PDA

Zobacz pełną wersję : Zakurzona matówka w D800

campermtb
11-03-2013, 00:48
Pewnego pięknego dnia (dokładnie tydzień i jeden dzień po kupnie) robię zdjęcia, patrzę przez wizjer w niebo a tu widzę 2 farfocle... Okej, wszystko rozumiem ale to i tak dziwne jak dla mnie że po takim czasie juz się nabawiłem syfu na matówce, tym bardziej że bardzo rzadko zmieniam szkła i zawsze w "bezpiecznym" miejscu zasłaniając puszkę reką. Może ten sprzet ma jakieś własciwości syfogenne ? :D
Ale teraz do rzeczy, polecacie jakieś metody czyszczenia tego nie przez serwis? Czy da sie ją ew. bezpiecznie wyjąć (jak tak to jak)?
Pozdrawiam

pgaik
11-03-2013, 01:20
Gruszka, polecam dmuchnąć ;)

MilekS
11-03-2013, 14:36
Czyżby w D800 też nie działało mEnualne czyszczenie matrycy?
Przy ostatnim czyszczeniu D600 zdmuchnąłem gruchą pyłki ale... upuściłem w okolice lustra... WŁOS! Robię później makro - igła z nitką, a tu jakaś dodatkowa nitka, bez żadnych włosków, gładziutka... A to ten włos, w dodatku nie dawał się zdmuchnąć, trzeba go było pincetką potraktować.

campermtb
11-03-2013, 17:47
Ekhem, przypominam, że mówimy o MATÓWCE :)

MilekS
17-03-2013, 03:13
Pora zatem wprowadzić ultradźwiękowe czyszczenie matówki :)

markB
18-03-2013, 14:25
Pewnego pięknego dnia (dokładnie tydzień i jeden dzień po kupnie) robię zdjęcia, patrzę przez wizjer w niebo a tu widzę 2 farfocle... Okej, wszystko rozumiem ale to i tak dziwne jak dla mnie że po takim czasie juz się nabawiłem syfu na matówce, tym bardziej że bardzo rzadko zmieniam szkła i zawsze w "bezpiecznym" miejscu zasłaniając puszkę reką. Może ten sprzet ma jakieś własciwości syfogenne ? :D
Ale teraz do rzeczy, polecacie jakieś metody czyszczenia tego nie przez serwis? Czy da sie ją ew. bezpiecznie wyjąć (jak tak to jak)?
Pozdrawiam

Sprawdź, po której stronie matówki jest ten farfocel. Jeśli na zewnątrz to starczy dmuchnąć gruchą (jw), jeśli wewnątrz i nie boisz się manipulować, to tutaj jest instrukcja wymiany matówki, którą możesz wykorzystać przy jej zdejmowaniu: http://www.focusingscreen.com/work/d800en.htm. Jednak te farfocle, aczkolwiek wkurdenerwujące, nie wpływają na jakość zdjęcia.