PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Cierpienia Młodego Wertera

Sapphiron
12-03-2013, 17:33
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/MUS_1815a.jpg)

Modelka: http://www.maxmodels.pl/modelka-goodadvice.html
MuA: https://www.facebook.com/ewelinamakeup

militarius
12-03-2013, 17:41
strasznie niekorzystnie...
w dodatku płasko + coś się dzieje z ustami (jasna obwódka)
patrząc na PF modelki ma o wiele lepsze foty - ale różni ludzie mają różne pomysły ;)

Sapphiron
12-03-2013, 17:46
płasko powiadasz ;)

6868
12-03-2013, 17:46
Akurat usta, to maly pikus.
Zobacz co dzieje sie z szyja, obojczykiem, nie mowiac juz o "kartoflanym" nosie.

morzon
12-03-2013, 17:50
Nos to fakt - strasznie niefajnie wyszedł. Raz, że taki spocony, dwa to przez te cienie po bokach jest bardzo mocno odcięty - taki doklejony jakby u Buki.

To czerwone pod obojczykami - to obtarcia? Czy jak?

Sapphiron
12-03-2013, 17:52
cienie do powiek :)

morzon
12-03-2013, 17:52
A w jakim celu? :>

Sapphiron
12-03-2013, 17:53
taka stylizacja?

6868
12-03-2013, 18:00
Stylizacja a'la "przeorany wisielec" ?

Sapphiron
12-03-2013, 18:03
oj, cóż za elokwentne słowa lecą :) bardzo miłe, bardzo miłe :)

morzon
12-03-2013, 18:05
taka stylizacja?

No okej, ale zwykle stylizacje i jakieś dodatkowe elementy robi się "po coś". Po co jest to "obtarcie"?
I nie mogę skumać nawiązania do tytułu - a jestem przekonany, że tą lekturę akurat nieźle pamiętam ;)

Sapphiron
12-03-2013, 18:07
Nawiązanie do tytułu jest bardzo proste :) Jest to pierwsze zdjęcie z serii malarskiej. Zaczęliśmy od romantyzmu :) Następny będzie barok, romantyzm i parę innych :)

Pienia
12-03-2013, 20:45
ani tytuł...ani zdjęcie...ale żeby było rzeczowo, to nie podobają mi się odbicia w oczach, kolor "dołków" obojczyka i błyszcząca kreska na nosie i cień pod nosem...kolor skóry był chyba zamierzony, więc nie krytykuje... ale jeszcze kadr, nie przekonuje mnie "skrzywienie" i cięcie na dole...

Sapphiron
12-03-2013, 20:52
Dzięki :)

sruba
12-03-2013, 22:40
Nawiązanie do tytułu jest bardzo proste :) Jest to pierwsze zdjęcie z serii malarskiej. Zaczęliśmy od romantyzmu :) Następny będzie barok, romantyzm i parę innych :)

Czy mają to być inspiracje konkretnymi obrazami? Jeśli seria malarska to dlaczego tytuł nawiązuje do literatury?

Sapphiron
12-03-2013, 22:46
bo taką mam ochotę :)

rafulec
12-03-2013, 22:54
plastic nie fantastic
nie podoba mi się kadr i obróbka

swider
12-03-2013, 23:07
bo taką mam ochotę :)
Niezbyt ładnie w ten sposób odpowiadać na zadane pytanie. Sam jestem ciekaw nawiązania.
Osobiście nie dopatruję się w zaprezentowanej fotografii motywu werteryzmu. Dziwi mnie też Twoja wcześniejsza odpowiedź o serii malarskiej… skoro tytułowy bohater jest podmiotem literackim. Pokręcone to strasznie.

Sapphiron
12-03-2013, 23:22
Nikt nie mówił że będzie łatwo :)

sruba
12-03-2013, 23:26
Zadałem rzeczowe pytania , odpowiedź z kolei ani merytoryczna ani grzeczna... Sadząc z reakcji kolegi na krytykę albo na stawiane pytania (w których akurat nie było krytyki ani jej sugestii z mojej strony) dziwię się, że wstawia zdjęcia na forum... może lepiej wrzucić na Facebooka i tylko liczyć "lajki" i pozostawać w niczym nie zakłóconym samouwielbieniu...

swider
12-03-2013, 23:36
Nikt nie mówił że będzie łatwo :)
Czyli jednak się nie dowiemy. No cóż… pozostaje nam jedynie uznać, że autor nie potrafi obronić tytułu własnej fotografii. Smutne.

kh29228
13-03-2013, 00:15
ale to nie pierwszy raz, kiedy autor tego zdjęcia ma problemy z krytyką jego twórczości ze strony innych osób, a jako jedyną formę odpowiedzi uznaje aroganckie i niegrzeczne odzywki... właśnie przeglądałem wątek o strobingu i tam tez jest kilka takich miłych odpowiedzi... no cóż, to też smutne...

