PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon A - kompakt DX f/2.8 28mm

Strony : [1] 2 3

skrzynka97
05-03-2013, 08:33
http://nikon.com/news/2013/0305_cpx_01.htm

loki_p
05-03-2013, 09:23
http://www.optyczne.pl/5676-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_COOLPIX_A_i_Nikon_COOLPIX_P330_.html

Pawel92
05-03-2013, 10:39
Za Dpreview "The Coolpix A will cost around $1100/£1000/€1100..."
Widzę, że kierownictwo Nikona ma nadal dobre samopoczucie :mrgreen:

koniksk
05-03-2013, 10:42
A dlaczego?

siona
05-03-2013, 10:44
A dlaczego?

5 Kpln za kompakcik dx uważasz za rozsądną cenę?

koniksk
05-03-2013, 10:45
Nie wiele taniej na starcie był Fuji x100 - obiekt westchnień i wzór dla innych producentów.

siona
05-03-2013, 10:49
SIgmy zdaje się za połowę tej ceny.

Pawel92
05-03-2013, 11:16
Nie wiele taniej na starcie był Fuji x100 - obiekt westchnień i wzór dla innych producentów.
Tak się składa, że aparatów o podobnych wymiarach z matrycą APS-C już kilka jest.
Jeśli chodzi o wzornictwo i parametry techniczne, to obawiam się, że Nikon A żadnych westchnien pożądania nie wywoła. Zapowiadana cena też nie wpływa na ewentualną chęć zakupu pozytywnie.
Spóźnili się o jakieś trzy lata.
Zamiast tej puszki, powinni byli uderzyć w dalmierz i spobować robić konkurencje Leice i ... Sony RX-1. A tak, to znowu do d... :sad: jak z serią 1.

wain
05-03-2013, 11:23
Tak się składa, że aparatów o podobnych wymiarach z matrycą APS-C już kilka jest.
Jeśli chodzi o wzornictwo i parametry techniczne, to obawiam się, że Nikon A żadnych westchnien pożądania nie wywoła. Zapowiadana cena też nie wpływa na ewentualną chęć zakupu pozytywnie.
Spóźnili się o jakieś trzy lata.

Całości jeszcze dopełnia szkło..

Za ta cene mozna mieć srednio polkowego mirrolessa (samsung, sony, oly) z takim samym nalesnikiem + jeszcze jakis kit. Wielkosciowo też będzie podobnie. Do tego mozliwosci rozbudowy nieporownywalnie wieksze ..

IMO nikon tym kompaktem przyje... jak dzik w sosne.

raider
05-03-2013, 13:06
Moim zdaniem całkiem niezły aparacik... cena trochę duża jak na początek, ale może się obniży z czasem. Zaleta - kompaktowość, nie wiem czy jest drugi aparat DX z wagą tylko 300 gramów (Fuji X100 waży 450..).

siona
05-03-2013, 13:11
sigma dp2 - 250 ?

raider
05-03-2013, 13:17
sigma dp2 - 250 ?

Ale chyba bez baterii - tu piszą że 260 bez baterii: http://www.dpreview.com/reviews/sigmadp2/2

siona
05-03-2013, 13:19
być może
gdzieś mi sie rzuciło 250 z baterią
nawet jeśli to jest 250 bez - to z baterią nie będzie wiele cięższy niż N

raider
05-03-2013, 13:57
być może
gdzieś mi sie rzuciło 250 z baterią
nawet jeśli to jest 250 bez - to z baterią nie będzie wiele cięższy niż N

Tak, porównywalne w sumie.. niemniej jednak Nikon A bardzo ciekawy dla posiadacza lustrzanki bo RAW można obrobić w tym samym CNX2, poza tym matryca bez filtra AA, z mikrosoczewkami dla wbudowanego obiektywu. No zobaczymy jak z jakością tego obiektywu, ale ja chciałbym taki mieszczący się w kieszeni aparacik. Co do ogniskowej 28mm to zdaje się ogniskowa iphone, więc najpopularniejsza obecnie "popularno-reporterska" na świecie:) Aparat skierowany też jako pewnego rodzaju konkurencja dla oferujących coraz lepszą jakość (choć bez małej głębi ostrości i wysokich ISO, bo matryce wciąż wielkości mikro) smartfonów..

image
05-03-2013, 14:12
No to się nie naczekałem zbyt długo. Mam nadzieję że pojawi się więcej takich konstrukcji. Ciekawe ile jest prawdy w "przeciekach" odnośnie ceny, jeśli będzie kosztował około 1100$ to jednak jest to za dużo. Ciekawe jak wypadnie w testach. Zwłaszcza interesują mnie możliwości robienia zdjęć z małą głębią ostrości, biorąc pod uwagę długość obiektywu, to raczej szału nie będzie.
Swoją drogą ciekawe czy będzie kompakt DX ze zmienną ogniskową, np 17-70. Byłby czad.

Antonioo
05-03-2013, 14:33
nie wiem czy śmiać się,czy płakać ;)

arturjb
05-03-2013, 15:30
Ciekawe kiedy pierwszy kompakt z matrycą FX ;D ?

otwieracz
05-03-2013, 16:55
Wątpię w sukces tego aparatu. Za podobną cenę mamy Fuji X100 / 100S świetny sprawdzony aparat. Kto zaryzykuje i kupi tą "nowość" Nikona? Chciało by się powiedzieć ale to już było, zanim to cacko wyrobi sobie jakąś opinię na rynku to będzie daleko w tyle za konkurencją. Już większe wzięcie będzie miał P330 - miniaturka P7000 / P7700 bez wizjera, o ile nie przegną z ceną.

MariuszJ
05-03-2013, 17:03
Ciekawe kiedy pierwszy kompakt z matrycą FX ;D ?

Jakbyś wyszedł z nikonowskiego grajdoła, to już dawno :)

slaw74
05-03-2013, 17:56
Aparacik bardzo fajnie się zapowiada, podoba mi się. Niezły dodatek do lustra....
Jednak jak zobaczyłem proponowaną cenę to bańka mydlana prysnęła....

Nikon ma dziwną politykę cenowa, chyba zapomniał że Leica nie jest i nigdy nie był... szkoda.

MariuszJ
05-03-2013, 18:59
Poza ceną i brakiem odchylanego ekranu bardzo dobry koncept.

pastwisko
05-03-2013, 19:03
No ale stabilizację mogli dać..

elarco
05-03-2013, 20:30
Poza ceną i brakiem odchylanego ekranu bardzo dobry koncept.

No ale stabilizację mogli dać..

Coś trzeba dodać za rok czy dwa do następcy, nie wiecie jak to działa? ;)

krolewicz
05-03-2013, 22:22
Wątpię w sukces tego aparatu. Za podobną cenę mamy Fuji X100 / 100S świetny sprawdzony aparat. Kto zaryzykuje i kupi tą "nowość" Nikona? Chciało by się powiedzieć ale to już było, zanim to cacko wyrobi sobie jakąś opinię na rynku to będzie daleko w tyle za konkurencją. Już większe wzięcie będzie miał P330 - miniaturka P7000 / P7700 bez wizjera, o ile nie przegną z ceną.

miałeś kiedyś w ręku fuji? wiesz jak bardzo powolny jest to aparat?

nikon zapewne będzie szybki i z dobrym AF, szkoda, że cena taka wysoka

marcin_G
05-03-2013, 22:33
Jak dla mnie:
- ogniskowa za długa
- otwór względny za ciemny
- design za nijaki
- brak wizjera (EVF / OVF)
Premiera niestety spóźniona o 2-3 lata. W ten sposób Nikona zamiast wyznaczać trendy i odkrajać dla siebie wielki kawałek tortu (patrz Fuji i ich seria "X"), postrzegany jest jako maruder nieudolnie goniący stawkę i nie liczący się w tej grze. Nie mówiąc już o nikłej sprzedaży.....

waldek
05-03-2013, 22:37

Testowałem XF1 X10 X100 X-E1 X-Pro1 i nie zgadzam się z tym stwierdzeniem.
Poczekaj na X100s - ma być lada dzień a AF ma mieć szybki jak burza.
Już nie przesadzajcie z tą szybkością ( czy powolnością ) w Fuji.
Lecące pociski będziesz focił. :-)

Nikon A - jest całkiem sympatyczny ale... nie za tą kasę.

