PDA

Zobacz pełną wersję : Mini Studio- prośba o pomoc i porade

dominas85
09-03-2013, 21:00
Cześć!

Już jakiś czas chodzę po świecie... a z aparatem jednak niedawno zrodził się w mojej głowie pomysł by przemianować pewne małe i niskie pomieszczenie (2,4 x 2,4 x 7 m) na mini "portretownie". Zdaje sobie sprawę że jest to naprawdę mini ale obecnie nie dysponuje niczym więcej. Tła już są, lecz teraz zaczynają się schody bo przecież jakie światło ? i tutaj mam kilka pytań:

1 Czy do oświetlenia na początek zabawy kupić jedną lampę studyjną + BD + softbox, oraz jako 2 lampę wykorzystać systemową
2 Czy do w/w lampy lepszy będzie jakiś zestaw reporterski z parasolką czy może soft pod lampę systemową
3 Jaka lampa studyjna w moim przypadku będzie wystarczająca

Ślicznie dziękuję za wszelkie podpowiedzi i uwagi.

rlat
09-03-2013, 22:50
1.Na początek w zupełności wystarczy.
2. Do lampy systemowej możesz kupić softbox 40x40 (taki składany) i do niego pierścień bowensa - będziesz mógł wykorzystać go przy lampie studyjnej.
3. Nawet najmniejsza, ale weź zgodną z mocowaniem w systemie Bowens. Będziesz miał dużo modyfikatorów do wyboru.

dominas85
09-03-2013, 23:26
Dzięki kolego, czyli taka 200 -300Ws w zupełności wystarczy, czy może inwestować już z lekkim "zapasem" w coś mocniejszego ?

I jeszcze pytanko czy możesz polecić jakieś konkretne modele lamp ?

RobertMiernik
09-03-2013, 23:30
Myślę, że kupując lampę powinieneś od razu wybrać jakiegoś producenta i serię, której później będziesz się trzymał.

Nie bierz pierwszej z brzegu, wybierz taką, której później w miarę potrzeb i apetytu będziesz mógł sprawić siostrzyczkę.

Teraz wystarczy Ci spokojnie najmniejsza (300Ws?) ale może kiedyś będziesz potrzebował/chciał mieć 600Ws, kup taką, żeby z tej samej serii móc później dokupić do kompletu.

Nie wiem jaką masz lampę, ale SB-900 bez większego problemu rozświetla softboxy kolo 60x60, kup coś takiego lub nawet 60x90 bo 40x40 to są raczej takie przenośne popierdółki do wykorzystania w lesie, do studia będzie ciut małe...

Co do mocowania zgodnego z bowens bardzo zacna rada, szczególnie po zakupie mocowania 'reporterskiego'.

Edit:
300Ws to już jest zdecydowanie spory zapas (szczególnie jeśli masz jasne ściany w tym pokoju).
Co do konkretnych to z najtańszych ale właśnie z zapasem to pewnie quantuum'y.

dominas85
09-03-2013, 23:56
Co do posiadanej systemówki posiadam SB-700 co do ścian no niestety są nijakie - ani jasne ani ciemne panele co do konkretnych lampek przyznam szczerze że czytałem o 2 :

http://eltec.pl/STUDIO-FOTOGRAFICZNE/Oswietlenie/Lampy-studyjne-blyskowe/Lampa-blyskowa-FIGHTER-FV-300-300Ws.html

i

http://fripers.pl/product_info.php/info/p1639_Lampa-studyjna-DM2-400-Jinbei-FreePower.html

Na szybko na ale drogo jeszcze coś takiego

http://allegro.pl/lampa-quantuum-r-300ws-dual-power-mobilna-i3081500428.html

Dzięki za uwagę odnośnie wyboru konkretnego producenta lamp na przyszłość już, przyznam że nie pomyślałem o Tym by także to wziąć pod uwagę

RobertMiernik
10-03-2013, 00:01
To jeszcze jednego klina Ci wbiję ;-)

Dla mnie priorytetem był wyświetlacz pokazujący moc lampy, takie popularne w niższych modelach pokrętła bez wyświetlacza są (dla mnie) mocno irytujące, bo nigdy nie wiem na ile dokładnie jest ustawione i jedyna opcja, żeby precyzyjnie to przestawić to - przestawić i sprawdzić - co mnie (prawie) zawsze doprowadza do rozpaczy...

DualPowery od quantuuma to super lampki, mają od razu bateryjki i przez to +300 do mobilności, niestety (u mnie) odpadły z powodu braku wyświetlacza.

dominas85
10-03-2013, 00:59
Dzięki Ci Robercie za klina ;) nie ma co przyznam szczerze ze jakimś małym ale wyznacznikiem dla mnie jest także cena, na którą też spoglądam, a mając w świadomości to ze lampa to nie wszystko.

