Zobacz pełną wersję : w czym różnice pomiędzy PS ?
Witam
W czym są zasadnicze lub w ogóle są pomiędzy Photoshopem zwykłym 7.0 a wersją CS ?
Z tego co tutaj widzę radzicie, polecacie i wykorzystujecie CS'a, czy ze względu na obróbkę RAW ?
Zamierzam właśnie RAWami się zająć...
Pozdrawiam
Moshica
Witam
CS czyli inaczej wersja 8 ma dodatkowe funkcje dedykowane dla potrzeb fotografii cyfrowej. Zeby jedank obrabiac Rawy to i tak musisz sciagnac dodatkowy plugin. Jezeli jednak chcesz sie bawic wlasnie tym formatem, to proponowalbym Ci Photoshopa CS 2. W poprzedniej wersji bowiem mozna bylo edytowac tylko jenego Raw-a w danej chwili. W najnowszej wersji mozesz "obrabiac" caly zestaw fotek zapisanych w tym formacie. Oczywiscie jest jeszcze kilka innych nowinek ulatwiajacych zycie :)))
pozdrawiam
Kalam
Anonymous
07-07-2005, 18:01
tak cs 2 - tylko, że koniecznie dobrego kompa i dużo dużo ramu,
jak nie to cs 1 + plugin
hmmm...jakos nie zauwazylem znaczniejszego obciazenia CS 2 w stosunku do CS. Wiadomo - nowsza wersja = wieksza = wolniejsza (chociaz nie zawsze jest to regula:) ). Ale jakos drastycznie nie spada praca systemu.
O ile mi wiadomo, to faktycznie polepszyli np prace z wieksza liczba pamieci. Ponadto obil mi sie kiedys o uszy plugin, ktory pomagal w konfiguracji photoshopa w celu zmnieszenia danych podczas ladowania aplikacji (ladowane czcionki, pluginy, moduly). Mialo to ulatwic i przyspieszyc prace - niestety nie testowalem jeszcze tego.
tak cs 2 - tylko, że koniecznie dobrego kompa i dużo dużo ramu,
jak nie to cs 1 + plugin
a jaka konfiguracja jest Twoim zdaniem satysfakcjonująca? U mnie 2,66 Mhz i 512 mb RAM-u, wystarczy?
Anonymous
07-07-2005, 18:31
trochę będzie mulić, mam w robo podobną i muli,
jak możesz dokup ramu, 1-2 GB
hmmm...jakos nie zauwazylem znaczniejszego obciazenia CS 2 w stosunku do CS.
Najwidnoczniej masz mocnego kompa... Roznice widac juz miedzy maszynami 1.1 GHz -- 1.5 GHz (obydwa po 1 GB RAMu). Nie mowie tutaj o czasie obrobki NEFa (chociaz i w tym module, reakcja na zmiane ustawien slimaczy niemozliwie). Chodzi o to, ze nawet interface, odswierzanie ekranu itd. dzieje sie z takim opoznieniem, ze na 1 GHz pracuje sie z odczuwalnym dyskomfortem. W zasadzie 2 GHz maszyna z 2 GB RAMu, to juz wysmienicie wygodny sprzet do pracy z CS2.
stig - najpierw to pozdrawiam,
ja mam 2,5 GB i uwierz mi, że komfortem tego nie można nazwać :)
ale my raczej nauczeni jesteśmy do tego ;) i dajemy radę :D
stig - najpierw to pozdrawiam,
rowniez -- stara sceno... :)
ja mam 2,5 GB i uwierz mi, że komfortem tego nie można nazwać :)
ale my raczej nauczeni jesteśmy do tego ;) i dajemy radę :D
2,5 GB RAMu? Jesli sie nie omyliles (i chodzilo Ci rzeczywiscie o RAM a nie GHz procka), to moze wlasnie mocy masz malo...?! :) Wiadomo jak to jest z Shopem -- jak duzo pamieci a malo mocy w procku -- muli... Jak szybki procek, ale malo RAMu -- takze muli... :) Dac mu jednego i drugiego po 2 Giga -- i mozna pracowac...
2.4GHz procek i 1GB ramu ;)