Pawel92
05-03-2013, 22:44
Jak dla mnie:
...
- brak wizjera (EVF / OVF) ...
Ponoć jest oryginalny OVF, zakładany na sanki za ... $500.

pastwisko
05-03-2013, 22:45
X100 ma jednak troche inną ogniskową

akurat wizjerów na sanki do ogniskowej 28mm jest pełno nowych do cyfrowek i nowych/starych do żalmierzy

morzon
05-03-2013, 22:49
Będzie na iBoodzie za pół roku za 999zł to wszyscy się będą o niego zabijać :mrgreen:

Panerai
05-03-2013, 23:01
Spokojnie Panowie. Myślę, że Najkon odrobił kilka lekcji i nowe brzydactwo pozytywnie zaskoczy. Szkoda, że nie ma wizjera tylko to doczepiane coś :( Myślę, że za kilka miesięcy cena przyzwoicie spadnie i będzie można odszczekać negatywne opinie. Chyba wielu z nas wciąż żąda jakości i funkcjonalności wysokiej klasy DSLR w małym body i najlepiej za niewielkie pieniądze. Dajmy Nikonowi szansę :)

image
06-03-2013, 11:45
Myślę że nie ma takiego aparatu (nawet jeśli mówimy o kompakcie) który zadowoli wszystkich. Ja się cieszę że pojawiają się kompakty z matrycami DX/APS-C. Z czasem oferta się rozszerzy o każdy znajdzie coś dla siebie.

otwieracz
06-03-2013, 14:01

nikon zapewne będzie szybki i z dobrym AF, szkoda, że cena taka wysoka

No rzeczywiście, bardzo szybki... Jak pisałem to będzie nieudany klon X100 / X100s

9E_IvUBRTww

shaolin
06-03-2013, 14:05
Mam nadzieje, ze widzieliscie sample ;)

http://imaging.nikon.com/lineup/coolpix/a/a/sample.htm

MariuszJ
06-03-2013, 14:53
No rzeczywiście, bardzo szybki... Jak pisałem to będzie nieudany klon X100 / X100s

Widzę fundamentalne różnice między tymi koncepcjami. I ja akurat wolę tę Nikona.

pastwisko
06-03-2013, 16:47

fuji ma ekwiwalemt 35mm, tu jest 28mm, wiec jaki klon?

image
06-03-2013, 17:29
patrząc na sample, powiem że widać możliwości większej klatki.

otwieracz
06-03-2013, 20:41
Jak kto uważa. Ja mając wybór wybrałbym bez mrugnięcia okiem X100 lub jego następcę. Coolpix nie jest wart tej ceny. Gdyby upchali w nim wizjer to może bym się zastanawiał, ale więcej niż 2000zł. w życiu za to nie dam. I to w opcji z opcjonalnym wizjerem za który też nas pewnie skroją.

MariuszJ
06-03-2013, 21:01
A ja powiem tak: w świetle ostatnich żałosnych występów firmy Nikon w dziedzinie innowacyjności i wyznaczania trendów dla całej branży, ten akurat produkt daje jakąś nadzieję, że dno zostało osiągnięte i rozpocznie się jakiś progres.

Aparat ma przegiętą cenę, która pewnie zostanie szybko zweryfikowana przez rynek. Ale nie da się ukryć, że jest w tym jakaś myśl - opakować apsc w prawdziwie kieszonkowe pudełko, rezygnując tym samym z borykania się z problemami produkcyjnymi związanych a to z EVF a to z drugim torem optycznym; dopalić ogniskową, która - podobnie jak u konkurencji fujowo-sigmowej nie zapracuje z powodu cropa głębią ostrości, za to pozwoli na oddech szerokiego kąta. Niestety, trochę błędów popełniomo przy okazji - brak gibanego lcd, wspomniany przez Kubę brak stabilizacji - trochę gaszą apetyt. Ja też nie kupię, ale sam fakt wypuszczenia czegoś z logiem N z jakąś wizją dodaje trochę otuchy.

