Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 problem z "pokrętłem"

aro777
08-03-2013, 13:09
Witam,

Mam pewien problem, otóż jakiś czas temu mój aparat został lekko zachlapany sokiem, nic większego się nie stało, od razy przemyłem zabrudzenia, ale niestety sok dostał się do pokrętła, a raczej tego suwaka co jest obok, dokładnie chodzi mi o to ten suwak, który odpowiada za zmienianie na zdjęcia seryjne, samowyzwalacz itp. obok/przy pokrętle odpowiedzialnym za zmianę trybów fotografowania.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/1332765861nikond31004385-1.jpg
źródło (http://www.katalog-aparatow-fotograficznych.pl/files/fotoaparaty/st1/1543/800x600_pl_PL/1332765861-nikon-d3100-4385.jpg)

No i tu jest ten problem, zakleiło się to jakby i nie chce chodzić, jeżeli podważę to lekko to się rozrusza, ale jak odstawie aparat i za parę dni/tygodni chcę zmienić sytuacja się powtarza i tutaj mam do was pytanie czy któryś z użytkowników wie jak zdemontować te pokrętło żeby dostać się do suwaka i wyczyścić te zabrudzenia, które się kleją? Czy da się zdemontować samą tą część (podważyć czy coś) czy trzeba koniecznie rozebrać cały sprzęt? Chciałbym to zrobić sam bo to nic trudnego, wystarczy przeczyścić, ale jeżeli trzeba będzie rozebrać całe body to chyba tego sam nie zrobię... Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam

rstr575
08-03-2013, 16:03
Niestety trzeba rozebrać całość. A chcąc tak właściwie zdemontować górę aparatu to bez lutowania sie nie obejdzie.
Czyściłem coś takiego w D80. Trudno nie jest, ale przy braku doświadczenia nie zabierałbym sie za naprawę, gdyż w aparacie jest kondensator na którym "wisi" 300V - przy przypadkowym zwarciu można spalić cały sprzęt.
Pzdr

kw95s
08-03-2013, 16:58
w instrukcji serwisowej nikona jest napisane jak i czym rozładować kondensator

zgera
08-03-2013, 17:01
Ten kondensator o którym Kolega wyżej wspominał jest od przetwornicy lampy błyskowej, jeśli lampa w dłuższym okresie czasu nie była używana powinien być rozładowany.
Tak czy tak trzeba rozebrać całą obudowę aparatu aby się dostać do tego pokrętła.

rstr575
08-03-2013, 19:36
Po mieisącu czasu nie używania lampy na kondensatorze wciąż może być zgromadzony ładunek - w aparatach nie ma układu odpowiedzialnego za samoistne rozładowanie. Bez pomiaru napięcia się nie obejdzie.

aro777
09-03-2013, 15:04
No to nie pocieszyliście mnie Panowie... A może któryś z was się orientuje ile by mnie kosztowała taki zabieg w jakimś serwisie? Jak się ceny wahają, był bym wdzięczny za podanie widełek...

TOP67
09-03-2013, 16:02
Możesz spróbować samemu. Odwróć aparat pokrętłem w dół i wstrzyknij małą ilość izopropanolu. Przez jakiś czas poruszaj przełącznikiem. Powtórz kilkakrotnie co godzinę i odstaw. Izopropanol słabo rozpuszcza sok, więc może takie operacje trzeba powtórzyć za tydzień.

rstr575
09-03-2013, 16:28
O widełkach ciężko w tym przypadku mówić, gdyż wszystko zależy od roboczogodziny danego serwisu.
Ostatecznie dobry krzyżak, PH00 i PH000, rezystor 3kOhm i samemu spróbuj.

puciek
09-03-2013, 20:41
Nie jestem przekonany czy isopropanol rozpuści sok - pewnie o dużej zawartości cukru. Ja bym tak próbował ale najpierw z wodą - ostrożnie i w niewielkich ilościach, a isopropanolem bym czyścił na koniec w celu usuniecia wilgoci. Oczywiście wszystko bez baterii w body.

aro777
11-03-2013, 17:48
Dzięki panowie za wskazówki, będę walczył, na pewno nie będę rozkręcał aparatu bo po prostu wolę nie ryzykować. Co do czyszczenia to już wcześniej próbowałem wodą i wykałaczką, było dobrze, ale potem woda zasychała razem z resztkami tego syfu co tam siedzi i niestety znów się "zasklepiało", teraz będę próbował wyczyścić to do skutku. Czy można zastąpić czymś ten isopropanol?

MstrG
11-03-2013, 18:08
Dzięki panowie za wskazówki, będę walczył, na pewno nie będę rozkręcał aparatu bo po prostu wolę nie ryzykować. Co do czyszczenia to już wcześniej próbowałem wodą i wykałaczką, było dobrze, ale potem woda zasychała razem z resztkami tego syfu co tam siedzi i niestety znów się "zasklepiało", teraz będę próbował wyczyścić to do skutku. Czy można zastąpić czymś ten isopropanol?

Isopropanol chyba będzie najbezpieczniejszy, bo po dostaniu się w nieodpowiednie miejsce szybko odparuje.
Oczywiście wszelkie tego typu operacje rób przy wyjętej baterii.

TOP67
11-03-2013, 18:15
Woda rozpuści sok, a izopropanol go wypłucze i odparuje.

puciek
11-03-2013, 18:59
Isopropanol nie rozpuści cukru. To najlepiej załatwia woda. Dopiero potem można usunąć wodę isopropanolem.

TOP67
11-03-2013, 20:37
OK, dokładnie to miałem na myśli, tylko odmiana nie ta. Izopropanol wypłucze wodę.