Zobacz pełną wersję : USC Łódź Bałuty
I stało się - zostałem poproszony o focenie ślubu cywilnego w USC Łódź-Bałuty. Jest to moje pierwsze starcie z USC, do tej pory robiłem zdjęcia w kościołach i na różnych imprezach (weselach również).
Jeśli czytają to osoby, które robiły kiedyś zdjęcia w tym konkretnym USC - wasze doświadczenia / uwagi / obserwacje będą na wagę złota. Jeśli chodzi o oświetlenie sali, to podejrzewam, że mogę spodziewać się zwykłego światła żarowego lub jarzeniowego, ale coś innego nie daje mi spać po nocach.
Moja główna wątpliwość dotyczy obiektywu - będę miał do dyspozycji m.in. 35/1,8G i zastanawiam się, czy nie będzie za wąsko. Przy analogu bardzo lubię ogniskową 40mm, ale 35mm na DX jest jednak trochę węższe. Zastanawiam się, czy sobie nie sprawić czegoś krótszego, np. 24 lub 28mm. Focę D90+SB700. W szklarni mam jeszcze dwa zoomy, które na szerokim końcu mają światło 3.5, ale nie chciałbym po nie sięgać.
takie ceremonie trwają 15minut, więc zapomnij o żonglerce szkłami- albo jedno body i zoom, albo 2 body i stałki
Zerknij tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217025) i tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2389265).
Jak miałeś do czynienia ze ślubami to powinieneś dać radę. Problemem jest krótki czas ceremonii. Musisz być zwarty i gotowy, bo to trwa chwilę ;)
Co do obiektywu to im szerzej tym lepiej zwłaszcza na DX. Nowe, szersze szkło pewno znajdzie zastosowanie, bo raczej salki są małe. Jak już chcesz coś dokupić to może 20mm? A z zooma bym tak szybko nie rezygnował, zwłaszcza na szerokim końcu.
Nie wiem jak to teraz tam wygląda, ale jak brałem ślub ( kurka 30 lat temu ) to było tam aż nadto światła; jedna ściana to same okna.
Reszta co do obiektywów i czasu ceremonii jak wyżej.
Dzięki wszystkim za rady. Co do samej ceremonii to sprawa jest jasna. Wiem, że nie mogę sobie pozwolić na błędy, bo tempo będzie szalone. Jedynie naszły mnie wątpliwości co do szkieł. Ślub jest wczesnym popołudniem, więc być może USC sfocę jednak zoomem. Jeszcze raz dzięki. :)
... Ślub jest wczesnym popołudniem, więc być może USC sfocę jednak zoomem...
A może po prostu podjedź do urzędu i zerknij na salę mniej więcej o tej samej godzinie? Jestem pewien, że jak powiesz o co chodzi, to pozwolą Ci zajrzeć.
Idź zobacz, wpuszczą Cię bez problemu.
Ja focę w ten sposób - jedno body z zoomem i lampą (koniecznie), drugie stałka, zazwyczaj ogniskowa 35-50, w zależności od sali.
Chodzi o to, że jak sala mała i ma dużo okien to bez lampy będzie ciężko.
W tym przypadku sala jest zupełnie spora, tak jak pisał wilk325 - cała jedna ściana w oknach. Widziałem również zdjęcia innego fotografa robione w tym USC na DX przy 18mm i było zdecydowanie za szeroko. Zdaje się, że niepotrzebnie panikowałem, ale cóż - bywa. Dzięki jeszcze raz za wszystkie komentarze.
To jeszcze popatrz na którą stronę są te okna, bo jak będziesz miał słońce prosto w okna w czasie ślubu to się możesz zdziwić
Dla potomnych napiszę, że w przypadku tego USC 35mm okazał się w sam raz na salę ślubów (może do kilku kadrów lepszy byłby np. 50 albo 85mm, ale czasu na zmianę nie było). Natomiast w sali życzeń zdecydowanie trzeba szerokości (zakres ok. 18-35mm).