Ginwiłł
06-03-2013, 21:31
Popatrzyłem, poczytałem i pomyślałem...
Ciągle szukam czegoś do zastąpienia lustrzanki na kilkudniowych wędrówkach i tu zaciekawił mnie Coolpix A, ale:
- Nie ma celownika lunetkowego (a wystarczyłby optyczny) - LCD żre prąd,
- wysuwany obiektyw - znowu żre prąd i opóźnia pierwsze zdjęcie,
- akumulator (wydajność 320) bardzo słabo...
- brak stabilizacji (choć w sumie jasno i szeroko),
- brak zooma 1,5 przez choćby crop matrycy, co dałoby namiastkę standardu,
- brak trybu Commander dla lampy wbudowanej,
- AF chyba nie poraża szybkością - brak "fazy",
- cena z powyższymi byłaby już wysoka, bez powyższych - zabija.

Jak słusznie przedmówcy zauważyli, Nikon mocno się spóźnił z tym modelem, a ceni go jak pioniera w dziedzinie.
Dyktatura cenowa bez przebojowej oferty, może firmę osłabiać w rankingu ogólnym. Dobrze, że jeszcze lustrzanki trzymają fason...

...a ja chyba nadal będę wędrował z lustrzanką. Ciężko, ale nie cierpi na wskazane choroby.

docxxx
06-03-2013, 21:48
Kurcze, a czemu ten AF nie zapiernicza jak w V1? Inna konstrukcja czy co? Nie mowcie, ze moze byc cos gorszego od Nikona niz V1? ;)

lenio
06-03-2013, 22:19
Popatrzyłem, poczytałem i pomyślałem...
Ciągle szukam czegoś do zastąpienia lustrzanki na kilkudniowych wędrówkach i tu zaciekawił mnie Coolpix A, ale:
- Nie ma celownika lunetkowego (a wystarczyłby optyczny) - LCD żre prąd,

Możesz dokupić sobie celownik np. Voigtlandera.

Ciekawe jak działa MF i jakie jest wtedy opóźnienie aparatu od momentu wciśnięcia spustu migawki do zrobienia zdjęcia?
Mógłby być z tego coolpixa fajny codzienny towarzysz. Szkoda tylko że przez cenę długo nie będę mógł sobie na niego pozwolić.

Panerai
06-03-2013, 23:55
Szanowni Państwo. Nie będę nabijał licznika postów. Dajmy Nikonowi szansę. W większości porządne lustrzanki już posiadamy. Czas na support gdy akurat nie ma okazji / potrzeby / ochoty do dźwigania 4 kg plecaka itp. sytuacje. Tam też pracują ludzie, również działa tzw. "biały wywiad" czytający fora z całego świata i wyciągający wnioski. Myślę, że cały proces związany z projektowaniem oraz produkcją aparatów to inwestycja potężnych sił i środków więc nikt niczego nie robi na tzw. czuja czy też "jakoś to będzie". Liczę, że "będzie dobrze". Bądźcie cierpliwy. Pozdrawiam.

pgaik
07-03-2013, 00:12
A mi takie małe gówienko baaardzo się przyda. Wypluwa przyzwoite foty i lubię tą ogniskową. Idealny do noszenia przy tyłku ;)

Mógłby mieć ewentualnie minimalnie jaśniejsze szkiełko.

Borat1979
07-03-2013, 00:55
Tylko taka zabawka powinna być w cenie lustrzanek segmentu entry-level. Niech mi ktoś wytłumaczy co w tym aparacie jest droższe w produkcji w porównaniu do D3200? Konstrukcja jest mniej skomplikowana, nie ma lustra, prymatu, wszytko jest w jednej obudowie.

pgaik
07-03-2013, 01:03
Rozmiar, nastały czasy, że za minimalizm się płaci ;)

pastwisko
07-03-2013, 01:29
Tylko taka zabawka powinna być w cenie lustrzanek segmentu entry-level. Niech mi ktoś wytłumaczy co w tym aparacie jest droższe w produkcji w porównaniu do D3200? Konstrukcja jest mniej skomplikowana, nie ma lustra, prymatu, wszytko jest w jednej obudowie.

