Zobacz pełną wersję : d700 wymiana elektroniki pryzmatu
Hamarama
11-03-2013, 21:21
Mój d700 odmówił kręcenia AFem w obiektywach w wersji G lub innymi innych firm posiadającymi wbudowany silniczek. Zaczęło się od tego, że w trakcie pracy nadle AF przestawał działać. Za pierwszym razem po kilku chwilach wszystko wróciło do normy, więc pomyślałem, że UPAŁ i dziad zgupiał. Powtórzyło się to jeszcze kilka razy i ostatnio pomagało już tylko wyjęcie baterii na kilka dni. Wysłałem sprzęt to Nikona i pomyślałem, że podzielę się informacjami: CO i ZA ILE?
Więc dostałem już kosztorys w NPS i naprawa czegoś takiego wygląda tak jak poniżej:
części PENTA FPC UNIT - 152zł, robocizna - 432zł
Części tanie jak barszcz ale ROBOCIZNA :(
irek6311
11-03-2013, 22:43
Cenią się jak serwis Mercedesa ...
jeszcze nic w Firmowym Serwisie nie naprawiałem i teraz to napewno tam nic nie poślę .
PawelPrzez
11-03-2013, 23:17
Jak ktoś chce to mogę podesłać instrukcję serwisową do D700. Można popróbować swoich sił w rozebraniu i złożeniu korpusu, ba a nawet w odpowiednim zdiagnozowaniu usterki. Czterysta kilka zł za fachową wiedzę i zgrabne rączki to wg mnie nie jest strasznie dużo, zwłaszcza, że przy tej usterce chyba jest trochę rozbierania.
Hamarama
11-03-2013, 23:25
Jak ktoś chce to mogę podesłać instrukcję serwisową do D700. Można popróbować swoich sił w rozebraniu i złożeniu korpusu, ba a nawet w odpowiednim zdiagnozowaniu usterki.
[email protected]
Czterysta kilka zł za fachową wiedzę i zgrabne rączki to wg mnie nie jest strasznie dużo, zwłaszcza, że przy tej usterce chyba jest trochę rozbierania.
Powiedzmy, że mało to nie jest ale jeżeli puszka wróci jak nowo narodzona to obrażał się nie będę. Po prostu w naszym kraju zarobki są nieproporcjonalne do cen.
ja swoj d3 naprawiłem w Warszawie u Pana Bykowskiego i za wymiane mechanizmu lustra z wymianą wziął 750 zł - w tym czyszcznie matrycy, więc zadzwon i może uda Ci sie zaoszczedzic z pół tej kwoty którą Ci nikon zaśpiewał
Hamarama
11-03-2013, 23:31
ja swoj d3 naprawiłem w Warszawie u Pana Bykowskiego i za wymiane mechanizmu lustra z wymianą wziął 750 zł - w tym czyszcznie matrycy, więc zadzwon i może uda Ci sie zaoszczedzic z pół tej kwoty którą Ci nikon zaśpiewał
Zaakceptowałem już kosztorys. Nie opłaca mi się. Nawet niech weźmie połowę tego to puszkę muszą mi przysłać na mój koszt, później ją odesłać do Warszawy i z powrotem do mnie. Gdybym mieszkał w Warszawie to pewnie bym tak zrobił.
Ciekawi mnie ile by wyniósł koszt dla nieNPSu.
Hamarama
12-03-2013, 00:02
....
Części tanie jak barszcz ale ROBOCIZNA :(
Tak sie niestety sklada, ze te nasze aparaty to nie sa proste urzadzenia, a wiekszosc powazniejszych napraw wiaze sie z rozlozeniem puszki na prawie ze czynniki pierwsze, ponownym zlozeniu, kalibracji i tak dalej. Wiec takie sa realia, ze czasem zeby wymienic *******e warta 100 zl, trzeba za te wszystkie czynnosci zaplacic odpowiednio wiecej.
Tak samo jak np. pada migawka, to zamiast wymieniac tylko migawke warto dolozyc 2-3 stowki wiecej i wymienic cala mechanike w body, z powodów jak wyzej. Bo jak padla migawka, a za 2 miesiace padnie np. popychasz przeslony, to kosztorys prezentuje sie podobnie.
