Zobacz pełną wersję : 18-200 i analog
Witam!
Przymierzam się do kupna szkła do korpusu analogowego i stąd moje pytanie :
czy w całym zakresie ogniskowych to szkło nie będzie kryło pełnej klatki czy można je "jakoś";) wykorzystać ??
Rafał_Sz
29-03-2007, 10:20
Jak szkło do cyfrówek np. DX, to będzie potwornie winietować moim skromnym zdaniem. Napisz co to za szkło dokładnie,
bo 18-200 jest kilka moim skromnym zdaniem.
Rozumiem, że chodzi o nikonowski 18-200. Potworna winieta w całym zakresie na analogu, szczególnie na obu końcach zakresu. Sprawdzałem na N8008. To szkło ledwo kryje aps-c.
18-200 jest kilka moim skromnym zdaniem.
nie wiedziałem, chodzi oczywiście o "G ED DX". Czy w całym zakresie ogniskowych będzie wineta??
Rozumiem, że chodzi o nikonowski 18-200. Potworna winieta w całym zakresie na analogu, szczególnie na obu końcach zakresu. Sprawdzałem na N8008. To szkło ledwo kryje aps-c.
rozumiem, czyli wszystko jasne - kolejny problem z wyborem szkła :)
Rafał_Sz
29-03-2007, 11:22
Własnie. Mój 18-200 VR winietuje przy 18 z APS-C. Powyżej jest już bardzo dobrze. Nikon wyraźnie zaznacza, że wszystkie szkła DX są tylko do luster cyfrowych.
pozdrawiam Rafał
To co NIkon pisze jest częściową prawdą. 12-24 DX można używać na analogu w zakresie mniej więcej 18-24, a 17-55 od 26 w górę, aczkolwiek przy niskich wartościach trzeba szkło nieco przymknąć. Znalazłem też potwierdzenie niemożliwości użycia 18-200 na analogu w ocenie obiektywu przez Thoma Hogana: Put the 18-200mm on an F6 and it becomes obvious why the lens has little light falloff at 18mm: the image circle isn't a circle! At this focal length the lens almost manages to cover the full 35mm frame; but it has a wavy pattern at the top and bottom of the frame that barely cuts off the corners. As you zoom past about 30mm the extension in the image circle disappears and you now have the traditional DX pattern of clipping the full frame corners significantly. This increases beyond 50mm so that the 200mm image circle is pretty tight to the APS sensor size. There's no point at which this lens covers the full 35mm frame.