Rynek nie jest takimi jeszcze zapchany, tj. małymi kompaktami z taką matrycą i ogniskową, no i zabawką bym go raczej nie nazwał. Choć wiem ze niektorym cięzko to inaczej traktować. Pewnie licza na bardziej zaawansowanych uzytkownikow trzymających się marki co by chcieli miec małe coś z czego będa umieli zrobić pozytek w kieszeni. Ludzie ktorzy maja topowe lustra i adekwatne do nich szkła, raczej nie bedą się zbytnio przejmować czy z przodu ceny jest 2 czy 3 ;)

Borat1979
07-03-2013, 03:37
Rynek nie jest takimi jeszcze zapchany, tj. małymi kompaktami z taką matrycą i ogniskową, no i zabawką bym go raczej nie nazwał. Choć wiem ze niektorym cięzko to inaczej traktować. Pewnie licza na bardziej zaawansowanych uzytkownikow trzymających się marki co by chcieli miec małe coś z czego będa umieli zrobić pozytek w kieszeni. Ludzie ktorzy maja topowe lustra i adekwatne do nich szkła, raczej nie bedą się zbytnio przejmować czy z przodu ceny jest 2 czy 3 ;)

To, że się kupił lustro za 5 czy 10 tys nie oznacza, że z automatu wywala się 4 tyś złotych bez sensu. Tym bardziej, ze za podobna kwotę wybór sprzętu jest jest spory. W cenie tego Nikona jest np. Olympus OMD EM5.

shaolin
07-03-2013, 05:30
Kurcze, a czemu ten AF nie zapiernicza jak w V1? Inna konstrukcja czy co? Nie mowcie, ze moze byc cos gorszego od Nikona niz V1? ;)

Jest - J1 ;)

http://nikonrumors.com/2013/03/06/nikon-coolpix-a-camera-additional-coverage.aspx/

NR zebralo kilka informacji do kupy.

pil74
07-03-2013, 09:51
Ja nie rozumiem Nikona.
Najpierw wypuszcza kompakt z wymienną optyką z malutką matrycą, potem kompakt z sensownym rozmiarem matrycy ale bez możliwości wymiany szkła. Wg mnie zupełnie na opak.
Pominę milczeniem design, bo to powoli zaczyna przypominać dramat rodem z subaru.

zdyboo
07-03-2013, 10:05
A mnie się podoba, zwłaszcza, że wizjer do tej ogniskowej już mam. Po taniości ten od Sigmy kupiłem.
Mógłbym nawet sprzedać D90 i 17-55, a mieć tego kompakta i analogi. Jeżeli nie wyjdą w praniu jakieś dziwne wady, to możliwe, że tak zrobię.

siona
07-03-2013, 10:47
nooooo
mtf to ma cudowny ...

koniecpolska
07-03-2013, 12:38
Ja nie rozumiem Nikona.
Najpierw wypuszcza kompakt z wymienną optyką z malutką matrycą, potem kompakt z sensownym rozmiarem matrycy ale bez możliwości wymiany szkła. Wg mnie zupełnie na opak.
Pominę milczeniem design, bo to powoli zaczyna przypominać dramat rodem z subaru.A ja rozumiem bardzo dobrze. Każdy inny ruch spowodował by spadek sprzedaży lustrzanek i osprzętu do nich, czyli głównego źródła przychodów Nikona.

wasilewk
07-03-2013, 12:48
A ja rozumiem bardzo dobrze. Każdy inny ruch spowodował by spadek sprzedaży lustrzanek i osprzętu do nich, czyli głównego źródła przychodów Nikona.

Czyli nikonowskiego odpowiednika RX-1 nie ma co oczekiwać ?

image
07-03-2013, 12:50
Myślę że cena wynika z czegoś innego, a mianowicie z ostrożności. Jak myślicie jaką ilość tego modelu planuje wyprodukować nikon ? Milion sztuk? 5 milionów? Każdy sprzęt elektroniczny jest tańszy w masowej produkcji. Do tego dochodzi jeszcze kwestia stosowania tych samych elementów w różnych modelach. W wielu kompaktach pojawia się ta sama matryca, ten sam obiektyw, identyczna obudowa ... itd. Tutaj mamy do czynienia z konstrukcją całkowicie nową. Nikon nigdzie wcześniej nie stosował takiej matrycy, i nigdzie nie stosował tej konstrukcji obiektywu. To plus chęć zysku, daje nam cenę. Co do zysku, to nie ma co oburzać się na Nikona, nie sądzę żeby ich (czysty) zysk przekraczał 3% na sztuce.
Podsumowując, myślę że Nikon bardziej sonduje rynek tym modelem. Jeśli będzie zainteresowanie, to będą następne modele. Miejmy nadzieję że tańsze.

pastwisko
07-03-2013, 14:40
To, że się kupił lustro za 5 czy 10 tys nie oznacza, że z automatu wywala się 4 tyś złotych bez sensu. Tym bardziej, ze za podobna kwotę wybór sprzętu jest jest spory. W cenie tego Nikona jest np. Olympus OMD EM5.

