PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka lampa do Nikona D70s?

Darozee
07-03-2013, 09:16
Witajcie.

Od jakiegoś czasu posiadam aparat Nikon 70s,
przydało by się kupić jakąś lampę błyskową ale jeszcze w tych sprawach zielony jestem.

Bardzo proszę was o wypowiedzi jaka lampa będzie dobra do D 70s

Z góry Bardzo dziękuje za waszą pomoc.

puciek
07-03-2013, 09:42
Ile masz kasy i czy chcesz nową czy używaną?

LordRamzes
07-03-2013, 11:14
Szczerze do tego modelu sb 800 ale jej nie produkują a używek nie kupuj obojętnie jakiej bo często są intensywnie używane :) , jak masz fundusze sb 910 jak barakuję sb 700 jak jeszcze bardziej brakuje..... to nie pomogę.....:( tumax-a Ci nie polecę bo miałem i pamiętam tyle ,że była to katorga , :) ,systemowych miałem kilka i wszystkie były bardzo dobre no moze sb 900 jakoś nie mogłem sie przekonać choć nie miałem jej nic do zarzucenia .Pamiętaj o jednym nie masz zbyt użytecznego wysokiego iso więc musisz nadrabiać światłem odbitym i jasnym szkłem , weź to pod uwagę ;-) , i nie kupuj lamp manualnych tak na wszelki wypadek Ci to piszę :)

Zom53
09-03-2013, 00:19
A może coś z tych sabinek dwucyfrowych.Przez kilka lat do D70s zakładałem SB 22s i bardzo dobrze się sprawowała. Oczywiście lampa w automatyce własnej.Nowych oczywiście nie ma ale używki czasami bywają za 200-300zł.

Darozee
10-03-2013, 10:54
Dzieki za info. Mam jeszcze tylko parę pytań : Pyt 1 :
Przy zakupie Aparatu Nikon na co mam zwracać uwagę, mam na myśli zużycie aparatu itp ?
Pyt 2 : I Jaki Model Aparatu Nikona jest godny uwagi dla fotografów zaawansowanych ?
Co do pytania 2 Wiecie zastanawiam się czy kiedyś zmienić aparat na inny ,by nagrywał filmy i nie odbiegał od D 70s
Cena od 1.8 tys do 2,5 tys. To narazie moje możliwości.

Z góry bardzo dziękuje za pomoc.
Serdecznie Pozdrawiam i życze Miłego Dnia.

militarius
10-03-2013, 11:12
a może SB600?

LordRamzes
10-03-2013, 11:22
Dzieki za info. Mam jeszcze tylko parę pytań : Pyt 1 :
Przy zakupie Aparatu Nikon na co mam zwracać uwagę, mam na myśli zużycie aparatu itp ?
Pyt 2 : I Jaki Model Aparatu Nikona jest godny uwagi dla fotografów zaawansowanych ?
Co do pytania 2 Wiecie zastanawiam się czy kiedyś zmienić aparat na inny ,by nagrywał filmy i nie odbiegał od D 70s
Cena od 1.8 tys do 2,5 tys. To narazie moje możliwości.

Z góry bardzo dziękuje za pomoc.
Serdecznie Pozdrawiam i życze Miłego Dnia.

aparat który jest podobny do d70s ale znaaaaacznie lepszy to d90 ale musisz się bardzo spieszyć bo prawdopodobnie są jego ostatki w sklepach potem już będzie drogo ale jego nagrywanie filmów to tragedia :) (MF)

Darozee
10-03-2013, 12:48
aparat który jest podobny do d70s ale znaaaaacznie lepszy to d90 ale musisz się bardzo spieszyć bo prawdopodobnie są jego ostatki w sklepach potem już będzie drogo ale jego nagrywanie filmów to tragedia :) (MF)

Przemyślałem :Jednak się liczy dla mnie super jakość zrobienia foto ,a co do filmików to sobie kamerę kupie.

LordRamzes
10-03-2013, 21:44
Przemyślałem :Jednak się liczy dla mnie super jakość zrobienia foto ,a co do filmików to sobie kamerę kupie.

