Zobacz pełną wersję : D300s: RAW + JPG
Zawsze robię w RAW-ie a dzisiaj ustawiłem sobie w body RAW +JPG. Zrobiłem ok. pół setki zdjęć , zrzuciłem na PC i okazało się że aparat zrobił mi po dwa (o identycznej objętości) JPG-i a nie RAW + JPG.
Wyświetlacz pokazuje oczywiście tylko jedno zdjęcie (zgodnie z instrukcją obsługi) ale podpis pod nim jest RAW + FINE.
Czy coś mam w body źle poustawiane?
Raczej źle zgrane. Jak to robisz? Najlepszy jest czytnik i zwykłe kopiowanie.
Zawsze zgrywam tak samo: wyświetlam zdjęcia z aparatu na ekranie PC, zaznaczam i przenoszę do folderu w PC.
Nigdy nie miałem z tym problemu.
Dziwne, że aparat zrobił po dwa te same JPG-i.
Podłączasz aparat kabelkiem? Tu tkwi błąd. Aparat zrobił NEF+JPG, tylko źle zgrywasz.
Desperados
07-03-2013, 20:27
Ja tam też zgrywam kabelkiem i nigdy nie miałem takich problemów.. Dziwny przypadek
wasilewk
07-03-2013, 20:46
Ja tam też zgrywam kabelkiem i nigdy nie miałem takich problemów.. Dziwny przypadek
Wystarczy pogrzebać w menu aparatu (np. zmienić SRGB itd), zmieni się nazwa katalogu i gotowe ! Już nie pójdzie.
Za to może pójść złącze USB --> wtedy aparat do serwisu.
Zgrywam przez kabelek USB. Gdy robię same RAW-y lub same JPG to wszystko jest OK. Jedynie gdy ustawiłem w body RAW + JPG to zapisał mi 2 JPG-i zamiast RAW + JPG.
Zmień program do zgrywania lub sposób zgrywania
D300s ma dwie karty pamięci. Może konfiguracja wzajemna tych dwóch kart powoduje taki zapis?
MariuszJ
07-03-2013, 21:31
Wina jest po stronie sterownika Windows, a nie aparatu. Zgraj programem Nikon Transfer, albo najlepiej - jak Ci już doradzono - wyjmij kartę, włóż do czytnika za 10 zł i przegraj zdjęcia.
D300s ma dwie karty pamięci. Może konfiguracja wzajemna tych dwóch kart powoduje taki zapis?
Też stawiam na to, że przestawiłeś sobie na JPG i kopia na drugiej karcie!
Przecież to znany problem. Z aparatem jest wszystko OK. Po prostu źle zostało zgrane.
ck_dezerter
07-03-2013, 22:05
Witam!
Ja zgrywam WYŁĄCZNIE czytnikiem z SD (mniejsza szansa na uszkodzenie pinów przy częstym wkładaniu wyjmowaniu) i nie miałem nigdy problemów. SD ustawiona jako główna a CF jako backup. Wtedy i NEF i JPG są na tej samej karcie.
Powtórzyłem jeszcze kilkakrotnie zgrywanie przez kabelek i dalej jest tak samo.Jak zgrywam same RAW-y lub same JPG-i to jest wszystko OK. Jak ustawiam RAW + JPG to na PC są tyko 2 te same JPG-i. chociaż na wyświetlaczu w body jest oznaczenie RAW + (FINE lub NORMAL lub BASIC).Niestety nie mam czytnika kart żeby to sprawdzić inaczej.
Może mój aparat ma taką wadę od nowości , bo muszę się przyznać że po raz pierwszy włączyłem to ustawienie.
MariuszJ
07-03-2013, 23:59
Twój aparat nie ma żadnej wady. Zamiast pięćdziesiąt razy próbować przegrać przez źle napisane procedury drajwera Windows, bez jakichkolwiek szans na sukces, uruchom raz program ViewNX i z menu File wybierz Launch Transfer.
Powtórzyłem jeszcze kilkakrotnie zgrywanie przez kabelek i dalej jest tak samo.Ludziska czytajcie co się pisze. Kilka razy dano ci odpowiedź. Masz wszystko w porządku z body i z kartą. Masz na niej Nef+jpg, zapewniam cie. Winny jest windows. Musisz inaczej zrzucac zdjęcia - albo przez czytnik albo przez nikon transfer (czyli poprzez darmowa przeglądarkę Nikon ViewNX2)
Władca Pixeli
08-03-2013, 06:56
D300 maił tryb [MTP/PTP] oraz [Mass Storage]. D300s tego nie ma i stąd te cyrki z podwójnymi jpg.
