Zobacz pełną wersję : D5100 automatyczny dobór ISO
qwerto76
10-03-2013, 19:29
Mam pytanie pstrykam zdjęcia z wbudowaną lampą o pokoju na nastawach ;tryb M ,1/200, f 3.5 iso 200 lub 400 wszystko jest dobrze póki mam zablokowane iso na określoną wartość.ale gdy ustawie automatyczny dobór iso z maksymalną czułością 3200 aparat robi zdjęcie z iso 3200 po co skoro powinno wystarczyć iso 200. to samo gdy przestawię na tryb AUTO pokazuje się iso 3200 powiedzcie czy można to przestawić. Dzięki za pomoc.
Jeszcze musisz ustawić minimalny czas przy którym zacznie podnosić czułość ISO
Aparat to nie człowiek, skąd może wiedzieć jakiego ISO ty w danej chwili potrzebujesz.
W trybie AUTO ISO możesz określić maksymalną wartość ISO oraz czas naświetlania, na to jakich wartości użyje aparat nie masz wpływu.
Po to aparat posiada tryby P S A M aby z nich korzystać używając własnych ustawień a nie zdawać się na automatykę.
Niestety D90 to ostatni aparat nikona, który dobrze pracował z lampą wbudowaną. Potem zmieniono algorytm doboru iso
Nic z tym nie zrobisz jeżeli blyskasz lampą,to auto iso musisz wyłączyć
dominikpl72
10-03-2013, 21:41
Moze sprecyzuje powyzsze wypowiedzi kolegow:
Auto-ISO w polaczeniu z lampa wbudowana działa właśnie tak jak opisujesz - przy braku światła zastanego podnosi wartosc ISO.
Inaczej będzie działać po podłączeniu lampy zewnetrznej - wówczas Auto-ISO będzie trzymać niskie ISO.
Dexter88
10-03-2013, 23:21
A z zewnętrzną większość aparatów ustawia stałe iso, zwykle 400. Też takie se rozwiązanie, ale co za różnica, od tego jest operator. ^^
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Sprawdziłem zachowanie AUTO ISO z wbudowaną lampą błyskową oraz zewnętrzną lampą w D90 i D5000.
Maksymalne iso ustawiłem na 1600, czas 1/30s w obu aparatach.
Zdjęcia z lampą wbudowaną, takie same ustawienia w obu aparatach, czas, przysłona, tryby PSA.
D90 podnosi ISO wtedy gdy zabraknie mocy lampy błyskowej, tam gdzie D5000 podniósł do 1600, D90 ustawił 400.
D5000 podnosi ISO praktycznie w każdej sytuacji, jeśli jest bardziej ciemno ustawia maksymalne iso, kiedy światła jest więcej obniża ISO.
Z zewnętrzną lampą błyskową, D5000 pracuje ciut inaczej, nadal podnosi ISO, dla przykładu: z wbudowaną 1600, z zewnętrzną 800 dla tej samej sceny.
Wniosek jest taki że auto iso w D90 lepiej działa z wbudowaną lampą błyskową, wykorzystuje moc lampy, zachowując niższe ISO.
Myślę ze działa to w taki sposób, dla tego że D5000 po prostu mniej szumi i konstruktorzy stwierdzili, że może częściej pracować na wysokim ISO. W sumie czasem lepiej jak zbiera więcej światła zastanego niż wali lampą po oczach.
Sytuacja jest totalnie bezsensowna i była jedną z przyczyn, dla których pozbyłem się D7000.
Szumy akceptowałem do poziomu ISO6400, ale przy takiej czułości odpalenie lampy powodowało totalną sieczkę, przy której już bez długich chwil z fotoszopem się nie dało funkcjonować.
Jeśli D7100 będzie miał ten sam algorytm obliczania czułości przy pracy z wbudowaną, to odpuszczam ;]
Po prostu aparat uznaje wbudowana lampę tylko jako doświetlenie i ustawia ekspozycję na zastane. No bo kto robi zdjęcia tylko z wbudowaną?
Dexter88
12-03-2013, 15:16
Po prostu aparat uznaje wbudowana lampę tylko jako doświetlenie i ustawia ekspozycję na zastane. No bo kto robi zdjęcia tylko z wbudowaną?
No dokładnie, co już było zresztą powiedziane.
"Odpuszczenie" d7k ze względu na algorytm lampy, traktowanej (zresztą poprawnie, bo jaką ona ma moc...) jako doświetlenie sceny - genialne.
megamind
14-03-2013, 23:18
Myślę ze działa to w taki sposób, dla tego że D5000 po prostu mniej szumi i konstruktorzy stwierdzili, że może częściej pracować na wysokim ISO. W sumie czasem lepiej jak zbiera więcej światła zastanego niż wali lampą po oczach.
Mniej szumi od czego? Od D90?
D90 podnosi ISO wtedy gdy zabraknie mocy lampy błyskowej
Tak, niezależnie czy jest to lampa wbudowana czy dodatkowa. Generalnie jest to dobre rozwiązanie, z tym, ze jeśli lampa daje radę zawsze będzie iso 200, dopiero gdy lampa nie wyrabia iso jest podnoszone. W celu złapania większej ilości światła zastanego trzeba ustawić iso na wyższe, żądane.
Niestety nie do końca zrozumiałem jak to się odbywa w D5000. Jest to zależne od tego jaką lampę się używa?
Mniej szumi od czego? Od D90?