A czemu bez sensu, bo dla ciebie to bezsensowna zabawka? To że ty nie masz potrzeby takiego sprzętu to nie znaczy ze dla wszystkich jest bez sensu.

Mógłbym nawet sprzedać D90 i 17-55, a mieć tego kompakta i analogi. Jeżeli nie wyjdą w praniu jakieś dziwne wady, to możliwe, że tak zrobię.

Polecam poczekać na GRD V, mam nadzieję ze wyjdzie taki jak w rumorsach czyli z APS-C ;)
Bo wątpię by ten Nikon się w ogole zbliżał ergonomią i uzytecznoscią do IV..

pil74
07-03-2013, 14:52
A ja rozumiem bardzo dobrze. Każdy inny ruch spowodował by spadek sprzedaży lustrzanek i osprzętu do nich, czyli głównego źródła przychodów Nikona.
Pytanie podstawowe, dla kogo to jest aparat?
Dla mnie jako użytkownika systemu nikona kompletnie nic nie wnosi. Decydując się na coś małego z dobrym obrazkiem w "zbliżonej" cenie mam X100s, o ile rożne ogniskowe dla kogoś nie odgrywają decydującej roli.

motoko
07-03-2013, 14:52
Pewnie licza na bardziej zaawansowanych uzytkownikow trzymających się marki co by chcieli miec małe coś z czego będa umieli zrobić pozytek w kieszeni.

Tego akurat nie rozumiem. Doświadczony, zaawansowany użytkownik ma kupić gorszy, droższy produkt tylko i wyłącznie dla napisu na obudowie?

zdyboo
07-03-2013, 14:56
Polecam poczekać na GRD V, mam nadzieję ze wyjdzie taki jak w rumorsach czyli z APS-C

Dlaczego nie. Dzięki Kuba za informacje, a na kiedy planowana jest premiera V?

pastwisko
07-03-2013, 15:02
Tego akurat nie rozumiem. Doświadczony, zaawansowany użytkownik ma kupić gorszy, droższy produkt tylko i wyłącznie dla napisu na obudowie?

Powiedz mi który sprzęt jest gorszy:

1. ten który mam w kieszeni razem z komorką idąc do sklepu i ktorym zrobię zdjecie (i mam takich wiele)
2. ten który stoi na półce w domu podczas gdy ja idę do sklepu bo przecież nie wezmę ze sobą lustra z gripem i wielkim szkłem który zdjęcia nie zrobi

Sklep to oczywiscie prosty przykład, ale i z zycia wzięty. Rownie dobrze moze to byc wycieczka, spotkanie, odwiezienie samochodu dowarsztatu czy przyjecie i dziesiatki innych sytuacji na ktore nie zabiera się ze sobą duzego aparatu.

Straszne V1 ludzie kupują, wiec i ten kupią. A przykladem takiego kupowania jest Mac - kupić cobądź byle markowe.

Dlaczego nie. Dzięki Kuba za informacje, a na kiedy planowana jest premiera V?

Ale to jak mowię tylko plotki ploteczki, na jesień wczesną chyba. Jak bedzie jakieś oficjalniejsze potwierdzenie to mogę dać ci znac.

Anar
07-03-2013, 16:02
ja zacznę się przymierzać nad zamianą d600 i 16-35 na coś mniejszego jak jakiś producent zrobi leicę monochrom pod swoim logiem za chociaż dwa razy mniejszą cenę.. ;)

koniecpolska
07-03-2013, 16:02
Czyli nikonowskiego odpowiednika RX-1 nie ma co oczekiwać ?To pytanie do księgowych z Nikona, oni decydują.

