PDA

Zobacz pełną wersję : Falcon/Samyang 85mm 1.4

kolas
11-03-2013, 14:57
Posiadam Falcon 85 1.4 i od pewnego czasu zauważyłem, że na przesłonach powyżej 4 prześwietla zdjęcia.
Po krótkim rozruchu raczej działa poprawnie. Przy temperaturze poniżej zera efekt się nasila i dochodzi problem ze zmianą przesłony. Prawdopodobnie jest to kwestia nasmarowania.
Miał ktoś podobny problem ?
Obiektyw jest jeszcze na gwarancji (5letnia), i zastanawiam się czy jest sens wysyłać go do nich czy może jest lepsza/szybsza metoda naprawy ?

TOP67
11-03-2013, 16:18
Ewidentnie kleją się listki przysłony, lub spadła sprężynka (zwykle są dwie). Ślij na gwarancję.
Możesz sam sprawdzić, jak szybko domyka się przysłona. Odciągnij popychacz i puść go.

kolas
11-03-2013, 16:53
Dzięki za odpowiedź.
Jak będę w domu to sprawdzę jak szybko się domyka. Chodź nie zauważyłem jakiś drastycznych opóźnij.
Tak jak proponujesz wyślę obiektyw na naprawę gwarancyjną, chodź nie chce mi się czekać miesiąca lub dłużej na zwrot.

TOP67
11-03-2013, 16:58
Opóźnienie może być na tyle małe, że nie zauważysz gołym okiem. Wtedy włącz w body opóźnienie ekspozycji (wstępne podnoszenie) i zrób zdjęcia. Sklejone listki są też wrażliwe na czas, im dłuższy, tym przekłamanie mniejsze.