Zobacz pełną wersję : Koniec NIK Software
NIK Software wykupiony przez Google. A produkty mają (powoli ale jednak) znikać z rynku.
Co z nami? Co z Capture NX? Nie wyobrażam sobie świata bez Capture NX..
Nikon potrzebuje zmian w Capture NX chociażby po to żeby dodawać support dla nowych aparatów przecież.
Dla Photoshopowców jest możliwość kupienia pluginów taniej... chociaż teraz to są bez przyszłości jakby.
RobertMiernik
06-03-2013, 10:58
Sam CNX chyba wrócił do Nikona (tak czytałem), wiec umrą tylko wtyczki.
Swoją drogą dziwne, oczekiwałem dokładnie czegoś innego, NIK miał bardzo słaby marketing, miałem nadzieję, że Google to zmieni. Cóż - niespodzianka...
NIK Software wykupiony przez Google. A produkty mają (powoli ale jednak) znikać z rynku.
Nikon potrzebuje zmian w Capture NX chociażby po to żeby dodawać support dla nowych aparatów przecież.
Dla Photoshopowców jest możliwość kupienia pluginów taniej... chociaż teraz to są bez przyszłości jakby.
A skąd takie wieści? O znikaniu produktów i obniżkach cen.
Przecież to info z ubiegłego roku. Od tego czasu wyszły update'y więc jakie znikanie?
A skąd takie wieści? O znikaniu produktów i obniżkach cen.
Tak mi napisali z fotocommunity.de - że będą powoli znikać i to ostatnie szanse kupić ich produkty. Cena promocyjna dla użytkowników tegoż forum to 99 euro za Viveza + Color Efex Pro 3 + Silver Efex Pro. Nie sprawdzałem czy to atrakcja (wiem że color efex jest już w wersji 4) bo używam Capture Nx, chociaż zdaje się być taniutko.
Jeżeli Viveza i Silver nie mają "2" w nazwie, to wszystkie trzy produkty są poprzednimi wersjami (chyba już nie dystrybuowanymi).
Jedyny (po za używaniem starszych wersji oczywiście) potencjalny pożytek z tego, to możliwość upgrade`u do aktualnych wersji za 50% ceny. O ile nie są to jakieś ograniczone po tym względem wersje.
Poczytałem o ofercie i nic o dwójce nie widzę.
A co do Capture NX to mam nadzieję że nie umrze śmiercią naturalną...
moze warto sprawdzic u zrodla
http://www.niksoftware.com/site/ -> products
jest color efex 4, silver efex 2, hdr efex 2, viveza 2 i tak dalej
masz jakies totalnie nieaktualne informacje
jedyny skutek wykupienia Nika przez Google jest taki, ze Capture NX2 oraz Efex 3 dla NX2 zostały przekazane przez Nik bezposrednio Nikonowi i teraz oni sie nim zajmuja (aktualizacje etc.)
To przepraszam za zamieszanie, fotocommunity.de wprowadziło mnie w błąd...
Całość można teraz kupić od Google'a za 149$, a nawet dostać za darmo: http://connect.dpreview.com/post/4452357456/google-nik-software-plugins
Kaczy_Grzmot
25-03-2013, 20:33
Całość można teraz kupić od Google'a za 149$, a nawet dostać za darmo: http://connect.dpreview.com/post/4452357456/google-nik-software-plugins
A jak się skorzysta z coupon code, to nawet taniej. :-)
http://www.retailmenot.com/view/niksoftware.com
Zastanawiam się czy brać... Viveza 2 jest fajna, filtry w ramach Color Efex: "pro contrast" oraz "tonal contrast". Cena kusząca w każdym razie. :-)
Co prawda, to nie odejmują tych 25% od deklarowanych $149, ale cena spada do $126 i to jest bardzo dobra cena za ten pakiet.
Czy ktoś wie co trzeba zrobić by dostać za darmo? Nie mogę znaleźć logowania do panelu klienta.
RobertMiernik
25-03-2013, 21:35
Za darmo to aktualizacja do najnowszej wersji chyba jak miałeś poprzednią wersję...
i sami rozsyłają maile...
za darmo aktualizacja jest - jesli miales jeden z dowolnych pluginow Nika kupiony na przestrzeni ostatnich pieciu lat
niezaleznie czy miales ich jeden, dwa czy piec - dostajesz mailem informacje o aktualizacji wraz z linkiem do najnowszej wersji "nik by google" - ja juz dostalem
a jak sie nic nie mialo to mozna kupic na stronie jak koledzy pisza - biorac pod uwage relacja jakosc/cena - to jest jak za darmo :)
Mam kupiony już jeden program ale nie dostałem informacji na maila.
a miales go zarejestrowanego na swoim koncie w Nik software ?
