Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wschód z Kasprowego
Leśny Władek
09-03-2013, 14:48
Jest to moja pierwsza wstawka i de facto pierwszy plener. Niestety straciłem raw-a a obróbka tego jpg pozostawia wiele do życzenia ale co tam, wstawiam.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img208.imageshack.us/img208/1139/dsc2769r.jpg)
A nie dało się podejść te kilka kroków do przodu? Chyba śnieg za niebieski, ale oglądam na tablecie także może to wina wyświetlacza. :)
Rozjaśniałeś zbocza gór? Bo jakoś dziwnie nienaturalnie szczyty równo w cieniu, wygląda jakbyś o nich zapomniał. ;)
Szkoda, ze nie masz RAWa, moment zacny i szczerze zazdroszcze takich warunkow, ale jest tutaj kilka niedociagniec ktore nawet z JPGa mozna wyciagnac, przy laczeniu nieba z gorami widac ciemny pas ktory jest pozostaloscia po obrobce a mozna bylo to latwo, ale czasochlonnie poprawic, dodatkowo kolor samego sniegu jakos mi nie odpowiada, wolal bym go odsaturowac prawie calkowicie niz zostawic taki fioletowo niebieski i tak jak ten na pierwszym planie jest ok tak ten z tylu juz mi nie pasuje...
Leśny Władek
09-03-2013, 15:00
Fakt, mogłem podejść. No i rozjaśniałem :( Śnieg odsaturowałem za mało bo się bałem że będzie za biały.
Mnie się podoba, przede wszystkim gra kolorów na niebie świetnie kontrastuje z surowością gór. Aspekty techniczne wg. przy tym kadrze są pomijalne i schodzą na dalszy plan.
Nikonozaur
09-03-2013, 21:10
Z kolorkami to jeszcze jest w miarę, ale kadrowo to już niekoniecznie. W/g mnie za dużo pierwszego planu, uwaga o podejściu do przodu całkowicie słuszna. Ogólne wrażenie jednak jest raczej dobre, mimo to m/z warto wrócić do ponownej obróbki (zakładam, że masz pełnowymiarowego JotPeGa).
Leśny Władek
09-03-2013, 21:15
Mam i to kilka kadrów ;) Do obróbki się przyłożę.
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. To jest mój pierwszy plener więc tym bardziej cenne.
dobutrex
11-03-2013, 00:44
Ja jednak pierwszy plan zostawiłbym tak jak jest - nie ma białej plamy, coś się tu dzieje, pytanie czy podejście kilka kroków do przodu wzbogaciłoby kadr definitywnie. Jedyna drobna uwaga to zbyt ciemna grań w stosunku do reszty gór, ale kadr, kolory i ogólne wrażenie bardzo pozytywne.
Kacper82
11-03-2013, 12:53
Dla mnie ten kadr jest fajny, niespotykany. Jak na JPGa nie jest źle, ale rzeczywiście drobne niedociągnięcia obróbkowe są :)