PDA

Zobacz pełną wersję : Fotoknyt to nic!

Greg77
07-03-2013, 15:27
Teraz jest wesoly czas, dostep do tanszych lustrzanek powoduje wysyp "fotografow"...
Rozwalila mnie ta pani... polecam http://mariaborowiak.com/, polecam tez galerie video i "Chrzest".

QubaKpl
07-03-2013, 15:29
Już była gdzieś ta strona podana na tym forum ;)
Ps może to jakaś stara strona którą zostawiła właścicielka pare lat temu ? xD Ciężko mi jakoś uwierzyć że ta Pani nadal działa i robi zdjęcia.

Greg77
07-03-2013, 15:46
Tu tez jest niezle...

http://www.fotorobart.pl/modelki.php

kux
07-03-2013, 15:46
co wy chcecie

znam osobiście masę ludzi którym takie foto by się podobało, a skoro jest rynek to jest i fotograf

a dlaczego ktoś wydaje "fakt" czy "superekspres" ?

takie czasy

Greg77
07-03-2013, 16:01
No masz racje, zgodze sie z Toba w pelni, dodatkowo taki photography bierze za slub 400-600zl a nie 4k, dlatego maja zbyt.
Mieszkam poza PL i tutaj jest inna tendencja, tutaj najwazniejsze zeby aparat byl duzy z duzym obiektywem, reszta musi byc dobra no bo aparat pierwsza klasa:D

Coof
07-03-2013, 16:18
A ja nie rozumiem jak to może działać. Rozumiem, że sie robi żenujące seriale w telewizji jak te trudne sprawy/wspomnienia z wakacji/dlaczego ja/trudna prawda i to się chyba opiera o to, że ludzie to oglądają i mają z tego bekę. Ale fotograf ślubny dla beki to już przegięcie. A tacy wcale czasem nie biorą 400zł.
podobni (dla masochistów):
http://www.fotopisarzowice.pl/9.html
http://www.video.irynek.com/content/view/51/69/
http://www.timfoto.vot.pl/galeria%206.html
http://www.fotozauder.pl/
http://www.fotorybicka.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=84:fotografia-slubna&catid=46&Itemid=62
http://www.foto-ret.pl/album/slides/Justyna_i_Tomek_248.html

Nie wiem po co płacić za zdjęcia komuś skoro ktokolwiek z rodziny niezwiązany z fotografią zrobiłby identyczne

kux
07-03-2013, 16:22
o nie!

po rodzinie nigdy!

nic z tego nie masz i jeszcze ci na końcu dupę obrobią.
to już niech sobie photography za 4 stówki biorą

nimnull
07-03-2013, 16:24
Zastanawiam się o co chodzi w opisie u pani Marii - "zachowuję pełną dyskrecję" ?

Greg77
07-03-2013, 16:26
Zastanawiam się o co chodzi w opisie u pani Marii - "zachowuję pełną dyskrecję" ?

Pewnie chodzi o meski akt:D
I jeszcze jeden - http://www.foto-flesz.com.pl/ :D
Tutaj ostro w grafike ida - http://www.imprezy.and.pl/galeria.html :P

freefly
07-03-2013, 17:04
Teraz jest wesoly czas, dostep do tanszych lustrzanek powoduje wysyp "fotografow"...
Rozwalila mnie ta pani... polecam http://mariaborowiak.com/, polecam tez galerie video i "Chrzest".

Skoro jest rynku i ma klientów, to znaczy, że jest zapotrzebowanie i niektórym się podoba, dokładnie tak samo jak np. kiczowate landszafty z morzem w tle. Proste.:wink:

Greg77
07-03-2013, 17:06
Zgodze sie z Toba, oczywiscie skoro ma chetnych to istnieje, ale sam przyznasz, ze jest masakra:D

Marek
07-03-2013, 17:38
De gustibus non est disputandum!

Masakra to bardzo delikatnie powiedziane. Nie myślałem, że ktoś może robić takie zdjęcia i jeszcze brać za to kasę. Jestem ciekaw ludzi, którzy to kupują i którym się to podoba.

Greg77
07-03-2013, 18:01
Jestem ciekaw ludzi, którzy to kupują i którym się to podoba.

