Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 jak znaleźć "perełkę"
Witam
Czy jakość tych Tamronów jest naprawdę taka różna?
Naczytałem się, że trzeba wybierać, przebierać żeby znaleźć perełkę?
Czy warto dopłacać ok 150 PLN i zakupić u Cichego?
W przyszłym tygodniu planuję zakup d5100 i w/w obiektyw
irek6311
14-03-2013, 22:47
Ryba007 najlepiej w sklepie kupić ten obiektyw i przetestować z aparatem ,
u Cichego ok ale jak na miejscu sprawdzisz ze swoim aparatem a tak to loteria .
Ryba007 najlepiej w sklepie kupić ten obiektyw i przetestować z aparatem ,
u Cichego ok ale jak na miejscu sprawdzisz ze swoim aparatem a tak to loteria .
Nie bardzo wiem gdzie w moim mieści znaleźć sklep w tym obiektywem a co dopiero kilkoma.
W MM, Euro i Fotojoker nie ma :(
pozostaje mi chyba tylko net
sandbender
14-03-2013, 23:38
Stoję pod podobnym dylematem tyle że 70-300 Tamrona. Zastanawiam się jak bardzo ta powtarzalność jest różna w obiektywach Nikona i Tamrona czy Sigmy.
Ty chociaż masz FJ u mnie w Szczecinie nawet ten sklep zlikwidowali.
Gall_Anonimowy
15-03-2013, 10:47
Nie bardzo wiem gdzie w moim mieści znaleźć sklep w tym obiektywem a co dopiero kilkoma.
W MM, Euro i Fotojoker nie ma :(
pozostaje mi chyba tylko net
jak chcesz znaleźć Perełkę to polecam Ci Accord w Rzeszowie (z Tarnowa niedaleko), mają pewnie po kilka sztuk z mocowania a w dodatku goście pomogą Ci wybrać najlepszą sztukę, mają wysokie kryteria jakościowe i lipy Ci nie wcisną. Kiedyś próbowałem szkło na ich ołtarzykach i każda słabość szkła tam wychodzi.
jak chcesz znaleźć Perełkę to polecam Ci Accord w Rzeszowie (z Tarnowa niedaleko), mają pewnie po kilka sztuk z mocowania a w dodatku goście pomogą Ci wybrać najlepszą sztukę, mają wysokie kryteria jakościowe i lipy Ci nie wcisną. Kiedyś próbowałem szkło na ich ołtarzykach i każda słabość szkła tam wychodzi.
Dzięki za namiary, rozmawiałem przez telefon, Pan wydawał się być bardzo kompetentny.
Wujaszek609
02-04-2013, 18:02
Stoję pod podobnym dylematem tyle że 70-300 Tamrona. Zastanawiam się jak bardzo ta powtarzalność jest różna w obiektywach Nikona i Tamrona czy Sigmy.
Ty chociaż masz FJ u mnie w Szczecinie nawet ten sklep zlikwidowali.
Chyba już nie aktualne, ale pomyślałem, że dorzucę swoje 5 groszy co do zakupu 70-300. Miałem okazję pobawić się 70-300 Nikkor oraz Tamron. Subiektywnie czułem, że N był MINIMALNIE szybszy i celniejszy podczas fotografowania ruchomych obiektów na 300mm. Moja żona nie odczuła żadnej różnicy. Ostatecznie zdecydowałem się na N z racji tego subiektywnego odczucia oraz ceny, która nadal mieściła się w budżecie :)
A nawiązując do głównego tematu T 17-50 VC. Oddałem go do kalibracji z powodu BF (zauważyłem dopiero po tygodniu używania w niektórych warunkach) i po paru godzinach miałem zupełnie celne szkło :)
adriansocho
03-04-2013, 08:15
A nawiązując do głównego tematu T 17-50 VC. Oddałem go do kalibracji z powodu BF (zauważyłem dopiero po tygodniu używania w niektórych warunkach) i po paru godzinach miałem zupełnie celne szkło :)
Ja tak samo (tyle że szkło odsyłałem). Dlatego, jeśli nie można przetestować, to przynajmniej zakupić szkło z gwarancją.
5-letnia brzmi kusząco, tym bardziej, że można nią objąć szkła kupione nawet w 2011 roku. Mój stary Tamron z D90 ostrzył tak sobie, z D300s przy korekcie -15 zyskał zupełnie nowe oblicze. Miałam go sprzedać, ale wobec nowych okoliczności nie ma mowy ;)
5-letnia brzmi kusząco, tym bardziej, że można nią objąć szkła kupione nawet w 2011 roku. Mój stary Tamron z D90 ostrzył tak sobie, z D300s przy korekcie -15 zyskał zupełnie nowe oblicze. Miałam go sprzedać, ale wobec nowych okoliczności nie ma mowy ;)
Wg warunków gwarancji rozszerzonej masz 60 dni od daty zakupu na przedłużenie gwarancji do 5 lat.
ck_dezerter
06-04-2013, 21:14
Witam!
Tamrona mają też w Krk w Fotopanoramie (jest w centrum, od dworca max 10minut na nogach) - można przyjść z aparatem i spokojnie sprawdzić kupowaną sztukę (mają plansze testowe, jak się chce). Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony z zakupu.
pozdrowienia!
boban1819
13-04-2013, 09:48
5-letnia brzmi kusząco, tym bardziej, że można nią objąć szkła kupione nawet w 2011 roku.
jak możesz zdradź nam ten sekret ?
jak możesz zdradź nam ten sekret ?
Niestety nie ma takiej opcji.