Zobacz pełną wersję : Statyw karbonowy Triopo
Andrzejf
10-03-2013, 16:41
Witam,
Szukam stabilnego, wysokiego i lekkiego statywu o rozsądnej cenie, na sprzęt o wadze około 3 kg i długiej ogniskowej.
Moją uwagę przykuły statywy Triopo GE-3230X8C, GE-3232X8C i analogiczne serii GT.
Czy ktoś z forumowiczów ma osobiste doświadczenia z tymi statywami?
Jak jest z ich stabilnością i tłumieniem drgań?
Jak jest ich wysokość z całkowicie opuszczoną kolumna centralną? Producent tego niestety nie podaje.
Witam,
Szukam stabilnego, wysokiego i lekkiego statywu o rozsądnej cenie, na sprzęt o wadze około 3 kg i długiej ogniskowej.
Moją uwagę przykuły statywy Triopo GE-3230X8C, GE-3232X8C i analogiczne serii GT.
Czy ktoś z forumowiczów ma osobiste doświadczenia z tymi statywami?
Jak jest z ich stabilnością i tłumieniem drgań?
Jak jest ich wysokość z całkowicie opuszczoną kolumna centralną? Producent tego niestety nie podaje.
Ja posiadam Triopo GT-3228X8C i jestem zadowolony z tego statywu, możesz poczytać o nim tu http://fotoptaki.art.pl/sprzetowe/striopo.htm
Andrzejf
10-03-2013, 17:18
Ja posiadam Triopo GT-3228X8C i jestem zadowolony z tego statywu, możesz poczytać o nim tu http://fotoptaki.art.pl/sprzetowe/striopo.htm
Dziękuję za link, ale już go czytałem. GT-3228 ma cztery sekcje, a GT-3230 i GT-3232 pięć. To może powodować pogorszenie stabilności.
Siwy 49, czy mógłbyś zmierzyć, jaką wysokość ma Twój statyw bez wysuwania kolumny cenralnej i z wysuniętą?
Myślę, że różnica będzie taka sama jak w przypadku "mojego" statywu.
Wejdź na tą stronę i poczytaj -http://www.triopo.pl/product_category/Statywy+karbonowe
Mogę zmierzyć ale nie dzisiaj, poza tym nie musisz pracować na pięciu sekcjach - 5-tej nie wysuwasz i jest taka sama wysokość jak w "twoim statywie".;-)
Andrzejf
10-03-2013, 17:49
Jeszcze jedno pytanie:
W zasadzie ten sam statyw ma dwa wykonania: GT i GE.
GT ma zaciski śrubowe, a GE klamrowe.
Które są lepsze? Wersja z klamrami GE-3230X8C jest tańsza na allegro? Czy gorsza?
Nie kupuj klamrowych - słabo trzymają.
Andrzejf
10-03-2013, 18:07
Dziękuję za informację, tak mi się wydawało. Choć z drugiej strony przy klamrowych trudniej o wypadek. :cry:
Widać po nich czy są zablokowane, czy nie.
W takim razie wezmę jednak GT. Pozostaje jednak pytanie o wysokość: GT-3230X8C, czy GT-3232X8C?
Liczę w tym wypadku na Twoje pomiary.
Z góry dziękuję.
Paweł Krystek
10-03-2013, 19:02
Chyba żartujesz.
Chyba żartujesz.
Nie żartuję - ja tego nie sprawdzałem, ale odradzili mnie koledzy z forum "Fotoptaki" ponieważ testowali te dwie odmiany (używają dość ciężkiego sprzętu), więc w oparciu o ich testy tak twierdzę, to samo potwierdzali na Tripo.pl
Nie żartuję - ja tego nie sprawdzałem, ale odradzili mnie koledzy z forum "Fotoptaki" ponieważ testowali te dwie odmiany (używają dość ciężkiego sprzętu), więc w oparciu o ich testy tak twierdzę, to samo potwierdzali na Tripo.pl
Jak można mieć tak stanowcze zdanie na temat czegoś czego się nie sprawdziło, nie miało nawet w ręku? Ale tu na forum jest taka większość. Manfrotto (rekomendować nie trzeba) swoje statywy robi chyba TYLKO Z ZACISKAMI.
Jak można mieć tak stanowcze zdanie na temat czegoś czego się nie sprawdziło, nie miało nawet w ręku? Ale tu na forum jest taka większość. Manfrotto (rekomendować nie trzeba) swoje statywy robi chyba TYLKO Z ZACISKAMI.
i to jest jakas rekomendacja? ze skansen technologiczny Manfrotto nie potrafi czegos porzadnie zrobic?
zreszta, to tez nie jest prawda - nawet oni opanowali w koncu ta technologie:
http://www.manfrotto.com/photo-supports-tripods-neotec
GT ma zaciski śrubowe, a GE klamrowe.
kwestia w duzej mierze preferencji - jedni wola klamry inni zakretki.
zaleta klamry jest "binarnosc" - ona jest otwarta albo zamknieta i to widac na oko. przy zakretce trzeba sie nauczyc pilnowac starannego dokrecania.
druga zaleta jest "plynna" praca bez potrzeby czyszczenia.
wade klamry napomknal Pawel Krystek, tylko chyba nie wie do konca skad sie ta wada bierze ;) klamra moze z czasem tracic sile zacisku, w zwiazku z czym mimo zapiecia nie trzyma segmentu nieruchomo. tego sie pod lekkim aparatem nie poczuje, ale pod ciezkim zestawem (4-5 kg i wzwyz) bedzie odczuwalne.
druga wada zakretki jest nieco mniej plynna praca (samej blokady) i koniecznosc czyszczenia i smarowania co jakis czas. przy tym tez trzeba miec odrobine wyczucia, zeby nie uszkodzic konstrukcji, bo sam mechanizm prowadzenia segmentow nie jest w przypadku zakretek chroniony przed rozkreceniem. z tym ze te rzeczy robi sie na spokojnie w domu, wiec problem raczej nie jest wielki...
osobiscie mam zakretki od ponad 6 lat (Sherpa Pro CF630). cudowna sprawa. ale i klamr mi sie czasem zdarza uzywac i tez nie ma z tym wielkiego halo