PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor MF 25-50/4 testował ktoś na pełnej klacie?

GL
05-03-2013, 23:18
Witam,

Jak w temacie, mam już dosyć syfiastej dystorsji z N 24-70/2.8 i szukam czegoś co będzie porównywalnie ostre i jej pozbawione. Pewnie nie znajdę... ale moje nadzieje rozbudził N25-50/4, będę wdzięczny za informacje od osób które miały z nim styczność.

skot
07-03-2013, 10:39
Na jakich ogniskowych ci tak zniekształca?

GL
07-03-2013, 15:04
Na najszerszych rzecz jasna, jest tam paskudna beczka. Potem dla odmiany pojawia się poduszka, ale już nie tak mocna.

wasilewk
07-03-2013, 15:36
Ale PTLens i inne programy, w trakcie obróbki to korygują.

GL
07-03-2013, 16:57
Spodziewałem się takiej odpowiedzi prędzej czy później :)
W wizjerze nie korygują, pomijając więc postprocesing to po prostu wkurza mnie to ilekroć podnoszę oko do wizjera.

wasilewk
07-03-2013, 17:13
Ok. Ale przecież dlatego masz "lustrzankę jedno obiektywową" (jak dawniej nazywano te aparaty), żeby widzieć to, co widzi obiektyw.

Wiem, wiem: dlatego pytasz o niezniekształcający obiektyw. Tylko, że (wg mnie) zupełnie bez dystorsji - to może być stałka, dopasowana do danej konstrukcji aparatu.

Czasami zakładam 20 mm i idę focić architekturę: przednia zabawa z wyglądem obrazka, gdy się podnosi i opuszcza obiektyw z aparatem ! Chcesz tego uniknąć ? Dla 24x36 mm byłaby to pojedyncza soczewka o ogniskowej ok. 50 mm. Chyba taki obiektyw by Cię nie zadowolił --> zaraz mi się przypomina Druh Synchro.

Pzdr.

P.S.
Sorry za pouczający ton (nie miałem zamiaru nikogo uczyć, szczególnie kogoś, kto wie więcej ode mnie).

GL
07-03-2013, 18:43
Że można znaleźć stałkę, która jest praktycznie pozbawiona dystorsji to wiem. Tu jest w czym wybierać. Jednak zoomy mające okiełznaną dystorsję też bywały, dużo zmienia tu krotność zooma. Np taki stary N24-50/3.3-4.5 pod względem korygowania dystorsji wymiata wszystko co obecnie kryje ten zakres, jest jednak na cyfrze zupełnie nieakceptowalny pod względem ostrości i kontrastu więc odpada. N25-50/4 ma podobny zakres, ale że nie był konstrukcją budżetową jest szansa że daje radę. Tylko jest też mało popularny więc przetestować go samemu nie miałem dotąd okazji.
Skończy się pewnie na czymś stałoogniskowym...

skot
07-03-2013, 21:54
Sam szukam takiego szkła, coś w zakresie 24-40mm, może być ciemne, byleby ostre, bez aberry i beczek/poduszek. Pewnie już widziałeś: http://forum.mflenses.com/helsinki-zoom-nikkor-25-50-4-t52963.html Całkowicie pozbawiony zniekształceń to on nie jest.

GL
08-03-2013, 00:06
Nie widziałem, dzięki. Na zdjęciu nr 8 widać lekką dystorsję, ale dość delikatną. Na 3 jest jakby lekka fala, ale to może być kształt dachu. Pod tym względem wydaje się dawać radę, pytanie jak z ostrością, pracą pod światło i CA