Kichu kiedy dostałeś maila?
dzis o 17:36 :) istotne jest to co pisze wyzej - ja swoje wszystkie numery seryjne mialem porejestrowane na wlasnym koncie na stronie Nik
no to czekaj, jak nic nie dostaniesz do konca tygodnia to pisz do supportu (tak pisali chlopaki z Nika na ich profilu na Google+)
oni dzisiaj zaczeli mailing i sukcesywnie beda rozsylali info do uzytkownikow - tak pisali
jeszcze krotki info odnosnie tematu
So two things: 1. we sent out an email a few months go asking our customers for permission to transfer their accounts over to Google. If you agreed to this, you're all set and should receive an email.
2. If you didn't get the email or if you didn't accept the transfer at that time, you will need to contact us at support.google.com/nikcollection so that we can register you and get you set up.
i poprawka - wlasciwa dyskusja - toczy sie tu - zlego linka wkleilem
https://plus.google.com/u/0/112991908363536599988/posts/dwJAcwuphTa
Zastanawiam się czy brać... Viveza 2 jest fajna, filtry w ramach Color Efex: "pro contrast" oraz "tonal contrast". Cena kusząca w każdym razie. :-)
Gdzie i kiedy trzeba wpisać kod? Doszedłem do strony z danymi karty i nie było pola na kod? Może przegapiłem? jak długo jest on ważny?
za daleko
po kliknieciu 'buy now' na stronie nik, w kolumnie po prawej masz podsumowanie kwotowe zamowienia, a pod nim miejsce na wpisanie kodu i przycisk 'apply'
za daleko
po kliknieciu 'buy now' na stronie nik, w kolumnie po prawej masz podsumowanie kwotowe zamowienia, a pod nim miejsce na wpisanie kodu i przycisk 'apply'
Dzięki, znalazłem. Ale w komplecie chyba nie ma HDR Efex Pro 2? Ściągnąłem sobie wersję próbną, zainstalowałem i... nie ma.
Ja mam nową pełna i jest. Widac HDR Efex zarówno w Bridge jak i PS.
Ja mam nową pełna i jest. Widac HDR Efex zarówno w Bridge jak i PS.
Też znalazłem. Skurczybyk "schował się" w innym menu.
marszull
26-03-2013, 02:16
dziala git, ladny prezent od google ;)
a ja dzisiaj dostałem email z Google/Nik, że kupiłem ostatnio soft, i że teraz on jest tańszy, więc zwrócą mi część funduszy, a tak w ogóle to mogę pobrać cały pakiet bezpłatnie...zaraz to spróbuję zrobić...
hmm...rzeczywiście otrzymałem cały komplet bezpłatnie.
Kupiłem rano, rozsiadłem się przed komputerem wieczorem i dostałem info "ExpiredTokenThe provided token has expired.Request has expired" ... i tyle z mojego oprogramowania :(
ThomasVoland
26-03-2013, 21:17
Jak pierwszy raz użyłem softu NikSoftware to stwierdziłem, że są to bez sensu zduplikowane funkcje Photoshopa. Ale później się przekonałem - świetne oprogramowanie. Vivezy używam regularnie, polecałem każdemu kogo uczyłem retuszu, a teraz tym bardziej będę polecał skoro można mieć cały pakiet za taką kwotę. Na FB jeden forumowicz się mnie pytał, do czego tego używam, więc poniżej zacytuję:
Używam Viveza2 do przyciemniania/rozjaśniania, do lokalnych korekt koloru (np skóra ma za dużo żółtego na ręce), do lokalnego podnoszenia kontrastu. To wszystko można zrobić w PS, ale w Vivezie jest szybciej/wygodniej, bo nie trzeba nakładać masek. Poza tym kiedyś używałem ColorEfexPro do specyficznego podnoszenia kontrastu i paru innych rzeczy, ale później opanowałem PSa tak że stało się zbędne i zapomniałem o tym całkowicie (ale najnowsza wersja może oferuje coś fajnego). Dfine wiem że jest świetne do odszumiania, ale ja robię zdjęcia na natywnym ISO więc to nie do mnie. Sharpener Pro podobno świetne do wyostrzania, ale nie używałem. SilverEfexPro to pozycja obowiązkowa dla każdego kto robi zdjęcia czarno-białe. Rewelacja, ale ja bw nie robię.
próbowałem kiedyś triala w LR i zamiast przyspieszenia miałem spowolnienie, bo musiał do tiffa sobie wyeksportować więc zostawiłem. Przy kilkuset plikach dziennie to żadna pomoc.
