Zobacz pełną wersję : Koszt zmiany systemu
Witam do tej pory używałem canona 7d i postanowiłem wejść w FF. Zastanawiam się czy pozostać przy canonie i kupić 6d czy zmienić system i kupić D600.
Nie wiem ile kosztują szkła i które s dobre w systemie nikona.
Potrzebowałbym coś na miare 24-105 , jakieś tele 70-300 i jasną stałkę 50 lub 80. Do tej pory używałem szkieł systemowych canona, bo lepiej pracowały z body. Jak to jest w nikonie?
W nikonie masz 24-120 f/4, 24-70 2.8, 70-300 VR 4.5-5.6, 85 1.8 i 1.4, 50 1.8 i 1.4.
Możesz tez poszukać sigmy 50 1.4, 85 1.4
Leszekel
10-03-2013, 22:07
Do FF najtaniej i wspaniały stały obiektyw 50/1.8
zmienne - najlepszy nikon 24-70
tele może byc nikon 70-200 ale trochę kosztuje.
jakie masz szkła w canonie i czego w nich brakuje tobie tzn. zakres, światło
jakie masz szkła w canonie i czego w nich brakuje tobie tzn. zakres, światło
no właśnie...od tego zacznij...
W canonie mam 17-55 f2,8 - używany najczęściej - idzie na sprzedaż bo jest pod cropa
50 1,4 - używam do portretów
70-300 używany sporadycznie
Oczywiście przy zmianie obiektywy były by do wymiany.
Pytam na forum o obiektywy, bo obiektyw obiektywowi nie równy i czasami na papierze wygląda dobrze a w rzeczywistości obrazek jaki daje jest sredni.
Moim zdaniem, z tym co posiadasz, to koszt zmiany porównywalny/taki sam jak wybór FF przez Ciebie bez względu na system.
Pytanie właśnie z jakim chciałbyś szkłem pracować?
MariuszJ
11-03-2013, 12:49
Szkła jakie Ci ewentualnie zostaną nie są jakieś super hiper, ale z odsprzedażą nie będzie specjalnych problemów. Pytanie tylko czy masz po co zmieniać system, albo szerzej - czy istnieją dla Ciebie jakiekolwiek przewagi Nikona nad Canonem.
Takie przewagi jednego systemu nad drugim można wskazać, głównie w obiektywach. Ale tu już sam musisz określić swoje potrzeby, prosta ekstrapolacja tego co używałeś z cropem może być słabym punktem wyjścia.
Uważam że systemowy 24-70/2.8 jest nieco lepszy w Nikonie, dodatkowo ma on ciekawe systemowe alternatywy (28-70/2.8, 35-70/2.8 ).
Portretówka 85mm w Canonie jest w cenie pomiędzy starą i nową 85/1.8 Nikona, uważam że tu jest remis.
Nie wiem czy jeżeli tele używasz sporadycznie warto o nim w ogóle rozmawiać, czy też zostawić problem na później.
Przy tym zestawie szkieł wybór jest trudny. Co innego gdybyś potrzebował np. 14-24/2.8 (N) albo 24/1.4 czy 35/1.4 (C).
Generalnie wychodzi iż w szkłach semi-profi to róznicy nie ma między canonem a nikonem i to w jakości i w cenie. Szkła niesystemowe lepiej współpracują "podobno" (nie testowałem) z Nikonem.
Teraz pozostaje wybór puszki, która bardziej opłacalna w stosunku cena/parametry
Borat1979
13-03-2013, 18:35
Generalnie wychodzi iż w szkłach semi-profi to róznicy nie ma między canonem a nikonem i to w jakości i w cenie. Szkła niesystemowe lepiej współpracują "podobno" (nie testowałem) z Nikonem.
Teraz pozostaje wybór puszki, która bardziej opłacalna w stosunku cena/parametry
Obie puszki mają podobną jakość obrazu.
