Zobacz pełną wersję : D90 pudłuje z 85/1.8G
majster-b
10-03-2013, 23:36
Witam serdecznie,
Właśnie wróciło moje body z serwisu. Poprosiłem o kalibracje puszki pod 85/1.8G. Niestety nadal lipa.. :(
Zauważyłem też że moja D90 strasznie często pudłuje z tym szkłem. Da się to jakoś wyregulować/poprawić? Czy to możliwe że dwa egzemplarze tego samego modelu różnie działają w tym zakresie (celności)?
Pozdrawiam
K.
Co masz na myśli pisząc pudłuje? czy ostrość jest ustawiana przed lub za obiektem, BF, FF.
Kalibracja w serwisie nie zawsze jest skuteczna, oni kalibrują do wzorca, niektórzy wysyłają po kilka razy i nie zawsze serwis skalibruje poprawnie.
Różne egzemplarze tego samego modelu mogą działać różnie, jeden lepiej drugi gorzej, brak kontroli jakości w fabryce powoduje że na rynek trafiają źle skalibrowane puszki.
Wrzuć jakieś zdjęcia, na ich podstawie można będzie coś więcej powiedzieć.
Niestety, takie cuda się zdarzają. Najlepsze jest to, że na jednym body jest tak a na drugim inaczej. D90 jest znane z tego, że ma problemy z AF.
Opcje są chyba trzy:
1. wziąć zestaw i jechać osobiście do serwisu, pokazać co jest nie tak i czekać aż naprawią (oczywiście testować przy nich - ktoś opisał już na forum taki sposób).
2. zmienić egzemplarz obiektywu i zobaczyć jak będzie działał.
3. zmienić body i sprawdzić jak działa.
Kacper82
11-03-2013, 13:13
Zamieniając body na D300s na przykład, w 90% będzie lepiej, więc nie będzie to miarodajne - próbowałbym zamieniać tylko z tym samym body.
Ale propozycja jechania do nich i męczenia aż będzie poprawnie jest chyba najlepsza.
z moim D90 nie dało się używać tego szkła.
raz trafiał, a potem 5 razy już nie.
z resztą ten sam problem mam z innymi stałkami.
Ja wysyłałem 85 1.8g dwa razy z body, efekt jest taki że w żarowym świetle 3 na 10 trafionych z lampą troszeczkę lepiej,w świetle dziennym 8 na 10 trafiony. Często bywa że trafi ale występuje FF.
sabrewulf
11-03-2013, 17:23
moja o dziwo nie notowała problemów ze stałkami. ani z 85 1,8D ani 35 1,8G. testowałem też 180 2,8; 300 2,8; 35 1,4 i kilka innych i było poprawnie. Już ją sprzedałem ale ostrzyła ładnie.
Desperados
11-03-2013, 17:26
Wysłałeś tylko body ? wyślij razem z twoim 85 1.8G a jeśli nic nie pomoże to ja chętnie go od Ciebie odkupie bo nigdzie nie można dostać używki :D
Myślę że mikroregulacja wiele by pomogła więc chyba trzeba zbierać na nowe body,ja swojego obiektywu nie od dam hehe.
U mnie w d300s mikroregulacja była i co? praktycznie nie dało się tego szkła z nim używać bo raz było z przodu raz z tyłu, czasem w ogóle nigdzie nie było ostrości. Z innymi jasnymi stalkami czyli z 35/1.8,50,1.8, starą 85/1.8D i z nowym 28/1.8G problemu nie miałem na tym body... a teraz uwaga żeby było ciekawiej-ta sama 85/1.8G na d700 działa wyśmienicie na każdej przysłonie z każdej odległości w punkt beż żadnej regulacji :) i jak to wytłumaczyć? ;)
I rób co chcesz, pozostaje chyba walczyć z serwisem a nóż się uda i będzie dobrze.
brzezior
11-03-2013, 21:37
A ja mam D90 i takie doświadczenie z D90:
Przez około rok wszystko było OK. Później nagle na szkiełku 35-70/2,8 pojawił się problem - ostrość przeważnie za obiektem, który wybrałem. Na 18-200 pewnie nigdy bym tego nie zauważył, ale na przesłonie 2,8 jest to widoczne od pierwszej sesji. Poczytałem nasze szacowne forum i znalazłem wątek o regulacji "zderzaka" lusterka AF (takie małe lusterko pod lustrem głównym). Jeden wieczór zabawy ze śrubką i aparat jest nawet lepszy niż był - bo moja preferencja jest taka, żeby ostrość była nieco bardziej z przodu, niż fabrycznie.
Dla osób nie bojących się śrubokrętów polecam wątek o regulacji AF w D90 - efekt jest myślę lepszy, niż regulacja w serwisie.
Pozdrawiam.
