PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 24-70 - Dziwne dźwięki przy ostrzeniu

Cysiu
10-03-2013, 13:57
Witam,

Ostatnio zauważyłem, że mój Nikkor 24-70 podczas ostrzenia wydaje dźwięki, jak nienaoliwione zawiasy w drzwiach. Wcześniej tak nie było. Te same dźwięki pojawiają się podczas ręcznego ostrzenia (pierścieniem). Porównałem to z Nikkorem 50/1.4G - tam AF chodzi elegancko. Niestety nagrać to mogłem tylko telefonem, przepraszam więc za słabą jakość, ale różnicę słychać.

24-70:
https://www.dropbox.com/s/u02x7zx645ww5jj/2013-03-10%2012.41.52.mp4

50:
https://www.dropbox.com/s/wifplzjmc6p0m4s/2013-03-10%2012.43.48.mp4

Czy jest to problem, którym powinno się martwić?

PS Od nowości pierścień ostrości chodził mi nadzwyczaj lekko, lżej niż w innych obiektywach. Czy to jest normalnie, czy jest to wadą fabryczną?

wasilewk
10-03-2013, 14:22
A ten obrazek już oglądałeś ?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img124.imageshack.us/img124/6456/elektronikand8.jpg)

Cysiu
10-03-2013, 14:24
Jeżeli pytasz, czy rozkręcałem, to nie, nie rozkręcałem.

wasilewk
10-03-2013, 14:26
Nie, pytam czy już go oglądałeś podczas szukania przypadków uszkodzenia tego obiektywu na Forum. Ten przypadek jest dość powszechny (choć u mnie nie wystąpił).

Cysiu
10-03-2013, 14:37
Znalazłem m.in. to: http://forum.nikoniarze.pl/archive/index.php/t-208875.html
Tylko tutaj jest mowa o pierścieniu ogniskowej, a u mnie jest problem z AF :(

TOP67
10-03-2013, 14:42
To zupełnie co innego. Po prostu silnik zaczyna piszczeć.

Cysiu
10-03-2013, 14:45
To zupełnie co innego. Po prostu silnik zaczyna piszczeć.

Tak, tylko powinienem się tym przejmować, czy to zwykła rzecz?

TOP67
10-03-2013, 14:49
Jak jesteś w NPS, to oddaj na czyszczenie. Jak nie, to znajdź tani, dobry serwis. A silnik wymienisz, jak padnie (ok 1200 zł z robocizną).

Panerai
14-03-2013, 00:18
Kurde .... ten obiektyw często się psuje ? Czekam na nówkę sztukę z 2 letnią gwarancją za 5300 zł na 2 letniej gwarancji ... mam nadzieję, że będzie służył przez lata !!

TOP67
14-03-2013, 00:50
To świetny optycznie obiektyw, znany ze swej delikatności. To nie pancerny 28-70/2.8

1. Poluzowanie śrubki mocującej płytkę, blokuje pierścień zoom.
2. Nie podnoś obiektywu za osłonę przeciwsłoneczną. Bagnet, do którego się ją zaczepia, jest zamocowany trzema śrubkami, które łatwo wyrwać. Zaczyna wtedy latać luźno pierścień ostrości.
3. Silnik AF-S, jak każdy inny, z czasem zaczyna piszczeć. Ale to trzeba go nieźle zajeździć.

Panerai
14-03-2013, 00:51
Kurde .... ten obiektyw często się psuje ? Czekam na nówkę sztukę z 2 letnią gwarancją za 5300 zł na 2 letniej gwarancji ... mam nadzieję, że będzie służył przez lata !!

Upssss .... po cholerę to napisałem :( Wystarczy drinkowania na dzisiaj :(

TOP67
14-03-2013, 01:00
Spoko, to naprawdę dobry obiektyw i piekielnie szybki. Nie ciągnij za osłonę i będzie OK. Stawiać na osłonie można.