Kupiłem rano, rozsiadłem się przed komputerem wieczorem i dostałem info "ExpiredTokenThe provided token has expired.Request has expired" ... i tyle z mojego oprogramowania :(
Napisz do supportu. Generalnie na Google+ team google od Nik pisał, ze maja tez w niedlugim czasie wprowadzic na www funkcjonalnosc pt. podajesz na ich stronie maila uzytego do zakupu i dostajesz ponownie wiadomosc z linkiem do sciagniecia softu.
support NIK jest/był bardzo pomocny - zawsze dostawałem szybką odpowiedź, a tym bardziej jak zapłaciłem. więc pisz do nich i na pewno pomogą
Napisałem, automat odpisał, że w ciągu 2 dni odpowiedzą .... Kiepsko mają to rozwiązane, że link działa chwilę.
jakis błąd - moj link dziala caly czas
Zakupiłem dzisiaj i działa jak talala:-)
Kiedyś na starej stronie CEP4 miał kilka wersji uzależnionych od ilości filtrów. Wiecie może jak to opcja?
Kolego Adams, nie rozumiem Twojego problemu ? :)
ThomasVoland
26-03-2013, 23:00
Zakupiłem dzisiaj i działa jak talala:-)
Kiedyś na starej stronie CEP4 miał kilka wersji uzależnionych od ilości filtrów. Wiecie może jak to opcja?
Najwyższa.
Zaraz problemu:-) ja szczęśliwy dzisiaj jestem:-)
O ile dobrze pamiętam to kiedyś można było kupić CEP z np 5, lub 10 albo 20 filtrami - nie pamiętam ilości oczywiście:-)
Dzisiaj jak kupowałem to nie było żadnych opcji więc mogę założyć że są w pakiecie wszystkie filtry jakie zrobili.
Najwyższa.
Dzięki, jeszcze lepiej się czuję:-)
A to kojarze, byly wersje Select Edition, Complete Edition etc. Na dzis dzien jest jak wyzej kolega pisze, jedna jedyna full opcja.
zbig1972
26-03-2013, 23:44
Zakupiłem w 5 min. Zero problemów. Wreszcie mam cały i oryginany pakietcik do obróbki fotek. Dziękuję ci Google
Ciągle nie otrzymałem maila o możliwości pobrania darmowej wersji. Czy wszyscy posiadacze programu NIKa już je dostali?
nie wiem czy wszyscy
a czy jakis czas temu dostales moze maila informujacego o przejeciu Nika przez Google i proszacego o wyrazenie zgody na transfer Twoich danych osobowych/akceptacji polityki prywatnosci czy jakiejstam Googla i wyraziles na to zgode (klikalo sie na jakis link z maila)
jesli nie, to pewnie nie maja Cie w bazie - pisz do supportu
koral181
27-03-2013, 16:44
ja też nie dostałem maila, ani o darmowej wersji, ani o przejęciu przez Google
Mam problem z tym programem. Edytuję zdjęcie np. w Vivezie, na koniec klikam Save, okno się zamyka i pojawia się Lightroom z informacją No image selected. W widoku siatki mam na zdjęciu znacznik grupowania 2 zdjęć, ale po kliknięciu zmienia się tylko jego wygląd z "2" na "1 of 2" i zmieniona kopia zdjęcia się nie pokazuje - widoczny jest tylko oryginał. Mogę wybrać Unstack, wtedy znacznik grupowania znika i zostaje sam oryginał. Słowem - u mnie nie działa. Czy to wina wersji demonstracyjnej? Mam ją od 2 dni, więc powinno zostać jeszcze 13.
mam konto na nik używam silver efex pro 2.0 które kiedyś można było otrzymać za darmo ale gdzie się podziało logowanie na stronie ? czy ja już stary i ślepy jestem
Kiedyś była dostępna wersja SEP za free, pobrałem, zainstalowałem i zarejestrowalem. Dziś otrzymałem link do aktualizacji i mam cały pakiet za darmo :-) To się nazywa promocja :-)
Kiedyś była dostępna wersja SEP za free, pobrałem, zainstalowałem i zarejestrowalem. Dziś otrzymałem link do aktualizacji i mam cały pakiet za darmo :-) To się nazywa promocja :-)
hmm... ja też wtedy pobrałem tę wersję, ale teraz maila żadnego nie otrzymałem.
A rok temu kupiłem za tysiaka Exef Pro 4... i z tego tytułu też żadnego info na mailu :-/
edit:
ooo, było w spamie, coś jest :)
Pytanie tylko czy ten "darmowy pakiet" jest też do wykorzystania komercyjnego?
nie dość że niema logowania to jeszcze nie mogę znaleźć maila do suportu ma ktoś ?
blablaginger
28-03-2013, 11:17
Stara strona do logowania jeszcze wczoraj była, dzisiaj już zdjeli. Tu masz link do supportu: http://www.niksoftware.com/nikcollection/?view=support/main.shtml
Lub
[email protected] [email protected]
Informacjia o tym, że SEP był za free tutaj: http://programyzadarmo.net.pl/nik-silver-efex-pro-za-darmo/
Zrobiłem dokładnie jak napisano a dziś dostałem aktualizację do pełnej kolekcji.
nie dość że niema logowania to jeszcze nie mogę znaleźć maila do suportu ma ktoś ?
logowania juz nie bedzie... nowe wersje licencjonowane sa per user a nie per maszyna...