Ciekawi mnie ile by wyniósł koszt dla nieNPSu.
Byłoby drożej tylko o gumy. Z racji NPS masz przede wszystkim szybciej i możliwość otrzymania sprzętu zastępczego.
Nie było jeszcze 10% rabatu na robocizne?
Hamarama
12-03-2013, 21:44
Pewnie było. W NPS cieszy szybka diagnoza i naprawa no i możliwość dostania zastępczego woła. Ogólnie to jak do tej pory nie narzekam na serwis. Jak kalibrowali mi d800 to działa idealnie. Mam nadzieję, że i tym razem będzie ok. No a kasa wiadomo. Puszka nie jest tania to i serwis droższy.
Hamarama
13-03-2013, 20:45
Co oznaczał status: ZLECENIE ZAMKNIĘTE? Mam taki w podglądzie po wpisaniu numerów ale nie mam żadnej informacji o wysyłce.
Hamarama
14-03-2013, 17:29
Juz jest ze wyslane. Jest ok.
Hamarama
16-03-2013, 09:39
Aprat wczoraj do mnie wrocil. Wsio dziala elegancko tylko panowie narobili brudu w komorze. Pod matowka mam jakies czarne paprochy.
pewno podczas sniadania naprawiali-echh
ja bym wysłał z powrotem z reklamacją.
Aprat wczoraj do mnie wrocil. Wsio dziala elegancko tylko panowie narobili brudu w komorze. Pod matowka mam jakies czarne paprochy.
Miałem to samo, po czyszczeniu matrycy i regulacji AF zasyfili matówkę, a w zasadzie paprochy przedostały się gdzieś do układu luster w wizjerze, to był D5000.
Ponowne czyszczenie było oczywiście płatne pomimo że aparat był na gwarancji i zabrudzenie było z winy serwisu.
Bo oni dmuchają sprężonym powietrzem co powoduje że paprochy latają po komorze.
Instrukcje serwisowe dokładnie opisują co należy robić w przypadku czyszczenia matówki, płytki punktów AF i samego pryzmatu/układu luster. A to co robi serwis to już zupełnie inna bajka...
Na targach w łodzi pokazali jak to robią i czym. Nie dziwię się że po czyszczeniu matrycy mamy brudną matówkę
te 432zl za robocizne to chyba standard przy dobieraniu sie do wnetrza i wymianie czegos w srodku. W moim przypadku wymiana mechanizmu naciagu lustra i wybierania przyslony
Hamarama
16-03-2013, 21:47
Mój sprzęt leci ponownie. Chciałem sam poczyścić matówkę i niestety, ucierpiała. Niestety coś jeszcze ucierpiało, bo jak moj 24-70 działa na -5 to teraz jest chyyba ok +12. Więcej się nie dotknę sam do wnętrza puszki.
Hamarama
21-03-2013, 21:13
Wiec, zadzwoniłem do serwisu, porozmawiałem i matówka przyleciała do mnie z serwisu DHLem. I teraz najlepsze: za DARMO :D
Wiec, zadzwoniłem do serwisu, porozmawiałem i matówka przyleciała do mnie z serwisu DHLem. I teraz najlepsze: za DARMO :D
Uważaj z tą matówką, nie dotykaj jej palcami.
Hamarama
21-03-2013, 22:19
Uważaj z tą matówką, nie dotykaj jej palcami.
:D Oraz schowaj metalową pincetę :D
:D Oraz schowaj metalową pincetę :D
No tak, ale czymś to trzeba włożyć do aparatu.
Hamarama
22-03-2013, 21:11
No tak, ale czymś to trzeba włożyć do aparatu.
Kupiłem metalową ale owinąłem końcówki folią spożywczą. Udał się zamontować i jest kryształowo czysto. Podczas wymiany żonka trzymała mi rurę od odkurzacza przy bagnecie żeby po przedmuchaniu nie naleciało syfu.
NIKON, dzięki jeszcze raz za matówkę :)