PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie dotyczące Nikona D5100

cineek26
12-03-2013, 19:46
Cześć, jestem amatorem lustrzanek i mam pytania dotyczące modelu Nikon D5100, który mam zamiar zakupić.

Mam mały problem, mianowicie widziałem, że modele różnią się miedzy SLR, a DSLR, niezbyt wiem czy D5100 ma podział na te dwa ale tyle wyczytałem na internecie.
Jako amator niezbyt wiem czym się różni SLR od DSLR, tyle co przeczytałem i zrozumiałem to brak wymiennego obiektywu w SLR i opcja wymieniania go w DSLR.

Tak więc pytania są następujące:
1. Czy D5100 dzieli się na SLR i DSLR?
2. Jeśli tak to czym one się różnią oprócz wymiany obiektywów?
3. W sklepach internetowych nie wszędzie raczą napisać czy jest to DSLR bądź SLR, więc jeśli kupuje samo body to mam być pewien, że to DSLR, a z obiektywem to SLR? czy to niema znaczenia? (tz. że obiektyw można normalnie odłączyć nawet od SLR?)

MstrG
12-03-2013, 19:57
SLR to jest skrót od Single Lens Reflex
najprościej tłumacząc oznacza on aparat typu lustrzanka, lustrzanka jednoobiektywowa.

D przed SLR oznacza Digital, czyli cyfrowy

Więc skrót DSLR to nic innego jak lustrzanka cyfrowa, którą niewątpliwie jest D5200

Saimon
12-03-2013, 20:04
SLR to jest skrót od Single Lens Reflex
najprościej tłumacząc oznacza on aparat typu lustrzanka, lustrzanka jednoobiektywowa.

D przed SLR oznacza Digital, czyli cyfrowy

Więc skrót DSLR to nic innego jak lustrzanka cyfrowa, którą niewątpliwie jest D5200

I D5100 też.

MstrG
12-03-2013, 20:06
I D5100 też.

Oczywiście :) miało być w ostatnim zdaniu D5100.

cineek26
12-03-2013, 20:09
Czyli niema szans aby trafiła mi się D5100 SLR? :confused: dzięki wielkie za szybką odpowiedź : )

irek6311
12-03-2013, 20:10
Tu masz odpowiedż Cyfrowy aparat fotograficzny (http://pl.wikipedia.org/wiki/Cyfrowy_aparat_fotograficzny) ,

MstrG
12-03-2013, 20:11
Tu masz odpowiedż Cyfrowy aparat fotograficzny (http://pl.wikipedia.org/wiki/Cyfrowy_aparat_fotograficzny) ,

A dokładniej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lustrzanka_cyfrowa

picia78
12-03-2013, 20:37
Czyli niema szans aby trafiła mi się D5100 SLR? :confused: dzięki wielkie za szybką odpowiedź : )

Boże trzymajcie mnie :evil:

skarcity
12-03-2013, 20:48
Boże trzymajcie mnie :evil:
I co się złościsz? :-) Mnie ten wątek bardzo rozbawił.

irek6311
12-03-2013, 20:51
Boże trzymajcie mnie :evil:Nie każdy jest takim "Ekspertem" jak ty i może potrzebować pomocy :twisted:
Forum jest od tego żeby pomagać a nie wyższość swoją (EGO) okazywać :roll:

picia78
12-03-2013, 21:09
Nie każdy jest takim "Ekspertem" jak ty i może potrzebować pomocy :twisted:
Forum jest od tego żeby pomagać a nie wyższość swoją (EGO) okazywać :roll:

ja wiem, że nie ekspertem bo sam nim nie jestem ale te pytanie naprawdę mnie rozwaliło :)

irek6311
12-03-2013, 21:11
ja wiem, że nie ekspertem bo sam nim nie jestem ale te pytanie naprawdę mnie rozwaliło :)Jeśli nie pomagasz w temacie to go też nie zaśmiecaj < trochę szacunku dla innych !

zgera
12-03-2013, 21:24
Jeśli nie pomagasz w temacie to go też nie zaśmiecaj

Zaśmiecają Ci co zakładają takie wątki, wystarczy w sieci poszukać aby otrzymać odpowiedź.

picia78
12-03-2013, 21:29
Jeśli nie pomagasz w temacie to go też nie zaśmiecaj < trochę szacunku dla innych !
Ty też tu nic konkretnego nie wniosłeś :twisted:

irek6311
12-03-2013, 21:37
zgera napisz do Administratora by zmienił regulamin odnośnie takich pytać/tematów ,
zabrońcie jeszcze publikowania im zdjęć i Forum dla wybranych będzie !
zasada jest prosta jak nie pomagasz to nie piszesz i wtedy bez zbędnych spięć ,
tu co niektórzy zabawę sobie robią w takich tematach a chyba nie o to chodzi ,
masz wiedzę to powinieneś Pomóc a nie krytykować ;)
picia78 może nie krytykuj bo wcale tu nic sensownego nie napisałeś :twisted:

skarcity
12-03-2013, 21:40
zgera napisz do Administratora by zmienił regulamin odnośnie takich pytać/tematów ,
zabrońcie jeszcze publikowania im zdjęć i Forum dla wybranych będzie !
zasada jest prosta jak nie pomagasz to nie piszesz i wtedy bez zbędnych spięć ,
tu co niektórzy zabawę sobie robią w takich tematach a chyba nie o to chodzi ,
masz wiedzę to powinieneś Pomóc a nie krytykować ;)
picia78 może nie krytykuj bo wcale tu nic sensownego nie napisałeś :twisted:
Jakiś spięty jesteś, może browar pomoże? Zajrzyj do lodówki:)

MstrG
12-03-2013, 21:49
Spokojnie chłopaki. Skoro pytanie było dla Was trywialne i nie warte odpowiedzi to trzeba było się nie odzywać i nie wyszydzać.
Fakt, cineek26 mógł poszukać co oznaczają te skróty, ale najwidoczniej chciał się dowiedzieć lub upewnić na przykładzie wybranego przez siebie modelu aparatu i sądził, że otrzyma tu jednoznaczną odpowiedź.