Pytanie podstawowe, dla kogo to jest aparat? jw.
Analiza na pewno została wykonana ... ileś tam osób, za założoną cenę go kupi, budżet się zamknie, a lustrzankom nie zaszkodzi.
A jak się komuś nie podoba, to niech idzie do konkurencji ... co też zostało przewidziane :wink:

motoko
08-03-2013, 00:17
Analiza na pewno została wykonana ... ileś tam osób, za założoną cenę go kupi, budżet się zamknie, a lustrzankom nie zaszkodzi.

Jak będą się kurczowo trzymali zasady "nieszkodzenia" lustrzankom, to nigdy nie zrobia dobrego bezlusterkowca, bo taki siłą rzeczy odbierze cześć rynku lustrzankom "entry level" (albo i produktom z wyższych półek, vide OM-D, X-E1).

Borat1979
08-03-2013, 00:30
Powiedz mi który sprzęt jest gorszy:

1. ten który mam w kieszeni razem z komorką idąc do sklepu i ktorym zrobię zdjecie (i mam takich wiele)
2. ten który stoi na półce w domu podczas gdy ja idę do sklepu bo przecież nie wezmę ze sobą lustra z gripem i wielkim szkłem który zdjęcia nie zrobi
Tylko sprzętu o niewielkich wymiarach jak ten Nikon z matrycą APS-C jest na rynku sporo. Konkurencja oferuje w niższej lub podobnej cenie znacznie ciekawsze produkty i nie rozumiem jaki ma sens porównanie do lustrzanki z gripem.

pastwisko
08-03-2013, 00:36
Tylko sprzętu o niewielkich wymiarach jak ten Nikon z matrycą APS-C jest na rynku sporo. Konkurencja oferuje w niższej lub podobnej cenie znacznie ciekawsze produkty i nie rozumiem jaki ma sens porównanie do lustrzanki z gripem.

Oprócz sigmy nie kojazę jakos niczego podobnego z 28mm

Do DSLR porownałem bo byla mowa o gorszym sprzęcie, wydawało mi się ze chodzi o gorszy od tego jaki posiada rzeczony zaawansowany użytkownik.

Borat1979
08-03-2013, 00:39
Oprócz sigmy nie kojazę jakos niczego podobnego z 28mm

Do DSLR porownałem bo byla mowa o gorszym sprzęcie, wydawało mi się ze chodzi o gorszy od tego jaki posiada rzeczony zaawansowany użytkownik.
Przecież jest fuji i cała masa aparatów m4/3 (NEX, PEN, Panasonic, Samsung).
Do wyboru do koloru.

pastwisko
08-03-2013, 01:09
Ale fuji ma po przeliczeniu 35mm, a nie 28mm. Zaś co do reszty wymienionej to one nawet z naleśnikami nie będą tej wielkosci raczej. Pewnie dla kogoś kto nosi stale sprzet w torbie/plecaku to bez znaczenia, ale mowimy o aparacie do noszenia ze sobą, ja ta roznicę widzę bo swój noszę po prostu w kieszeni.

drdln
08-03-2013, 01:36
Przecież jest fuji i cała masa aparatów m4/3 (NEX, PEN, Panasonic, Samsung).
Do wyboru do koloru.

Troche sie zagalopowales, Nexy i Samsungi to APS-C, nie m4/3.

Ten Nikon jest na pewno ciekawym aparatem, ale dla osoby ze scisle sprecyzowanymi oczekiwaniami, zwlaszcza co do ogniskiwej. Ja bym sie nie zdecydowal na jeden niewymienny, staloogniskiwy obiektyw, dlatego tez siedze w Nexie :)

pastwisko
08-03-2013, 02:07
Wbrew pozorom z jedną ogniskową mozna spokojnie działać, zresztą po pewnym czasie mysli sie fotograficznie przez jej pryzmat i robi zdjecia pod jej kątem. Czesto i przez długi czas miałem aparaty tylko z jedną ogniskową i jak się człowiek tej jednej ogniskowej "nauczy" to jest wielce ok. Ta obawa to zauważyłem typowe w fotografii, a to ze stałka,a to ze manual, a to ze nie wymienialne obiektywy i tak dalej. Ale to rozważania teroetyczne są z punktu widzenia posiadacza takich "udogodnień", w praktyce człowiek bardzo szybko przechodzi nad tym do porządku dziennego. Pod warunkiem ze nie poswieca wiecej zaangażowania na dyskusje sprzetowe na forum jak na focenie ;)

