Zobacz pełną wersję : Pomocy w Wordzie- duża przerwa
Michaelg
11-03-2013, 19:28
Witam,
czy jest ktoś w stanie mi pomóc jak pozbyć się wtak dużych przerw w Wordzie w tekście: https://dl.dropbox.com/u/11804238/prprprpr.jpg . Czasem się tworzą takie czasem jest dobrze - czyli tekst do linii przypisów?
Dziękuję za pomoc z góry!
RobertMiernik
11-03-2013, 23:28
Dziwne trochę, jak się same mogą tworzyć..
To wygląda na odstęp akapitu zwyczajny (bo rozumiem, że enterów sześć nie plasnąłeś...)
Wejdź w menu Akapit (ta mała strzałka w prawym końcu linijki z nazwą sekcji) i popatrz tam albo "Przed" albo "Po"
.:Gerard:.
12-03-2013, 00:31
jeżeli to pod kreska jest "stopka" i taka przerwę Ci robi to pewnie "Marginesy" wpisz większą wartość i będziesz miał możliwość pisania do samego dołu
Michaelg
12-03-2013, 20:19
No właśnie jest to dziwne i niestety tworzą się same. Piszę i jak zbliżam się do tego miejsca to przeskakuje na drugą stronę. Potam jak dodaje przypis albo po jakimś czasie samo wskakuje na swoje miejsce, ale nie zawsze.
Nie mogę zmienić marginesu bo muszą ieć konkretne rozmiary.
Joseph79
12-03-2013, 20:56
Zmień styl dokumentu na ten drugi - "bez odstępu", w tej chwili masz "normalny"
-------------------------------
edit:
Pewnie nic nie zmieni - doczytałem o co chodzi z problemem :|
IMO tego się nie przeskoczy, to jest jakiś błąd/ustawienie Worda. Miałem tak w swojej pracy magisterskiej i kilku innych, które edytowałem. W Wordzie masz chyba domyślnie włączoną kontrolę bękartów i wdów, czyli Word pilnuje, aby np. nowa strona nie zaczynała się ostatnią linijką akapitu z poprzedniej strony. Muszą być minimum 2 i nie wiem, czy można to edytować.
Na zdjęciu, które wrzuciłeś, te dwie linijki z drugiej strony mogłyby spokojnie zmieścić się na poprzedniej, ale wtedy wg programu będzie za mała przerwa między ostatnią linijką tekstu a kreską oddzielającą przypis i dlatego wywala je na kolejną stronę. A ponieważ działa kontrola bękartów i wdów - wywala nie jedną linijkę, a dwie.
Edit: zobacz jeszcze, że na końcu tej nieszczęsnej linijki, która przeskakuje, masz przypis nr 18. Word wie, że nie może wsadzić tych dwóch linijek na poprzednią stronę, bo wtedy musiałby zmieścić tam nie trzy, a cztery przypisy (15, 16, 17 i 18), a na to po prostu nie ma wg niego miejsca.