Popraw mnie jeśli się mylę ale czy nie istotniejszym tutaj jest choćby zakres regulacji ? jak to wygląda w praktyce, Quantuum-y te w rozsądnych pieniądzach :) mają zakres do 1/32 natomiast te "wklejone" bez LcD posiadają zakres nieco większy bo jeśli pamiętam dobrze to 1/64. Może zadaje banalne pytania ale wiesz wychodzę z założenia że lepiej zapytać 10 razy niż później 100 razy żałować wyboru.

a może iść w strone ... zestawu

http://allegro.pl/quantuum-sq-201-zestaw-studyjny-fvat-lodz-i3030729663.html
lub
http://allegro.pl/mega-zestaw-kompletne-studio-fotograficzne-i3086068414.html

RobertMiernik
10-03-2013, 02:00
Przy tak małych mocach 1/16 powinno być ok, oczywiście dla portretów robionych przy niskich przysłonach lepiej mieć większy podział ale to znów wiąże się że sporą cena...

Przerabiałem ten sam problem dość niedawno ;)

Ja wybrałbym quantum, chyba że mają dla ciebie znaczenie pozostałe składniki tego drugiego zestawu (choćby drukarka?).

Telefonowane - może brakować ogonków...

Kacper82
10-03-2013, 11:28
Drugi zestaw jest nawet ciekawy, ale jeśli tak jak wspomniał kolega wyżej nie są Ci potrzebne dodatki, skompletuj sobie sam :)

rlat
10-03-2013, 12:02
Dzięki kolego, czyli taka 200 -300Ws w zupełności wystarczy, czy może inwestować już z lekkim "zapasem" w coś mocniejszego ?

I jeszcze pytanko czy możesz polecić jakieś konkretne modele lamp ?

Myśłę, że 300 w zupełności wystarczy. Co do polecenia, Powerlux, Quantum, to tanie a w miarę dobre i sprawdzone modele.
Sam używam powerluxów 300, 400, miałem studio o wymianarach 3 metry wysokości x 3,5 szerokości i 10 długie (miałem, bo teraz zmieniam lokal i nie mam). Przy jednej lampie spokojni pracowałem na przesłonach f8, 9. Ściany miałem szare, ale sufit biały.

dominas85
10-03-2013, 21:00
Dziekuję wszystkim za podpowiedzi, teraz tylko kwestia poszukiwań sprzętu w jak najkorzystniejszych cenach i zaczynamy zabawę

dominas85
11-03-2013, 02:34
Wybaczcie koledzy ale jako że zielony jestem to jeszcze raz poprosił bym o opinie ludzi bardziej doświadczonych :). Czy ktoś z was może mi coś powiedzieć (z własnego doświadczenia) na temat tej sztuki?
http://allegro.pl/lampa-quantuum-r-300ws-dual-power-mobilna-i3081500428.html + dodatki
tudzież
http://allegro.pl/quantuum-sq-201-zestaw-studyjny-fvat-lodz-i3030729663.html

Z tego co doczytałem seria R Quantuuma jest o wiele lepsza od serii PT wiec wybór powinien być prosty, jednak mimo wszystko w głowie siedzi pytajnik i mówi: zapytaj mądrzejszych :)

dziękuje

witus
11-03-2013, 07:48
Tak to ta ... tylko to używka, w tej cenie albo taniej kupisz PT z gwarancją, która działa u mnie już dwa lata (nawet dwie sztuki). Spokojnie możesz od nich zacząć.

dominas85
12-03-2013, 14:31
A więc tak, po długich namysłach, rozmysłach i analizach myślę że mój wybór padnie na Quantuum R+300, czekam jednak jeszcze waham się nad tą sztuką http://allegro.pl/lampa-quantuum-r-300ws-dual-power-mobilna-i3081498062.html , ale jednak chyba co nowe z gwarancją to nowe czyż nie ?

ThomasVoland
12-03-2013, 18:13
Te Quantuumy są już wycofane z produkcji, więc jak chcesz nową to się śpiesz, póki gdzieś jeszcze leżą. Jeśli jakiś sklep wyprzedał te co ma, to już kolejnych mieć nie będzie. To samo z modelem PT, którego jak zwykle nie polecam :).

witus
12-03-2013, 18:23
Skinny nie wiesz co zastąpi te serie .... mialem brać model z baterypackiem ale może warto z miesiąc poczekać ?!

