Zobacz pełną wersję : Tani monitor do pracy z tekstem, 16:10
Potrzebuje monitora który użytkowany będzie głównie do pracy z tekstem, praktycznie żadnych multimediów, zadnych zdjęć.
Właściwości:
- 24"+
- 16:10
- do 1000PLN
Jednocześnie podaje 2 typy w tym przedizale cenowym:
Hewlett-Packard LA2405x
"Przesławny" Dell U2412M
Który z powyższych będzie lepszy? Może jakiś inny spełniający kryteria?
Ten Dell ktory wymieniles, on ma dziwna przypadlosc, jezeli chodzi o patrzenie na tekst na bialym tle, ale tylko na samym poczatku, zaraz po zakupie.. bedzie razilo to w oczy, (jesli ma sie sokoli wzrok), a potem to juz wzrok sie przestawia i bedzie po klopocie, chodzi o to, ze on nie jest produkowany jak wiekszosc monitorow, ale jak mowie, problem mozna miec tylko w pierwszych dniach 1-5 dni, potem ten problem calkowicie znika i nie ma absolutnie zadnych problemow.
Ta dziwna przypadlosc objawia sie tym, ze jak otworzy sie cos co ma biale tlo, to widac najpierw siateczke, powloke na pierwszym planie i potem za tym normalnie obraz.. ale jak mowie.. byc moze wiekszsc osob nawet tego nie zauwazy, a po paru godzinach wzrok sie przyzwyczaja i problem znika na wiecznosc.
Nie wiem ktory obraz bylby lepszy czy HP czy ten Dell, ale uzywam Della dosyc dlugo i zlego slowa nie moge powiedziec i wbrew tym wszystkim zlym opiniom o podswietlaniu i innych negatywnych cechach, ja nic takiego nie zauwazylam..
i jak dla mnie to jest bardzo dobry wybor cena + to co oferuje, typowo multimedialny do szerokich zastosowan w tej cenie polecam.
Obraz ma bardzo cukierkowate kolory.. w porownaniu np. do laptopa to niebo a ziemia w wyswietlaniu barw.
Kurtz, ten problem to jakaś podpucha? ;)
Do tekstu, praktycznie każdy się nada i w sumie lepiej by był to sRGB, bo przynajmniej będziesz miał białe tło. :)
Także kup jakiegoś taniego TN "z górnej półki".
Dell U2412 ma faktycznie coś w rodzaju takiej przeźroczystej faktury, która pokrywa cały obraz. Gdy pierwszy raz uruchomiłem monitor byłem przerażony, jednak tak jak wcześniej napisano po dwóch dniach ta faktura znika zupenie ;-). Moim zdaniem warto kupić ten monitor. Wcześniej pracowałem na kilku monitorach TN (600 - 800 zł) i żaden nie dorównywał temu Dellowi.
Nie podpucha. Chodzi o zdroworozsadkowe porowwnanie. Monitory maja byc do firmy, a nie uzytkownika domowego, wiec chodzi bardziej o oplacalnosc i wykorzystanie zasobow.
Tak se Kurtz obejrzałem dostępny sprzęt i wydaje mi się, że lepiej by było nakupić 19-stek eizo z demobilu, bo wszystko na nich będzie lepsze, niż na tych pseudo IPS-ach, czy TN-kach.
Koszt nieduży, nawet można by je łączyć w pary i wtedy masz praktycznie to, o co Ci chodzi.
Bez żartów. Monitor 24 cale, jednolite tło i polecasz TN? Przecież kąty widzenia będą denerwować każdego. Jak się obróci monitor do pionu (co przy podanym zastosowaniu ma sens), to będzie masakra.
hehe, a TN - "gorna polka", to jaki jest, tez Eizo?
Bez żartów. Monitor 24 cale, jednolite tło i polecasz TN? Przecież kąty widzenia będą denerwować każdego. Jak się obróci monitor do pionu (co przy podanym zastosowaniu ma sens), to będzie masakra.
widocznie TN-ki z gornej polki przewyzszajace cena Dell-a moze sa lepsze.. ;) tylko ciekawe jakie..
Aaa tam, napisałem przeca, że zweryfikowałem pogląd na ten temat, i że na jego miejscu rozejrzałbym się za 19-nastkami eizo z demobilu, najlepiej w parach.
Także kup jakiegoś taniego TN "z górnej półki".Ostatnio się zdziwiłem, jak jedna Pani w firmie powiedziała że ten szary tekst gorzej się czyta na monitorze (pacjent - TN ... patrzenie lekko od góry). Tak że do tekstu nawet, osobiście bym radził coś "nonTN".