... na reklamację czekałem 1,5 dnia odezwali się wygenerowali nowy link, który zadziałał. Licencja jest na dwa komputery mac/win. 423 zł wyszło płacąc kartą.
Może komuś się to przyda. Kupon rabatowy WBEEM daje 15% rabatu. Wychodzi finalna cena 126.65 $
bylem w tej grupie która miała kiedyś zarejestrowane darmowe silver efex pro i color efex pro 3.0 ale maila nie otrzymałem. Skontaktowaniu się z supportem i wymianiłem kilka maili i otrzymałem pakiet :D wczoraj wysłałem do nich pierwszego maila a dziś już sprawę załatwiłem :)
Dopisek
Podałem dane na które były rejestrowane poprzednie wersje a także numery seryjne.
malibu, bo mogla byc sytuacja, ze mimo ze ktos mial wczesniej zarejestrowane programy w Nik to jak Google wykupil Nika to rozsylali maila
z prosba o wyrazenie zgody na trasnfer danych osobowych do Google - i jak ktos sie nie zgodzil, to jego dane nie szly do Google no i sila
rzeczy nie mogli miec ich teraz w bazie
generalnie maile od nich wielu ludziom wpadają do spamu może tak było i w moim przypadku bo powiem szczerze że nie pamiętam abym wyrażał zgodę. Potwierdziłem także że oprogramowanie można używać komercyjnie. Generalnie ja jestem bardzo zadowolony.
somrozen
29-03-2013, 12:29
Ten nowy NIK Collection to mogę go mieć na laptopie i na stacjonarnym? nie będzie wołał, że to druga kopia?
somrozen
29-03-2013, 17:56
Ten nowy NIK Collection to mogę go mieć na laptopie i na stacjonarnym? nie będzie wołał, że to druga kopia?
znalazłem, można na 2 komputerach
Władca Pixeli
29-03-2013, 19:34
generalnie maile od nich wielu ludziom wpadają do spamu może tak było i w moim przypadku bo powiem szczerze że nie pamiętam abym wyrażał zgodę. Potwierdziłem także że oprogramowanie można używać komercyjnie. Generalnie ja jestem bardzo zadowolony.
Tyle, że ja dostałem email kilka miesięcy temu, że robią automatycznie transfer a jak nie chcę to muszę kliknąć na link i wtedy nie zrobią.
U mnie jak na razie cisza. Zadałem pytanie przez ich stronę i brak odpowiedzi.
Niech ktoś dobry skrobnie, co takiego fajnego daje SEP? Jak rozumiem, jest do konwersji do B/W.
Niech ktoś dobry skrobnie, co takiego fajnego daje SEP? Jak rozumiem, jest do konwersji do B/W.
Bywa pomocny, nawet tym bardziej kreatywnym:
http://www.niksoftware.com/nikcollection/usa/index.php?view=silverefexpro%2Fmain.shtml .
koral181
30-03-2013, 17:46
Ja już się poddaje powolutku. Nie dostałem do dziś maila z linkiem. Wysłałem na podane wyżej adresy maile łamaną angielszczyzną w czwartek i nic trochę szkoda. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
Kurna dzięki Panowie, jakoś czytałem, ale nie ogarnąłem że w takich pieniążkach można kupić, właśnie ściągnąłem DEMO, i raczej kupię.
Ja ze swojej strony mogę dodać jeszcze ciekawostkę, sam kupiłem za 199USD CaptureNX2 + Color Efex3 - http://imixermedia.com/ - i działa rewelacja również!
Władca Pixeli
30-03-2013, 19:14
Ja już się poddaje powolutku. Nie dostałem do dziś maila z linkiem. Wysłałem na podane wyżej adresy maile łamaną angielszczyzną w czwartek i nic trochę szkoda. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
Mnie też nie przychodziło ale jeszcze raz skontaktowałem się przez ich stronę i wiadomość przyszła.
Po pierwsze przez długi okres czasu wszystkie emaile z Nik przychodziły do inbox. Sprawdziłem wczoraj i okazało się, że ostatnie najważniejsze z linkiem do ściągnięcia były w junk.