ThomasVoland
12-03-2013, 18:55
Niestety dopiero w kwietniu będzie wiadomo

dominas85
12-03-2013, 21:20
Te Quantuumy są już wycofane z produkcji, więc jak chcesz nową to się śpiesz, póki gdzieś jeszcze leżą. Jeśli jakiś sklep wyprzedał te co ma, to już kolejnych mieć nie będzie. To samo z modelem PT, którego jak zwykle nie polecam :).

a to pewna informacja ? kurcze jesli tak to zastanawiam się bo przecież jeśli będę chciał rozbudować studio to bedzie problem.

witus
12-03-2013, 21:51
Nie przesadzaj lampy się nie pogryzą i tak przydadzą się ze 4, a nowe będą droższe !

ThomasVoland
12-03-2013, 22:08
Pewna, bezpośrednio z Quantuuma.

(...) wprowadzimy nowe modele lamp, a znaczna część starej oferty zostanie wycofana. Dotyczy to również serii R i PT

dominas85
13-03-2013, 11:39
Pewna, bezpośrednio z Quantuuma.

I potwierdziło się Panowie, zdecydował bym się 24h wcześniej i już był bym posiadaczem 1 lampy studyjnej, a tak: Przepraszamy chwilowy brak towaru" i trzeba znów zaczynać poszukiwania dobrej lampy w cenie ok 600zł ( sama lampa)

FrankWoody
15-03-2013, 09:26
I jak. udało się znaleźć jakiś godny zamiennik w rozsądnej cenie?

ThomasVoland
15-03-2013, 13:03
I jak. udało się znaleźć jakiś godny zamiennik w rozsądnej cenie?

Tutaj (http://tomaszpluszczyk.pl/red-light-i-lampy-powerlux-ve/) rozpisałem się na temat jednej lampy, która moim zdaniem jest właśnie alternatywą dla R+. Nie w 100% bo są różnice między nimi, ale to ta sama półka. Z tych tanich ciekawią mnie też lampy Jinbei i MQ, ale jeszcze nie robiłem nimi sesji.

A tutaj (http://tomaszpluszczyk.pl/powerlux-vt-fashionowe-beauty/) pisałem o alternatywie dla Quantuum PT, przy czym akurat tę alternatywę uważam ża lepszą od Quantuuma.

digitaltee
15-03-2013, 17:22
Polecam dm2 od Jinbei, są przede wszystkim niewielkie, a po za tym wyróżniają się zakresem regulacji w tej kategorii cenowej (do 1/64), dla mnie akurat ta cecha jest ważna, wiadomo zależy od preferencji, w każdym razie jestem zadowolona ze współpracy z tym modelem.

a w ogóle tych dm2 i innych modeli Jinbei używa pan Patryk Choiński, warto zobaczyć jak to wygląda w działaniu http://patrykchoinski.pl/?p=1030

dominas85
16-03-2013, 00:42
Witam i na wstępie dziękuję że nie pozostawiliście wątku bez żadnych dalszych odpowiedzi, przez kilka dni niestety nie byłem wstanie poszukać niczego więcej, ale nim zapatrzyłem sie na polecane przez was quantuumy oglądałem właśnie lampy dm2, przeczytam jeszcze linki od SKYNNY500 i zobaczymy podejmiemy decyzję :)

dominas85
16-03-2013, 19:29
Tak wiec po analizach różnych wątków, waszych drogocennych podpowiedziach, a także kilku lekturach myślę że pójdę w zakup lampy Powerlux VE -300, myślałem jeszcze nad Jinbei dm2 -300 Ws jednak wszędzie widze info "wyprzedane" a szkoda. Chciałem jeszcze sie upewnić czy ta lampa + sb 700 jako 2 źródło światła "da rade" na początek "zabawy studyjnej". Z wielu wypowiedzi na forum czytałem o tym ze "3 lampy to takie minimum, ale z drugiej strony dysponuje w tym momencie dość małym pomieszczeniem i przewiduje że lampa będzie mocno skręcana na mocy. Czy mam cień racji ? czy też moje myślenie jest totalnie błędne ?

