Zobacz pełną wersję : lewy AF -korekta w serwisie
maciejchudy
08-03-2013, 13:31
Witam
chciałbym podrążyć temat korekty AF w serwisie nikona w warszawie. Kupiłem body 2 dni temu. Okazuje się, ze nic z lewą stroną się nie zmieniło od 8 miesięcy:( Nie ma dramatu jak ktoś się bawi w plenerze ale już szczegółowe fotki w studio z dużą ilością szczegółów po lewej stronie jest kiepsko.
Czy serwis rzeczywiscie jest w stanie wykonać korektę " na poczekaniu" czyli w ciągu dnia? Jak się z nimi umówić- telefonu nie odbierają a ja jechałbym z Wrocławia. I czy rzeczywiście te zabiegi są konieczne? Nie mam odniesienia do innego sprzętu....
czy warto się martwić?:)
Maciek
Witam
chciałbym podrążyć temat korekty AF w serwisie nikona w warszawie. Kupiłem body 2 dni temu. Okazuje się, ze nic z lewą stroną się nie zmieniło od 8 miesięcy:(
Czekaj, czekaj, o co Ci chodzi?
maciejchudy
08-03-2013, 14:40
powszechny jest problem lewego skrajnego punktu autofokusa. Z prawej ostrzy fanie, z lewej mydli. To był problem na forach po wypuszczeniu D800. Sądziłem że po 8 miesiącach cos z tym robili. Jak się złoży 2 fotki tej samej sytuacji ale jedną ostrzymy skrajnym lewym punktem a drugą prawym ( odwracając po prostu aparat o 180st.)to mówiąc w skrócie, lewy w ogóle nie działa. Podobno w serwisie mają jakąs akcje serwisową w tym temacie...
Wyślij e-maila do serwisu i podaj swój numer. Oddzwonią.
maciejchudy
08-03-2013, 15:03
juz mi napisali, ze się mogę umówić, ale czy naprawiają to, czy nie to nie napisali.... Zresztą zastanawiam się czy to w fotografii ślubnej i w plenerze rzeczywiście taki problem. Ide dzisiaj w pole posprawdzać...
Hamarama
08-03-2013, 15:09
Mi naprawili od reki af. Znaczy rano zostawilem, a przed zamknieciem serwisu zadzwonili ze do odbioru.
maciejchudy
08-03-2013, 15:47
ale czy z sukcesem? Chodziło o lewą stronę? Da się to naprostować?
Mi z sukcesem. Zawiozłem o 9 odebrałem o 15. Wszystkie problemy z AF zniknęły bezpowrotnie, mikrokorekta wyłączona ;)
maciejchudy
09-03-2013, 21:31
no tak, mi powiedzieli, że może w któryś poniedziałek, ale nie dadzą głowy...zresztą jazda z wro do warszawy to w kółko jakieś 300zł, a jak zostawię w sklepie to wróci za 3 tygodnia:( chyba się skuszę jednak i pojadę...dzięki za porady
Chciałem zawieźć i odebrać w ten sam dzień. Skontaktowałem się mailowo i dziś dostałem odpowiedź: "Dzień dobry, Na chwilę obecna regulacja nie jest możliwa w ciągu jednego dnia. Jaki termin by pana interesował?". Za dużo pracy mają czy chcą mnie zbyć?
Trzeba było dzwonić...telefonicznie lepiej i szybciej się dogadasz ;)
No to chyba nic straconego. Jak dla mnie zbyt dużo kasy dałem żeby szastać go kurierem w te i spowrotem. Zadzwonię jutro, telefon jak tu:
http://www.nikon.pl/pl_PL/service_support/PL_serwis_kontakt.page?lid=2&lidsub1=6&lidsub2=0&lidsub3=0&lidsub4=0&sParamValueLbl=&sParamValue=&sParam1ValueLbl=&sParam1Value=&dcr=
Qba1361, wal do serwisu i nawet się nie namyślaj. Ja właśnie wczoraj byłem ze swoja D800-tką. Dzięki pomocy naszego forowego kolegi Pgaika jednoznacznie udało mi się stwierdzić, że mój autofocus rozjechał się po zrobieniu kilku tys. zdjęć. Miałem backfocus na granicy mikrokorekty. O lewym punkcie nawet nie wspomnę. Dodzwoniłem się do serwisu i po umówieniu się na konkretny dzień (czyli wczoraj) zawiozłem do nich body (jechałem z Gdańska). Odebrałem aparat i jedyne co mogę powiedzieć - odwalili kawałek solidnej roboty. Wcześniej kalibrowałem u nich 24-70 i z tym szkłem trafiam każdym punktem autofocusa w cel. Można więc powiedzieć, że na dwóch osobno kalibrowanych urządzeniach uzyskali powtarzalność ustawień. Na drugim szkle (14-24) mam leciutki FF, ale, co najważniejsze, korygowalny jednym ustawieniem mikrokorekty. Wcześniej z tym 14-24 miałem jakieś szopki (inna korekta na 14, inna na 24...
Acha... I nie stresuj się, jak panowie z serwisu nie będą mogli/chcieli cię wcisnąć "na zaraz, na jutro". Spędziłem tam wczoraj około godziny. W tym czasie, oprócz mnie, do kalibracji przyniesiono jeszcze dwa inne body. Nie liczę innych klientów przychodzących ze szkłami tudzież innymi "kulpiksami"...
Pgaik, jeszcze raz serdeczne dzięki Ci za bezinteresowne poświęcenie swojego sprzętu i czasu na wyjaśnienie mojego zmartwienia! I, tak jak mówiłem - gdybyś kiedyś potrzebował na chwilę coś dłuższego niż 200mm, odezwij się :)
Sedov, cieszę się, że miałem rację i że już sprawa wyprostowana :)
Pozdrawiam :mrgreen:
Dzis dzwoniłem i przmiła Pani powiedziała że robią na miejscu jeśli należę to DSP czy jakoś tak. Nie wiem o co kaman i nadal jestem wkur....
tiaaa.
http://www.nikon.pl/pl_PL/pro/NPS_Aktualnosci.page
To chyba trafiłeś akurat na comiesięczny syndrom wnerwiających klientów zwanych potocznie okresem ;)
Nie, prawda. Tylko pewnie do NPS nie należysz i nie spełniasz warunków.
Ani ja, ani Sedov i jeszcze kilka osób nie należymy, ale widocznie mieliśmy szczęście, że zrobili nam od ręki.
w mojej ex d800 rowniez zrobili w jeden dzien ;) Jechalem z BBA do nich.
Między innymi myślałem o Tobie Malikus ;)
Jak widać, to kwestia porozumienia się oraz odrobiny szczęścia ;) W moim wypadku sprawa była o tyle złożona, że w piątek wyjeżdżam i zależało mi na załatwieniu tej rzeczy jeszcze przed. Trafiłem na życzliwą osobę i wolne moce przerobowe, no i się udało.
Co do meritum sprawy - nawet jeśli nie udaje się umówić na "jednodniowe załatwienie sprawy", warto choćby wysłać body do serwisu, bo, jak widać, dają sobie z tym radę.
PS. Z panią na drugim końcu linii telefonicznej też nie udało mi się porozumieć z pozytywnym dla mnie skutkiem (nawet w tak, wydawać by się mogło, banalnej sprawie, jak samo dotarcie do serwisu - byłem pierwszy raz w W-wie i troszkę się pogubiłem. Jak się później okazało, rozminąłem się z serwisem o jakieś 400m) ;)