PDA

Zobacz pełną wersję : wybór filtra szarego ND

artuss811
06-03-2013, 08:59
Jak w temacie chce zakupić filtr szary pełny, ale im więcej czytam tym mniej wiem.

1. czy numeracja filtrów np. 0.8; 0.6; 1.2; czy liczby całkowite np. 8; 4 maja się jakoś do siebie czy 0.8 i 8 to będzie to sam czy nie i jaka jest ich rzeczywista przepuszczalność, proszę o wyjaśnienie
rozbieżność informacji na aukcjach http://allegro.pl/filtr-szary-nd8-ndx8-pelny-typu-cokin-p-p153-box-i3059201136.html i http://allegro.pl/filtr-pelny-szary-hitech-nd-0-9-cokin-p-i3071938960.html w jednym pisze 3 działki w drugim 3 przysłony jeden ND8 a drugi ND0.9 o co kaman?

2. na optyczny widziałem taki opis filtrów i był podany przykład ze filtr ND8 z czasu 1/15 zrobi 1/2 czy analogicznie mam rozumieć ze 1/500 uzyskam 1/60

3. i kolejne pytanie o ceny jeśli chodzi o filtry nakręcane to są już od 50 zł podejrzewam ze to raczej ma słaba jakość a cokin od 30. Jakim przedziałem cenowym powinienem się interesować, aby jakość filtra była zadowalająca, oczywiście pomijając te najlepsze co są po 250 zł za cokin i koło 300 za nakręcane potrzebuje dobrego filtra do amatorskiej fotografii

4. zalety, wady filtrów szarych czy jakichkolwiek innych jeśli chodzi o montaż cokin czy nakręcany pomijając wielkość i nieporęczność, chodzi o jakość obraza z tych dwóch systemów czy są jakieś różnice

HYPER
06-03-2013, 10:44
tu masz wszystko wyjasnione: http://www.heliopan.de/produkte/graufilter.shtml

ajt
06-03-2013, 11:05
W zasadzie wszystko na tej stronie jest, ale jakby ktoś się nie zorientował, to tak się jakoś przyjęło, że zapis liczby z przecinkiem (ewentualnie kropką) w środku oznacza, że jest to wykładnik 10. Czyli filtr ND0.9 ma krotność 10 do potęgi 0,9, co równa się (w przybliżeniu) 8. Filtr 2,0 ma krotność 10 do potęgi 2 = 100. Spotyka się też równoważne zapisy 100x, ND100 i w niektórych przypadkach dość swobodne podejście sprzedawców może wprowadzać w błąd :)
W każdym razie, trzymając się pierwszego przykładu, ND0,9 lub 8x oznacza, że filtr przepuszcza 1/8 światła, co jest równoważne zmianie ekspozycji o trzy EV, więc np. tak jak w przykładach w punkcie 2.

Dobre filtry szare to tak jak wszystkie inne, te drogie lub chociaż nieco droższe od szybek po kilkadziesiąt pln :)
Stosunkow tanie i dobre są np. Marumi DHG czy Hoya HMC.

artuss811
06-03-2013, 21:02
wielkie dzięki za wyjaśnienie tych oznaczeń filtrów, a czy przy zastosowaniu filtrów typu cokin nie ma efektu wpadania "lewego światła" wiadomo jak jest filtr wkręcony to nie ma żadnych szczelin miedzy obiektywem a filtrem. Natomiast z tego co widziałem to filtr cokin-a wsuwa się w taki holder, ale nie jest on aż tak bardzo przylegający do obiektywu czy to tylko moje złudzenie, bo w rekach tego nie trzymałem. http://www.google.pl/imgres?q=cokin&um=1&hl=pl&sa=X&biw=1280&bih=650&tbs=isz:m&tbm=isch&tbnid=n4iin6vvR5TQbM:&imgrefurl=http://www.flickriver.com/photos/13847280%40N03/2655841619/&docid=U9XVHrLoJAQRJM&imgurl=http://farm4.static.flickr.com/3199/2655841619_80dfc52f7d.jpg&w=500&h=354&ei=zJE3Uba_LI76sgaasIG4DA&zoom=1&ved=1t:3588,r:3,s:0,i:86&iact=rc&dur=475&page=1&tbnh=175&tbnw=241&start=0&ndsp=15&tx=60&ty=96 tu na zdjęciu widać szczelinę miedzy filtrem a obiektywem , to nie będzie miało wpływu na działanie filtra lub jakość zdjęć

