PDA

Zobacz pełną wersję : Epson 3880 vs 4900 vs Canon iPF5100?

jeiff
09-03-2013, 13:43
Witam wszystkich użytkowników.

Zastanawiam się nad zakupem drukarki fotograficznej. Sprzęt do zastosowań własnych niż do zarobku (tak wiem, że nie ma to do końca ekonomicznego sensu, ale tak jest też z każdym droższym obiektywem czy body i nie przejmuje mnie to specjalnie). Po przeczytaniu różnych opinii wychodzi na to, że są 3 drukarki, które pasują do profilu.

Dwa Epsony 3880 oraz 4900 oraz Canon iPF5100. Ma być profesjonalnie i najwyższej jakości. Interesuje mnie jakość wystawowa. Druk na najwyższej jakości papierach. Innymi słowy coś co można pokazać w galerii i wygląda zawodowo. Czy jest to osiągalne na tych drukarkach? Jeśli nie to gdzie szukać i czy w przedziale cenowym do 10,000 PLN za drukarkę A2 jest to realne?

I jeszcze jedno. Czy gdzieś w Warszawie jest miejsce gdzie można zobaczyć te (lub inne zasugerowane) drukarki, a najlepiej nie drukarki tylko gotowe wydruki?

Dzięki za wszystkie podpowiedzi!

rlat
11-03-2013, 11:28
Jest, pogadaj z czornyj, on Cię uświadomi co i jak, lub zerknij do wątków na temat pixma pro 1 tu i na forum canona. Sam wałkuję temat od kilku miesięcy starając się tak skalkulować zakup by był jak najbardziej opłacalny licząc stosunek ceny do możliwości urządzenia i kosztów eksploatacji.

jeiff
11-03-2013, 16:57
Pixima nie drukuje A2. Gdyby drukowała to bym brał bo te 12 pigmentów wydaje się być dobrą opcją... no ale nie robi...
Odezwał się na priv człowiek, który sprzedaje Epsony, że zaprasza na oglądanie drukarek i wydruków. Mam zamiar się umówić. Jak się czegoś więcej dowiem to napiszę.

Z ekonomicznego punktu widzenia nie należy tego zakupu oceniać. To klasyczna fanaberia... no ale żyje się tylko raz i powinno się inwestować w pasję :)

I jeszcze off topic > Na forum Canona mój antywirus mówi, że strona ma złośliwy kod i nie chce mnie tam wpuścić. Ciekawa sprawa...

Gio
11-03-2013, 17:22
Kolega Czornyj twierdzi, że aktualne Canony z tej półki są nieco bardziej wydajne od Epsonów - plują mniejszą kropelką. Mam Epsona 3880 więc nie jestem bezstronny:-) Ale jeśli chodzi o suche fakty, to podstawowa różnica pomiędzy wskazanymi przez Ciebie Epsonami, to ilość atramentów (9 w 3880 i 11 w 4900) i możliwość druku na papierze z rolki (brak obsługi rolki w 3880 i obsługa rolki w 4900). Jeśli chodzi o jakość wydruku, to na poziomie oceny laboratoryjnej pewnie coś byś zauważył. Dla zwykłego widza w galerii różnic raczej nie będzie. Obsługa podłoży praktycznie taka sama. Szybkość druku zapewne nieco wyższa przy 4900. Pojemnośc zbiorników z atramentem jest taka sama w 3880 i 4900 - 80 ml - ale z racji dwóch dodatkowych kolorów w 4900 (pomarańczowy i zielony) zużycie danego zbiornika na jednostkę powierzhni będzie nieco mniejsze niż w 3880, koszt wydruku też spadnie. Nie wiem tylko czy 4900 ma osobne dysze dla czerni matowej i fotograficznej, czy przepluwa system zasilania przy zmianie czerni tak jak 3880. Bo na tym też traci się odrobinę atramentu, zwłąszcza przy częstym mieszaniu papierami.

rlat
12-03-2013, 08:09
Z tego co pamiętam do 4900 są zbiorniki 200 ml.
http://www.centrumpapieru.pl/cena,8769,ploter_epson_stylus_pro_4900__420mm_c11c a88001a0.html

Gio
12-03-2013, 11:56
Z tego co pamiętam do 4900 są zbiorniki 200 ml.
http://www.centrumpapieru.pl/cena,8769,ploter_epson_stylus_pro_4900__420mm_c11c a88001a0.html

