Zobacz pełną wersję : Obiektywy REPORTERSKIE
WolaskoW
28-03-2007, 21:55
Tak jak w temacie...hmmm....jakie obiektywy reporterskie polecacie za oczywiście przystępną cenę, powiedzmy do 1500zł:)
Niestety nie mam zbyt wiele czasu na zbyt długie wertowanie forum, dlatego rzucam taki temat...Nie znalazłem żadnego postu odnoszącego sie bezpośrednio do obiektywów reporterskich...wolę w tym wypadku poczekać sobie i poczytać co Wy na to...hehe
tamron 17-50
twój nikkor 18-70 tyle, że ciemny
a później 17-55 ;)
wolę w tym wypadku poczekać sobie i poczytać co Wy na to...hehe
nie licz na frajerów, nie to forum :mrgreen:
Jeszcze zapowiadana tokina 16-50 moze byc ciekawa, oraz tokina 12-24 wychwalana przez Niedzwiedzia jesli ma byc szeroko.
WolaskoW
28-03-2007, 22:32
Liczę raczej na ciekawe podpowiedzi i rady , tamron 17-50 odnotowany, a czy jest w miarę szybki?
Tokina 12-24? Sigma 30/1.4? Nikkor 180/2.8?
O jaka reporterke konkretnie chodzi? Ja ostatnio zrobilem reportaz 50 i 85, choc tej 30 momentami mi brakowalo.
WolaskoW
28-03-2007, 22:43
Myślę na początek o jakimś szerokim szkle, co do Tokiny 12-24 to słyszałem o sporych aberracjach, natomiast nikkor 180 troche za drogi :mrgreen:
Jakubas , Ty używasz tylko stałoogniskowych?
natomiast nikkor 180 troche za drogi
Jest do sprzedania w dziale gielda za 1300 zl.
Wiele dobrego o nim pisza na necie
ale nawet jeśli 180 to to tylko powiedzmy 10% reporterki.
ja bym się nastawił tu raczej na szeroki zoom o uniwersalnym charakterze.
dlatego 17-50 tamrona myślę, że w tej cenie, jak się trafi dobry egzemlarz, to najlepszy wybór.
WolaskoW
28-03-2007, 23:07
ale znowu ten tamron jest porównywalny z kitowym 18-70 przy czym kit tańszy
Tylko stalki. Obecnie 30, 50, 85, w przyszlosci 180. Za szerokimi nie przepadam, ale jesli sytuacja mnie zmusi, to pewnie T12-24. Na 14/2.8 mnie nie stac ;)
Tamrona mialem, fajny, ostry, plastyczny, tylko trzeba dobra sztuke trafic. Sprzedalem, bo 2.8 to jednak nie 1.4, a zoom to nie stalka ;)
Ale jest znacznie jaśniejszy, i lepiej Ci się sprawdzi w ciemniejszych pomieszczeniach.
Zależy na co tego Tamrona założysz. Z dobrym śrubokrętem śmiga bez zarzutu. No i dzięki temu, że jest jasny oczywi'
AF w Tamronie jest bardzo sprawny z uwagi na bardzo maly skok piercienia ostrosci.
WolaskoW
29-03-2007, 08:52
to może trochę zawężę...szybki, stałoogniskowy, w miare szeroki do reporterki ?
28/1.4 jest poza zasiegiem Twojego portfela... Wiec zostaje Sigma 30/1.4, naprawde fajne szkielko. Oprocz wspomnianego Nikkora szerzej i jasniej jednoczesnie nie znajdziesz. Wszystko ponizej ma f/2.8, nie liczac szkielek manualnych, np 24/2 AI-S...
Liczę raczej na ciekawe podpowiedzi i rady , tamron 17-50 odnotowany, a czy jest w miarę szybki?
Zależy co masz na myśli pisząc 'w miarę' ;). Kolega kupił 2 tygodnie ten obiektyw do swojego 30D. Moje wrażenia z tego obiektywu są całkiem pozytywne, co prawda miałem go w łapach niezbyt długo, bo zaledwie 2h, ale pracuje całkiem sprawnie. Jest wyraźnie wolniejszy od dużego kita (18-70) i głośniejszy, ale nie jest bardzo wolny, działa przyzwoicie i myślę, że można go z powodzeniem wykorzystać w reporterce, o ile nie będziesz potrzebował bardzo szybkiego ostrzenia.