Paradiso Perduto
06-03-2013, 21:32
stanowczo odradzam filtry za 30-50zł... zdjęcia, które z nimi wykonałem nie nadają się do jakiejkolwiek publikacji. pieniądze wyrzucone w błoto.
teraz przymierzam się do Hoya 77mm - swoje niestety kosztuje, ale sądzę że nie warto na tym oszczędzać

artuss811
06-03-2013, 21:39
i czy to prawda ze cokin daje większe zafarby niż nakręcane filtry

GonzoG
06-03-2013, 22:31
i czy to prawda ze cokin daje większe zafarby niż nakręcane filtry

I tak i nie.
Tania chińszczyzna barwi zawsze.
Porządne filtry do systemu Cokin (czyli nie od Cokin'a) barwią bardzo słabo lub wcale - jak np. szklane filtry Lee 130mm (Cokin X-Pro).
Porządne szklane nakręcane też nie barwią.

Blombik
06-03-2013, 22:53
Pozwólcie, że podepnę się pod temat również stoję przed zakupem filtra nd i zaciekawił mnie filr tzw fader np taki

http://www.foto-net.pl/sklep/produkt41226-filtr-fader-Pixel-ND2ND400-wielogradacyjny-82mm.html

Co o nim sądzicie???

Pozdrawiam

artuss811
07-03-2013, 06:07
Porządne szklane nakręcane też nie barwią.

czy HOYA za 135 zł 67mm będzie takim filtrem?

Pozwólcie, że podepnę się pod temat również stoję przed zakupem filtra nd i zaciekawił mnie filr tzw fader np taki

http://www.foto-net.pl/sklep/produkt41226-filtr-fader-Pixel-ND2ND400-wielogradacyjny-82mm.html

Co o nim sądzicie???

Pozdrawiam

jak pisałem wyżej też myślałem o tym filtrze, ale się z niego wyleczyłem z tego co udało m się wyczytać na tym forum to te filtry w cenie do 100 i troszkę droższe jak i tańsze, dają zafarby są jakieś problem na szerokim kącie jak i na tele, pokazywanie się jakiegoś czarnego krzyża w skrajnych położeniach i dobry fader kosztuje od 250 do 400zł. Wiec jak widać lepiej kupic dobry nakręcany albo cokin, ale tego jeszcze do końca nie wiem i liczę ze koledzy z Forum pomogą :-)

hateom
08-03-2013, 08:28
Ja polecam B+W. Cena wysoka, ale jakość świetna. Z faderów się wyleczyłem - do mocniejszego przyciemniania na szerokim kącie kompletnie się nie nadają.

artuss811
09-03-2013, 16:09
czy ktoś ma jeszcze jakieś zdanie na temat jakości filtrów ND, albo najtańszych i w miarę dobry filtrów dla amatorskiej fotografii

artuss811
11-03-2013, 18:15
czy może ktoś się wypowiedzieć

dame
11-03-2013, 22:56
Sensowne budzetowe filtry połówkowe do systemu cokin-p produkuje firma Hitech. Poszukaj sklepu raysfoto, bo niestety można się naciąć na podróby. Niestety w systemie cokin-p nie widziałem jeszcze przyzwoitego filtra szarego ND10. Dlatego właśnie czekam na paczkę z zestawem Lee 100mm. O cenie lepiej nie myśleć, bo można wylewu dostać.. ale przynajmniej będę miał ND10, który nie farbuje.

Zacznij od Hitecha, jak poużywasz to przynajmniej sie zorientujesz czy Ci to wystarcza czy jednak potrzebujesz czegos lepszego. Mi połówki wystarczały, ale na dx nie kryły 10mm (miałem N10-24), a na FX kryją tylko od 22mm.

dame
11-03-2013, 23:03
nakręcane filtry połówkowe daruj sobie na starcie - na stale ustawiony horyzont jest beznadziejny

lesander
11-03-2013, 23:10
A ma ktoś doświadczenie z filtrami szarymi Kenko ND4?

biegly
11-03-2013, 23:22
ale przynajmniej będę miał ND10, który nie farbuje.
dame, to się zdziwisz!

dame
11-03-2013, 23:39
dame, to się zdziwisz!

no dobra, ale pokaż mi ND10 który nie farbuje wcale.. :)
Zestaw Lee kosztował więcej niż nowy 50/1.4g (holder+2 połówki+big stopper); nie wiem ile trzeba by wydać forsy żeby kupić coś zbliżonego do ideału, ale po Lee jeszcze mam kaca.

