PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Transfer nie działa

Zom53
10-03-2013, 18:42
Przy okazji próby kopiowania (RAW + JPG) na PC za pomocą kabelka USB okazało się ,że mój Nikon Transfer w ogóle nie działa.Nie kopiuję nawet pojedynczych JPG-ów czy RAW-ów.Mam go zainstalowanego z oryginalnej płyty, którą dostałem razem z D300s. Próbowałem go odinstalować i jeszcze raz zainstalować ale to nic nie dało.
Wiem, że najlepiej zgrywać zdjęcia za pomocą czytnika ale ciekaw jestem dlaczego on nie działa.
Po podłączeniu aparatu otwiera się okno Nikon Transfer, pokazuje się napis D300s, naciskam na START i nic się nie dzieje.
Dodam, że Nikon View NX działa normalnie. System :Windows XP.
Może przy instalowaniu źle ponaciskałem różne pola wyboru (podane w j. angielskim) i czegoś tam brakuje?

oper
10-03-2013, 21:27
W zakładce Source pojawia ci się ikona aparatu? Jak ją klikniesz powinien się wyświetlić podgląd miniaturek, na nich wybierasz pliki do transferu itd. Nic nie stoi na przeszkodzie aby z jego pomocą kopiować również pliki z czytnika, będziesz miał przy okazji załatwione np tagowanie IPTC plików.

jkowal
10-03-2013, 23:07
Nikon Transfer nie kopiuje gdy zdjęcia, które masz na karcie (aparacie) były już raz skopiowane na komputer.
Może zainstaluj sobie nowy Nikon Transfer - teraz jest instalowany razem z Nikon ViewNX i uruchamia się go za pomocą opcji "Transfer" w ViewNX.

Zom53
10-03-2013, 23:14
Zrobiłem jak napisałeś.Kliknąłem na ikonę aparatu ale nie pojawiły miniatury zdjęć tyko paski z numerami zdjęć.
Nacisnąłem na START. Zostały przekopiowane do wybranego folderu.
Chciałem to jeszcze raz powtórzyć żeby przećwiczyć ale wyskoczył jakiś komunikat w j. angielskim i powtórnie nie można było przekopiować choć zmieniłem folder przeznaczenia.

Zom53
10-03-2013, 23:27
A to dlatego nie chciał mi skopiować drugi raz tych samych zdjęć. Skasowałem je z karty.Zrobiłem jedno nowe i teraz mi go skopiował. Jest OK.
Tą wersję ,którą mam też załączam z poziomu View NX.
Nie wiem tylko dlaczego nie wyświetlają się miniaturki zdjęć przed kopiowaniem.

oper
10-03-2013, 23:41
Gdy chcesz kopiować jeszcze raz już skopiowane zdjęcia w zakładce "Preferences" odznacz "Transfer new files only".

Zom53
16-03-2013, 18:16
Wszystko działa , ikonki się pojawiają. Wszystko jest OK.