Po drugie jak wysyłasz zapytanie przez ich stronę to wypełnij wszystkie pola z gwiazdką. Poprawnie działająca forma w przypadku kiedy któreś pole nie jest wypełnione powinna zapamiętać całą informację i poprosić o uzupełnienie brakującej informacji i w końcu wysłać. Z tego co zauważyłem to w przypadku uzupełnienia brakującej informacji po kliknięciu "Submit" strona nie wysyłała wiadomości tylko czeka w nieskończoność.
Po trzecie jak dostajesz email od nich z adresami
[email protected],
[email protected]
to nie możesz na nie odpisywać bo i tak nie dojdą.
Możesz wysłać email na adres
[email protected]
Kurna dzięki Panowie, jakoś czytałem, ale nie ogarnąłem że w takich pieniążkach można kupić, właśnie ściągnąłem DEMO, i raczej kupię.
Ja ze swojej strony mogę dodać jeszcze ciekawostkę, sam kupiłem za 199USD CaptureNX2 + Color Efex3 - http://imixermedia.com/ - i działa rewelacja również!
Sprawdź, czy nie masz prawa do pełnego pakietu za darmo po zakupie 'CE3 for NX2'. MZ, masz.
Władca Pixeli
30-03-2013, 20:01
Sprawdź, czy nie masz prawa do pełnego pakietu za darmo po zakupie 'CE3 for NX2'. MZ, masz.
Nie ma co sprawdzać tylko wysłać prośbę o bezpłatny upgrade przez stronę
http://www.niksoftware.com/nikcollection/usa/index.php?view=support%2Fmain.shtml
Wystarczy numer podać numer seryjny poprzedniej wersji.
Nie ma co sprawdzać tylko wysłać prośbę o bezpłatny upgrade przez stronę
http://www.niksoftware.com/nikcollection/usa/index.php?view=support%2Fmain.shtml
Wystarczy numer podać numer seryjny poprzedniej wersji.
O, to, to właśnie :wink:
Panowie dzięki wielkie raz jeszcze za podpowiedź. Faktycznie napisałem i dostałem dzisiaj linka z wersją pełną do ściągnięcia. Dobry ruch ze strony Google NIK.
Zauważyłem w tej Google'wej wersji, że CE4 i SE2 używane z LR systematycznie generują TIFFy w katalogu zawierającym NEF-y.
Nie było tego w "wersjach" Nik.
Nie było tego w "wersjach" Nik.
Było, było. Zawsze na dysku zapusywały się tiffy z LR.
Było, było. Zawsze na dysku zapusywały się tiffy z LR.
W tym samym repertuarze, w którym są NEF-y? Musiałem coś przegapić...
fotopstryk6x6
01-04-2013, 14:17
Witam, mam cztery programy NIK
1. Color Efex Pro 3.0 for Capture NX2 complette
2.Color Efex Pro 4.0
3.Silver Efex Pro 2
4.HDR Efex Pro2
wczoraj wysłałem zapytanie dziś dostałem linka na kolekcję, jest siedem wtyczek , dwa Sharpinery (Raw presharpiner i output sharpiner.)
Te dodatkowe darmowe mają inny układ niż CEP-4 , HDR-2 czy Silver Pro -2.
Faktycznie szybko i sprawnie, link jest bez klucza, widocznie dedykowany dla indywidualnego użytkownika, ciekawe czy przy stawianiu systemu na nowo nie będzie problemów z "odpaleniem".
Pozdrawiam, dziękuję, Wasze wpisy były bardzo pomocne.
Mam nadzieje, ze nie bedzie problemu, bo w sumie dlaczego mialby byc.
Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk
Jeden z kolegow wskazal link do Capture NX2 + Color Efex Pro 3.0 za 200$.
Czy mnie sie tylko wydaje, czy jednak lepsza opcja jest zakup calego pakietu za 149$, jednak bez CNX?
Czy cos strace, kupujac taka wlasnie wersje?
Rozumiem, ze potrzebuje PS lub LR, tak?
RobertMiernik
01-04-2013, 16:11
Czy mnie sie tylko wydaje, czy jednak lepsza opcja jest zakup calego pakietu za 149$, jednak bez CNX?
Płacisz 200 USD za NXa i jedną wtyczkę, po czym dostajesz resztę wtyczek gratis, czyli licząc do ceny zakupy pełnego pakietu masz NXa za 51 dolarów - oczywiście jeśli nie potrzebujesz NXa i nigdy go nie użyjesz to masz rację - nie ma raczej sensu...
Dzieki.
Rozwazam PS Elements vs CNX.
A mozesz powiedziec, w jaki sposob dostaje sie "gratis" reszte wtyczek?
fotopstryk6x6
01-04-2013, 16:41
Jest jedna uwaga, do NX-2 jest czy był tylko Color Efex Pro 3.0, który instaluje się tylko w NX -2, jest taki sam jak CEP-3 do PS i LR, ostatnio był aktualizowany do 64 bit.
