PDA

Zobacz pełną wersję : Plener

Godot
08-03-2013, 14:26
Witam ! Jakie oświetlenie w plenerze ? Co polecacie procz swiatla zastanego ? Jakis w miare tani zestaw ?

r_m
08-03-2013, 14:46
YN460II/560, wyzwalanie radiowe
Jak potrzebujesz krótkich czasów, to nie będzie tanio (lampy systemowe)

Godot
08-03-2013, 14:57
A ktore lampy systemowe ? Uzywam nikona d600 rozumiem tez ze jakies statywy beda konieczne ;)? Jaki to
Bedzie koszt +\-

gryson
08-03-2013, 15:43
Wszystko można znaleźć tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69088

sruba
08-03-2013, 15:49
Lampy systemowe Nikona, cała rodzina sabinek - SB 600, SB 700, SB 800, Sb 900, SB 910... daje to spore możliwości - korzystanie z TTL, CLS i bezprzewodowe sterowanie z poziomu aparatu (na podczerwień, więc lampy i aparat muszą się widzieć, to pewne ograniczenie), praca z krótkimi czasami migawki (w plenerze może okazać się to istotne). Wada to dość duży koszt lamp... można poszukać używanych, np. SB800, bardzo dobra lampa z dużymi możliwościami, za używkę trzeba liczyć ok. 800 pln. Było sporo wątków na temat tych lamp... Ponadto blendy, dają spore możliwości obycia się bez lamp np. jako wypełnienie cieni... Jeśli chodzi o statywy to da radę także bez nich, lampę można postawić na murku, może ją trzymać asystent... może to być jednak niekomfortowe i nie zawsze umieścisz lampę dokładnie w tym miejscu w którym trzeba... problem może być z modyfikatorami, jeśli chcesz używać parasolki lub softboxa to statyw byłby wskazany... Jeśli chodzi o statyw oświetleniowy to polecam Quantuum Air 260, chwalony tu na forum, używam go też osobiście. Niewygórowana cena za dobrą jakość i stabilność...

pgaik
08-03-2013, 18:20
CLS w dzień w plenerze? Mało użyteczne. Ja mam diwe sb900 i pocketwizard, ale to drugie drogie. Jeszcze musiałbyś określić "w miarę tani zestaw", czyli do ilu? Ja PW w miarę tanio kupiłem, ale tylko gdy porównam do nowego zestawu. :)

Dwa statywy + dwa softboxy reporterskie+ dwie sabinki+ pocketwizard = 4 tys (tyle zapłaciłem około)

morzon
08-03-2013, 20:02
CLS w dzień w plenerze? Mało użyteczne.

Dla mnie na odwrót - bardzo użyteczne. Dużo zdjęć w ten sposób zrobiłem.

ThomasVoland
08-03-2013, 21:36
Standardowo podlinkuję swój wpis o strobingu (http://tomaszpluszczyk.pl/strobing-blyskanie-niskim-kosztem-swiatlo-ciagle-vs-blyskowe/), w którym się rozpisałem o tanim zestawie w plener. Jeszcze powstaje pytanie, ile dla ciebie to tanio i za zestaw z ilu lamp?

Godot
08-03-2013, 22:27
Dzieki za odpowiedzi, w sumie
Chodzi mo
O jak
Najtanszy zestaw, nie mam okreslonego budzetu ;)

pgaik
09-03-2013, 08:21
No i dalej nie podałeś żadnej kwoty.
Jeśli najtaniej to może
http://pl.wikipedia.org/wiki/Proszek_błyskowy
I tanio i bezprzewodowo :D

sruba
09-03-2013, 12:06
CLS w dzień w plenerze? Mało użyteczne.

Pisałem o wersji minimum, kolega zaznaczył ograniczony budżet ;) Oczywiście PocketWizardy to chyba najlepsze rozwiązanie, ale drogie. CLS w plenerze nie zawsze się sprawdzi, ale da się w określonych warunkach pracować, trzeba się go nauczyć i poznać jego ograniczenia, choć nie zawsze będzie komfortowo i skutecznie;) ale dla kogoś, kto dopiero zaczyna chyba nie ma sensu od razu wywalać kupę kasy na wyzwalacze radiowe (zwłaszcza klasy PW).

pgaik
09-03-2013, 12:18
Spoko, pewnie, że się da. Też robiłem kilka sesji w plenerze na cls-ie.
Jednak odkąd zagościł u mnie PW nie muszę martwić się o szczegóły techniczne. No i mogę odejść na kilkadziesiąt metrów ;)
Ale nie chcę tu promować PW, są na rynku inne, tańsze i "wystarczające" radiówki.

Godot
09-03-2013, 13:09
Budzet w okolicy 1500 zl ;)

pgaik
09-03-2013, 14:50
To dołożyć mały grosz, kupić 2xsb800 i "lecieć" na CLS-ie.
Będzie kolejny pieniądz to dokupisz radiówkę.

sruba
09-03-2013, 15:03
To dołożyć mały grosz, kupić 2xsb800 i "lecieć" na CLS-ie.
Będzie kolejny pieniądz to dokupisz radiówkę.

Dobrze mówi;) jakiś czas temu zdecydowałem się na podobną konfigurację, z ta różnicą, że kupiłem sb800 a potem dokupiłem sb900. Dość długo korzystałem z CLSa, da się sporo nauczyć i popróbować, a jak nadszedł czas i okazja dokupiłem PocketWizardy. I podzielam opinię, miodzio:smile: