PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 35-70 f/2.8 D - problem z BF

fan911
12-03-2013, 12:10
Witam.

Jestem od wczoraj właścicielem "legendarnego" szkiełka Nikkora - 35-70 f/2.8 w wersji D.
Po pierwszych testach mam mały problem z ostrością z wyżej wymienionym obiektywem i body D90, mianowicie na 70 mm wszystko jest właściwie OK, a na 35 mm pojawia się back focus. Łapie ostość na centymetr, dwa za obiektem przy ogniskowaniu na małe odległości, a jak przeprowadzałem testy na ulicy... To niestety, ale "przesunięcie" momentu, gdzie jest ostro sięga kilku metrów.

Da się jakoś z tym powalczyć? Może kalibracja puszki pomoże? Bo nie ma w D90 mikroregulacji.

Co o tym myślicie?
Mam jeszcze 2 szkła: SIgmę 10-20 i Nikkora 70-300 z którymi wszystko wydaje się być OK.

Pozdrawiam i bedę wdzięczny za podpowiedzi :)

brzezior
12-03-2013, 13:11
Poczytaj wątek o manualnej regulacji AF w D90. Sprawdź na innym, jasnym szkle, czy problem dotyczy też innych obiektywów. U mnie regulacja śrubką pomogła.

kazzi
12-03-2013, 23:08
Skoro z innymi obiektywami AF pracuje dobrze to uważam,że nie ma sensu i potrzeby kręcenia imbusem.Po prostu obiektyw nie współpracuje należycie z korpusem i jeżeli uda się ustawić lustro tak aby prawidłowo ogniskował na szerokim kącie, to z pewnością pojawią się problemy na drugim końcu.Można też być pewnym,że dodatkowo pojawią się problemy z pozostałymi obiektywami.Jako że obiektyw pochodzi z poprzedniej epoki to podejrzewam,że serwis również nic nie poradzi.Jeżeli masz możliwość zwrotu to zrób to i poszukaj innego bez tej przypadłości.

brzezior
13-03-2013, 13:15
Jeżeli pozostałe dwa obiektywy to 10-20 i 70-300 to kolega mógł nigdy nie zobaczyć problemu z dokładnością AF. Właśnie dlatego mówi się o problemach ze stałkami - gdzie światło 1,8 daje głębie ostrości centymetrową.
Kolega kupił obiektyw ze światłem 2,8 i okazało się, że układ AF nie jest dokładny - ot co.
Choć oczywiście przed kręceniem nie zaszkodzi sprawdzić na innym szkle - tylko jasnym.

fan911
13-03-2013, 13:51
Hmm...miałem też 50-tkę 1.8, stare Nikkory 70-210, w tym tego f/4 i trafiały w punkt.

No nic, chyba po prostu to szkiełko nie gra z moim body. Szkoda :(