Zobacz pełną wersję : D90/d300/d7000
St. Jimmy
14-03-2013, 19:31
Witam!
Zastanawiam się między zakupem nowego body Nikona D90 lub D7000. Jestem amatorem, lecz to nie będzie moja pierwsza lustrzanka. Pytam się o różnice, po prostu różnice. Czy warto zainwestować by mieć lepszy aparat (i Wy macie powiedzieć czy faktycznie jest lepszy)? Dlaczego bym miała odkładać moment przybycia pod dach teleobiektywu, by mieć D7000? Co w nim jest takiego?
PS. Do mojego body dokupię Nikkora 50mm f/1.8D
PS2. Pytam się o wszystko - jakość zdjęć, AF, ergonomię.
PS3. Przepraszam za wprowadzenie w błąd przez temat, ale jedna informacja odrzuciła D300.
Jakość obrazka będzie lepsza w d7000(nowa matryca) natomiast af w d7000 nie należy do dobrych zależy co chcesz fotografować jeżeli krajobraz to spokojnie starczy natomiast af w d300 jest jednym z najlepszych stosowanych w nikonach. Jeżeli chodzi o szumy na zdjęciach najmniejsze będą w d7000. Guzikologia w d300 jest uważam lepsza niż w d7000 lecz można się przyzwyczaić. Uważam iż w tym momencie nie opłaca się kupować d90.
D90: http://www.optyczne.pl/84.1-Test_aparatu-Nikon_D90.html
D300: http://www.optyczne.pl/60.1-Test_aparatu-Nikon_D300.html
D7000: http://www.optyczne.pl/150.1-Test_aparatu-Nikon_D7000.html
Poczytaj, zdecyduj. Zmian i różnic w tych trzech puszkach jest tak wiele, że nie sądzę aby ktokolwiek Ci to mógł w stanie wypisać w jednym ciągu.
irek6311
14-03-2013, 19:56
St. Jimmy to już twój 2 Temat ...
wszystkie z listy aparaty spełnią twoje oczekiwania a najlepiej D300 ,
z tej trójki D300 ma najpewniejszy/celniejszy AF i ergonomia też najlepsza ,
jakość zdjęć uzależniona jest od Fotografa a dalej dopiero aparat i obiektyw .
St. Jimmy
14-03-2013, 20:01
Nie wiem, jak usuwa się tematy. :c
Pytanie w jakich pieniądzach, można moim zdaniem rozważyć D7100!
St. Jimmy
14-03-2013, 20:11
Na raty, ale za wysoko to bym nie sięgał. Po prostu D90 vs D7000.
Jak nie masz jeszcze lustrzanki, to wybrałbym D7000.
Napisz co miałeś wcześniej, jakie masz doświadczenie.
Z całym szacunkiem dla D90 (sam go miałem), ale wybieram D7000.
St. Jimmy
14-03-2013, 20:24
E tam, zupełnie amatorską A290. Nie była moja, ale rok się nią bawiłem i wgłębiłem w fotografię. Wszystko robiłem na manualnym, z A w ogóle nie korzystałem. Proszę o nie pisanie "brałbym D7000" tylko "brałbym D7000 ponieważ...". Aktualnie siedzę tu: http://versusio.com/pl/nikon-d90-vs-nikon-d7000 i widzę wiele różnic, więc chcę poznać Wasze opinie. Coś w tym musi być, skoro wszyscy nadal D90 polecają.
A sam nie wiem, czuję, że D90 ma "to coś", że będzie nam dobrze. Haha, chyba muszę iść się leczyć. No cóż, czekam na "ponieważ", "gdyż" i po prostu proszę o pomoc.
D90 pomimo, iż jest już dziadkiem (dosłownie), nadal robi świetne zdjęcia. Przewag nad D7000 nie ma, oprócz jednej - ceny.
Brałbym D7000, ponieważ .... Ma lepszy/większy wizjer, dłużej trzymającą bakterię, dwa sloty na karty SD, obsługuje słoiki bez cpu (które posiadam - np: Helios 44-2), posiada uszczelnienia, posiada mikro regulacje AF i posiada Świetną matrycę.