A ja mam D90 i takie doświadczenie z D90:
Przez około rok wszystko było OK. Później nagle na szkiełku 35-70/2,8 pojawił się problem - ostrość przeważnie za obiektem, który wybrałem. Na 18-200 pewnie nigdy bym tego nie zauważył, ale na przesłonie 2,8 jest to widoczne od pierwszej sesji. Poczytałem nasze szacowne forum i znalazłem wątek o regulacji "zderzaka" lusterka AF (takie małe lusterko pod lustrem głównym). Jeden wieczór zabawy ze śrubką i aparat jest nawet lepszy niż był - bo moja preferencja jest taka, żeby ostrość była nieco bardziej z przodu, niż fabrycznie.
Dla osób nie bojących się śrubokrętów polecam wątek o regulacji AF w D90 - efekt jest myślę lepszy, niż regulacja w serwisie.
Pozdrawiam.
A nie wystarczyłoby przedmuchać układu AF?
hubi12349
12-03-2013, 10:39
Używam D90 z 35mm 1.8 i z 85mm 1.8D i nie mam problemów z AF :)
sokolnik
12-03-2013, 14:51
Nie mam żadnych problemów z 85G. Z jedną sztuką kolegi było ok. Z moją nie ma żadnych problemów ( nawet przy sztucznym świetle).
U mnie mydlił nawet kitowy Tamron 18-200.
U brata Nikkor 18-135 ostrzył niesamowicie.
Myślałem, że to wina obiektywu dopóki nie kupiłem 35 1.8G.
Tamrona sprzedałem a 35tkę chciałem oddać.
Ale u brata była żyletka.
Natrafiłem na temat kręcenia imbusem i od tamtej pory mogę się golić swoją 90tką i to na 35 jak i 50.
W przyszłości mam zamiar kupić 85 i zrobię to w ciemno.
Jeśli komuś się tylko ręce nie trzęsą to polecam ten zabieg.
U mnie body dostało drugie życie.
No tak, ale wydaje mi się, że kręcenie śrubką ma sens jak aparat ciągle mydli, a nie jak raz jest idealnie w punkcie a raz nie.
majster-b
15-03-2013, 12:23
Sorry że dopiero teraz odpisuje...
Postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania. Korpus wysłałem ze szkłem. 2 próby. Po pierwszej na protokole było że wszystko jest ok. Po drugiej że regulowali puszkę. Poprawy nie widzę żadnej. Prosiłem o kalibracje bo zazwyczaj jest FF. Widać jednak że nie ma powtarzalności. Zdarza jej się też trafić. Mam dostęp do drugiego d90 i tam nie ma tego problemu... żyletka. Na moim korpusie jest wyraźny problem z jasnymi stałkami - testowałem 35/1.8G i 50/1.4G. Zazwyczaj tendencja jest w stronę FF ale bez regularnej powtarzalności - bardziej bym to widział jako problem celności.
Przedmuchać AF próbowałem gruszką ale może trzeba wyczyścić co innego... to powienien zrobić serwis przy kalibracji. Nie rozumiem tego że znając problem nie sprawdzili tego czy owego.
O dziwo korpus idealnie ostrzy z Tamronem 17-50/2.8 - zawsze w punkt nawet na lekko mydlanym f2.8 widać że nie ma odchyleń płaszczyzny ostrości. Może dlatego że jest to już inna głębia - lekko dłuższa.
Najgorsze jest to że jestem raczej amatorem i nie zarabiam specjalnie na zdjęciach. Robię to czysto hobbystycznie i nie uśmiecha mi się inwestować w inną puszkę bo i tak mi się to nie zwróci a pomijając problem d90 jest dla mnie wystarczający. Wchodzenie w D7000 to duże ryzyko jak tu czytam a musiał bym do tego dołożyć. Generalnie katastrofa.
Jeśli komuś się tylko ręce nie trzęsą to polecam ten zabieg.
U mnie body dostało drugie życie.
Dobra, a ostrzy dobrze na wszystkich punktach AF? Jeśli tak to może wyślę Ci moją puszkę... mnie wsjo kto to naprawi aby tylko działała. Sam nie mam do tego nerwów. Oczywiście za odpowiednią odpłatnością...
Po regulacji śrubką od lustra pomocniczego górne i dolne pola na pewno się rozregulują, chyba że fabrycznie lustro jest źle ustawione.
Ja zazwyczaj używam centralnego punktu albo wszystkich. Nigdy samych bocznych albo górnych.
Aparat łapie w lot i ostrzy jak żyletka.
U mnie był ten problem, że mydlił na każdym szkle.
@majster-b, nie wiem czy bym się podjął regulacji Twojego body. Nie daje żadnej gwarancji. U siebie robiłem, bo nie miałem nic do stracenia. Body już dawno po gwarancji wiec wóz albo przewóz. Jeśli bym coś zepsuł to miałbym pretensje tylko do siebie. Jeśli jesteś pomimo tego gotowy to mogę spróbować. Oczywiście gratis.
OT - ile może kosztować czyszczenie body w serwisie? Mój nazbierał paprochów po wyjeździe w góry i nie mogę sobie z nimi poradzić. Gruszka dodatkowo pogorszyła sprawę.
Mam zamiar oddać do serwisu w Dreźnie.