Kolekcja NIK -GOOGLE jest pod PS lub LR , do NX nie było nic poza CEP Pro 3.0 , bo sam NX posiada funkcje z pozostałych wtyczek (Viveza ,Sharpiner, Dfine) HDR i Silver Efex do NX-2 nie zrobili i pewnie nie zrobią.
Co dalej z NX też nie wiadomo.
To troche inna informacja, niz podal RobertMiernik...
Dzieki!
Ja od siebie moge sie podzielic taka informacja (moze ktos bedzie mial podobny problem do mojego):
Macintosh:
Adobe Photoshop CS4 (CS5 for HDR Efex Pro 2) through CS6
Adobe Photoshop Elements 9 through 11
(apart from HDR Efex Pro 2, which is not compatible with Photoshop Elements)
32-bit and 64-bit Compatible (HDR Efex Pro 2 is only compatible with 64-bit systems
Czyli:
HDR Efex Pro2 nie bedzie dzialac z PS CS4, ani z Elements, ani z OS 32 bity.
Windows:
HDR Efex Pro2 nie bedzie dzialal z Elements.
fotopstryk6x6
01-04-2013, 17:02
Uporządkujmy temat.
NX-2 miał dedykowany dla siebie CEP-3 Pro 3.0 i nic więcej z NIKa.
Do PS i LR były wtyczki, w sumie sześć.
Ja mam zainstalowanego NX-2 plus wtyczki CEP-3 do NX.
Mam też PS-CS-5 i do niego kupiłem CEP-4, HDR-2, Silver Pro -2.
Dzisiaj dostałem Vivezę , Sharpinery, i Dfine które są do PS i tam się zainstalowały.
HDR Efex Pro 2 będzie działał na PS CS4 i Elements w Windows 32 Bity, mam dysk na XP/32 bity i tam wszystko chodzi.
Ważne jest to że w NX-2 instaluje się tylko CEP-3 do NX, napisałem bo miałeś dylemat czy nie kupić NX-2 plus wtyczki, nie wiem co wtedy byś dostał gratis, pewnie nic, bo do NX-2 jest dokładnie nic w tej chwili.
zassij 15 dniowego triala i posprawdzaj sobie jak to działa:
http://www.niksoftware.com/nikcollection/usa/index.php?view=intro%2Fmain.shtml
Info, co do nie dzialania HDR w Win-32 pochodzi ze strony Google.
fotopstryk6x6
01-04-2013, 17:39
Info, co do nie dzialania HDR w Win-32 pochodzi ze strony Google.
dlatego zassij triala, ja mam pudełkowe wersje CEP-4, HDR-2, Silver -2 (piszę skrótami) mam 2 PC ty na Win 7/64 bit, mam też dysk z XP/32 bit, mam go po to bo część starszych klamotów nie ma uaktualnienia do 64 bit, tan mam poinstalowane 32 bitowe wersje PS-CS-5 i NX-2 , tam wszystko działa, HDR też, ale to są wersje sprzed zakupu NIK-a przez Google, tak jak pisałem "guzikologia" tych darmowych programów jest inna, jest logo Google, inne ramki, inny wystrój programu, to co miałem "stare" jest takie jak było, więc mam porównanie.
Ta kolekcja to niby to samo, więc może ograniczyli funkcjonalność.
Tyle.
Dzieki.
Kupilem pelna wersje (mam Win 64) za 149$.
GoOrange
01-04-2013, 20:52
Dzieki.
Kupilem pelna wersje (mam Win 64) za 149$.
Czemu nie wklepałeś kodu, ja kupiłem, także przed chwilą za $126,65? Zawsze to ok. 75 zeta mniej.
Swoją drogą nie chciałbym słyszeć bluzgów kogoś, kto tuż przed pojawieniem się oferty googla kupił zestaw tych filtrów za ponad 3 razy wyższą kwotę... Ja byłem bliski i głęboko westchnąłem kiedy zobaczyłem cenę od wujka googla. Nie pozostaje nic innego jak tylko zamówić:-)
GoOrange, jakos nikt nie wspomnial o takiej mozliwosci...
Gio, ci co kupili dostana jakies zwroty, czy cos...
dokladnie osoby ktore kupily 30 dni przed nowa oferta maja z automatu cashback
odnosnei innych osob sugerowany jest kontakt z supportem - moze cos sie uda ugrac
Dzisiaj wyczytalem gdzies, ze klient kupil 4 lata temu, ktores z tych wtyczek i Google go "olalo" - mimo ze jest gdzies napisane, ze do 5 lat po zakupie mozna do nich sie zglaszac.
