PDA

Zobacz pełną wersję : Auto Focus D800 i 5D III. Ktory jest lepszy?

Irma
14-03-2013, 19:51
Jak w temacie, ktory jest najblizej pierwowzoru?
Czyli, czy w D800 jest " prawie " jak z D4 czy 5D III jest " prawie " jak z 1DX?
Nurtuje mnie to pytanie ze wzgledu na ciekawosc i Wasze opinie, bo wielu jest wsrod Was takich jak ja, ktorzy przeszli z C na N i ..... no wlasnie, jest pytanie.
Prosze bez wojenek systemowych, a raczej o argumenty.
Pozdrawiam

Bambello
14-03-2013, 22:38
Z tego co mi wiadomo to nie ma zwycięzcy.
Canon lepszy w trybie single na bocznych punktach(krzyżowych), a nikon lepszy w Af C.
To tyle w temacie.

Kryhu
15-03-2013, 00:01
Jak w temacie, ktory jest najblizej pierwowzoru?
Czyli, czy w D800 jest " prawie " jak z D4 czy 5D III jest " prawie " jak z 1DX?
Nurtuje mnie to pytanie ze wzgledu na ciekawosc i Wasze opinie, bo wielu jest wsrod Was takich jak ja, ktorzy przeszli z C na N i ..... no wlasnie, jest pytanie.
Prosze bez wojenek systemowych, a raczej o argumenty.
Pozdrawiam

O ile się orientuję to AF w 5d3 jest tylko niby ten sam co w 1dx. W 1dx jest dodatkowy procesor tylko do obsługi układu AF. Coś jak porównanie BMW 1.6i i M3, niby z zewnątrz to samo...... ;)
Natomiast w Nikonie zdaje się układy i procesory są te same, różnic pewnie trzeba szukać w baterii i wyższym napięciu które wnioskując z pary D700 i D3 powoduje szybsze działanie układu AF.

Każdy z tych układów (5d3 i D800) ma swoje "ale", różnice sa tylko takie że w D800 wada lewego AF widoczna jest od początku, natomiast jazda z AF w 5d3 wychodzi po 20-30 tys. klapnięć.
Nikon daje sobie radę z kalibracją, a przynajmniej serwis w Dusseldorfie. Natomisat serwis Canona twierdzi że problem nie istnieje i nie potrafią go usunąć. Warto poczytać na czerwonym forum wątek w którym kilku znanych fotografów ślubnych od dawna walczy z serwisem nie potrafiącym zapanować nad wariującym AF w puszkach z przebiegiem 20-30 tys., a które działały od nowości idealnie.

Irma
15-03-2013, 14:20
Ok, dzieki.
Najbardziej mi zalezy na odpowiedzi:
Ktoremu jest najblizej pod wzgledem pracy AF-sa do wiekszego brata?