Zobacz pełną wersję : Nikon D3100
Witam. Otóż mam pytanie. Gdy mam ustawiony krótki czas naświetlania i wyłączoną lampę błyskową, aparat robi całe czarne zdjęcia. Przy ustawionym większym iso co nieco widać, ale nadal zdjęcie jest ciemne. Natomiast gdy ustawiam czas naświetlania na około 3 sekundy, zdjęcie wychodzi tak jak powinno. Czy tak powinno być? Jestem niezbyt obeznana w tych sprawach, także proszę o odpowiedź.
A znasz podstawy fotografii? Zacznij od przeczytania kilku książek np.: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6625&bryan-peterson-ekspozycja-bez-tajemnic-recenzja czy od poradników: http://www.optyczne.pl/15.1-poradnik-Wykorzystanie_tryb%C3%B3w_tematycznych_w_lustrzanc e.html
Witam. Otóż mam pytanie. Gdy mam ustawiony krótki czas naświetlania i wyłączoną lampę błyskową, aparat robi całe czarne zdjęcia. Przy ustawionym większym iso co nieco widać, ale nadal zdjęcie jest ciemne. Natomiast gdy ustawiam czas naświetlania na około 3 sekundy, zdjęcie wychodzi tak jak powinno. Czy tak powinno być? Jestem niezbyt obeznana w tych sprawach, także proszę o odpowiedź.
w jakim programie ?
jaka przysłona?
w każdym programie. Jaka przysłona by nie była jest wciąż to samo.
Sprawdź czy nie masz przestawionej kompensacji ekspozycji.
Resetowałeś ustawienia aparatu?
skarcity
08-03-2013, 20:45
I tak powinno być. Masz całkowicie sprawny aparat. Zastosuj się do rady pucka i będzie ok.
pozdrawiam
a na auto też robi ciemne zdjęcia ? bo jeśli nie to rób na tym programie, a jak już poczytasz o podstawach zaproponowanych przez kolegę :
A znasz podstawy fotografii? Zacznij od przeczytania kilku książek np.: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6625&bryan-peterson-ekspozycja-bez-tajemnic-recenzja czy od poradników: http://www.optyczne.pl/15.1-poradnik-Wykorzystanie_tryb%C3%B3w_tematycznych_w_lustrzanc e.html
To możesz zacząć na nich kombinować :)na tych innych programach :)
Picia nie pitol, na auto za każdym razem w takich warunkach zdjęcie będzie zrobione z lampą, a autorka wyraźnie napisała:
Gdy mam ustawiony krótki czas naświetlania i wyłączoną lampę błyskową,
Ktoś powiedział że wszystko jest w porządku, ale myślę, że przy 3sekundowym czasie naświetlania zdjęcie wyjdzie wyraźnie tylko na statywie, czy na pewno wszystko gra?
8pik, wrzuć tutaj te zdjęcia.
Nie wychodzą zdjęcia tylko w trybie M? Wg mnie masz ustawioną za małą przysłonę. Ustaw ją na na 1.8, 2.8 czy tam 3.5, nie wiem jaki masz obiektyw.
Ktoś powiedział że wszystko jest w porządku, ale myślę, że przy 3sekundowym czasie naświetlania zdjęcie wyjdzie wyraźnie tylko na statywie, czy na pewno wszystko gra?
A skąd my możemy wiedzieć w jakich warunkach aparat tak się zachowuje, oczywistą rzeczą jest aby zdjęcie wyszło potrzebne jest światło.
Jeśli światła jest mało i obiektyw jest ciemny aparat wydłuża czas naświetlania, przy 3 sekundowym czasie naświetlania nie zrobisz zdjęcia z ręki, statyw obowiązkowo.
Czy na zewnątrz aparat wykonuje poprawne zdjęcia? jeśli tak to z aparatem wszystko powinno być OK.
Za mało informacji z Twojej strony aby cokolwiek podpowiedzieć, wrzuć jakieś zdjęcie przykładowe z danymi exif, bo na razie to wróżenie z fusów.