WolaskoW
29-03-2007, 12:15
ostrzenie musi być szybkie! :twisted:
WolaskoW
29-03-2007, 12:24
A te sigmę 30/1.4 też ktoś poleci?
Jakubas dopiero zauważyłem, że mieszkasz koło mnie :-D
Przepraszam, że ciągnę tak ten wątek, ale to ważne, bo za dużo obiektywów na rynku, a jednocześnie za mało kasy i każdy grosz trzeba liczyć. Chociaż jak sie spojrzy na niektórych podpisy to aż żal d... ściska :-D
tumiwisizm
29-03-2007, 14:29
nie mam zbyt wiele czasu na zbyt długie wertowanie forum, dlatego rzucam taki temat...
...
...wolę w tym wypadku poczekać sobie i poczytać co Wy na to...hehe
jestem akurat na 4 serii rozowych lat 70 - wiec powiem tak jakby to Red Foreman ujal
Wyedytowano. Proszę zaniechać wulgarnych i obraźliwych uwag, bo będzie ostrzeżenie. Nawet cholernie irytująca wypowiedź WolaskoWa nic w tej kwestii nie zmienia. Czornyj
Kurczę, znowu ominęło mnie coś ciekawego... :(
Pozdrawiam
20/2.8, 85/1.8 ... zalezy co i gdzie
20/2.8, 85/1.8 ... zalezy co i gdzie
gALL Ty stałkofilu :P
gALL Ty stałkofilu :P
Eeee ... ja tam nie jestem stalkofilem ale ten 85 1.8 to bym chetnie zalozyl i latal z nim po miescie
Po miescie sie dobrze lata z F3 + 100/2.8 i z 20/3.5 w torbie.
Ja na razie latam z kitem 18 - 135 i jestem zadowolony ale ten 85 1.8 coraz bardziej mnie przyciaga
I jeszcze z nikkorem 180/2.8...
A odpowiadając na pytanie - nikkor 20-35/2.8, lub jego substytut tamron 17-35/2.8-4.
Pozdrawiam
robin102
29-03-2007, 21:24
Jasne , szybkie , długie i obrzydliwie drogie. Napewno nie stałki chyba, że masz ze trzy sztuki body na ramieniu. Ale chyba to wiesz ???
Napewno nie stałki chyba, że masz ze trzy sztuki body na ramieniu.
Bosz, co te zoomy robia z ludzmi... Stalkami sie juz wogole nie da? Kurde, Weegee i HCB tyle lat zyli w bledzie.
Jasne , szybkie , długie i obrzydliwie drogie. Napewno nie stałki chyba, że masz ze trzy sztuki body na ramieniu. Ale chyba to wiesz ???
To już nie mogę robić zdjęć...
Dziwne, ze Guzowaty reportaz z Shaolin zrobil nie dosc ze analogiem, na filmie cz-b to do tego Leica dalmierzowa ze szklami 35 i 50mm (sprzet cytuje z pamieci).
No ale co ja bede mowil o jakis tam "marnych" fotkach reportazowych co zdobyly nagrode na "World Press Foto 2003".
http://www.bulgergallery.com/dynamic/fr_artist.asp?ArtistID=76&Body=Shaolin%20Temple%20Project
http://www.fotopolis.pl/index.php?g=117
Dziwne, ze Guzowaty reportaz z Shaolin zrobil nie dosc ze analogiem, na filmie cz-b to do tego Leica dalmierzowa ze szklami 35 i 50mm (sprzet cytuje z pamieci).
No ale co ja bede mowil o jakis tam "marnych" fotkach reportazowych co zdobyly nagrode na "World Press Foto 2003".
http://www.bulgergallery.com/dynamic/fr_artist.asp?ArtistID=76&Body=Shaolin%20Temple%20Project
http://www.fotopolis.pl/index.php?g=117
A na jakim filmie robił?
robin102
30-03-2007, 12:17
No ja robię w zasadzie tylko stałkami rożne fikumiku i czasem reportażyk jakiś też się napatoczy , ale do klasycznej pracy reportera-zawodowo to zommy bardziej się nadają.