Ty to masz odwagę :) Nie od dziś wiadomo że kupowanie u nich to wyrzucanie pieniędzy w błoto, mój NX2 kupiony u nich trzy lata temu pochodził dwa miesiące. To zwykli złodzieje, jak zaczynają się problemy nie odpowiadają na maile. Mnie Nikon Polska zalecił zgłoszenie sprawy na policje. Zobaczymy ile Twój pochodzi :)
Więcej TU (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3011030) i TU (http://m.photo.net/nikon-camera-forum/00WKUe)
eles
GoOrange
01-04-2013, 22:49
GoOrange, jakos nikt nie wspomnial o takiej mozliwosci...
Gio, ci co kupili dostana jakies zwroty, czy cos...
O samej ofercie jak i o kodach dowiedziałem się z tego tematu, czytania ani szukania kodów dużo nie było. Wszystko podane na talerzu.
Napisz do wujka googla że żartowałeś, powiedz im że to był taki prima aprilis, podaj kod i poproś o zwrot tych dwudziestu paru dolców ;)
Hmmm, mialem wrazenie, ze caly watek przeczytalem, ale OK...
pacyf, szokujace jest to, ze Nikon nic nie robi (od lat!) zeby to ukrocic!
rowniez swego czasu pobralem i zarejestrowalem ta darmowa wersje, ale aktualizacji z miejsca nie dostalem. Wymienilem kilka maili i mam :)
powiedzcie mi tylko, czy trzeba to jakos rejestrowac?
Może komuś się to przyda. Kupon rabatowy WBEEM daje 15% rabatu. Wychodzi finalna cena 126.65 $
Szacunek Kolego za tę informację. Zaoszczędziłem parę złotych. Jesteś Gość!
Napisałem do suportu maila z dołączoną fakturą zakupu programu i poprosiłem o darmową aktualizację. Mija czwarty dzień i nic.
Władca Pixeli
04-04-2013, 19:34
Napisałem do suportu maila z dołączoną fakturą zakupu programu i poprosiłem o darmową aktualizację. Mija czwarty dzień i nic.
Wyślij tylko numer "Product Key"
hostman22
05-04-2013, 00:01
tylko tyle że w pluginach masz chyba 5 setów do ustawień, a w NX now limit ;), przy okazji pluginy działają osobno bez lr, ps.. ale chyba to już wiesz :)
Hostman, o co chodzi z tymi setami?
Nie, nie wiedzialem, ze dzialaja same - na stronie jest chyba napisane, ze wymagaja wspomnianego oprogramowania...
Hm... a ja dostałem linka, ściągam NikCollections (miałem Silver Efex Pro w promocji), ale klucza nie mam.
Instalki są bez kluczy? Zainstaluje mi się cały pakiet?
hostman22
05-04-2013, 18:46
Hostman, o co chodzi z tymi setami?
Nie, nie wiedzialem, ze dzialaja same - na stronie jest chyba napisane, ze wymagaja wspomnianego oprogramowania...
W CEP3.0 masz do quick save slots jako plugin do PS, PSP, itp... masz tam 4 sety do zapamiętania krzywych, pointsów ect... W NX sam CEP jest jednym z kroków, dlatego ustawienia wybranej funkcji w CEP zapamiętywane są globalnie jako set całego NX :) (stąd możesz mieć więcej predefiniowanych ustawień) (ale szczerze mówiąc nie bawiłem się ustawieniami CEP w akcji powiedzmy PS i nie mam bladego pojęcia czy to zadziała :D - możesz sprawdzić.) - Dobra już widzę, że w 4 inaczej się zapamiętuje
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/02/bag-1.gif
źródło (http://klubkm.pl/forum/images/smilies/bag.gif)
SEP mam jako tyczkę do LR i jako wtyczka do LR ma .exe :), LR już w trialu nie mam za to wtyczka działa. Do LR był jeszcze CEP, ale niem czy też działa na takiej samej zasadzie jak SEP (pluginy z exeki ma jeszcze alien i onone).
Jako iż swój pakiet zbierałem przez naprawdę długi czas zastanawiam się mocno czy nie zainwestować teraz, gdy cena jest najniższa w historii :). (trial vivezy2 wywalał mi błąd pod PSP, tylko że teraz cały pakiet z elements11 wyniesie mnie tyle co wcześniej jeden plugin ;) )
Dobra ścigam cały pakiet nowy NIK plus trial adoba aby to przestować ;) widzę że dużo się zmieniło, ale kiedy portfel był pusty to się nie zaglądało... :P
Musze do Google Translator wrzucic - dzieki! :lol:
Władca Pixeli
05-04-2013, 19:11
Hm... a ja dostałem linka, ściągam NikCollections (miałem Silver Efex Pro w promocji), ale klucza nie mam.
Instalki są bez kluczy? Zainstaluje mi się cały pakiet?
Ten pakiet nie ma klucza.
