PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zrobić dobre zdjęcie do CV

krokodajl
06-03-2013, 00:57
Witajcie.

Poszukuję linków do tutoriali typu "jak zrobić dobre zdjęcie do CV". Interesują mnie pozycje z przykładem układu lamp itp.
Jeśli macie adresy takich stron w sieci, byłbym bardzo wdzięczny za udostępnienie.

Pozdrawiam

pgaik
06-03-2013, 00:59
A czym się różni zdjęcie do cv od np. legitymacyjnego?

FHR
06-03-2013, 01:02
Ostatnio w warunkach domowych robiłem zdjęcie do paszportu. Białe prześcieradło jako tło, po obu stronach osoby fotografowanej SB-800 na statywach z białymi parasolkami. Wyszło całkiem nieźle. Nie ma tu jakiejś dużej filozofii.

Chyba ważniejsze od zdjęcia w CV są "wykształcenie" i "doświadczenie" ;)

pgaik
06-03-2013, 01:05
No chyba ze jesteś niebieskooką blondynką ;)

RobertMiernik
06-03-2013, 01:13

Jak jesteś to pamiętaj, że "większość" CV będzie drukowana w czerni i bieli, więc o ile Oczy będzie widać to niebieskiego już raczej nie, tak samo nie sprawdzają się kolorowe krawaty i inne bajeranckie tła
Najlepiej od razu zrób zdjęcie tak jakbyś je robił do cz/b.

Borat1979
06-03-2013, 01:13

Z dużymi oczami :)

jamirq
06-03-2013, 11:17
A czym się różni zdjęcie do cv od np. legitymacyjnego?

No wiesz sa tez zdjecia CV w stylu korpo. Stojace rece zalozone, usmiech i tlo a'la studio americana

devilcape
06-03-2013, 11:34
Do CV? Klasyka Panie! Nie należy tym elementem epatować, o ile to nie jedyna przewaga czy wartość w CV:)
Na świecie powoli odchodzi się od zdjęć w CVkach wogóle.

Zdjęcia w stylu korpo to na www, FB, itp. lub do innych materiałów drukowanych, jak już Cię/kogoś przyjmą do pracy :)

akinomka
06-03-2013, 16:08
Ja robiłam zdjęcie w domu na tle białej ściany z jedną lampą. Nie wyszło najgorzej i teraz używam go w każdych dokumentach CV, papiery na uczelnię itp.
Pracodawca nie patrzy się aż tak bardzo na zdjęcie, musi być tylko wyraźne i eleganckie. Ma po prostu przedstawiać Ciebie :)

bognik
06-03-2013, 16:12

Z dużymi oczami :)
Ja jestem :mrgreen:

Też kiedyś robiłam zdjęcie legitymacyjne w domu, tylko ja korzystałam ze światła zastanego i białego prześcieradła :D

lechupe
06-03-2013, 16:33
przede wszystkim meine dammen und herren, to najnowsze trendy rekruterskie odradzają zamieszczania zdjęcia w cv.
(podobnie zresztą jak wieku , stanu cywilnego, itp)

devilcape
06-03-2013, 19:47
Zgadza sie. Jednak działając na polskim rynku (przeważnie) warto dopasować sie do jego specyfiki. A tu takie elementy (zdjecie) postrzegane są pozytywnie o ile ce****e je minimalistyczny profesjonalizm. To powinno być dopełnienie wizerunku względem wartości merytorycznej cvki.

stock
06-03-2013, 20:20
ja zrobiłem na tle żółto pastelowej ściany z lampa na sankach odbitą od sufitu. Wyszło perfekcyjnie :)

RobertMiernik
06-03-2013, 20:34
przede wszystkim meine dammen und herren, to najnowsze trendy rekruterskie odradzają zamieszczania zdjęcia w cv.
(podobnie zresztą jak wieku , stanu cywilnego, itp)

...no chyba że 'widać, że się nadajesz'... Trendy mówią żeby nie patrzyć na zdjęcie w czasie rekrutacji nie, żeby go nie dawać. Dlatego często rekruterzy zaginaja lewy róg cv, żeby się nie 'zasugerować'.

Telefonowane - może brakować ogonków...

sztefanek
06-03-2013, 21:01
ja zrobiłem na tle żółto pastelowej ściany z lampa na sankach odbitą od sufitu. Wyszło perfekcyjnie :)
I co? Pomogło?

Amadeusz
06-03-2013, 23:20
Też kiedyś robiłam zdjęcie legitymacyjne w domu, tylko ja korzystałam ze światła zastanego i białego prześcieradła :D

No właśnie, po co lampy? Bognik, ja poszedłem krok dalej... teraz u mnie za tło robią białe drzwi od WC :) i nie muszę się motać ze szmatą :)

gdariusz
07-03-2013, 11:33
W UK nie ma pojęcia zdjęcie do CV
Powód banalny nie daje sie go ponieważ może sie przyczynić niby do rasizmu i z tego powodu segregacji rasowej.

Darek

skippy
07-03-2013, 12:02
Mnie irytowało jak nie było zdjęcia w cv, bo jak było więcej kandydatów to łatwiej było skojarzyć kto jest kto. Więc jak już dawać zdjęcie to aktualne i takie, żeby dało się rozpoznać. Z HR i rekruterami nie mam nic wspólnego, więc nie znam trendów.
Nie ma co kombinować z oświetleniem i ogólnie jakością - przez chwilę będzie przeglądane na ekranie komputera przez osoby, którym to nie robi różnicy, a potem drukowane na ekonomicznej drukarce laserowej. Grunt, żeby po zobaczeniu zdjęcia móc skojarzyć, że to z tą osobą rozmawiałem. Bo naprawdę mam nadzieję, że to nie wpływa zaproszenie na rozmowę.