dame
11-03-2013, 23:40
btw piekne masz zdjęcia w portofilo, tylko pozazdroscic

artuss811
12-03-2013, 00:28
a kupując tańsze filtry takie jak:
1. nakręcane http://www.cyfrowe.pl/aparaty/hoya-filtr-szary-ndx8-67-mm-hmc.html
2. cokin http://www.stopfoto.pl/hitech-85-nd-0-9,4,9010,5807

który będzie lepszy jakościowo lub będzie dawał mniejsze zafarby i miał mniejszy wpływ na pogorszenie ostrości lub innych optycznych parametrów. Gdzieś czytałem ze tańsze (nie wiem jaki to przedział cenowy) filtry cokin nie są neutralne tylko barwione na szaro i maja jakiś wpływ na kolorystykę, czy tak samo jest w przypadku nakręcanych

dame
12-03-2013, 01:45
nikt Ci na to nie odpowie, bo malo kto porównuje filtry.

filtry cokin nie są neutralne tylko barwione na szaro i maja jakiś wpływ na kolorystykę, czy tak samo jest w przypadku nakręcanych

albo trochę przekreciles, albo pisali bzdury. Filtr szary w teorii powinien byc neutralny. Problem w tym, ze w naturze nie ma koloru czarnego (nie ma wogóle takiego koloru), a "szary" teoretycznie uzyskuje się mieszając czerń z bielą. Ze względu na brak koloru "czarnego" używa się innych barw, które imitują czerń (szarość). Moje słownictwo jest nie dokońca precyzyjne, ale mam nadzieje ze wiadomo o co chodzi. W zależności od tego jakiej barwy użyto do imitacji czerni, na taki kolor filtr barwi zdjęcie.
W lepszych filtrach ta szarość jest udawana na tyle dobrze, że można w to uwierzyć. Wszystkie filtry połówkowe hitecha zdają egzamin w zastosowaniach amatorskich. Problem zaczyna się, kiedy zaczynasz sie mocno przypatrywac lub uzywac filtrow typu ND10 - wtedy wychodzą nawet najdrobniejsze zafarby.

Kup Hitecha i sam zobaczysz czy zdaje egzamin czy nie. To nie fortuna.. a jak bedziesz mial punkt odniesienia to bedziesz wiedzial na co zwracac uwage.

baaaaardzo duzo bylo napisane na ten temat na forum - polecam link na górze strony "szukaj"

artuss811
12-03-2013, 08:50
dzięki kolego za wypowiedz, wszystko co napisałeś jest dla mnie zrozumiałe nawet jeśli słownictwo nie jest precyzyjne, zgadza się że dużo jest napisane na temat filtrów, ale im więcej czytam tym więcej wątpliwości. Tu kolejna wątpliwość podobno używanie filtra ND powoduje zwiększenie wpadania promieni UV IR czy to znaczy ze od razu do takiego filtra muszę kupić filtr UV/IR a info wzięte z tej strony

http://www.stopfoto.pl/hitech-85-nd-0-9,4,9010,5807 "Przy zastosowaniu filtrów szarych (całościowych, jak i połówkowych), matryce aparatów, wrażliwe na ilość wpadającego światła, mogą rejestrować więcej promieni podczerwonych, mających wpływ na powstanie dominanty w kolorach: magenta lub bursztyn. Aby usunąć niechciany zafarb należy użyć programu graficznego. Można również wyposażyć się w filtr UV/IR ( również w naszej ofercie, firmy Heliopan lub Marumi ) który będzie blokował zarówno promieniowanie UV jak i promieniowanie podczerwone."

jeszcze coś takiego co znalazłem na temat tego nienaturalnego szarego http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=dyskusje&kat=2&pokaz=13487332 "Filtry Hitech bo filtry cokina nie są neutralnie szare i dają brzydki zafarb"

biegly
12-03-2013, 10:27
dame, dziękuję za pochlebne słowa o portfolio ;)
Co do filtrów ciemnych bez zafarbu, to tylko Heliopan!!

artuss811 polecam zajrzeć tu: http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=75 jest to odpowiedni dział o filtrach ;)
Dziwie się że jeszcze żaden Mod. nie przeniósł go tam.

Jak zawsze tu piszę, kup filtr połówkowy Hitech i pełen nakręcany markowy (sprawdzone przez innych)
Dwa Hitechy dają zafarb jagody, więc lipa będzie.
Tani pełny ND może dwać również zafarb, dasz sobie rade do sprowadzenia w normalność kolorów zdjęcia?
Jeśli nie - to wydasz kasę ponownie, na sprawdzone filtry!