Racja, mój błąd. Startowe zbiorniki z jakimi jest sprzedawane nowe urządzenie mają 80 ml. Normalne mają po 200 ml tak jak mówisz. Więc koszt jednego mililitra w 4900 jest około 70 groszy tańszy niż w 3880.

jeiff
12-03-2013, 17:05
OK, po przeczytaniu komentarzy i opinii na tym oraz różnych innych forach obstawiam, że moim wyborem spośród Epsonów będzie raczej 3880. Wychodzi na to, że jest mniej problemów z zatykaniem dysz przy nieregularnym użytkowaniu (mój przypadek), zajmuje mniej miejsca (nie jest to kluczowy element, ale jednak istotny), różnica w wydruku pomiędzy Epsonami nie jest łatwa do zauważenia (sprawdzę jak pojadę do dystrybutora popatrzeć na wydruki). Pozostaje dylemat czy Epson 3880 czy Canon iPF5100? Szkoda, że Canon nie robi czegoś takiego jak Pixima Pro-1 tylko w rozmiarze A2.

digger-gp
12-03-2013, 20:39
Canon iPF5100 chodzi na tuszach Lucia starszej generacji podobnie jak Pixma Pro-1. Jak kupować iPF'kę to co najmniej 6400 na tuszach Lucia EX.

Zolty
12-03-2013, 20:48
Czornyj zachwalal iPF-y, ale kiedy zaczalem dowiadywac sie o cene tej 5100 to ugiely mi sie lekko kolana, a karta kredytowa schowala w ciemnym kacie portfela.
Gdyby nie rozmiar to poprosilbym kogos o przywiezienie z USA - z clem, VATem i transportem chyba wyszloby nadal jakies 30% taniej.
Z minusow iPFa to potrzeba wymiany glowic co jakis czas (kilkaset USD). Biorac pod uwage ze za iPF uslyszalem cene nascie tys PLN a 3880 jest do wziecia za kilka tys nie wahalbym sie.

jeiff
12-03-2013, 23:12
Sprawdziłem cenę iPF6400 i niestety odpada ze względu na budżet choć opis brzmi interesująco. Poza tym ta drukarka wygląda już na przemysłowe monstrum.
Wychodzi na to, że zostaje 3880. Wszyscy ją chwalą więc coś musi być na rzeczy.
Pojadę, zobaczę, napiszę co widziałem.
Dzięki wszystkim za wkład w podjęcie tej jakże istotnej decyzji :)

jeiff
12-03-2013, 23:48
Jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś obeznany z tematem mógłby napisać parę słów na temat gwarancji u Epsona.
Czy sprzęt kupione u sąsiadów z zachodu jest objęty gwarancją w Polsce (cena jak zwykle jest tam niższa).

axik
13-03-2013, 15:01
Różnica w jakości druku pomiędzy wszystkimi drukarkami Epson drukującymi tuszami Ultrachrome K3 czyli od Stylus Photo R2880 po Stylus Pro 11880 jest praktycznie niezauważalna. Co różni te wszystkie drukarki to budowa przewidziana na większy lub mniejszy przerób m2, koszt ml tuszu w dalszej eksploatacji oraz format i możliwość (lub jej brak) druku z rolki. Nie jest tajemnicą reguła, że im większa drukarka i pojemniejsze tusze tym taniej wychodzi wydruk m2. SP3880 z 80ml pojemnikami to wśród pigmentówek Epson złoty środek, prawie idealny kompromis między ceną drukarki, możliwościami i późniejszymi kosztami druku i eksploatacji, przy założeniu, że nie potrzebujemy drukowania z rolki i w formatach większych niż A2 i akceptujemy koszt wydruku wyższy niż z ploterów rolkowych z wydajnymi tuszami o pojemnościach 200, 220, 350 i 700 ml. Sensowną alternatywą dla SP3880 moim zdaniem jest raczej SP7890 niż SP4900 - większa szerokość rolki (24" vs 17"), niższy koszt tuszu /ml przy niewielkiej różnicy w cenie między urządzeniami. Obecnie zbliżają się targi FVF w Łodzi więc prawdopodobnie bedzie można liczyć na "targowe" okazyjne ceny ;)