Ci ludzie sa na tych zdjeciach:D

gerronimo
07-03-2013, 18:08
Ten też nie lepszy:
http://www.fotokielce.eu/galeria/portret/galeria-portret.html

Cytat ze strony głównej mnie rozbroił: "Ludzkie emocje i uczucia to wielka potęga, a my je ujarzmiamy i zamieniamy w obrazy."

Ale spójrzcie na referencje na jego stronie. Klienci jak widać się znajdują i są zadowoleni :)

amirez
07-03-2013, 18:10
Gustu nie macie i zazdrościcie... ;)

Greg77
07-03-2013, 18:20
Gustu nie macie i zazdrościcie... ;)

Tak, to jest to! Teraz wiem, czemu tak marudze;)

Marek
07-03-2013, 18:27
Ci ludzie sa na tych zdjeciach:D

Nie wygląd myślałem na myśli...

Borat1979
07-03-2013, 19:05
A ja nie rozumiem jak to może działać. Rozumiem, że sie robi żenujące seriale w telewizji jak te trudne sprawy/wspomnienia z wakacji/dlaczego ja/trudna prawda i to się chyba opiera o to, że ludzie to oglądają i mają z tego bekę. Ale fotograf ślubny dla beki to już przegięcie.
Znam masę osób, które nie mają pojęcia jak powinno wyglądać dobre zdjęcie. Nie raz jak ktoś ze znajomych pokazuje zdjęcia z wakacji czy jakiejś okolicznościowej imprezy to 2/3 nadaj się od razu do kosza bo jest poruszona. O ostrości kolorach czy dobrym kadrowaniu nawet nie wspominam.

Dla takich ludzi to co prezentuje ta Pani to jest super fotka :)

credka
07-03-2013, 22:39
I jeszcze jeden - http://www.foto-flesz.com.pl/ :D
A już myślałam, że mówisz o moim rodowitym Fotofleszu :p
http://www.fotoflesz.art.pl/index.html

robin102
07-03-2013, 23:37
Zawsze byli i będą klienci na pasztetową jak i na kiełbasę luksusową.

jarmer
08-03-2013, 01:18
Po tych linkach wniosek jest jeden. Nie trzeba kupować Ps (to tylko przykład) aby robić zdjęcia ślubne. Dlaczego fotograf tak się mści na pani młodej nie robiąc drobnego retuszy twarzy to już pozostanie jego tajemnicą. :-(

prz3mo
08-03-2013, 01:21
Dlaczego fotograf tak się mści na pani młodej nie robiąc drobnego retuszy twarzy to już pozostanie jego tajemnicą. :-(

... nie robi retuszu, bo gustowna ramka i psychodeliczne kolory podkreślają urodę Panny Młodej ;)

look
08-03-2013, 08:45
strona to pikuś, mnie najbardziej rozłożył dopisek w stopce zakładki "oferta" tj. "uwaga. działalność została wykreślona z listy ewidencji działalności gospodarczych"

niby jest jakaś w tym logika (w sensie zawartości strony), żeby wykreślić, ale z innej beczki, samo utrzymywanie strony z ofertą... trochę nielogiczne może się okazać dla organów skarbowych :D

manfred
08-03-2013, 08:59
Ładnie to tak się z bliźnich naśmiewać. Łoża szyderców

Amadeusz
08-03-2013, 09:56
A ja nie rozumiem jak to może działać

Rozumiem, że sie robi żenujące seriale w telewizji

Czego jeszcze nie rozumiesz?

Greg77, z pewnością masz lepsze zdjęcia, inne spojrzenie (lepsze). Ale naprawdę nie wiem po co zakładasz taki wątek? Widzisz w tym jakiś sens? Masz problem, że ktoś robi takie a nie inne zdjęcia? Pomyśl trochę.

Miałbyś moralne prawo i stanąłbym po Twojej stronie gdyby pani fotograf pokazała tutaj te zdjęcia i zapanowałaby ogólna akceptacja/zachwyt itp. Wtedy mógłbyś bez ogródek napisać, że to kaszana. Natomiast jeśli zakładasz tu specjalny wątek, żeby się pośmiać z kogoś to jest to poniżej poziomu tych zdjęć.