Picia nie pitol, na auto za każdym razem w takich warunkach zdjęcie będzie zrobione z lampą, a autorka wyraźnie napisała:
Ja nie pitole jak żeś to ujął :) tylko skoro na auto będzie dobrze nawet z lampą to niech robi na tym programie. A jak już poczyta o podstawach to niech kombinuje w manualu, bo chyba bez sensu jest tu tłumaczenie takich podstaw jak ISO-czas naświetlania-przesłona :) Bo skoro ciemne zdjęcie przy krótkiej migawce to wiadomo, że niskie ISO i duża wartość przesłony :)Ale My to chyba wiemy :)
michal.p59
09-03-2013, 14:07
Najlepiej jezeli autor/ka wątku zastanowi się czy na pewno potrzebuje lustrzanki. Jeżeli tak niech zacznie czytać. Biblioteki pełne są dobrych książek. ;)
znam podstawy fotografii, dlatego niepokoi mnie mój aparat. Zdjęcie wychodzi dobrze tylko jeśli robię je na 3 sekundowym naświetlaniu, na zewnątrz (gdzie jest dużo światła). Zdjęcia może wrzucę jeśli znajdę czytnik do karty, gdyż zaginął w akcji
znam podstawy fotografii, dlatego niepokoi mnie mój aparat. Zdjęcie wychodzi dobrze tylko jeśli robię je na 3 sekundowym naświetlaniu, na zewnątrz (gdzie jest dużo światła). Zdjęcia może wrzucę jeśli znajdę czytnik do karty, gdyż zaginął w akcji
No to napisz ; jaka przysłona, jakie ISO, a na zewnątrz może wieczorem ?daj więcej informacji
A może korekcja ekspozycji na minus jest u Ciebie ?
Jak pojeżdżę moim autkiem, gdy się pali taka żółta lampka, i wskaźnik pokazuje jakieś "empty" to silnik gaśnie. Czy tak ma być?
A, akumulator nowy.
---------------------------
Cosik tak czuję, że ktoś mnie wkręca...
Czytnik zbędny, bo do każdego aparatu dodają stosowny kabelek usb. Instrukcja od body dostępna w sieci, itd.
To co tłumaczyć? Ustaw na zielone, pstryknij fotę ulicy przez okno i wstaw zdjęcie na forum!
Dexter88
11-03-2013, 00:33
Przełącz na zielony kwadracik i przestań pisać, że masz pojęcie o fotografii, bo jedyne pojęcie jakie masz to to, że kupiłaś sobie lustrzankę.
Zresztą nie wiadomo po co.
serio, 3 lata nauki fotografii w szkole coś dają ;) chciałam się tylko upewnić czy wszystko jest w porządku, ale po tym jak zostałam potraktowana już nie mam pytań. Generalnie przysłona 3.5, iso 200 i czas naświetlania 3 sekundy i wtedy zdjęcie wychodzi dobrze, pora dnia powiedzmy że południe
Przy jakich parametrach wychodzi Ci poprawne zdjęcie i w jakich warunkach? (ISO, przysłona, czas naświetlania i pora dnia)
serio, 3 lata fotografii w szole co
:roll:
Wrzuć lepiej te zdjęcia.
//edit
Staramy Ci sie pomóc, ale nawet nie odpowiadasz na zadawane pytania, podajesz tylko zdawkowe informacje. Na poprzedniej stronie napisałem:
Sprawdź czy nie masz przestawionej kompensacji ekspozycji.
Sprawdzałeś?
serio, 3 lata nauki fotografii w szkole coś dają ;) chciałam się tylko upewnić czy wszystko jest w porządku, ale po tym jak zostałam potraktowana już nie mam pytań. Generalnie przysłona 3.5, iso 200 i czas naświetlania 3 sekundy i wtedy zdjęcie wychodzi dobrze, pora dnia powiedzmy że południe
Bez obrazy, z Twojego pytania nic nie wynika, dyskusja z Tobą jest poziomie dziecka z przedszkola, nie potrafisz poprawnie określić jaki masz problem.
Generalnie przysłona 3.5, iso 200 i czas naświetlania 3 sekundy i wtedy zdjęcie wychodzi dobrze, pora dnia powiedzmy że południe
Czy to zdjęcie robisz w ciemnej piwnicy, czy na dworze? pora dnia nic nie znaczy, skoro nie wiemy jaka scena została sfotografowana.
Czy tak trudno wrzucić zdjęcie?, w danych exif są zapisane wszystkie informacje o ustawieniach aparatu, na tej podstawie możemy coś podpowiedzieć.
Jeśli zakładasz wątek to bierz udział w dyskusji, im więcej informacji dostarczysz to pomoc będzie bardziej skuteczna.
Tak na marginesie, 35 lat zajmuję się amatorsko fotografią, w tym 20 lat na lustrzankach i ciągle się uczę.