Panerai
14-03-2013, 01:35
No własnie .... czekałem i czekałem na 18-35 f/ 3.5-4.5 G ale jakoś nie mam cierpliwości. W sklepach za 3 dni ale na zamówienie, testów i sampli brak. Biorę ten 24-70 i najwyżej gdy sprzedam 85 mm f/ 1.8G to kupię jeszcze szerokiego. Na tym koniec zakupów na ten rok :( ... No może jeszcze szary i polar w planach ale na tym KONIEC :)

J1
14-03-2013, 02:05
...Na tym koniec zakupów na ten rok :( ... No może jeszcze szary i polar w planach ale na tym KONIEC :)

Chyba sam w to nie wierzysz. ;-)

Wracając do tematu. 24-70 jest na mojej liście zakupowej, jednak po tym co czytam chyba bezpieczniej będzie wybrać nowa sztukę. Miałem go kiedyś w użyciu kilka dni i zrobił na mnie spore wrażenie. Znam więc zalety tego obiektywu.

Dziwi tylko to iż zawodowy zoom Nikona jest tak delikatny. Przestrogi odnośnie trzymania za osłonę p. słoneczną już słyszałem. Temat zacierającego się pierścienia zoom (słynna śrubka) również.

Gdzieś czytałem o przypadku gdzie obiektyw rozpadł się na pół po... przewróceniu się na bok.

Teraz z kolei czytam o piszczącym silniku.

Czy jest coś jeszcze co jako potencjalny nabywca powinienem wiedzieć ?

pgaik
14-03-2013, 02:05
No fajny optycznie obiektyw, natomiast jego budowa pozostawia wiele do życzenia... Rozebrałem i uszczęśliwiłem kilku użytkowników, międY innymi siebie.
Jeśli masz na gwarancji to ślij do serwisu, jak nie to poszukaj speca. Pozdro.

Edytka: nowa sztuka wcale nie daje gwarancji niezawodności... Ten typ tak ma ... Niestety , trzeba wiedzieć gdzie przypiłować i dokręcić ;)

Panerai
14-03-2013, 02:21
Nie mam wyboru. Kiedyś pożyczyłem na 3 dni D700 z Nikkorem 24-70, a jeszcze wcześniej na weekend miałem ten obiektyw podpięty do D 90. Normalnie "ręka, noga, mózg na ścianie". Obiektyw bardzo zacny ! Mam nadzieję, że ewentualne niedoróbki wyjdą w okresie gwarancyjnym. Korzystając z okazji: jakie filtry Panowie polecają na 77mm ?? Myślę o szarym połówkowym z miękkim przejściem o średniej gęstości, bardzo gęstym (ciemnym) szarym do memłaczy oraz polarze ?! Info oraz ewentualne linki z przyjemnością odbiorę od Was na PW co by nie śmiecić w tym wątku. Dziękuję !

look
14-03-2013, 08:18
moja sztuka dość intensywnie użytkowana nie wydaje po trzech latach żadnych dźwięków. W sumie to nie wiem czy ja mam szczęście, czy z tą delikatnością to trochę na wyrost, aczkolwiek faktycznie nigdy nie wyjmowałem go za osłonę. Jedyne co się stało, to szlag trafił gumę na pierścieniu zooma. Natomiast wcześniej miałem 35-70 i powiem tak, gdyby nie fakt konkretnego zastosowania dla 24-70 (w sensie tych 24 mm) no i pracy pod światło (chociaż to już nie tak całkowicie oczywiste), to niekoniecznie warto go kupować. W każdym razie ja 35-70 nie sprzedałem i jak mnie finansowo nie przyciśnie to nie sprzedam, bo to tak naprawdę jest rewelacyjny obiektyw (zresztą podobnie jak 28-70).
Panerai jeśli Cię stać, to B+W zwłaszcza jeśli chodzi o ND, bo jak dla mnie B+W są najbardziej zbliżone do neutralnych kolorystycznie. Ja kupuję w http://www.fotoplus.pl/filtry/szare
Tylko z tego co pamiętam B+W nie robi filtrów w wersji "slim" i to musisz uwzględnić planując zakupy. ok to koniec OT (mam nadzieję, że Autor wątku się za bardzo nie zeźli)

wasilewk
14-03-2013, 19:44
...
Tylko z tego co pamiętam B+W nie robi filtrów w wersji "slim" i to musisz uwzględnić planując zakupy....