:) ale d90 nie ukrywam to krok milowy do d70s :) a ergonomia ta sama

Darozee
14-03-2013, 15:52
:) ale d90 nie ukrywam to krok milowy do d70s :) a ergonomia ta sama

Dzięki.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie: Przy kupnie Aparatu używanego na co zwraca się uwagę? czy jest jakiś sposób na
sprawdzenie ile dany aparat był używany chodzi mi o matryce i ile jeszcze pociągnie ;)

Moje pytania wydadzą wam się trochę dziwne,śmieszne ale jeszcze się uczę fotografii i wszystkiego co z nią jest związane.

militarius
14-03-2013, 16:33
Można sprawdzić przebieg na podstawie JPGa prosto z puszki, programem opanda exif, ale od niedawna jest to mało wiarygodne, bo wyciekło oprogramowanie serwisowe, które pozwala na zmianę przebiegu na inny dowolny...
Poza tym, czy odstają gumy, czy są widoczne otarcia, rysy i inne, paprochy na matówce.

LordRamzes
14-03-2013, 18:33
Dzięki.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie: Przy kupnie Aparatu używanego na co zwraca się uwagę? czy jest jakiś sposób na
sprawdzenie ile dany aparat był używany chodzi mi o matryce i ile jeszcze pociągnie ;)

Moje pytania wydadzą wam się trochę dziwne,śmieszne ale jeszcze się uczę fotografii i wszystkiego co z nią jest związane.

1 unikaj przebiegów powyżej 20k
2 zwróć uwagę na gumy jak są powyciągane poniszczone to może pokazać jak aparat był używany ,
3 możesz zwrócić uwagę na matrycę robiąc zdjęcie na f11 białej kartce lub niebu w słoneczny dzień ile czarnych kropek będzie to pokaże Ci jak matryca jest brudna ale ten punkt można pominąć bo matryca się brudzi i zazwyczaj po prostu w normalnych warunkach tego nie widać :)

puciek
14-03-2013, 18:52
1 unikaj przebiegów powyżej 20k
A jakie to ma dzisiaj znaczenie?

Ja bym bardziej doradzał kupno jak najnowszej puszki i najlepiej z serii low end, bo wiadomo, że im nowsza tym przebieg może być niższy i im niższa wersja body tym większa pewność, że używana przez amatora, a nie przez zawodowca = niższy przebieg.

LordRamzes
14-03-2013, 18:54

nie popadajmy w paranoje :) , nie wszyscy ludzie są złodziejami , robią mega przekręty itd..... po stanie ogólnym widać

r_m
14-03-2013, 20:07
(przebieg <20tys.)

Ja bym bardziej doradzał kupno jak najnowszej puszki i najlepiej z serii low end, bo wiadomo, że im nowsza tym przebieg może być niższy i im niższa wersja body tym większa pewność, że używana przez amatora, a nie przez zawodowca = niższy przebieg.

W dobie filmów poklatkowych i filmujących lustrzanek dwumiesięczny aparat może mieć solidnie wyeksploatowaną migawkę, albo mieć dobrych "kilka" godzin filmowania za sobą - to na podstawie rozmów ze znajomymi, lustrzanki klasy amatorskiej już się nadają do takich zadań, a najnowsze modele łatwo się sprzedają.

LordRamzes podał podstawowe rzeczy do sprawdzenia.
Przy czym warto wspomnieć, że jeśli matryca jest po prostu brudna, to za ok.50zł można zlecić jej wyczyszczenie.

logitech55
14-03-2013, 20:09

Jak będziesz miał zamiar używać jasnych obiektywów to lepszy będzie D70s. Tylko do D70s nie kupuj lampy nissin Di622 Mark 2 bo nie działa z tym korpusem.

puciek
14-03-2013, 20:14
nie popadajmy w paranoje , nie wszyscy ludzie są złodziejami , robią mega przekręty itd..... po stanie ogólnym widać

W dobie filmów poklatkowych i filmujących lustrzanek dwumiesięczny aparat może mieć solidnie wyeksploatowaną migawkę, albo mieć dobrych "kilka" godzin filmowania za sobą - to na podstawie rozmów ze znajomymi, lustrzanki klasy amatorskiej już się nadają do takich zadań, a najnowsze modele łatwo się sprzedają.
Właśni, nie popadajmy. D90/D5000/D3100 nie nadają się za dobrze do kręcenia filmów i są to lustra z niskiej półki. Zwłaszcza D3100 jest aparatem aktualnie dobrym jakościowo - zdjęcia i raczej z pewnym przebiegiem. Reszta ... może z tym być różnie.

zgera
14-03-2013, 20:15
Dzięki.