Dzisiaj wyczytalem gdzies, ze klient kupil 4 lata temu, ktores z tych wtyczek i Google go "olalo" - mimo ze jest gdzies napisane, ze do 5 lat po zakupie mozna do nich sie zglaszac.
Gdzie jest mowa o tym, że zwracają kasę kilka lat wstecz? Kupiłem rok temu, więc może...
Nie wiem gdzie, bo mnie to nie interesowalo.
Ktos sie pozalil, ktos inny to sprawdzil - a ja to tutaj przytoczylem.
Ten pakiet nie ma klucza.
Dzięki, wszystko działa. Świetny prezent od Google, chyba, że przy okazji instalują trojana. ;)
Dzięki, wszystko działa. Świetny prezent od Google, chyba, że przy okazji instalują trojana. ;)
Goo to taki jeden wielki trojan...;-)
Do tej pory miałem zainstalowanego NX2 i wtyczki efekt 3.0, wczoraj kupiłem pełny pakiet od Googla za 149.S na Photoshopa i taki problem jest. Otóż po otwarciu w Ps foty i kilku ruchach w Color Efex Pro 4 program się sam zamyka a jak juz coś uda mi się zrobić to nie mogę tego zapisać.Wszystko jest na 64 bitach - domyślam się że jakoś się oba programy nie tolerują i powinienem z któregoś zrezygnować , ponieważ kupiona wersja jest tylko pod Ps zastanawiam się czy może będzie działała pod Nx i podmienię obecną 3 na 4 - macie jakieś z tym doświadczenie.
fotopstryk6x6
06-04-2013, 10:55
Do tej pory miałem zainstalowanego NX2 i wtyczki efekt 3.0, wczoraj kupiłem pełny pakiet od Googla za 149.S na Photoshopa i taki problem jest. Otóż po otwarciu w Ps foty i kilku ruchach w Color Efex Pro 4 program się sam zamyka a jak juz coś uda mi się zrobić to nie mogę tego zapisać.Wszystko jest na 64 bitach - domyślam się że jakoś się oba programy nie tolerują i powinienem z któregoś zrezygnować , ponieważ kupiona wersja jest tylko pod Ps zastanawiam się czy może będzie działała pod Nx i podmienię obecną 3 na 4 - macie jakieś z tym doświadczenie.
To nie efekt nietolerancji programów, mam na dwóch komputerach zainstalowany NX-2 plus CEP-3, oraz PS-CS5 plus już teraz komplet od GOOGLE i nic się nie gryzie.
NX-2 nie będzie instalował niczego z tego Googlowskiego zestawu, pod NX-3 był CEP-3, zaktualizowany do 64 bit jakiś rok temu.
Jeszcze jedna uwaga, może masz zbyt słaby komputer, u mnie na I-7 wszystko śmiga ładnie, z tym że wolę zestaw NX-2 plus wtyczki od PS-CS-5, szybciej i przyjemniej się pracuje, i CEP-3 do NX-2 ma wszystko a nawet więcej niz potrzebuję.
Komputer mam mocny z ubiegłego roku ,więc tu nie ma problemu .
Czyli nie mogę tzn nie zaakceptuje Nx tej nowej wersji CEP 4, szkoda a taki miałem zamiar- trzeba się będzie przestawić na Ps. Dalej pozostaje pytanie dlaczego pod PS nie działa CEP 4- muszę pewnie odinstalować z Nx filtry i zobaczę czy Ps ruszy.
fotopstryk6x6
06-04-2013, 11:51
Komputer mam mocny z ubiegłego roku ,więc tu nie ma problemu .
Czyli nie mogę tzn nie zaakceptuje Nx tej nowej wersji CEP 4, szkoda a taki miałem zamiar- trzeba się będzie przestawić na Ps. Dalej pozostaje pytanie dlaczego pod PS nie działa CEP 4- muszę pewnie odinstalować z Nx filtry i zobaczę czy Ps ruszy.
Pewnie to niczego nie zmieni, nie powinno, tak czy inaczej napisz, to bardzo interesujące.
Zwiększenie pamięci na dysku C pozwoliło na normalną pracę .
czy poza Color Efex Pro 4 na CS6 i win8 ine (starsze wtyczki) będą kompatybilne?
Viveza 2.0 i Silver efex Pro 2.0 nie widzą CSa podczas instalacji.
Karrampuk
10-05-2013, 22:55
NIK Color Efex Pro 2,0 (pod Nikon Capture 4,0 - czyli dziadek) zakupiony na Amazon 30 kwietnia 2013 dostarczony 6 maja. Po krótkiej korespondencji z Google NIK(2 maile) upgrade do NIK 4,0 pod Lightrom/PS. Oczywiście gratis :-)
Podziękowania dla kolegów za podpowiedź :-)