PDA

Zobacz pełną wersję : przesyłka konduktorska

TMB
07-03-2013, 23:00
Witajcie, mam pytanie odn przesyłki konduktorskiej. Aby ją nadać, trzeba wypełnić jakiś specjalny szablon? Czy opakowaniem może być zwykła koperta bąbelkowa?
Pytam, bo wolę się upewnić, gdyż paczka ważna, termin krótki, a błąd ludzki (moje niedopatrzenie czegos w regulaminie) może mnie dużo kosztować.
Z góry dziękuje....

niezarejestrowany
07-03-2013, 23:27
http://intercity.pl/site/niezbednik-podroznego/przesylki-konduktorskie.html

TMB
07-03-2013, 23:28
Czytałem i nic tam takiego jak "szablon" nie widzę. Jutro rano nadaje paczkę i wolę po prostu się dopytać.

niezarejestrowany
07-03-2013, 23:31
2/ oznaczyć paczkę imieniem i nazwiskiem lub nazwą firmy oraz adresem (telefonem) - odpowiednio nadawcy i odbiorcy oraz nazwą stacji nadania i odbioru, a ponadto wpisać określenie zawartości i wartości rzeczy znajdującej się w przesyłce
Z tego wynika, że żadnych szablonów/naklejek adresowych/listów przewozowych nie trzeba wypełniać

adamek22
07-03-2013, 23:33
Jak ja wysyłałem paczkę w taki sposób, to musiałem tylko wyraźnie ją "zaadresować", czyli podać dane osoby odbierającej i zapłacić. Bez żadnych specjalnych druków. Ale to było parę lat temu, więc mogło się coś zmienić. Najlepiej po prostu zadzwonić na jakąś infolinię.

creep
08-03-2013, 00:36
Kilka razy nadawałem takie przesyłki (aczkolwiek to było kilka lat temu). Wchodzisz do przedziału konduktorskiego, dajesz przesyłkę (koperta bąbelkowa, paczka, nawet reklamówka lub kartka), płacisz (mile widziana odliczona kwota), o ile dobrze pamiętam dostajesz pokwitowanie i tyle. Dojeżdża szybko i nic przesyłką nie trzęsie itd. Na przesyłce możesz napisać też nr telefonu odbiorcy, podobno czasem się przydaje. Na miejscu osoba, do której to jest zaadresowane, odbiera i tyle. Nikt nie sprawdza, czy w przesyłce jest co miało być itd, po prostu następuje przekazanie - czegoś cennego bym tak raczej nie przesyłał. Aha, jeśli odbiorca się spóźni, a pociąg jedzie dalej, to przesyłka będzie czekać na ostatniej stacji.

TMB
08-03-2013, 00:49
Chyba, ze zaplaci sie dodatkowe 10zł za to,ze mila Pani z okienka pojdzie z kas na peron i odbierze paczke :)

Wielkie dzieki creep! :)

miron19j
08-03-2013, 10:00
Chyba, ze zaplaci sie dodatkowe 10zł za to,ze mila Pani z okienka pojdzie z kas na peron i odbierze paczke :)

Wielkie dzieki creep! :)

z tym, że miłej pani nie zawsze się będzie chciało podejść.
Zapłaciłem za pozostawienie w Poznaniu, a paczka pojechała do Szczecina :-(

nowart
08-03-2013, 11:55
Witajcie, mam pytanie odn przesyłki konduktorskiej. Aby ją nadać, trzeba wypełnić jakiś specjalny szablon? Czy opakowaniem może być zwykła koperta bąbelkowa?
Pytam, bo wolę się upenić, gdyż paczka ważna, termin krótki, a błąd ludzki (moje niedopatrzenie czegos w regulaminie) może mnie dużo kosztować.
Z góry dziękuje....

Spakuj jak najlepiej. Ja zawsze pakuję paczki jakby miało to po schodach latać - czy to kurier czy konduktor. Pamiętaj, że tu zawsze wchodzi w grę najbardziej zawodny czynnik, czyli ludzie.
Na paczce piszesz dane nadawcy, odbiorcy i stację odbioru. Podaj nr telefonów, często konduktorzy dzwonią.
Ubezpieczysz paczkę możesz jedynie do 1200zł zgodnie z zasadami obowiązującymi od nowego roku.
W Poznaniu zdarzyło mi się dwukrotnie nie zdążyć odebrać paczki z pociągu - czekała na mnie 100m obok, w dyspozytorni choć w regulaminie masz zastrzeżenie, że może pojechać do stacji końcowej. To zależy od drużyny konduktorskiej.
Idziesz do przedziału konduktorskiego (zawsze pierwszy wagon 2 klasy w składzie), wręczasz kierownikowi składu paczkę, dostajesz kwitek i w drogę :)
To bardzo dobra metoda na dostarczenie towaru nawet na drugi koniec PL w ten sam dzień. Porównując do cen przesyłek kurierskich dostarczanych tego samego dnia, wręcz darmocha :D

TMB
08-03-2013, 12:05
Wysłałem paczke :) Ile ja się nabiegałem zeby znalezc kierownika. Rozmawiam z kontrolerem i mowi "kierownik jest 2 wagony dalej", a stoimy na wysokości przegubu miedzy 2 wagonami, wiec nie wiem czy liczyc z tym obok, czy też nie... Zdyszany wbiegłem do odpowiedniego przedziału, a tam zastaje kierownika w stylu maczo z zaczesanymi na zel wlosami do tyłu i z kawa :D :D
30zł miły Wać skasował..no ale :) za 8h bedzie paczka w miejscu przeznaczenia.

Kierownik kazał mi podać adres odbiorcy - nie tylko nazwisko i nr tel - czyli w razie nieodebranie, sami nadają paczkę? Czy jak to jest?

Amadeusz
08-03-2013, 12:14
Kierownik kazał mi podać adres odbiorcy - nie tylko nazwisko i nr tel - czyli w razie nieodebranie, sami nadają paczkę? Czy jak to jest?

A kto, minister transportu? :)

Ta opłata to jest wspomaganie polskiego kolejarza ;)

TMB
08-03-2013, 12:16
No i co w tym złego? Jak mogą, to niech zarabiają. Ja tam nikomu nie zazdroszczę, ze wyrwał dodatkową kase...