Zobacz pełną wersję : tagowanie IPTC: które programy na polskie znaki?
ksywoski
09-03-2013, 11:56
Które z programów do katalogowania/tagowania fotek nie mają problemów z polskimi znakami diakrytycznymi w opisach ITPC?
Sprawdziłem już następujące:
ACDSEE PRO 6.2: NIE
Polskie znaki wydają się bezproblemowe na pierwszy rzut oka: wpisujesz, zachowujesz np. ł ą ę i wszystko wygląda w porządku. Jednak po skopiowaniu fotki do innego foldera i przeglądając w ACDSEE widać już tylko l a e. Również inne programy pokazują tak otagowane w ACDSEE IPTC jako l a e.
XNVIEW: NIE
Samo wpisanie ł ą ę możliwe, jednak zachowując program zmienia na l a e.
PHOTO MECHANIC: tagowanie: NIE, pokazuje: TAK
Wpisanie ł ą ę możliwe, jednak zachowując program zmienia na l a e.
Prawidłowo polskimi znakami zapisane IPTC program także prawidłowo pokazuje.
Adobe Bridge: TAK
Program zapisuje i wyświetla prawodłowo.
Które inne programy do katalogowania/tagowania znacie na polskie znaki ?
ksywoski
10-03-2013, 17:51
Dodatkowo sprawdzone:
PHOTO SUPREME (następca IDImager): TAK
IDimager: TAK
PHOTO STATION: TAK
Lightroom 4: TAK
Zarówno zapis, jak i odczyt
IrfanView z dodatkowymi pluginami: CZĘŚCIOWO
Odczytuje i pokazuje już zapisane tagi z polskimi znakami, zapis niby przebiega bez szemrania, ale nowo wpisane znaki konwertuje na "krzaki"
PHOTO MECHANIC: tagowanie: NIE, pokazuje: TAK
Wpisanie ł ą ę możliwe, jednak zachowując program zmienia na l a e.
Prawidłowo polskimi znakami zapisane IPTC program także prawidłowo pokazuje.
Nieprawdziwa informacja,
Korzystam z tego programu od kilku lat (dzień w dzień a nie tylko na testy).
Program prawidłowo zapisuje polskie znaki w IPTC, bez problemu działa wyszukiwanie z wykorzystaniem polskich znaków. Najważniejsze by prawidłowo skonfigurować kodowanie IPTC (a jest co ustawiać...)
eles
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://lost.pl/foto/11.jpg)
ksywoski
14-03-2013, 20:11
@pacyf: hm....ciekawe. Widzę. że twoje okienko jest z Mac'a, tak? Ja sprawdzałem w windwos 7 64bit i skonfigurowałem podobnie jak u ciebie, i nic z tego.
Może o to chodzi? Mas możliwość spojrzenia na windows 7?
Może o to chodzi? Mas możliwość spojrzenia na windows 7?
niestety nie mam możliwości sprawdzenia na Win, być może to jest kluczowa różnica, na OSX działa poprawnie
eles
ksywoski, jaką masz wersję językową systemu?
Nie sądzisz, że tu może leżeć pies pogrzebany?
Jeśli bowiem jest to inna wersja niż polska, to trzeba obsługę tego języka zaimplementować w systemie (modyfikując wartości rejestru).
Kiedyś takie czynności wykonywałem w odniesieniu do języka rosyjskiego na wersji polskiej systemu i po tych zmianach cyrylica obsługiwana była bezbłędnie, za to na polskich fontach czasem bywały krzaki.
ksywoski
15-03-2013, 12:50
@Johanan: Testowałem to na niemieckiej wersji win7-64bit. Jednak mam ustawione też przełączanie na polską klawiaturę i z pisaniem polskimi czcionkami w programach nie ma problemów. Ale windows 7 jest przecież i tak tylko jednojęzyczny: angielski a reszta wersji językowych tylko "powierzchowna".
A co najważniejsze, jak widać wyżej, niektóre programy, dobrze zaprogramowane, obsługują poskie znaki bez względu na wersje językowe windows'a.
To troszkę nie tak, a myk jest w ustawieniach rejestru.
Dla XP to wyglądało mniej więcej tak: http://gadzetomania.pl/2010/03/01/angielskiego-windowsa-xp-mozna-spolszczyc-bez-ponownej-instalacji , oczywiście pomijając instalację "serwispaka", bo tu akurat, to do niczego niepotrzebne. :)