I jeszcze pytanie o modyfikatory co będzie bardziej uniwersalne okta czy softbox (portret czasem cała postać), o bdish nie wspominam bo to podejrzewam że dostane z lampką. Z góry jeszcze raz dziękuję za cierpliwość i nieocenione rady

ThomasVoland
16-03-2013, 20:10
I jeszcze pytanie o modyfikatory co będzie bardziej uniwersalne okta czy softbox (portret czasem cała postać), o bdish nie wspominam bo to podejrzewam że dostane z lampką. Z góry jeszcze raz dziękuję za cierpliwość i nieocenione rady
Do lampy jest dołączana zwykła czasza, jeszcze nie słyszałem żeby ktokolwiek dodawał beauty disha do zestawu z lampą. Pewnie właśnie o czaszę 18 cm ci chodzi.

dominas85
16-03-2013, 21:10
Do lampy jest dołączana zwykła czasza, jeszcze nie słyszałem żeby ktokolwiek dodawał beauty disha do zestawu z lampą. Pewnie właśnie o czaszę 18 cm ci chodzi.

dokładnie o to mi chodziło, sorry za bład

digitaltee
18-03-2013, 17:11
hmm, to w sumie dziwne, że nie było tych dm-ek, zdawało mi się, że mają je w stałej sprzedaży, bo już kilka razy komuś polecałam

...aż sprawdziłam - są na stanie, może to chwilowa przerwa była?

prostokątny soft chyba bardziej uniwersalny niż mała okta... ale okta ładniej odbija się w oczach, więc przy portrecie... tutaj na pewno zdania będą podzielone, ja wolę prywatnie oktę :)
a beauty dish swoją drogą, ale raczej już niekoniecznie uniwersalny...

marszull
18-03-2013, 17:14
Z wielu wypowiedzi na forum czytałem o tym ze "3 lampy to takie minimum,

minimum do blyskania to jedna lampa
z mego doswiadczenia wynika ze najwazniejsze w lampie jest dobra regulacja (mozliwosc skrecenia) szczegolnie jak ma sie male pole zdjeciowe

dominas85
18-03-2013, 21:46
hmm, to w sumie dziwne, że nie było tych dm-ek, zdawało mi się, że mają je w stałej sprzedaży, bo już kilka razy komuś polecałam

...aż sprawdziłam - są na stanie, może to chwilowa przerwa była?.

To powiem Ci że zabijasz mi znów ćwieka, bo w momencie gdy dm-ek nie było już byłem zdecydowany na Powerluxa VE-300, a teraz znów powraca mały dylemat... BO... P-lux posiada mniejszy zakres regulacji mocy błysku( a wydaje mi się to istotne w moim przypadku z powodu niewielkich wymiarów studia). Z kolei de-emek ma ten zakres większy no i cena też jest nieco niższa.
Jeszcze zapytam o awaryjność (wiem że obie są mniej więcej z tej samej półki, ale czy któryś z wymienionych przeze mnie modeli jest bardziej/mniej awaryjny). Wiem że wygląda to może na szukanie z mojej strony przysłowiowej "dziury w całym" ale nie chciał bym zrobić przysłowiowego babola, Dzięki wszystkim za zrozumienie

Jeśli chodzi o modyfikatory to digitaltee właśnie o okcie 120cm myślałem i jakimś softboxie 40x60 tak bym mógł go wykorzystać również przy lampie repo.

digitaltee
19-03-2013, 10:11
okta czym większa tym lepsza (zwykle) pomijając aspekt ceny i gabarytów (wiadomo w małym pomieszczeniu to trochę problem z takim gabarytem się rozstawić)
Ale 120 to już słuszny rozmiar i fajne miękkie światełko, do portretu to w ogóle miodzio. Tylko pamiętaj, o tym, żeby to był "szybki montaż" - jest kolosalna różnica w montowaniu softboxów w porównaniu ze zwykłymi softami... no chyba, że będziesz to trzymać tylko w studio i nie składać, to ew. takie udogodnienie może być mniej uzasadnione.

A co do reporterskich, to chcesz coś uniwersalnego? Tzn. soft normalny na mocowaniu Bowensa, z mocowaniem dodatkowym dla lamp repo? To jest jakieś rozwiązanie, ale zastanów się czy nie będziesz potrzebował tak czy siak softa typowo reporterskiego, cenowo zwykle wychodzi podobnie, bo dodatkowe mocowanie bowens -> repo też kosztuje kilkadziesiąt zł. A soft typowo pod reporterską też lepiej działa z taką lampą, w końcu to jest całkiem inna charakterystyka światła, bo palnik lampy jest schowany i świeci na wprost, mniej na boki jak w przypadku studyjnej. Jeśli Cię stać na takiego merca to bardzo polecam Aurora Firefly, mam oktę 65 cm, fakt, że jest w sumie jakieś 2 razy droższa od podobnych zadaniowo softów, ale zarówno pod względem mobilnosci i jakości wykonania, jak i samego świecenia, to jest naprawdę lepsze (tj. mówię na podstawie moich prób i testów innych softów) - światło się ładnie rozchodzi, bo na dyfuzorze jest dodatkowy odbłyśnik, niby proste, ale sprawdza się, a można dokupić jeszcze mały deflektor i zrobić z softa beuaty-disha, ale tego rozwiązania jeszcze nie miałam okazji testować, więc nie wypowiem się na temat efektu.
Tak czy siak jest sporo niewielkich softoboxów, także odbijających, nieco tańszych - moim zdaniem do lampy repo - soft repo, jeśli normalny to hm... raczej jako rozwiązanie tymczasowe/typowo studyjne