Pamięć Cię zawodzi... ...takie filtry mają tylko jeden gwint, więc dekielek od Sonnara 180 pasuje jak ulał.

Cysiu
15-03-2013, 00:06
Jeśli masz na gwarancji to ślij do serwisu, jak nie to poszukaj speca. Pozdro.

Jest jeszcze taka sprawa: obiektyw kupowałem w Foto-Plusie za pośrednictwem ich sklepu internetowego. Teraz widzę, że karta gwarancyjna nie jest wypisana. Co robić w takim przypadku?
Biorąc pod uwagę de facto brak gwarancji, ile kosztowałoby smarowanie (bo mniemam, że to się robi w przypadku piszczenia AF-S) w Serwisie Nikona lub innym, poleconym przez Was serwisie?

pgaik
15-03-2013, 00:18
Ja tam karty gwarancyjnej w d800 też nie miałem wypisanej, problemu nie robią, wypisali za sklep :)
Ważne, żebyś miał dowód zakupu.
Jak jesteś majsterkowicz to mogę Ci podesłaś service manual do tego szkła. Ale jeśli na gwarancji to bym się nie bawił i słał do serwisu.

TOP67
15-03-2013, 00:29
Jest jeszcze taka sprawa: obiektyw kupowałem w Foto-Plusie za pośrednictwem ich sklepu internetowego. Teraz widzę, że karta gwarancyjna nie jest wypisana. Co robić w takim przypadku?
Biorąc pod uwagę de facto brak gwarancji, ile kosztowałoby smarowanie (bo mniemam, że to się robi w przypadku piszczenia AF-S) w Serwisie Nikona lub innym, poleconym przez Was serwisie?

Co do gwarancji, to pytaj sklepu. Powinni przybić pieczątkę, resztę możesz sam wypełnić.

Natomiast co do smarowania, to jest wręcz odwrotnie. Tłuszcz jest zabójczy dla silnika AFS. Jego zasada działania opiera się właśnie na odpowiednim tarciu. Nie może być za małe, bo wtedy się ślizga i piszczy (wyślizgany), ani za duże, bo wtedy się klei i staje (brudny).

Cysiu
15-03-2013, 07:52
Ja tam karty gwarancyjnej w d800 też nie miałem wypisanej, problemu nie robią, wypisali za sklep :)
Ważne, żebyś miał dowód zakupu.
Jak jesteś majsterkowicz to mogę Ci podesłaś service manual do tego szkła. Ale jeśli na gwarancji to bym się nie bawił i słał do serwisu.
Wiedziałem... Wiedziałem, że mój ignorancyjny stosunek co do paragonów kiedyś mi się odbije. Cóż, czas rozpocząć poszukiwania, obym znalazł.
Sam raczej tego nie zrobię. Nie mam rąk do drobnych rzeczy :(

Co do gwarancji, to pytaj sklepu. Powinni przybić pieczątkę, resztę możesz sam wypełnić.

Natomiast co do smarowania, to jest wręcz odwrotnie. Tłuszcz jest zabójczy dla silnika AFS. Jego zasada działania opiera się właśnie na odpowiednim tarciu. Nie może być za małe, bo wtedy się ślizga i piszczy (wyślizgany), ani za duże, bo wtedy się klei i staje (brudny).
Tylko właśnie muszę znaleźć paragon :(
Dzięki za wytłumaczenie działania :)

aonline
22-09-2013, 09:39
Zauważyłem, ze kupiony właśnie obiektyw 24-70 wydaje niewielkie chrobotanie, mruknięcia przy ostrzeniu . W sklepie, jak miałem inny taki obiektyw podpięty -w którym dość ciężko chodził zoom to samo ostrzenie było bezgłośne i pewne. Tutaj - w tym co mam - obiektyw jakby nie mógł się zdecydować. Czy Wasze 24-70 w momencie ustawiania ostrości wydaja jakiekolwiek dźwięki, bo jak wspomniałem - byłem zdziwiony w sklepie, żeten wcześniejszy
jest tak cichy?