imageshack.us/img571/7263/aaaatvs.jpg)

Generalnie D 800 + 24-70 f/ 2.8G ED - daje radę nawet w moich niewprawnych łapach ...

Maciek N
21-03-2013, 11:30
Napisałem, że nie wykorzysta, ale to ani żadna docinka ni złośliwość. Nie napisałem, że zrobi złe zdjcia, czytaj ze zrozumieniem. Ja mam prawie rok i nie wykorzystuję w pełni jej możliwości. Za każdym razem uczę się czegoś nowego, czego nie chciało mi się wyczyta w instrukcji. :)

No właśnie, od jakiegoś czasu czytam instrukcję i chyba po raz pierwszy powiem że warto. Nigdy do tej pory tego nie robiłem albo bardzo pobieżnie. Jestem już na 185 stronie i okazało się że niektórych ustawień używam bez pełnego zrozumienia i świadomości dokładnego działania. Na pewno pozwoli to pełniej wykorzystać puszkę D800 i może zrobić kilka lepszych zdjęć:)

Karrampuk
27-03-2013, 10:12
chyba autor wątku nie załapał się na ten koncert ;-)