PS. szkoda, że nie masz odwagi ocenić negatywnie na tym forum słabych zdjęć ślubnych, których jest cała masa.

6868
08-03-2013, 10:29
Czego jeszcze nie rozumiesz?

Greg77, z pewnością masz lepsze zdjęcia, inne spojrzenie (lepsze). Ale naprawdę nie wiem po co zakładasz taki wątek? Widzisz w tym jakiś sens? Masz problem, że ktoś robi takie a nie inne zdjęcia? Pomyśl trochę.

Miałbyś moralne prawo i stanąłbym po Twojej stronie gdyby pani fotograf pokazała tutaj te zdjęcia i zapanowałaby ogólna akceptacja/zachwyt itp. Wtedy mógłbyś bez ogródek napisać, że to kaszana. Natomiast jeśli zakładasz tu specjalny wątek, żeby się pośmiać z kogoś to jest to poniżej poziomu tych zdjęć.

PS. szkoda, że nie masz odwagi ocenić negatywnie na tym forum słabych zdjęć ślubnych, których jest cała masa.
W koncu ktos napisal cos sensownego.

skarcity
08-03-2013, 10:34
Zawsze byli i będą klienci na pasztetową jak i na kiełbasę luksusową.

Tylko dlaczego zjadacze luksusowej wyśmiewają się ze zjadaczy pasztetowej, a (chyba) nigdy na odwrót? Samodowartościowanie czy braki w kulturze?

pozdrawiam

Stach2008
08-03-2013, 10:54
A czy ktoś pomyślał że nie łatwo jest zrobić piękne zdjęcia ślubne gdy pracuje się z para młoda podobną do tej z pierwszego linka z galerii?

manfred
08-03-2013, 11:12
To, że para młoda jest mniej urodziwa nie uprawnia do wyśmiewania fotografa na najbardziej poczytnym forum fotograficznym. Zaraz się zacznie lanie z kogoś bo mieszka w bloku, a to jeździ 15 letnim vw i ma wieśniackie ubranie. Jak dla mnie wątek do zamknięcia i wywalenia w kosmos.

numer1
08-03-2013, 11:29
A czy ktoś pomyślał że nie łatwo jest zrobić piękne zdjęcia ślubne gdy pracuje się z para młoda podobną do tej z pierwszego linka z galerii?

Tak, aparaty powinni sprzedawać tylko pieknym i bogatym z wywalonym pod niebiosa ego. Ci z pewnością nie zrobią zdjęcia komuś, kto nie jest do nich podobny. Dobrze jednak, że sa tacy, którzy ratują honor tutejszych Nikoniarzy, a mam na mysli Amadeusza, 6868, Skarcity czy manfreda i wszystkich, którzy myślą jak oni i nie przyłączyli się do obśmiewającego kącika wzajemnej adoracji.

skarcity
08-03-2013, 11:53
Ty tak na poważnie?! Że niby co, uroda nie jest zgodna z aryjskim wzorcem? Jeśli uzależniasz jakość reportażu od urody pary młodej to lepiej..., a tam szkoda czasu na dyskusje.

Tym razem (wyjątkowo) nie pozdrawiam.

6868
08-03-2013, 12:39
Najglupszy wpis jaki tu znalazlem.Sprawiasz wrazenie jakbys byl jakims miss z buraczanym poczuciem humoru.Sorry, ale jak widze tego typu wpisy, to mi sie cisnienie podnosi - nie mowiac juz o samym autorze watku ... eh zenada

Marek
08-03-2013, 13:16
To ja jeszcze słowo w temacie. Może będę adwokatem diabła.

Oczywiście wpis o urodzi PM był, delikatnie mówiąc nie przemyślany.

Co do podlinkowanych stron. Myślę, że chodzi tu o pokazanie zdjęć, które, delikatnie mówiąc są niezbyt udane. Że istnieją fotografowie, którzy inaczej pojmują dobry smak, wyczucie chwili, nie opanowali dobrze warsztatu lub nie bardzo wiedzą co to jest. Podkreślają to jeszcze obróbką. Zastanawiam się ... a może to taki ich styl?
Dla mnie dużą niewiadomą jest, dlaczego znajdują się zainteresowanie takimi kadrami? I nieważne, czy za 50, 500 czy 5000 pln.
Ale jak już wcześniej powiedziałem :"De gustibus non est disputandum!"