Dlatego tylko oprogramowanie Nikona albo czytnik może poprawnie skopiować NEF i jpg.
Swoją drogą zainwestuj w czytnik. Zgrywanie przez kabelek może być niezdrowe.
Mam zainstalowany Nikon View NX i Nikon Transfer. View umiem obsługiwać ale ten Transfer ni w ząb.
Jak podłączam aparat do PC to pojawia się okno dialogowe : wybieram "otwórz za pomocą", wybieram w oknie " Nikon Transfer" naciskam OK. Pojawia się okno Nikon Transfer: naciskam na "START" i nic się nie dzieje. Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie robię błąd?
MariuszJ
08-03-2013, 11:26
W oknie Nikon Transfer określ źródło (source). Powinna Ci się wyświetlić lista podłączonych i włączonych w danym momencie aparatów. Rób to przy włączonym i podłączonym aparacie, z wnętrza ViewNX a nie z jakichś tajemniczych wyskakujących okienek. Przed chwilą specjalnie dla Ciebie sprawdziłem, wszystko działa.
Nie wiem czy ktoś Ci pomoże, bo nie wiem czy ktoś używa tego oprogramowania. Dominującą frakcją na forum są ci, którzy kosztem jednego śniadania nabyli czytnik kart.
Mam zainstalowany Nikon View NX i Nikon Transfer. Przy którejś z aktualizacji informowano, że nalezy odinstalować Nikon Transfer instalując ViewNX2. ViewNX2 zawiera w sobie Nikon Transfer.
robertt74
08-03-2013, 19:20
Przy którejś z aktualizacji informowano, że nalezy odinstalować Nikon Transfer instalując ViewNX2. ViewNX2 zawiera w sobie Nikon Transfer.
Witam. ViewNX2 zawiera w sobie Nikon transfer2,ale mam też zainstalowany Nikon Transfer i nie ma problemu ze zgrywaniem NEF+JPG z D300s. inaczej sprawa wygląda z D3200. Nikon Transfer "coś" robi z nefem,że nie można go edytować... Przy użyciu Nikon Transfer2 wszystko jest ok...
.. inaczej sprawa wygląda z D3200. Nikon Transfer "coś" robi z nefem,że nie można go edytować... Przy użyciu Nikon Transfer2 wszystko jest ok...No i o tym mówię. W niektórych konfiguracjach gdy się ma dwa programy nikon transfer to wyskakuje taka lub inna "awaria".
krzysztofz24
08-03-2013, 22:44
Tal czytam, ze wszyscy przegrywaja/zgrywaja zdjecia.
Ja od dobrych kilkudziesieciu tysiecy zdjec. Zarowno przy D60 I D90 po prostu zaznacza zdjecia I kopiuj-wklej.
Prosciej sie nie da. Wszelkie formaty zdjec z aparatu. Przez czytnik oczywista.
Jakby mi ktos kazal zgrywac zdjecia softem producenta...to no prosze;-).
Moze spruboj przez kopiuj-wklej.(do autora watku)
Przez czytnik oczywista.
Jakby mi ktos kazal zgrywac zdjecia softem producenta...to no prosze;-).
Moze spruboj przez kopiuj-wklej.(do autora watku)Skoro on sie uparł nie przez czytnik.
Bo, że przez czytnik lepiej, wygodniej i bez problemów to wiadomo.
Przy podłączeniu kabelkiem USB nie da się kopiować z D300s zdjęć (RAW + JPG) metodą kopiuj/wklej. Jedynie jak tu orzekli doświadczeni Forumowicze za pomocą softu Nikona lub poprzez czytnik.
Kadziu55
08-06-2013, 23:58
Czym się różni otworzenie zdjęcie JPEG w Camera Raw za pomocą mini bridge od normalnego zdjęcie Raw? Podczas obróbki nie widzę różnicy, poza tym że w Raw mam większy wybór balansu bieli, a w JPEG muszę ustawiać manualnie.
Tym, że w RAW masz dużo więcej informacji.
Kadziu55
09-06-2013, 00:23
To przeczytałem w książce Kelby'ego :)
Ale jakich tych informacji?
JPG ma tylko 256 poziomów jasności każdego koloru. NEF ma 16384 poziomy. Różnica ogromna.
Coraz lepsze te pytania.
Można by pomyśleć że to wątek o d3000 nie o d300.