P.S. Nie znam awaryjności Powerluxów, ale dm-ki mają się spoko nie miewam z nimi problemów, zresztą serwis jest na miejscu gwarancja chyba dwuletnia, bynajmniej jak by się coś popsuło (odpukać) to wiadomo co z tym zrobić :)
Zwróć jeszcze uwagę, że czas ładowania i czas błysku masz krótszy w dm2, to niby nie wpływa na jakość zdjęcia, ale na jakość pracy już tak :)

dominas85
24-03-2013, 00:35
I po dłuższej chwili milczenia zjawiam się z wybranym zestawem eksperymentalnym. Moim łupem padła lampa Jinbei FreePower DM2 300 Ws + SOFT 60x90 + stojak Quantuum Air, kilka teł Teraz pozostaje czas na zabawę. W tym miejscu dziękuję wszystkim za pomoc, uwagi podpowiedzi oraz wiedzę którą chętnie się dzielicie.

digitaltee okte puki co sobie darowałem, bo nie wiem czy nie zakupie jeszcze jednej lampy w najbliższym czasie, bo cena jest naprawdę mocno atrakcyjna

digitaltee
24-03-2013, 19:58
To co piszesz masz w zestawie gotowym:
http://fripers.pl/product_info.php/info/p2637_Zestaw-oswietleniowy-DM2-300-Ws-SOFT-60x90-Jinbei-FreePower.html
(ten statyw to nie quantuum air, ale z tego co miałam okazję oglądać te quantuumowe, to różnią się chyba tylko nazwą od Freepawerowych)
nie wiem czy wychodzi taniej bo różnie to z zestawami bywa, ale jednak zazwyczaj tutaj zestawy taniej, to sobie przelicz... chyba, że jednak soft "szybki montaż" to jednak jakaś inna kompozycja (?)

Na oktę zawsze będzie też czas :) Dobrze spróbować wejść do jakiegoś studia wyposażonego w różne modyfikatory i popróbować różnych samemu, najlpiej dojdziesz do tego, co Tobie odpowiada najbardziej, bo może się jednak okaże, że beauty-dish albo jeszcze coś innego...

dominas85
27-03-2013, 01:47
ojj powiem Ci że różnią się te statywy ojj różnią :) a soft z racji wygody wybrałem "szybki montaż" niby przy zwykłym ąz wielkiej tragedii nie ma, lecz jednak gdy czas jest ważny, każda minuta jest cenna.
Co do studia to dobra myśl myślę że przy następnej wizycie w Łodzi znów zawitam do studia :),

marszull
30-03-2013, 18:38
digitaltee jakie ciezkie modyfikatory montowales na tych DM? okta, duze softy? jak z ich mocowaniem, czy nie opadaja? nie luzuja sie?

FrankWoody
01-04-2013, 18:38
ojj powiem Ci że różnią się te statywy ojj różnią :) a soft z racji wygody wybrałem "szybki montaż" niby przy zwykłym ąz wielkiej tragedii nie ma, lecz jednak gdy czas jest ważny, każda minuta jest cenna.
Co do studia to dobra myśl myślę że przy następnej wizycie w Łodzi znów zawitam do studia :),

a ja kupiłem ten z zestawu, jest jakaś drastyczna różnica?

dominas85
03-04-2013, 00:49
a ja kupiłem ten z zestawu, jest jakaś drastyczna różnica?

Powiem Ci że jest różnica, a co do lampy naprawdę miło zaskoczony,

digitaltee
03-04-2013, 14:40
ja miałam okazję montować oktę 120 największą, ale widzę, że w pokrewnych tematach ludzie piszą, że 150 też montowali i się trzyma całkiem, więc nie powinno być problemu :)

militarius
03-04-2013, 15:26
150 i dish 70cm z gridem - trzyma się normalnie :)

marszull
03-04-2013, 20:53
ja miałam okazję montować oktę 120 największą, ale widzę, że w pokrewnych tematach ludzie piszą, że 150 też montowali i się trzyma całkiem, więc nie powinno być problemu :)

150 i dish 70cm z gridem - trzyma się normalnie :)

no to git, bo juz zamowilem ;)