Zobacz pełną wersję : przesyłka konduktorska
Witajcie, mam pytanie odn przesyłki konduktorskiej. Aby ją nadać, trzeba wypełnić jakiś specjalny szablon? Czy opakowaniem może być zwykła koperta bąbelkowa?
Pytam, bo wolę się upewnić, gdyż paczka ważna, termin krótki, a błąd ludzki (moje niedopatrzenie czegos w regulaminie) może mnie dużo kosztować.
Z góry dziękuje....
niezarejestrowany
07-03-2013, 23:27
http://intercity.pl/site/niezbednik-podroznego/przesylki-konduktorskie.html
Czytałem i nic tam takiego jak "szablon" nie widzę. Jutro rano nadaje paczkę i wolę po prostu się dopytać.
niezarejestrowany
07-03-2013, 23:31
2/ oznaczyć paczkę imieniem i nazwiskiem lub nazwą firmy oraz adresem (telefonem) - odpowiednio nadawcy i odbiorcy oraz nazwą stacji nadania i odbioru, a ponadto wpisać określenie zawartości i wartości rzeczy znajdującej się w przesyłce
Z tego wynika, że żadnych szablonów/naklejek adresowych/listów przewozowych nie trzeba wypełniać
adamek22
07-03-2013, 23:33
Jak ja wysyłałem paczkę w taki sposób, to musiałem tylko wyraźnie ją "zaadresować", czyli podać dane osoby odbierającej i zapłacić. Bez żadnych specjalnych druków. Ale to było parę lat temu, więc mogło się coś zmienić. Najlepiej po prostu zadzwonić na jakąś infolinię.
Kilka razy nadawałem takie przesyłki (aczkolwiek to było kilka lat temu). Wchodzisz do przedziału konduktorskiego, dajesz przesyłkę (koperta bąbelkowa, paczka, nawet reklamówka lub kartka), płacisz (mile widziana odliczona kwota), o ile dobrze pamiętam dostajesz pokwitowanie i tyle. Dojeżdża szybko i nic przesyłką nie trzęsie itd. Na przesyłce możesz napisać też nr telefonu odbiorcy, podobno czasem się przydaje. Na miejscu osoba, do której to jest zaadresowane, odbiera i tyle. Nikt nie sprawdza, czy w przesyłce jest co miało być itd, po prostu następuje przekazanie - czegoś cennego bym tak raczej nie przesyłał. Aha, jeśli odbiorca się spóźni, a pociąg jedzie dalej, to przesyłka będzie czekać na ostatniej stacji.
Chyba, ze zaplaci sie dodatkowe 10zł za to,ze mila Pani z okienka pojdzie z kas na peron i odbierze paczke :)
Wielkie dzieki creep! :)
miron19j
08-03-2013, 10:00
Chyba, ze zaplaci sie dodatkowe 10zł za to,ze mila Pani z okienka pojdzie z kas na peron i odbierze paczke :)
Wielkie dzieki creep! :)
z tym, że miłej pani nie zawsze się będzie chciało podejść.
Zapłaciłem za pozostawienie w Poznaniu, a paczka pojechała do Szczecina :-(
Witajcie, mam pytanie odn przesyłki konduktorskiej. Aby ją nadać, trzeba wypełnić jakiś specjalny szablon? Czy opakowaniem może być zwykła koperta bąbelkowa?
Pytam, bo wolę się upenić, gdyż paczka ważna, termin krótki, a błąd ludzki (moje niedopatrzenie czegos w regulaminie) może mnie dużo kosztować.
Z góry dziękuje....
Spakuj jak najlepiej. Ja zawsze pakuję paczki jakby miało to po schodach latać - czy to kurier czy konduktor. Pamiętaj, że tu zawsze wchodzi w grę najbardziej zawodny czynnik, czyli ludzie.
Na paczce piszesz dane nadawcy, odbiorcy i stację odbioru. Podaj nr telefonów, często konduktorzy dzwonią.
Ubezpieczysz paczkę możesz jedynie do 1200zł zgodnie z zasadami obowiązującymi od nowego roku.
W Poznaniu zdarzyło mi się dwukrotnie nie zdążyć odebrać paczki z pociągu - czekała na mnie 100m obok, w dyspozytorni choć w regulaminie masz zastrzeżenie, że może pojechać do stacji końcowej. To zależy od drużyny konduktorskiej.
Idziesz do przedziału konduktorskiego (zawsze pierwszy wagon 2 klasy w składzie), wręczasz kierownikowi składu paczkę, dostajesz kwitek i w drogę :)
To bardzo dobra metoda na dostarczenie towaru nawet na drugi koniec PL w ten sam dzień. Porównując do cen przesyłek kurierskich dostarczanych tego samego dnia, wręcz darmocha :D
Wysłałem paczke :) Ile ja się nabiegałem zeby znalezc kierownika. Rozmawiam z kontrolerem i mowi "kierownik jest 2 wagony dalej", a stoimy na wysokości przegubu miedzy 2 wagonami, wiec nie wiem czy liczyc z tym obok, czy też nie... Zdyszany wbiegłem do odpowiedniego przedziału, a tam zastaje kierownika w stylu maczo z zaczesanymi na zel wlosami do tyłu i z kawa :D :D
30zł miły Wać skasował..no ale :) za 8h bedzie paczka w miejscu przeznaczenia.
Kierownik kazał mi podać adres odbiorcy - nie tylko nazwisko i nr tel - czyli w razie nieodebranie, sami nadają paczkę? Czy jak to jest?
Amadeusz
08-03-2013, 12:14
Kierownik kazał mi podać adres odbiorcy - nie tylko nazwisko i nr tel - czyli w razie nieodebranie, sami nadają paczkę? Czy jak to jest?
A kto, minister transportu? :)
Ta opłata to jest wspomaganie polskiego kolejarza ;)
No i co w tym złego? Jak mogą, to niech zarabiają. Ja tam nikomu nie zazdroszczę, ze wyrwał dodatkową kase...