Ja stosuję nakręcany ND B+W i połówkowe Hitechy, bez żadnych problemów w sofcie i na papierze :)
Tu pokazywałem, jak niby farbują Hitechy połówkowe ;) (http://rafalrozalski.blogspot.ie/2012/08/filtry-hitech-zafarb-hitech-filters.html)

dame
12-03-2013, 19:59
Jak zawsze tu piszę, kup filtr połówkowy Hitech i pełen nakręcany markowy (sprawdzone przez innych)

zgoda, ale takie rozwiązanie sprawi że przy ujęciach ultra-szerokokątnych w kadrze będziesz miał mocowanie filtrów. Może używając wyłącznie 18-105 na DX to nie jest problem..

biegly
12-03-2013, 21:22
Nie do końca jest, tak jak piszesz ;)
Ja używam sigmy 10-20mm, holder mam slim + filtr nakręcany = 12mm bez winiety.
Czy to dyskwalifikuje, aby taki zestaw używać od 18mm i kupować tani sit ? ;)
Do tego pytanie, ile razy nabywca będzie używał takiego zestawu by -2mm z ogniskowej doprowadziły do szału?
Jeśli używasz samej połówki winiety nie ma!

dame
12-03-2013, 21:31
też racja :)

jasiu76
12-03-2013, 21:35
Witam. Napewno nie kupuj tanich filtrów, bo tylko wydasz pieniądze. Lepiej daj te pieniądze na czerwony krzyż, większy pożytek z tego będzie. Miałem tanie filtry i szkoda gadać. Kupiłem Lee ....

artuss811
05-05-2013, 11:48
Odnowie troszkę temat, bo robi się ciepło słonce wysoko i trzeba się zdecydować na jakiś filtr ND. Który z podanych poniżej będzie najrozsądniejszy:

1. Hitech 85 ND 1.2 cokin (są białe i czarne opakowania nie wiem czy to ma znaczenie)
2. FILTR NDx8 HMC 67mm HOYA
3. Filtr szary LCW Fader ND (ND2~ND400) mk II

ocena jaka by mnie interesowała to który z tych filtrów daje najmniejszą degradacje obrazu jeśli chodzi o ostrość i zafarby

artuss811
06-05-2013, 17:33
żadnych opinii....

markB
06-05-2013, 22:57
Nr 3 radzę odpuścić. Może sprawdzić się w filmowaniu, ale niska jakość i artefakty w fotografii.
1. To chcesz Hitech'a czy Cokin? Jeśli nie możesz się zdecydować, to na Twoim miejscu wybrałbym Hitech. I najlepiej kupionego w dobrym sklepie za granicą. Bo w polskich sklepach zbyt często trafiają się okazy dające spore zafarby. Nawet gdzieś tutaj był wątek umartwiających się z tego powodu. Ja znam Hitechy tylko w czarnych opakowaniach.
2. Nie znam filtru Hoya, ale wśród nakręcanych duży wybór. Są Heliopany (takiego używam z powodzeniem), Marumi itp. Ogólnie to, IMHO, nakręcany szklany filtr ND jest najlepszym wyborem.

artuss811
07-05-2013, 00:10
1. To chcesz Hitech'a czy Cokin? Jeśli nie możesz się zdecydować, to na Twoim miejscu wybrałbym Hitech.
chodzi o hitech'a systemu cokin - a możesz podać linki takich sklepów gdzie można kupić dobry filtr hitech. Bo ja chciałem kupować na allegro od użytkownika kubisek

creep
07-05-2013, 21:15
chodzi o hitech'a systemu cokin - a możesz podać linki takich sklepów gdzie można kupić dobry filtr hitech. Bo ja chciałem kupować na allegro od użytkownika kubisek
Nie za bardzo potrafię poznać czy moje filtry połówkowe Hitech nie są podróbką, ale kupowałem je właśnie od tego użytkownika (i jeszcze kilka innych rzeczy) i jestem zadowolony z tego jak się sprawują. Sprzedawca też godny polecenia, szybko i bez problemów.

artuss811
11-05-2013, 10:07
W końcu zakupiłem filtr ND dokładnie to HITECH ND 1.2 i czy to normalne zachowanie że robiąc zdjęcie jedno z filtrem, a drugie bez filtra w trybie M na statywie ten sam kadr drabinka w obu przypadkach na zero balans bieli zablokowany i występuje różnica w jasności zdjecia.

Strus
11-05-2013, 10:29
Oczywiście że normalne. Przecież filtr przyciemnia

artuss811
11-05-2013, 10:37
no ale jeśli ustawiam drabinkę na zero z filtr czy bez filtra czyli czasy 1/5 z filtrem 1/100 bez filtra i w obu przypadkach f5