MARTINK
08-03-2013, 14:04
Znam masę osób, które nie mają pojęcia jak powinno wyglądać dobre zdjęcie. Nie raz jak ktoś ze znajomych pokazuje zdjęcia z wakacji czy jakiejś okolicznościowej imprezy to 2/3 nadaj się od razu do kosza bo jest poruszona. O ostrości kolorach czy dobrym kadrowaniu nawet nie wspominam.

Dla takich ludzi to co prezentuje ta Pani to jest super fotka :)

Borat1979 to ladnie podsumowal.

skoro ludzie chca takie zdjecia (bo czesto nie wiedza jak moga wygladac zdjecia) to biora takie osoby bo to "znany" fotograf i juz. w czym problem. Takie osoby czesto nie wiedza (nie zwroca uwagi), ze moze byc jasno na zdjeciu w kosciele rowniez za pierwszym planem.
Jeden sie przejmuje, ze nie ma wszystkich detali na sukni slubnej, a drugi ma kompletnie wyjarana i fota jest (dla niego OK). Ile osob tyle opinii.

Sendilkelm
08-03-2013, 14:56
... bo każdy kto się dziwi jak można lubić takie zdjęcia
- ubiera się tylko u Armaniego, bo jak można założyć na siebie coś gorszego
- je u Gesslerowej, bo jak można jeść jakieś g.... w kiepskich restauracjach
- słucha klasyki na winylowych płytach
- pije tylko oryginalne szampany, bo jak można do ust wziąć Igristoje
i tak można wyliczać w każdej dziedzinie.

Każda osoba znająca się na swojej dziedzinie dziwi się jak inni mogą akceptować coś "słabego". Prawdopodobnie tysiące ludzi się dziwi jak Wy możecie "coś innego nie związanego z foto".
Jeśli ktoś się zna i go stać, to weźmie coś topowego.
Jeśli ktoś się nie zna, to kupi/weźmie co mu sprzedadzą.
Jeśli ktoś się zna, ale go nie stać to też kupi/weźmie na co go stać.

Żadnych filozofii tutaj nie ma, od bardzo dawna są to rzeczy oczywiste i nie wiem czemu mają służyć tego typu wątki i dyskusje poza wyśmiewaniem się z kogoś, że się nie zna lub go nie stać.

!AGresT
08-03-2013, 15:00
Sendilkelm - dobre podsumowanie.

kkokosz
08-03-2013, 15:05
Ja powiem jeszcze jedno - nie wszyscy patrzą na zdjęcia tak, jak fotografowie. Ja osobiście często spotykam się w rodzinie z pytaniem, dlaczego np. tło jest nieostre. Tłumaczenie, że tak jest ładnie, że osoba jest ładnie wyizolowana, nie zawsze trafiają do przekonania. Miałem też sytuację, gdy musiałem kilka zdjęć "na szybko" poprawić u kuzyna i o ile jeszcze korekta kolorów czy kontrastu nie wzbudzała emocji, to już przy prostowaniu horyzontu widziałem lekkie zdziwienie, a gdy chciałem wykadrować zbędny (moim zdaniem oczywiście) zderzak i lampę samochodu na zdjęciu grupowym, to usłyszałem, że podobno celowo ten fragment samochodu tam jest ("bo chcieliśmy pamiętać, jaki wtedy mieliśmy")...

Tak że ja się niczemu nie dziwię, nie sądzę też (już), że mój punkt widzenia jest odpowiedni dla wszystkich :) Myślę, że nie ma się co takimi zdjęciami i fotografami specjalnie ekscytować - po prostu zaspokajają czyjeś potrzeby, a skoro prosperują, to są potrzebni :) Tak jak z muzyką - można do miasta zaprosić gwiazdę disco-polo, można starych Skaldów, można GreenDay, a można Tomasza Stańkę czy Agnieszkę Duczmal z pełną orkiestrą. Co kto lubi - każdy z gatunków ma fanów i dla nich jest najlepszy :)