Przede wszystkim sprawdzić przebieg aparatu, liczba wykonanych zdjęć oraz stan techniczny i wizualny.

LordRamzes
14-03-2013, 20:21
Właśni, nie popadajmy. D90/D5000/D3100 nie nadają się za dobrze do kręcenia filmów i są to lustra z niskiej półki. Zwłaszcza D3100 jest aparatem aktualnie dobrym jakościowo - zdjęcia i raczej z pewnym przebiegiem. Reszta ... może z tym być różnie.

aparaty są z takiej półki z jakiej umiemy wykorzystać ich możliwości i swoje umiejętności o czym co poniektórzy chyba pozapominali :) i szczycą się osiągnięciami techniki a nie potrafią wykorzystać jej wykorzystać :) .

puciek
14-03-2013, 20:41
A ja uważam, że Nikon strasznie różnicuje tą półkę. Nie wierzę, że osoba, która obsługuje D3100 nie potrafiła obsłużyć D7000 czy D300, a to trzy różne półki. Zawodowiec nie będzie cykał zdjęć D3100 tylko D700/D800 Więc takie D3100 może mieć najbardziej poprawni licznik otwarcia migawki.

LordRamzes
14-03-2013, 20:57
A ja uważam, że Nikon strasznie różnicuje tą półkę. Nie wierzę, że osoba, która obsługuje D3100 nie potrafiła obsłużyć D7000 czy D300, a to trzy różne półki. Zawodowiec nie będzie cykał zdjęć D3100 tylko D700/D800 Więc takie D3100 może mieć najbardziej poprawni licznik otwarcia migawki.

a byłbyś zaskoczony co ludzie z "marnych " matryc osiągają nie chce mi się już szukać bo co chwile tu przytaczam przykłady praktycznie a jednak mam odczucie ,że te nowe korpusy jakoś mniej wytrzymałe są jak już tak o przebiegu mówimy :) .

puciek
14-03-2013, 22:04
Nie byłbym zaskoczony. Wiem doskonale, że oko fachowca wypatrzy więcej w małym wizjerze D40 niż oko laika w D4. Stwierdzam tylko, że fachowiec i zawodowy fotograf nie będzie używał zawodowo D60 czy D3000/D3100. Takie puszki użyją amatorzy robiący przeważnie do 15 tysięcy zdjęć rocznie.

LordRamzes
15-03-2013, 06:16
Nie byłbym zaskoczony. Wiem doskonale, że oko fachowca wypatrzy więcej w małym wizjerze D40 niż oko laika w D4. Stwierdzam tylko, że fachowiec i zawodowy fotograf nie będzie używał zawodowo D60 czy D3000/D3100. Takie puszki użyją amatorzy robiący przeważnie do 15 tysięcy zdjęć rocznie.

Wiesz to jest paradoksalnie śmieszne ale totalny amator chce być Profffesjonalistą chce się pokazać więc najchętniej by używał FX i szkieł złotej trójcy a świadomy profesjonalista nie musi sie lansować :) i po pracy używa puszek z segmentu niżej możesz sobie to sprawdzic :) nawet Rafał używa d3 a w między czasie używał d90, d5200 i innych i jakoś nie musi sie tego wstydzić :) jest świadom swojej wiedzy :) i umiejętności

Darozee
20-03-2013, 08:47
Dzięki.

Chodzi mi jak można sprawdzić przy kupnie używanego aparatu ile dany aparat zrobił już zdjęć ?.
Proszę o pomoc.

puciek
20-03-2013, 09:12
Najprościej użyć funkcji szukaj na forum.

ps. Tu masz wynik: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=49800

Darozee
20-03-2013, 09:35
Bardzo,Bardzo Dziękuje : puciek

ska
20-03-2013, 10:51
Ja z D70s używalem SB 600, w połaczeniu z 50 1.8 i lampe odbitą od parasolki bardzo fajne portrety mi wychodziły :)

militarius
20-03-2013, 11:17
Ja z D70s używalem SB 600, w połaczeniu z 50 1.8 i lampe odbitą od parasolki bardzo fajne portrety mi wychodziły :)

+1 ;)