Z całym szacunkiem, ale czego brakuje D90 do robienia dobrych zdjęć?
Po co amatorowi, który kupuje pierwszą lustrzankę "topowe" body, gdy najprawdopodobniej nie będzie w stanie wykorzystać jego możliwości?
Wielu moich znajomych zadawało mi podobne pytanie (w kwestii zakupu pierwszej lustrzanki) i zawsze odpowiadałem tak samo. Kup używane body lub nowe, ale takie, które nie wyczyści cię z całej kwoty pieniędzy, które na to posiadasz. Kup książki, czytaj fora i strony związane z fotografią, inwestuj w obiektywy i oświetlenie, a kiedy uznasz, że korpus cię ogranicza, kup lepszy.
A na przykład po to, aby podpinając zwykłego tamrona 17-50 czy sigmę 18-50 mógł sobie bez problemu wyregulować błędy AF. Albo po to, aby zapiąć Vivitara 70-210 za 200zł i cieszyć się super ostrym szkłem za małą kasę. A także zapiąć Heliosa 44-2 z pierścieniami pośrednimi i robić fajne zdjęcia makro.
Słabe te argumenty żeby przepłacać na wstępie 1500 zł ;-)
St. Jimmy
14-03-2013, 20:41
A ten dynamiczny AF? Dużo daje?
Walle. mowa była o nowym D90 i używanym D7000, a to różnica około 500-600zł więc nie wiem skąd u Ciebie wyszło 1500zł?
Sory, nie doczytałem.
Tak czy inaczej, ja inwestowałbym w szkła.
Słabe te argumenty żeby przepłacać na wstępie 1500 zł ;-)
Argumentów jest bardzo dużo, choćby lepsza jakość obrazka, wyższe używalne ISO, lepsza głębia kolorów, lepszy DR, więcej punktów AF (39 do 11) w tym krzyżowych (9 do 1), korpus jest lepiej uszczelniony, lepsza rozdzielczość zdjęcia, lepszy wizjer, lepszy FPS (6 do chyba 4,5), szybkość migawki 1/8000s, dwa sloty na karty pamięci, bateria pozwala zrobić więcej zdjęć.
Jak wspomniałem wcześniej - D90 ma tylko przewagę w cenie. Nadal jednak twierdzę, że jako pierwsza lustrzanka D90 to aż za dobry sprzęt.
St. Jimmy
14-03-2013, 20:52
A ja nadal przypominam - to nie będzie pierwsza lustrzanka. A, i D7000 będzie nowy. Edytowałem kilka minut po wstawieniu postu, jeśli ktos przeczytał wcześniej przepraszam. Pojawiły się, hmm... nowe okoliczności.
" Nadal jednak twierdzę, że jako pierwsza lustrzanka D90 to aż za dobry sprzęt." - ale jak zobaczę obrazki z D7000, które mógłbym mieć, i porównam D90... Boję się, że poczuję coś w stylu "Czemu jednak nie wziąłem D7k". Poza tym, nie zamierzam zmieniać szybko puszki.
jak zobaczę obrazki z D7000, które mógłbym mieć, i porównam D90... Boję się, że poczuję coś w stylu "Czemu jednak nie wziąłem D7k". Poza tym, nie zamierzam zmieniać szybko puszki.
Większe będzie mieć tu znaczenie założony obiektyw, oraz doświadczenie fotografa.
Dolicz jeszcze do końcowej sumy lampę. Dla mnie wbudowana to zło :)
St. Jimmy
14-03-2013, 21:14
Z wbudowanej się nie da korzystać, ale nigdy nie lubiłem robić zdjęć w pomieszczeniach. Las, park, pies. To jest to. Nie wiem dlaczego, ale pomimo że D7000 lepszy bardziej przekonuje mnie D90. Czytałem wczoraj wypowiedzi "sekty D90" i zakochałem się w tym aparacie, jeszcze go nie mając. Ponawiam pytanie o dynamiczny AF i o największe różnice. Czy obrazki będą się bardzo jakościowo różnić?