Greg77
08-03-2013, 15:16

Moze zalozylem ten watek zeby pokazac jak wyglada czesc rynku fotografow slubnych w PL.
Z fotoknyta nabijamy sie tutaj od dawna i nikt nie moralizuje, nie obrazam osob na fotografii ani autorow tych zdjec pokazuje jak slabe zdjecia mozna robic i brac za to pieniadze.
Nie oceniam zdjec slubnych na forum bo to nie moja dziedzina, nie znaczy, ze nie ogladam i wiem jak moga wygladac dobre fotografie slubne, mam wyrobione swoje zdanie i swoj gust.
Pokazalem wyjatkowo slabe zdjecia slubne i paranoje zwiazana z nazywaniem siebie Photography zaraz po zakupie lustrzanki!

W koncu ktos napisal cos sensownego.

A jak!

Tylko dlaczego zjadacze luksusowej wyśmiewają się ze zjadaczy pasztetowej, a (chyba) nigdy na odwrót? Samodowartościowanie czy braki w kulturze?

pozdrawiam

Pasztetowa jest pyszna, zly przyklad.

Uroda nie ma raczej wiekszego znaczenia, po to jest fotograf zeby z malo urodziwej pary zrobic pare ksiazeca i jezeli to nie wyjdzie to juz jest jego wina a nie pary.

To, że para młoda jest mniej urodziwa nie uprawnia do wyśmiewania fotografa na najbardziej poczytnym forum fotograficznym. Zaraz się zacznie lanie z kogoś bo mieszka w bloku, a to jeździ 15 letnim vw i ma wieśniackie ubranie. Jak dla mnie wątek do zamknięcia i wywalenia w kosmos.

Nie uroda pary mlodej byla celem pokazania stron pseudo zawodowcow.

Tak, aparaty powinni sprzedawać tylko pieknym i bogatym z wywalonym pod niebiosa ego. Ci z pewnością nie zrobią zdjęcia komuś, kto nie jest do nich podobny. Dobrze jednak, że sa tacy, którzy ratują honor tutejszych Nikoniarzy, a mam na mysli Amadeusza, 6868, Skarcity czy manfreda i wszystkich, którzy myślą jak oni i nie przyłączyli się do obśmiewającego kącika wzajemnej adoracji.

Jacy honorowi, nie chce mi sie traz szukac jak sie jezdzi po ludziach ktorzy prezentuja slabe zdjecia na forum i jakos wtedy nikt nie wyciaga tarcz i mieczy i staje w rycerskiej obronie!
Powtarzam, nie nabijam sie z wygladu ludzi, zle to zostalo odebrane.

... bo każdy kto się dziwi jak można lubić takie zdjęcia
- ubiera się tylko u Armaniego, bo jak można założyć na siebie coś gorszego
- je u Gesslerowej, bo jak można jeść jakieś g.... w kiepskich restauracjach
- słucha klasyki na winylowych płytach
- pije tylko oryginalne szampany, bo jak można do ust wziąć Igristoje
i tak można wyliczać w każdej dziedzinie.

Każda osoba znająca się na swojej dziedzinie dziwi się jak inni mogą akceptować coś "słabego". Prawdopodobnie tysiące ludzi się dziwi jak Wy możecie "coś innego nie związanego z foto".
Jeśli ktoś się zna i go stać, to weźmie coś topowego.
Jeśli ktoś się nie zna, to kupi/weźmie co mu sprzedadzą.
Jeśli ktoś się zna, ale go nie stać to też kupi/weźmie na co go stać.

Żadnych filozofii tutaj nie ma, od bardzo dawna są to rzeczy oczywiste i nie wiem czemu mają służyć tego typu wątki i dyskusje poza wyśmiewaniem się z kogoś, że się nie zna lub go nie stać.