OT - ile może kosztować czyszczenie body w serwisie? Mój nazbierał paprochów po wyjeździe w góry i nie mogę sobie z nimi poradzić. Gruszka dodatkowo pogorszyła sprawę.
Mam zamiar oddać do serwisu w Dreźnie.
Czyszczenie - 79,80 zł brutto (w serwisie Nikon). Dochodzą jeszcze ewentualne koszty przesyłki.
majster-b
21-03-2013, 11:44
Ja zazwyczaj używam centralnego punktu albo wszystkich. Nigdy samych bocznych albo górnych.
Aparat łapie w lot i ostrzy jak żyletka.
U mnie był ten problem, że mydlił na każdym szkle.
@majster-b, nie wiem czy bym się podjął regulacji Twojego body. Nie daje żadnej gwarancji. U siebie robiłem, bo nie miałem nic do stracenia. Body już dawno po gwarancji wiec wóz albo przewóz. Jeśli bym coś zepsuł to miałbym pretensje tylko do siebie. Jeśli jesteś pomimo tego gotowy to mogę spróbować. Oczywiście gratis.
Ja niestety używam wszystkich. Dlatego na tym mi zależy. Jak to wygląda u Ciebie bo nie sprecyzowałeś. Centralny żyletka a reszta? Testowałeś? :)
majster-b
21-03-2013, 11:53
To może jeszcze inaczej. Jeśli pojadę do serwisu osobiście z wielką torbą cukierków i ładnie poproszę to czy jest taka szansa że poprawią mi tą celność? Bo ja rozumiem poprawiamy BF czy FF bo jakoś to możemy zmierzyć a pudłujące AF to zupełnie nie wiem jak ugryźć. Ma ktoś może jakieś doświadczenia w tej materii?
To może jeszcze inaczej. Jeśli pojadę do serwisu osobiście z wielką torbą cukierków i ładnie poproszę to czy jest taka szansa że poprawią mi tą celność? Bo ja rozumiem poprawiamy BF czy FF bo jakoś to możemy zmierzyć a pudłujące AF to zupełnie nie wiem jak ugryźć. Ma ktoś może jakieś doświadczenia w tej materii?
Zdarzało się, że przyjmowali od ręki - ale powinieneś brać pod uwagę fakt, że mogą kazać zostawić sprzęt i odeślę po regulacji.
Też czasami zastanawiam się, czy często pudłujący AF jest możliwy do "naprawy", bo to, że ogarną FF/BF, to raczej oczywistość (no, może poza D7k :P).
trzcionek
06-09-2013, 14:46
Odświeżę trochę wątek bo nie chce zakłądać nowego. Mianowicie zakupiłem 85G. Na początku w sklepie okazało się że w ogóle nie jest w stanie ustawić ostrości z tym szkłem (mam D90), AF się zachowywał jakby nie widział szkła (tylko dioda wspomagająca działała, poza tym nic). Sprzedawca popatrzył w oprogramowanie - okazało się że mam podstawowe więc kazał zaktualizować o nowe modele obiektywów (z 1.000 do 1.009 jak sie później okazało). Zrobiłem jak powiedział, na drugi dzień wróciłem do sklepu, zrobiłem chyba ze 100 zdjęć testowych wszystko ok. Zadowolony wróciłem ze szkiełkiem do domu. Od razu podpiąłem i.... LOL znów ten sam problem!!Po kilkunastu próbach zmieniłem AF-A na AF-C i się okazało że pierwsze zdjęcie naturalnie jest całkowicie nie ostre ale następne już ostrzy w wybrany pkt. i to dość ostro! Po przełączeniu na AF-A parę zdjęć zrobię lekki przestój i... znów problem powraca. Czy ktoś się z czymś takim spotkał? Ew. co mogę zrobić? Odsyłka do serwisu na razie nie wchodzi w grę... poza tym puszka już po gwarancji:/
Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś serwis Nikona regulował obiektywy przy przesłonie 2.8
Poniżej występował wtedy FF.
Zresztą ten AF co jest w D90 moim zdaniem nie do końca powtarzalny jest przy przesłonach poniżej 2.8
AF w lustrzankach zawsze ma mniejsze lub większe błędy przy powtarzalności.
Przy wyższych modelach nieco mniejsze, ale też są.
Gdy miałem parę bezlusterkowców w rękach z jasnymi szkłami 1.8-2.0 to początkowo szokowała mnie celność AF.
Przy statycznych scenach aparat trafia w dowolny punkt kadru idealnie.
Witam serdecznie,
Właśnie wróciło moje body z serwisu. Poprosiłem o kalibracje puszki pod 85/1.8G. Niestety nadal lipa.. :(
Zauważyłem też że moja D90 strasznie często pudłuje z tym szkłem. Da się to jakoś wyregulować/poprawić? Czy to możliwe że dwa egzemplarze tego samego modelu różnie działają w tym zakresie (celności)?
Pozdrawiam
K.
wrzuć kolego jakieś przykładowe foty z tego szkiełka