Nikon ma 39 punktowy AF (9 krzyżowych), trochę większą rozdzielczość matrycy i jest tańszy o ok. 1000 zł
Canon ma 9 punktowy AF ale ma wbudowane wi-fi i GPS
A ktoś porównywał użyteczne ISO? Canon rozpoczął nową erę gdzie w 6D używalne jest 6400-8000 do małego formatu ze spokojem, za to nikon zapewne nadal DR , wyciąganiu szczegółów z ceni króluje o te 2EV więcej minimum..
Canon rozpoczął nową erę gdzie w 6D używalne jest 6400-8000 do małego formatu ze spokojem
Naprawdę? Dobrze, że Nikon ze swoim starszym o trzy lata D3s o tym nie wie, że Canon rozpoczął jaką nową erę ;)
MariuszJ
13-03-2013, 20:22
A ktoś porównywał użyteczne ISO? Canon rozpoczął nową erę gdzie w 6D używalne jest 6400-8000 do małego formatu ze spokojem, za to nikon zapewne nadal DR , wyciąganiu szczegółów z ceni króluje o te 2EV więcej minimum..
ISO, DR, proponowałbym zostawić na deser, kiedy po istotniejszych porównaniach wyjdzie remis. A za stanowczo istotniejsze uważam możliwości wynikające z wyboru obiektywów oraz istnienia w założonym budżecie kombinacji cech aparatu która zaspokaja nasze potrzeby. Potrzeby co do ISO i DR zaspokojone są z pewnością w ofercie zarówno jednego jak i drugiego producenta.
adamouse
13-03-2013, 23:14
W canonie mam 17-55 f2,8 - używany najczęściej - idzie na sprzedaż bo jest pod cropa
50 1,4 - używam do portretów
70-300 używany sporadycznie
Oczywiście przy zmianie obiektywy były by do wymiany.
Czy 50 1.4 i 70-300 to obiektywy FX, podobnie jak ich odpowiedniki w Nikonie? Jeśli tak, to masz do wymiany tylko jeden obiektyw plus dokupienie jakiejś portretówki (85) i możesz zostać po czerwonej stronie mocy ;)
Po wyprodukowaniu przez Sigme 35 1.4 cytujac pana Bójko z DFV - albo Canon ciupasem wypusci nową wersje swojego albo będzie miał bardzo poważny problem. Nowa Sigma 35 1.4 nie dorównuje Canonowi - ona go przerabia na szaro...."
Wiem , że kiedys ten wlasnie obiektyw w stajni Canona byl wyznacznikiem albo jednym z wiekszych atutów przy wyborze tego systemu.. Na dzień dzisiejszy sytuacja sie zmieniła troche. Wspomnialem bo wczesniej ktoś z kolegow napisal odnosnie wyboru puszki w zależności od szkiel i podal miedzy innymi 35 1.4
MariuszJ
13-03-2013, 23:55
Ja pisałem. W ten sposób możesz wymienić również choćby tani zoom standardowy Tamrona - w końcu jest i tu i tu. Co do 35-tki pozwolę sobie jednak twierdzić, że o ile Canoniarze wybór między Sigmą a systemówką mają, Nikoniarze są go pozbawieni. Tak więc sytuacja się zmieniła - ale tylko trochę.
...co do 35-tki pozwolę sobie jednak twierdzić, że o ile canoniarze wybór między sigmą a systemówką mają, nikoniarze są go pozbawieni. Tak więc sytuacja się zmieniła - ale tylko trochę.
a N35/1.4 G?
MariuszJ
14-03-2013, 09:50
a N35/1.4 G?
Tak, jest taki obiektyw w ofercie. I może należało by na takiej konstatacji poprzestać.
Tak, jest taki obiektyw w ofercie. I może należało by na takiej konstatacji poprzestać.
Moglbys moze rozwinac ten temat?
MariuszJ
14-03-2013, 10:08
Moglbys moze rozwinac ten temat?