Nie wspomnialem slowa o tym, ze kogos nie stac, nie nabijam sie z ludzi ktorych nie stac na topowych fotografow, watek ma sluzyc temu zeby niektorzy mogli zobaczyc jak zle i slabe zdjecia sie robi, to, ze momentami sa smieszne to inna sprawa.
Nie nabijam sie z wygladu ani stanu majatkowego w zadnym momencie.
Chodzi tutaj o to, ze takie zdjecia zrobi kazdy kto chwyci aparat do reki, za tydzien powstanie watek o tym jak to ludzie biora za malo za sluby i polowa moralizatorow bedzie sie wypowiadac, ze psuja rynek.
Sami sie osmieszacie, dzis moralizatorzy jutro oskarzyciele, lubie was chlopaki bo to moje miejsce wsieci a wiekszosc z was traktuje jak kumpli, wiec popuscie gumki bo i zlapcie troche luzu.
Tutaj nie chodzi o nabijanie sie z wygladu ani stanu majatkowego.

MARTINK
08-03-2013, 15:34
Moze zalozylem ten watek zeby pokazac jak wyglada czesc rynku fotografow slubnych w PL.
Z fotoknyta nabijamy sie tutaj od dawna i nikt nie moralizuje, nie obrazam osob na fotografii ani autorow tych zdjec pokazuje jak slabe zdjecia mozna robic i brac za to pieniadze.

[...]
Tutaj nie chodzi o nabijanie sie z wygladu ani stanu majatkowego.

Greg77 - mowie za siebie ale nawet przez chwile nie odebralem ze "nabijasz sie" z ludzi/klientow.
Zgadza sie, sa ludzie, ktorzy robia slabe (wg ze sie tak wyraze "forumowego" standardu) zdjecia ale skoro ludzie ich wynajmuja i placa to "po co" cos poprawiac.
Moim celem jest robienie lepszych zdjec za kazdym razem, jak jestem na slubie i ktos robi foty to zazwyczaj malo z samego slubu pamietam ale doskonale zapamietam jaki foter mial sprzet, jakie ujecia zrobil, czym, skad itp :) takie juz zboczenie.
Jak wszedlem kiedys na to forum to juz zostalem i jestem prawie codziennie i codziennie sie czegos ucze.

Co do zdjec jak juz pisalem - niektorzy poprawiaja warsztat caly czas inni stoja w miejscu.

Amadeusz
08-03-2013, 16:29

Wiemy jak wygląda rynek fotografów, w końcu nie robimy zdjęć od wczoraj.

Z fotoknyta nabijamy sie tutaj od dawna

I to jest właśnie dowód, że nie od wczoraj.

Nie oceniam zdjec slubnych na forum bo to nie moja dziedzina

Więc co Ci kazało ocenić właśnie te zdjęcia, skoro to nie Twoja dziedzina?

Pokazalem wyjatkowo slabe zdjecia slubne i paranoje zwiazana z nazywaniem siebie Photography zaraz po zakupie lustrzanki!

Znowu. Nie Twoja dziedzina, nie oceniasz, a tu twierdzisz, że słabe zdjęcia.

Myślę, że nie przemyślałeś sprawy z założeniem tego wątku. Wyrwałeś się jak filip z konopi. Nie oceniaj ludzi, którzy imają się różnych zajęć (w tym foto). Napisałem Ci, kiedy mógłbyś to zrobić. Nadal możesz to zrobić. Odwagi i pomyślunku!

robin102
08-03-2013, 17:48
Wiemy jak wygląda rynek fotografów, w końcu nie robimy zdjęć od wczoraj.

A od kiedy :) ? w całej rozciąglosci się z Kolegą nie zgadzam. Większość nas fografujących śluby i inne uroczystości celowo użyłem słowa fotografujący robimy to od wczoraj czyli od roku 2004, niektorzy od 2008, a pal licho weterani współczesnej , w tej postaci foterki ślubnej to może nawet i od roku 2000 czyli od przed wczoraj :)

Tylko dlaczego zjadacze luksusowej wyśmiewają się ze zjadaczy pasztetowej, a (chyba) nigdy na odwrót? Samodowartościowanie czy braki w kulturze?pozdrawiam
Dlaczego ? szybko zapomnieli jak za pasztetową się oblizywali :) i w przerwach pasztetowe zdjęcia produkowali. To się szybko zapomina niestety.
Co do samych zdjęć z tych linków to wiele z nich poraża z dzisiejszej perspektywy, ale są odbiorcy to i są producenci takich pamiątek ślubnych w końcu kto bogatemu zabroni.