PDA

Zobacz pełną wersję : kopie ktos Bitcoin'y?

kzkzg
06-03-2013, 20:02
O temacie dowiedzialem sie wczoraj, od rana intensywnie czytam, zagonilem juz swoja 6870 do kopania i tak sie zastanawiam... jest sens inwestowac w sprzet tylko do kopania? Mysle nad jakims maxymalnie budzetowym configiem - plyta+proc+ram za 150zl, markowy zasilacz za 2 stówki no i GPU ktore na siebie pracuje. Na chwile obecna sie to oplaca ale jak bedzie np za pol roku? Jest tu jakas wróżka ;] ??

costi
06-03-2013, 21:22
Już w tej chwili jest to nieopłacalny biznes, chyba że prąd masz za darmo.

Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2

GeparD
06-03-2013, 23:58
Czytałem o tym ostatnio i na wszelakich forach piszą to samo co costi... jest to aktualnie nieopłacalne.

kzkzg
07-03-2013, 00:12
Czytałem o tym ostatnio i na wszelakich forach piszą to samo co costi... jest to aktualnie nieopłacalne.

A pisza to zapewnie ci ktorzy maja w domu po kilka PC, w kazdym po 4GPU i zakręcone grzejniki na zime. W sumie to sie nie dziwie, po co ludzi zachecac do tego zeby byli dla nas konkurencja. Na dzien dzisiejszy jest to jeszcze oplacalne na kartach AMD, jak bedzie za pol roku, nie wiem. Dlatego pytalem czy jest tu jakas wróżka.

GeparD
07-03-2013, 03:06
masz: http://forum.bitcoin.pl/kopanie-solo-t1758-10.html jeden z wielu wątków i życzę powodzenia w górnictwie ;)

velaskez
07-03-2013, 11:44
Czytam to i czytam, i tak tego nie rozumiem :D

Celeborn
07-03-2013, 11:47

Nie tylko ty

!AGresT
07-03-2013, 11:53

Uff..., już się bałem, że to ja jakiś wyjątkowo ciemny jestem :)

costi
07-03-2013, 13:16
A pisza to zapewnie ci ktorzy maja w domu po kilka PC, w kazdym po 4GPU i zakręcone grzejniki na zime. W sumie to sie nie dziwie, po co ludzi zachecac do tego zeby byli dla nas konkurencja. Na dzien dzisiejszy jest to jeszcze oplacalne na kartach AMD, jak bedzie za pol roku, nie wiem. Dlatego pytalem czy jest tu jakas wróżka.

Śledzę temat od ok. półtora roku i już gdzieś rok temu koszt prądu przewyższał uzysk z kopania. A poziom trudności rośnie (więc uzysk maleje) przecież cały czas. No chyba, że BTC jakoś dużo ostatnio zyskało na wartości.

kzkzg
07-03-2013, 13:49
http://www.bitminer.pl/ <- kalkulator oplacalnosci.

Kurs ostatnio poszedl mocno w góre, poki co sie oplaca. Nie ma z tego jakis kokosów, ale zainwestowane pieniadze w gpu zwracaja sie po 0,5-1 roku. Na chwile obecna oczywiscie.

RobertMiernik
07-03-2013, 14:24
Inwestować z nadzieją na potencjalny zysk po 8 miesiącach to dość nierozsądne...

velaskez
07-03-2013, 19:51
No to niech ktoś łaskawie, jak chłop krowie na rowie, mnie wyjaśni o co chodzi :D Bo mnie to ciekawi :twisted:

RobertMiernik
07-03-2013, 20:20
No to niech ktoś łaskawie, jak chłop krowie na rowie, mnie wyjaśni o co chodzi :D Bo mnie to ciekawi :twisted:

Bitcoiny wirtualna waluta, którą można samemu wygenerować, za pomocą odpowiedniego programu. Generowanie bitcoinów trwa coraz dłużej, bo ich stopień skomplikowania rośnie wraz z ich ilością 'na rynku'.

Od niezbyt dawna za bitcoiny można kupować realne towary w 'normalnych' sklepach.

Ogólnie waluta powstała, z myślą o uniezależnieniu się od runku monetarnego i jego wad - w rzeczywistości głównie możliwości wykrycia i prześledzenia drogi pieniądza...

Pabloo
07-03-2013, 22:24
A jak się je generuje? ;)

adamek22
07-03-2013, 23:36
Szczerze? To brzmi to dość... niebezpiecznie. Jakby można było łatwo "wtopić" trochę kasy. Ale jeszcze gdzieś o tym poczytam, bo mimo wszystko ciekawe.

mateo912
07-03-2013, 23:56
http://www.bitminer.pl/ <- kalkulator oplacalnosci.

Kurs ostatnio poszedl mocno w góre, poki co sie oplaca. Nie ma z tego jakis kokosów, ale zainwestowane pieniadze w gpu zwracaja sie po 0,5-1 roku. Na chwile obecna oczywiscie.

a czemu w kalkulatorze są ujęte tylko grafiki amd?
Nvidia się nie nadaje czy jak?

costi
08-03-2013, 00:10
Jest dużo, dużo gorsza w tej roli. Ot, taka konstrukcja algorytmu.

Szczerze? To brzmi to dość... niebezpiecznie. Jakby można było łatwo "wtopić" trochę kasy. Ale jeszcze gdzieś o tym poczytam, bo mimo wszystko ciekawe.
Bo jest to niebezpieczne. Taki hazard z nieznanym poziomem ryzyka. Niby za tą wirtualną walutę można dostać realne pieniądze czy towary (głównie lewe) ale jednocześnie wahania jej kursu nie opierają się na żadnych realnych przesłankach (a potrafią jeździć niczym winda ekspresowa), a do tego nie ma gwarancji, że cały interes nie rozpłynie się nagle jak śnieg na słońcu. Już raz była sytuacja, jak zwinął się jeden z głównych "kantorów" obsługujących tą walutę, że cała społeczność stanęła przed wizją posiadania dużej ilości nic niewartych bitów.

Z racji dużych wahań kursu obecnie najbardziej opłacalna jest chyba spekulacja, kopanie jest coraz trudniejsze (w sensie dłużej trzeba liczyć żeby się doliczyć czegoś). Założeniem algorytmu jest, że ilość BTC jest skończona, stąd rosnący poziom trudności kopania, w miarę jak coraz więcej BTC jest "wydobytych".

kzkzg
08-03-2013, 00:10
Nvidie sa za slabe, wiecej za prad zaplacisz.