A obiektywy, to 50mm f/1.8D i za kilka mies. używana Sigma 70-200 f/2.8 lub Nikkor 80-200 f/2.8. Btw, który lepszy? Tak się waham. Ale dobra, off topu tworzyć nie chcę, bo zalezy mi na podjęciu decyzji.
Z wbudowanej się nie da korzystać, ale nigdy nie lubiłem robić zdjęć w pomieszczeniach. Las, park, pies. To jest to. Nie wiem dlaczego, ale pomimo że D7000 lepszy bardziej przekonuje mnie D90. Czytałem wczoraj wypowiedzi "sekty D90" i zakochałem się w tym aparacie, jeszcze go nie mając. Ponawiam pytanie o dynamiczny AF i o największe różnice. Czy obrazki będą się bardzo jakościowo różnić?
A obiektywy, to 50mm f/1.8D i za kilka mies. używana Sigma 70-200 f/2.8 lub Nikkor 80-200 f/2.8. Btw, który lepszy? Tak się waham. Ale dobra, off topu tworzyć nie chcę, bo zalezy mi na podjęciu decyzji.
Też się kiedyś zakochałem w D90. Wtedy dał bym sobie za nią rękę uciąć... I wiesz co? I bym teraz, #&$#%, nie miał ręki ;)
Co byśmy nie napisali, to i tak wybierzesz D90, bo już zdecydowałeś.
Sigmę 70-200 2.8 musisz trafić dobrą sztukę, ja wybrałem spośród trzech. Wcześniej miałem tamrona 70-200, to miałem jakiś punkt odniesienia.
Jedrek.S
14-03-2013, 21:31
jak już*się zakochałeś, to idź do FJ i zobacz oba, to się*okaże. Mimo że sam mam D90 to nie forsuję*go na siłę, bo to już*Twój wybór. Jeśli będzie to pierwsza lustrzanka to nie odczujesz różnicy jak nie będziesz używał obu naraz. Matryca D90 ? Może poziom OM-D to nie jest (też*używam) ani tym bardziej d600 czy d7100 ale daje radę*do ISO1600.
Pozdrawiam, w razie czego to pytaj śmiało na pw.
St. Jimmy
14-03-2013, 21:48
No właśnie nie zdecydowałem... I tu jest problem. ;) A na Sony'm nie przekraczałem 400, nie znoszę szumów, koszmar. Więc wątpię żebym kiedykolwiek 1600 przekroczył, a jeśli, to od czego są programy do obróbki... Po raz trzeci ponawiam pytanie o dynamiczny AF :D Czy warto postawić na D7000 ze ze względu na niego?
MstrG, a co zdecydowało, że wybrałeś jednak D7000?
Jedrek.S
14-03-2013, 21:52
No to wsio do sklepu i zdecydować.
St. Jimmy
14-03-2013, 22:12
Czyli mówicie, że bardziej warto zainwestować w obiektywy niż aparat, tak?
Po raz trzeci ponawiam pytanie o dynamiczny AF
D90 również posiada dynamiczny wybór pola, z tą różnicą w stosunku do D7000 że w tym drugim jest tych pól więcej.
MstrG, a co zdecydowało, że wybrałeś jednak D7000?
U mnie to było troszkę bardziej zawiłe przejście. Plany były na FX, w końcu po sprzedaży D90 i 17-50 VC kupiłem D7000 + 17-55. Teraz znowu przed przejściem w pełną klatkę powstrzymuje mnie troszkę nietestowany jeszcze D7100 i kurz D600.
