PDA

Zobacz pełną wersję : tagowanie IPTC: które programy na polskie znaki?

ksywoski
09-03-2013, 11:56
Które z programów do katalogowania/tagowania fotek nie mają problemów z polskimi znakami diakrytycznymi w opisach ITPC?

Sprawdziłem już następujące:

ACDSEE PRO 6.2: NIE
Polskie znaki wydają się bezproblemowe na pierwszy rzut oka: wpisujesz, zachowujesz np. ł ą ę i wszystko wygląda w porządku. Jednak po skopiowaniu fotki do innego foldera i przeglądając w ACDSEE widać już tylko l a e. Również inne programy pokazują tak otagowane w ACDSEE IPTC jako l a e.

XNVIEW: NIE
Samo wpisanie ł ą ę możliwe, jednak zachowując program zmienia na l a e.

PHOTO MECHANIC: tagowanie: NIE, pokazuje: TAK
Wpisanie ł ą ę możliwe, jednak zachowując program zmienia na l a e.
Prawidłowo polskimi znakami zapisane IPTC program także prawidłowo pokazuje.

Adobe Bridge: TAK
Program zapisuje i wyświetla prawodłowo.

Które inne programy do katalogowania/tagowania znacie na polskie znaki ?

ksywoski
10-03-2013, 17:51
Dodatkowo sprawdzone:

PHOTO SUPREME (następca IDImager): TAK

IDimager: TAK

PHOTO STATION: TAK

kkokosz
10-03-2013, 19:35
Lightroom 4: TAK
Zarówno zapis, jak i odczyt

IrfanView z dodatkowymi pluginami: CZĘŚCIOWO
Odczytuje i pokazuje już zapisane tagi z polskimi znakami, zapis niby przebiega bez szemrania, ale nowo wpisane znaki konwertuje na "krzaki"

pacyf
14-03-2013, 19:37
PHOTO MECHANIC: tagowanie: NIE, pokazuje: TAK
Wpisanie ł ą ę możliwe, jednak zachowując program zmienia na l a e.
Prawidłowo polskimi znakami zapisane IPTC program także prawidłowo pokazuje.

Nieprawdziwa informacja,
Korzystam z tego programu od kilku lat (dzień w dzień a nie tylko na testy).
Program prawidłowo zapisuje polskie znaki w IPTC, bez problemu działa wyszukiwanie z wykorzystaniem polskich znaków. Najważniejsze by prawidłowo skonfigurować kodowanie IPTC (a jest co ustawiać...)

eles

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://lost.pl/foto/11.jpg)

ksywoski
14-03-2013, 20:11
@pacyf: hm....ciekawe. Widzę. że twoje okienko jest z Mac'a, tak? Ja sprawdzałem w windwos 7 64bit i skonfigurowałem podobnie jak u ciebie, i nic z tego.

Może o to chodzi? Mas możliwość spojrzenia na windows 7?

pacyf
15-03-2013, 09:38
Może o to chodzi? Mas możliwość spojrzenia na windows 7?
niestety nie mam możliwości sprawdzenia na Win, być może to jest kluczowa różnica, na OSX działa poprawnie

eles

Johanan
15-03-2013, 12:04
ksywoski, jaką masz wersję językową systemu?

Nie sądzisz, że tu może leżeć pies pogrzebany?

Jeśli bowiem jest to inna wersja niż polska, to trzeba obsługę tego języka zaimplementować w systemie (modyfikując wartości rejestru).

Kiedyś takie czynności wykonywałem w odniesieniu do języka rosyjskiego na wersji polskiej systemu i po tych zmianach cyrylica obsługiwana była bezbłędnie, za to na polskich fontach czasem bywały krzaki.

ksywoski
15-03-2013, 12:50
@Johanan: Testowałem to na niemieckiej wersji win7-64bit. Jednak mam ustawione też przełączanie na polską klawiaturę i z pisaniem polskimi czcionkami w programach nie ma problemów. Ale windows 7 jest przecież i tak tylko jednojęzyczny: angielski a reszta wersji językowych tylko "powierzchowna".

A co najważniejsze, jak widać wyżej, niektóre programy, dobrze zaprogramowane, obsługują poskie znaki bez względu na wersje językowe windows'a.

Johanan
15-03-2013, 13:01
To troszkę nie tak, a myk jest w ustawieniach rejestru.

Dla XP to wyglądało mniej więcej tak: http://gadzetomania.pl/2010/03/01/angielskiego-windowsa-xp-mozna-spolszczyc-bez-ponownej-instalacji , oczywiście pomijając instalację "serwispaka", bo tu akurat, to do niczego niepotrzebne. :)