Nie miałem tego obiektywu w rękach (w odróżnieniu od 35L). Domniemywam o jego jakości z próbek wstawianych tu na forum (potem ukrywanych) przez jego użytkowników, z rozpaczliwych prób szparowania sampli, a jednocześnie z wiarygodnych testów zestawiających jego osiągi choćby z dziesięciokrotnie tańszym 35/1.8DX, z opisu kłopotów z trafianiem, umieszczonych tu przez ludzi którym ufam pod tym względem. Od obiektywu wyraźnie najdroższego z całej stawki (a tytuł wątku zobowiązuje) wymaga się więcej. Z powodu sympatii do firmy Nikon (opartej na słabych, coraz słabszych fundamentach), dla mnie ten obiektyw nie istnieje.
Ja pisałem. W ten sposób możesz wymienić również choćby tani zoom standardowy Tamrona - w końcu jest i tu i tu. Co do 35-tki pozwolę sobie jednak twierdzić, że o ile Canoniarze wybór między Sigmą a systemówką mają, Nikoniarze są go pozbawieni. Tak więc sytuacja się zmieniła - ale tylko trochę.
Zmienila sie na tyle , że stwierdzenie "chcę Canona bo ma 35 1.4 a w Nikonie nie mam " przestaje trochę obowiązywać... Ciekawy jestem ile ludzi po teście Sigmy 35 1.4 (za 2 koła mniej niż "Elka" Canona) i która wedle zapewnień redaktorów Foto magazynów "miażdży" C nadal się na nią skusi (mówię o Elce).
Interesujace. Osobiscie mialem to szklo w rekach podpiete pod D4 i nie zauwazylem problemow wymienianych przez Ciebie, ale "test" byl niezbyt dlugi i napewno nie wyczerpujacy. Testy (np. Photozone) pokazuja rozdzielczosc lepsza od L-ki. OK. Pytalem z ciekawosci. Dzieki.
MariuszJ
14-03-2013, 10:34
Zmienila sie na tyle - ze stwierdzenie "chce Canona bo ma 35 1.4 a w Nikonie nie mam " przestaje troche obowiązywać... Ciekawy jestem ile ludzi po tescie Sigmy 35 1.4 (za 2 koła mniej niz "Elka" Canona) i ktora wedle zapewnien redaktorów Foto magazynow "miażdzy" C nadal sie na nią skusi (mowie o Elce).
A ja myślę, że całkiem sporo.
A myślisz że ktokolwiek spojrzy w takiej sytuacji na droższego o tysiaka od L-ki Nikkora 35G prócz el fanaticos?
Notabene, naczytałem się i naoglądałem różnych rzeczy i zrezygnowałem z zakupu Sigmy zastępując ją w swoim zbiorku szkieł N28/1.8 - argument że osobiście wolę tę ogniskową był oczywiście najmocniejszy, ale inne czynniki też brałem pod uwagę, choćby kłopoty AF Nikona z szerokokątnymi jasnymi szkłami, począwszy od 50mm, kłopoty które mają tendencję do nasilania się im dalej obiektyw jest od "nikkorowskiej Macierzy".
Jak to jest, czy rzeczywiście szkła niesystemowe (sigma, tamron) lepiej współpracują (brak ff/bf , mydła) z nikonem aniżeli z canonem? Ktoś doświadczył takie porównanie?
trixiglk
18-03-2013, 16:03
Nie zapędzałbym się tak daleko w oczekiwaniach. Osobiście doświadczyłem sytuacji gdy szkło idealnie ostrzące na jednym body Nikosia. Na innym Nikosiu miało potężny BF.
Akurat ta sigma to namiesza na rynku. Ostatnio księgowi w Sigmie zapadli w sen zimowy i firma wypuściła kilka ciekawych szkieł.
Co do zmiany systemu to teraz Nikon ma trochę ciekawszą ofertę w puszkach. W obiektywach brakuje 85/1.2. Ceny wychodzą podobnie. Ja bym przeszedł się do sklepu i pomacał aparaty, który lepiej leży w ręce. Każdemu odpowiada inna klawiszologia.