Wydaje mi się że D5000 mniej szumi od D90, takie są moje spostrzeżenia, różnica jest niewielka, tylko jakieś dokładne analizy mogłyby to potwierdzić.
Podobno obydwa modele posiadają tą samą matrycę, chociaż do końca nie wiadomo czy dokładnie jest to ta sama matryca.
Niestety nie do końca zrozumiałem jak to się odbywa w D5000. Jest to zależne od tego jaką lampę się używa?
W D5000 priorytetem jest ISO, aparat w każdej sytuacji podnosi ISO, jeśli światła zastanego jest mniej podnosi do maksimum dla ustawionego auto iso.
Jest to również zależne od użytej lampy błyskowej, dla przykładu, ta sama scena i ustawienia:
wbudowana lampa, aparat użył ISO 1600
zewnętrzna lampa, aparat użył ISO 800
megamind
15-03-2013, 15:49
Matryca w D90 i D5000 jest ta sama więc moim zdaniem w rawach szum powinien być taki sam. W jpegach oczywiście zależy to od innych czynników.
Niestety w d5100 w trybie auto nie ma możliwości zablokowania iso na danym pułapie bowiem funkcja auto iso w trybie auto jest niedostępna. Oznacza to, że praktycznie każde zdjęcie w trybie auto z lampą wbudowaną będzie przy iso 3200. Jedynie w dobrych warunkach aparat obniży iso do 2500. Finał jest taki, że w trybie auto zdjęcia z lampą są nieakceptowalne. Na szczęście po to są tryby PSAM żeby z tym problemem sobie poradzić:)
Co model to inne oprogramowanie, w D5000 w trybie zielonym, czyli AUTO mogę wybierać każdy rodzaj ISO, od auto po każdą wartość np. 200, 400 itd.
Co model to inne oprogramowanie, w D5000 w trybie zielonym, czyli AUTO mogę wybierać każdy rodzaj ISO, od auto po każdą wartość np. 200, 400 itd.
To z ciekawości zapytam, jeśli wybierzesz tryb auto (zielony) i ustawisz iso automatyczne to jakie wartości iso będzie dobierać aparat?? Również jak w d5100 w większości przypadków podbije iso do 3200 i tylko lekko doświetli lampą czy raczej będzie utrzymywał iso poniżej 1000 i mocno doświetlał lampą? Ktoś w Nikonie pomyślał, że skoro wartość iso 3200 jest wartością użyteczną to tak samo będzie z lampą - niestety okazało się to bzdurą bo przy użyciu lampy wartość iso 3200 daje nam ogromną "kaszę" na zdjęciu.
Andrzej1974
25-05-2013, 08:18
IMHO tryb Auto powinien być usuwany z lustrzanek... ;-)
To z ciekawości zapytam, jeśli wybierzesz tryb auto (zielony) i ustawisz iso automatyczne to jakie wartości iso będzie dobierać aparat?? Również jak w d5100 w większości przypadków podbije iso do 3200 i tylko lekko doświetli lampą czy raczej będzie utrzymywał iso poniżej 1000 i mocno doświetlał lampą? Ktoś w Nikonie pomyślał, że skoro wartość iso 3200 jest wartością użyteczną to tak samo będzie z lampą - niestety okazało się to bzdurą bo przy użyciu lampy wartość iso 3200 daje nam ogromną "kaszę" na zdjęciu.
W D5000.
Nie tylko w trybie zielonym, również w trybie P, stosując AUTO - ISO z użyciem lampy błyskowej aparat podnosi iso do 3200 z lampą wbudowaną, z lampą zewnętrzną przy tych samych ustawieniach podnosi do 1600.
W D90 auto iso działa zupełnie inaczej.
[QUOTE=zgera;3136757]W D5000.
Nie tylko w trybie zielonym, również w trybie P, stosując AUTO - ISO z użyciem lampy błyskowej aparat podnosi iso do 3200 z lampą wbudowaną, z lampą zewnętrzną przy tych samych ustawieniach podnosi do 1600.
W D90 auto iso działa zupełnie inaczej.[/QUOTENo
No właśnie, sensowny tryb auto z lampą wbudowaną skończył się na d90. Nie wiem czemu w takim kierunku poszedł Nikon ale z drugiej strony mało kto używa trybu zielonego więc może dlatego nie przylożyli do tego większej wagi.
Andrzej1974
25-05-2013, 13:15
No właśnie, sensowny tryb auto z lampą wbudowaną skończył się na d90. Nie wiem czemu w takim kierunku poszedł Nikon ale z drugiej strony mało kto używa trybu zielonego więc może dlatego nie przylożyli do tego większej wagi.
I stąd ja jestem za wycięciem tego trybu z aparatów. I to nie tylko Nikona. ;-)
IMHO tryb Auto powinien być usuwany z lustrzanek... ;-)
Nie tylko AUTO, są jeszcze dziesiątki programów tematycznych i to w bardzo zaawansowanych modelach, a przecież to też tryby auto.
Dla przykładu
D7000
D7100
D600
takie tryby fotografowania znajdziecie w tych modelach:
portret, krajobraz, dzieci, sport; makro; nocny portret; nocny krajobraz, impreza, plaża/śnieg, zachód słońca, świt, portret zwierzaka, przy świecach, kwiaty, kolory jesieni, jedzenie, zarys.
W niższych modelach również się znajdują, co jeszcze można zrozumieć, wyjątkiem były starsze modele D70, D80, D90.