Sapphiron
13-03-2013, 01:02
A może wróćmy do zdjęcia zamiast próbować odstawiać psychoanalizę? to już się robi nudne

swider
13-03-2013, 01:28
Bardzo nie lubię kiedy w wątkach zdjęciowych dyskutuje się o wszystkim tylko nie o zamieszczonych fotografiach, ale swoim zachowaniem sam prowokujesz tego typu wypowiedzi -- nie dziw się później.
Ludzie dochodzą do prostego wniosku -- nie warto komentować Twoich zdjęć, więc i posty są mało merytoryczne.

Żeby nie było -- nie piszę to jako mod, ale zwykły user.
Z mojej strony EOT i jednocześnie prosiłbym innych o konstruktywne komentarze. Dzięki.

Sapphiron
13-03-2013, 01:53
Dziwne jest to że za konkretne posty dziękuję a zazwyczaj atakuję tylko te które nie są nic warte. Owszem czasem są odstępstwa ale bardzo rzadko.

Amadeusz
13-03-2013, 10:26
Była wizja, jest zdjęcie. Po co to roztrząsać?
Mnie się to kojarzy z jakąś lodową nieboszczką :) Stąd te kolory i połyski. Ale czy można to odnieść do tytułu? Nie wiem, nie czytam za wiele. Jeśli już to tylko tytuły, a w tytule jest cierpienie ;)
Nosek faktycznie zbyt wyodrębniony.

TheKilla
13-03-2013, 10:45
Być może pomysł był dobry a po prostu wizażystka zepsuła robotę... A może kazałeś jej dokładnie tak malować... nie ważne
Jest jak jest; moim zdaniem Modelka została bardzo niekorzystnie pokazana. Jak wcześniej wspomniano, cała uwaga oglądającego skupia się na nosie...
Już wystarczyły by chyba same podbite oczy do ukazania tego cierpienia...

stock
13-03-2013, 11:03
niestety tez jestem na nie. obróbka kiepska, świecenie też. Stylizacja bez komentarza. nie wiem skąd taki tytuł i odbiesienie do literatury - a ksiązkę w ogóle autor czytał ?
Niestety nic tu się nie broni - nie pokazywałbym tego publicznie

Sapphiron
13-03-2013, 11:23
bardzo miło :)

TheKilla
13-03-2013, 13:42
miło Ci jak odbiorcom nie podoba się Twoje zdjęcie :O?
Czy po prostu nie wiesz jak zareagować?

Sapphiron
13-03-2013, 13:48
miło mi że zdjęcie wywołuje emocje, że nie jest na tyle nudne żeby przejść bez echa jak wiele tutaj wstawianych zdjęć :)

Pienia
13-03-2013, 15:49
miło mi że zdjęcie wywołuje emocje, że nie jest na tyle nudne żeby przejść bez echa jak wiele tutaj wstawianych zdjęć :)

to zależy Ci tylko na wywoływaniu emocji? a może powinno na robieniu dobrych zdjęć...a tak dorabiasz ideologie do nieudanego zdjęcia...

Sapphiron
13-03-2013, 15:52
tak oczywiście masz rację :)

Godot
13-03-2013, 15:58
Emocje wywołujesz Ty , i Twoje bezczelne komentarze . A nie twoje zdjęcie które jest mierne ;)

Sapphiron
13-03-2013, 16:02
kto da więcej? kto da więcej? Najpierw było mdłe, później nieciekawe, potem słabe teraz mierne. Czekam na lepsze epitety!

Godot
13-03-2013, 16:07
Szkoda , że wrzucając tte zdjęcie skupiłeś się na odpieraniu krytyki w sposób cyniczny, zamiast powiedzieć, napisać coś o tej stylizacji, makeapie ... Jeżeli sztuka nie broni się sama to obroni ją jakiś ...

dewas
13-03-2013, 16:17
Nikt nie zrozumiał. Ja tutaj widzę szeroko posuniętą konsekwencję.
Tytuł nie wiadomo skąd, kadr marny, MU nietrafiony, przyciągający brzydki nos i w większości obróbka niekorzystna.

To jest sztuka 3mać się takiej konsekwencji.

NiKtos
13-03-2013, 16:22
No bo taka prawda. Czepiacie się, jakbyście to Wy chcieli dorobić ideologię, a nie autor zdjęcia. Co z tego, że "seria malarska", a tytuł z literatury? A może: Co ma do tego fotografia? Autor miał ochotę zrobić takie zdjęcie to zrobił, nie chce mówić, to co Wam do tego? Darujcie sobie :)

Sapphiron
13-03-2013, 16:25
No bo taka prawda. Czepiacie się, jakbyście to Wy chcieli dorobić ideologię, a nie autor zdjęcia. Co z tego, że "seria malarska", a tytuł z literatury? A może: Co ma do tego fotografia? Autor miał ochotę zrobić takie zdjęcie to zrobił, nie chce mówić, to co Wam do tego? Darujcie sobie :)

Chociaż jeden myśli trzeźwo a nie leci zgodnie z filozofią tłumu ;)

swider
13-03-2013, 16:49
Dziwne jest to że za konkretne posty dziękuję a zazwyczaj atakuję tylko te które nie są nic warte. Owszem czasem są odstępstwa ale bardzo rzadko.
Dlatego skwitowałeś aroganckim „bo taką mam ochotę”, całkiem normalne i rzeczowe pytanie.