Ja Ci polecam kupić nówkę D90. To już chyba ostatnia szansa, bo pewnie niedługo zniknie ze sklepów. Lepszej ceny już raczej nie będzie. To co zostanie wydaj na szkła.
irek6311
14-03-2013, 22:43
MstrG i dobrze że zniknie D90 ze sklepów bo D7000 potanieje ;)
skoro St. Jimmy krajobrazy chce fotografować to D7000 będzie lepszy ,
sam też go do takich zdjęć kupiłem i rewelacyjnie się sprawdza ,
ISO 1600 w D7000 jest takie jak ISO 800 w D90 więc co tu dużo myśleć < szkoda kasy na D90 .
St. Jimmy
14-03-2013, 22:44
Hmm... Ale w tym porównaniu pisze, że D90 nie ma, tzn. "Z dynamicznym autofokusem, gdy wybrałeś obiekt i przycisnąłeś spust migawiki, gdy obiekt się porusza, autofokus będzie go śledził. Koniec z nieostrymi ujęciami." - więc... D90 też będzie śledził obiekt?
A także zapiąć Heliosa 44-2 z pierścieniami pośrednimi i robić fajne zdjęcia makro.
Do D90 z powodzeniem można to zrobić, sprawdzone w praktyce.
ulvhedinn
15-03-2013, 08:05
D90 ma trym śledzenia 3D. Tu masz przykład z d700 http://www.youtube.com/watch?v=QdcB_1o3zVA.
Analogicznie działa d90 - oczywiście masz mniej punktów AF.
Do D90 z powodzeniem można to zrobić, sprawdzone w praktyce.
Ale z D7000 masz pomiar światła, a z D90 nie. To duża różnica. Już bym wolał takie fotki klepać D40/D60/D3000 czy inną puszką low end, bo one jakiś tam pomiar światła z manualami mają. D50/D70/D80 i D90 tego pomiaru nie mają.
MstrGSt. Jimmy krajobrazy chce fotografować to D7000 będzie lepszy ,
sam też go do takich zdjęć kupiłem i rewelacyjnie się sprawdza ,
ISO 1600 w D7000 jest takie jak ISO 800 w D90 więc co tu dużo myśleć < szkoda kasy na D90 .
Do krajobrazów nie jest potrzebne wysokie ISO, więc to nie jest żaden argument.
Pozostałe właściwości matrycy w D7000 przemawiają na korzyść, tylko trzeba jeszcze trafić na puszkę bez znanych wad.
Ja D90 mam już trochę czasu, nigdy wcześniej nie miałem okazji, aby pójść do sklepu i zobaczyć jak wygląda D7000. Pewnego pięknego dnia poszedłem do sklepu, wziąłem w rączki i pomimo tej całej pięknej specyfikacji nadal jeśli miałbym wybierać a swój sprzęcik znam na wylot to wybrałbym d90 :P . Na pewno jest to dobry sprzęt ale mi kompletnie nie leżał ;)
Skoro D300 odpadł, to może przenieść wątek do właściwego działu? Będzie tam więcej użytkowników obu aparatów.
Osobiście wybierałbym między D7000 a D5100. Matryca ta sama, różnią się wilkością i dodatkowymi funkcjami. Jeśli nie chcesz eksperymentować ze starymi obiektywami na śrubokręt czy wręcz manualami, to D5100 wystarczy.
St. Jimmy
15-03-2013, 15:26
Rozważałem D5100, ale nie, ergonomia. Będę robił zdj. głównie portrety, czasami jakąś scenę. Zwierzęta najczęściej, rośliny.
Jedrek.S
15-03-2013, 15:38
do portretów grip może dużo pomóc, ale da się żyć bez niego.
Z całym szacunkiem, ale czego brakuje D90 do robienia dobrych zdjęć?
AF z D300/s, przez co rzeczonego ładnego obrazka możesz nie zauważyć, bo będziesz miał z jednym szkłem FF, z drugim BF!
Ja zbieram na D300s. Mam już dość mojego D90 a dokładniej mam dość ostrości "za" lub "przed" obiektem...
Ja zbieram na D300s. Mam już dość mojego D90 a dokładniej mam dość ostrości "za" lub "przed" obiektem...
Życzę szybkiego uzbierania, warto :)