PDA

Zobacz pełną wersję : Formaty dźwięku z telewizji

Strus
09-03-2013, 10:40
Tak się wczoraj zastanawiałem po kiego grzyba są filmy nadawane w dolby skoro to Dolby jest i tak tylko 2 kanałowe ? Wpadłem na to wczoraj. Leciał sobie jakiś film na TVN i podkusiło mnie że kino domowe odpalić. I oczywiście ampli wykrył dolby ale troszkę się zdziwiłem że nie ma 5.1. Czy to zależy od nadawanej audycji/filmu czy zawsze tak jest że dźwięk w telewizji będzie nadawany w 2.0 ?

costi
09-03-2013, 13:48
Czasami są transmisje w 5.1, aczkolwiek rzadko, z reguły produkcja jest stereo. A czemu Dolby (i Dolby+) w 2.0? Proste - pozwala to na oszczędność pasma przy zachowaniu tej samej jakości.

GonzoG
09-03-2013, 13:56
Dolby to określenie nie tyle formatu, co systemu. Poza tym tych Dolby też jest kilka:
Dolby Stereo
Dolby Digital
Dolby Surround Pro Logic
... i jeszcze pare.

Ogólnie Dolby Stereo to zapis dźwięku dla 3 (prawy, lewy, centralny) lub 4 (prawy, lewy, przedni centralny, tylny centralny) kanałów na dwóch ścieżkach dźwiękowych, a następnie odpowiednia interpretacja tego zapisu.
Dolby Surround i Dolby Surround Pro Logic to adaptacja kinowego formaty Dolby Stereo do zastosowania w przekazie telewizyjnym i nagraniach VHS.
W skrócie, jest to tak:
prawy i lewy kanał się różnią, to co jest jednakowe w fazie na nich to przedni centralny, a co jednakowe w przeciw fazie to tylny centralny.
Natomiast urządzenia nie obsługujące Dolby Stereo, czy Surround odtwarzają ten sygnał jako zwykłe stereo lub mono, jeśli są to urządzenia mono.

Co do sygnały w telewizji - w analogu jest możliwość nadawania stereo, Dolby Stereo, zapewne i więcej kanałów można, ale zazwyczaj wymagałoby to ręcznego wyboru formatu dźwięku.

W cyfrowym sygnale można nadawać dowolną ilość kanałów, byleby zmieścili się w paśmie, a odbiornik dany format obsługiwał.
Tu wykorzystywany jest głównie Dolby Digital (1992r.), który pozwala tylko na 6 kanałów (5.1). Czasami oznaczana jest też ilość kanałów, np.:
DD 2.0, DD 5.1

Są też rozwinięcia tego formatu, jak DD EX lub w kinowej wersji Dolby Digital Surround EX (1999r.), który wprowadza dodatkowy kanał dla głośnika tylnego (6.1), ale prawie nie używane w telewizji.

Są jeszcze Dolby Digital Plus - pozwala na 14 kanałów (13.1) i jego bezstratna wersja czyli Dolby TrueHD.

costi
09-03-2013, 14:07
Tu wykorzystywany jest Dolby Digital - jest to format kompresji dźwięku. Coś jak przeniesienie Dolby Stereo na format cyfrowy.
No nie bardzo, bo w AC3 i E-AC3 każda ścieżka poza LFE jest zapisywania dyskretnie.

A do tego Dolby Pro Logic to standard uprzestrzenniania dźwięku stereo z użyciem wielu głośników, a nie zapis wielokanałowy.

A ogólnie cały ten wywód, choć zapewne ciekawy z punktu widzenia historii, nijak się ma do rzeczywistości telewizyjnej, w której w analogu używa się NICAM Stereo, a w cyfrze MPEG Audio, AC3, E-AC3 (Dolby Digital i Dolby Digital Plus), czasami AAC. ;)

Strus
09-03-2013, 15:44
Mi wlasnie chodzi tylko o TV. Mam wszystko cyfrowe i po prostu nie rozumiem po co nadaje sie dwukanalowe dolby skoro mozna stereo. 2 kanaly na dolby to troszke bez sensu mi sie wydaje. Tym bardziej jesli o oszczednosc pasma chodzi.

costi
09-03-2013, 16:26
Mi wlasnie chodzi tylko o TV. Mam wszystko cyfrowe i po prostu nie rozumiem po co nadaje sie dwukanalowe dolby skoro mozna stereo. 2 kanaly na dolby to troszke bez sensu mi sie wydaje. Tym bardziej jesli o oszczednosc pasma chodzi.

Pasmo jest najbardziej ograniczonym zasobem i wszelkie metody jego oszczędności są pożądane. Dolby Digital 2.0 ma bardzo dużo sensu:
1. ograniczasz pasmo, bo możesz zejść z bitrate bez straty jakości
1a. pozwala to też na uruchomienie dodatkowych ścieżek audio z bardzo niską przepływnością, np. audiodeskrypcji dla niedowidzących, która może lecieć mono i składa się tylko z mowy, tu 64 kbit/s w DD czy DD+ spokojnie starcza
2. nawet jeśli wszystko robisz w 2.0, a tylko czasami masz program w 5.1, to można sobie od razu zarezerwować pojemność i zmieniać ilość kanałów bezprzerwowo. Tu co prawda pasma nie oszczędzasz, bo musisz na stałe zaklepać te np. 384 kbit/s, ale nie musisz rekonfigurować strumienia za każdym razem, gdy puszczasz coś w 5.1 (a każda rekonfiguracja wiąże się z chwilowym brakiem sygnału, co może mieć nieoczekiwane konsekwencje i generalnie jest słabą opcją)

Poza tym pamiętaj, że wiele rzeczy po prostu nie ma ścieżki 5.1 i robienie jej na siłę jest bez sensu.