Autor miał ochotę zrobić takie zdjęcie to zrobił, nie chce mówić, to co Wam do tego? Darujcie sobie :)
To nam do tego, że z chwilą publikacji zdjęcia, staje się ono przedmiotem dyskusji. Taka specyfika tego miejsca i działu. Jeśli ktoś nie ma ochoty na czytanie uwag tyczących własnej twórczości, nie publikuje na forum -- myślę, że to dość zrozumiałe.

Sam tytuł jest integralną częścią fotografii i często stanowi bardzo ważny element, m.in. naprowadzający na konkretny odbiór obrazu. Ale o tym nie czas i miejsce dyskutować.

Chociaż jeden myśli trzeźwo a nie leci zgodnie z filozofią tłumu ;)
Szkoda tylko, że myśli szalenie błędnie.

Szkoda , że wrzucając tte zdjęcie skupiłeś się na odpieraniu krytyki w sposób cyniczny, zamiast powiedzieć, napisać coś o tej stylizacji, makeapie ... Jeżeli sztuka nie broni się sama to obroni ją jakiś ...
Otóż to. Można było na spokojnie rozwinąć temat, przybliżyć ideę powstania tej fotografii, zamysł jaki towarzyszył tworzeniu takiego, a nie innego wizerunku modelki itd. -- zamiast zaogniać sytuację.

Ale prosiłbym też o nie przeginanie w druga stronę z negatywnymi komentarzami. Ja wiem, że podejście autora może irytować, ale nie podchodźmy w ten sposób, że skoro on taki… to ja mu jeszcze dos.am: że zdjęcie do kosza i w ogóle syf, kiła i mogiła. Tonujmy i ważmy słowa. Nikt z nas nie lubi być bezpardonowo rugany.

sruba
13-03-2013, 17:03

Właśnie w tym rzecz, że nikt tu nie chce dorabiać ideologii... grzecznie i rzeczowo zapytałem o wizję autora i plany dotyczące serii... pierwsze zdjęcie mogło nie wyjść, może dopiero po sesji okazało się, że makijaż nie do końca jest trafiony, może realizacja nie nadążyła za wizją... ale pomysł, idea wydały mi się ciekawe (zresztą takie malarskie zdjęcia wykonywało wielu fotografów, np rewelacyjne zdjęcia Paintings Joanny Kustry). Realizacje tego typu są bardzo trudne i oglądając jedno zdjęcie nie chciałem przekreślać całego zamierzenia, a doświadczenia i komentarze po tej sesji mogłyby być przydatne do następnej, nawet można by poprawić to samo zdjęcie korygując makeup. Można normalnie, rzeczowo odpowiedzieć - mam taką i taką wizję, chciałem zrobić to i w taki sposób bo odniosłem to do tego i tego obrazu, dzieła literackiego, a inspirowałem się tym i za motyw wziąłem ten fragment czy tą postać w takim kontekście... ale tak mi wyszło, szkoda że się nie podoba, zobaczymy dalej... Ale nie, odpowiedzi są aroganckie i kompletnie nic nie wnoszące. To nie zdjęcie wywołuje emocje tylko sposób reakcji i rozmowa z kolegą Sapphironem i to dlatego to zdjęcie nie przechodzi bez echa. Normalna, grzeczna i rzeczowa odpowiedź rozwiałaby wątpliwości i nikt by się nie musiał domyślać i dorabiać ideologii. A tak to odniosłem wrażenie po tym jak autor nas potraktował, że to właśnie on sam próbując dodać wartości zdjęciu dorabia "pseudoartystowską" ideologię i pozuje na artystę przeklętego...

galaza
14-03-2013, 07:31
Aleście się zawzięli, imo pomysł z makijażem fajny, kadr faktycznie nietrafiony bo jak widać, nos modelki zachęca do innego kąta co zresztą widać po zdjęciach z folio modelki. Wolałbym to zdjęcie z jakimś kontekstowym tłem zamiast jednolitego studyjnego. Może warto było to strzelić w plenerze, niekoniecznie z aż takimi studyjnymi ustawami światła, mając wizażystkę do dyspozycji można zawsze makijażem na miejscu poprawić to czego nie modeluje wystarczająco światło. Nie poddawaj się Sapphiron, z tego pomysłu na serię da się naprawdę dużo wyciągnąć, wierzę w twoje możliwości.
Osobiście wolę jedno ciekawe i nietuzinkowo malowane zdjęcie niż 20 podobnych do siebie studyjniaków.
Tu zabrakło konsekwencji.