Jestem ciekaw, czy każdy z was jest super błyskotliwy i wie wszystko w każdej dziedzinie.
No offence.

skarcity
12-03-2013, 21:57
Jestem ciekaw, czy każdy z was jest super błyskotliwy i wie wszystko w każdej dziedzinie.
No offence.
Nie popadajmy w skrajności. Po co zaraz wiedzieć wszystko i na dodatek w każdej dziedzinie? Wystarczy wiedzieć małą bździnkę, żeby nie zadawać takich kosmicznych pytań - no offence ;-).

Spieszę dodać, że mi ten wątek i pytanie wcale nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie - wciąż mam uśmiech na twarzy.

pozdrawiam

Andrzej1974
13-03-2013, 08:03
Hmm.... podobno.... Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi...

skarcity
13-03-2013, 10:55
Hmm... ulubione powiedzonko tych, którzy nie potrafią sklecić sensownego pytania... rozgrzesza ich ze wszystkiego... :-)

Jest też inne powiedzonko... jakie pytanie, taka odpowiedź...

Każdy sobie sam wybierze, co mu bliższe.

pozdrawiam

matomi
13-03-2013, 11:18

Czy jak stanę na torach i złapię się przewodów trakcyjnych to pojadę jak tramwaj?? ;)

Andrzej1974
13-03-2013, 11:25
Czy jak stanę na torach i złapię się przewodów trakcyjnych to pojadę jak tramwaj?? ;)

Polak wszystko potrafi... ;-)

cineek26
13-03-2013, 14:08
Nie sądzę, żeby to było aż tak głupie pytanie, szczególnie, że pisałem już o tym, że czytałem co to SLR i DSLR. Nie do końca wszystko zrozumiałem bo nie jestem osobą, która siedzi w tych tematach.

Mogłem sprostować to na początku, że pytanie takie zadałem ponieważ w jednym ze sklepów chciałem zobaczyć ten właśnie model, a przy nim było napisane, że to SLR (bez digital) dlatego mnie to nurtowało, a że sam nie jestem w stanie tego odróżnić dlatego zapytałem. Teraz już wiem, że najwyraźniej był to błąd przy podpisie lustrzanki.

Wszelkie śmieszki i głupie odpowiedzi są bez sensu bo równie dobrze ja mogę być w innych tematach bardziej "kumaty" niż osoby odpowiadające tutaj, ale chyba po to jest te forum aby zadawać pytania na które nie znamy odpowiedzi.

.. i tak. Czytałem i szukałem na internecie, raczej należę do osób, które więcej szukają, a mniej pytają, z racji tego, że zbyt mało informacji znalazłem wszedłem tutaj i liczyłem na godną uwagi odpowiedź. Odpowiedź taką uzyskałem i nie ma po co dalej zaśmiecać tematu. Dzięki wielkie.

p_smok
14-03-2013, 13:59
Nie sądzę, żeby to było aż tak głupie pytanie, szczególnie, że pisałem już o tym, że czytałem co to SLR i DSLR. Nie do końca wszystko zrozumiałem bo nie jestem osobą, która siedzi w tych tematach.

Mogłem sprostować to na początku, że pytanie takie zadałem ponieważ w jednym ze sklepów chciałem zobaczyć ten właśnie model, a przy nim było napisane, że to SLR (bez digital) dlatego mnie to nurtowało, a że sam nie jestem w stanie tego odróżnić dlatego zapytałem. Teraz już wiem, że najwyraźniej był to błąd przy podpisie lustrzanki.

Wszelkie śmieszki i głupie odpowiedzi są bez sensu bo równie dobrze ja mogę być w innych tematach bardziej "kumaty" niż osoby odpowiadające tutaj, ale chyba po to jest te forum aby zadawać pytania na które nie znamy odpowiedzi.

.. i tak. Czytałem i szukałem na internecie, raczej należę do osób, które więcej szukają, a mniej pytają, z racji tego, że zbyt mało informacji znalazłem wszedłem tutaj i liczyłem na godną uwagi odpowiedź. Odpowiedź taką uzyskałem i nie ma po co dalej zaśmiecać tematu. Dzięki wielkie.
Newątpliwą zaletą lustrzanek jest właśnie możliwość wymiany obiektywów. Może nie jestem obcykany w temacie , ale nie widziałem jeszcze aparatu tego typu ze stałym obiektywem.
Po to właśnie kupuje się taki aparat, aby mieć np. możliwość wymiany optyki, błyskawiczny autofokus (nie porównuję tutaj poszczególnych modeli dslr), wielkość matrycy - a co za tym idzie - jakość zdjęć. Nie zawracaj sobie głowy różnicą w skrótach slr/dslr, jeśli tylko planujesz kupić d5100 z obiektywem np.18-105mm, to kup, a nie będziesz żałował.
Sam kupiłem 2 tygodnie temu taki zestaw i jestem zadowolony.