Zobacz pełną wersję : D800 szybki wybór trybu pracy Auto-Focusa
Leszekel
10-03-2013, 22:39
Witam, do tej pory używałem d700 i nie miałem problemu z szybkim przełączaniem trybu AF z "dynamicznego wyboru polu AF" do automatycznego. Służył to tego jeden przełącznik z tyłu aparatu.
Teraz w d800 mam problem bo czasem musze zrobić to szybko , a tymczasem w d800 trzeba przytrzymać przycisk z przodu i pokrętłem wybrać odpowiednia opcię na wyświetlaczu... bardzo upierdliwe rozwiązanie.
Szukałem w instrukcji jakiś skrótów ,ale chyba nie ma takiej opcji..
czy może ktoś odkrył jakąś radę na to?
Leszekel
10-03-2013, 23:23
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://1-media-cdn.foolz.us/ffuuka/board/a/image/1336/48/1336488504442.jpg)
irek6311
10-03-2013, 23:27
Też tak mam i podobnie mnie do wkurza a Nikon zmodyfikował to chyba by nam utrudnić życie :twisted:
campermtb
11-03-2013, 00:41
Etam, ale marudzicie ;p Mi to nie przeszkadza, po przełączeniu tego 5 razzy nabrałem wprawy a teraz w tamtym miejscu jest cos innego więc byłoby ciasno ;)
W pewnych sytuacjach nowe rozwiazanie jest kompletnie nieużywalne.
campermtb
11-03-2013, 01:33
Jakie sytuacje masz na myśli?
Sent from my Windows Phone 8S by HTC using Board Express
irek6311
12-03-2013, 11:27
Przycisk do zmiany ustawień jak na męskie paluchy niewygodny w obsłudze < zanim zadziała mija nazbyt dużo czasu campermtb ,
jeśli potrzebujesz szybkiej zmiany ustawień to takie rozwiązanie utrudni lub uniemożliwi fotografowanie dynamicznych akcji .
Myślę, że poprawili wadę starych korpusów gdzie potrafiłem przełączyć sobie przypadkowo w ferworze "walki".
irek6311
12-03-2013, 20:58
Myślę, że poprawili wadę starych korpusów gdzie potrafiłem przełączyć sobie przypadkowo w ferworze "walki".Może taki był zamysł ale przycisk mały i trudno go na szybko użyć .
Jak zwykle kłócą się 2 specyfiki uzywania body. Sa osoby chcące przełączać szybko, a sa inni chcący blokady każdej funkcji. Co siłą rzeczy spowalnia jej przełączanie.
Ja jestem w grupie której taka zmiana przełączania AF bardzo odpowiada. Ba, ja bym wolał miec blokadę wyboru pomiaru światła i oczywiście to co mam i co sobie ustawiłem pod funkcyjnym - blokadę czasu i przysłony.
Maciek N
14-03-2013, 10:54
Mi także takie rozwiązanie pasuje. Myślę że to kwestia przyzwyczajenia, nawet dla tych co często używają tych przełączników.
Nowe rozwiazanie nie jest zle i w wielu sytuacjach dosc wygodne. Natomiast nie jest bez wad - bo uzywajac dlugiego tele i focac nim z reki, jedna reka podtrzymuje body, druga reka trzymam dlugie szklo (np. 500) i zmiana trybu af jest wowczas niemozliwa. W starych body nie bylo z tym problemu, bo wszystko miales pod prawa reka.