nazir_altamar
08-03-2013, 02:50
OK ja tam jakiś bardzo obeznany ze sprzętem nie jestem tak więc moje pytanie jest następujące:
jaki aparat o tych samych albo mniejszych rozmiarach i z szerokokątnym obiektywem o max otworze przesłony 2.8
z możliwością manualnego ustawienia ostrości?
Innymi słowy, MAŁY, poręczny aparat z matrycą min APSC

ZoomTeam
08-03-2013, 08:07
fuji x100/x100s . super ergonomia a w x100s dodatkowo świetny AF i świetne manualne ostrzenie. O obrazku nie wspominm bo że doskonały to jż dawno stwierdzone i niekwestionowane na żadnym forum. extra bonusem jest synchro z lampami do 1/2000 . może nie każdemu potrzebne ale strobiści docenią.

ranbir kapoor
08-03-2013, 08:33
ile razy mozna powtarzac ze 35 to nie 28, a to naprawde jest roznica

zdyboo
08-03-2013, 08:55
Do części nigdy nie dotrze że to jakaś różnica jest i tak dziwne, że nie pojawiły się jeszcze głosy, że szkoda, że nie dali 24 mm.

ZoomTeam
08-03-2013, 09:06
ile razy mozna powtarzac ze 35 to nie 28, a to naprawde jest roznica

wystarczy troszkę sie rozejrzeć żeby zauwazyć że do x100 masz jako opcję WCL-X100 z ktorym masz wlasnie 28 mm jeśli ktoś potrzebuje akurat tej ogniskowej. Poki co chyba nie ma lepszego APS-C na rynku jak wlasnie seria X od fuji. A poczynania N i C wskazują że nawet nie zamierzają konkurować na tym segmencie rynku. Zapewne gdzieś tam im wyszlo w biznes planie że poki co można ignorować poczynania konkurecji co też skutecznie czynią wykonując ruchy pozorowane i eksperymentując z seriami V , A w Nikonie i M w Canonie. a to że spora cześć posiadaczy N i C na niedzielne spacery zabiera wlasnie coś z serii X,OD, czy Nex'a jest zupelnie ignorowane przez zespoly decyzyjne. w chwili oddechu od dyskusji polecam obejrzeć http://www.youtube.com/watch?v=ERUyWkcNSrQ . wyważone spojrzenie na temat i w bonusie dobre zdjęcia.

ropusz
08-03-2013, 09:43
Filmik można podsumować tak, że jak ktoś jest dobrym fotografem to mu aparat nie przeszkadza.

Panerai
08-03-2013, 10:05
Prekursor 35 mm Pan Henri Cartier-Bresson przewraca się w grobie na te nasze herezje :)
Kolega przesłał mi ostatnio kilka fotek z Florydy jakie robił iPhonem. Właściwie były świetne jakościowo i jedynie polepszyłem je przepuszczając przez NeatImage. Żądamy co raz więcej i więcej, przekonujemy siebie, że bez matrycy 24 mpx, obiektywu Zeissa, stabilizacji, używalnego ISO 6400, rozmiaru mniejszego od paczki Marlboro, matrycy FF - nie mamy po co wyciągać aparatu z pokrowca. Rozwój techniki rozpieszcza nas, psuje, paradoksalnie w pewien sposób ubezwłasnowolnia. Zabija to co w fotografowaniu najważniejsze. Ostatnio "wypadły mi z szuflady" zdjęcia mojego syna, gdy był małym brzdącem. Nie oglądałem ich od ponad 15 lat. Zrobione plastikowym foto-idiotenem, na beznadziejnym papierze, z koszmarną dominatą brązu i purpury. Zdałem sobie sprawę, że to najcenniejsze zdjęcia jakie mam, mimo tysięcy innych na dysku twardym.
Na razie podniecam się swoją nową zabawką D 800, ale kto wie czy nie dorosnę wreszcie do omawianego tutaj Nikona A.

drdln
08-03-2013, 10:19
Wbrew pozorom z jedną ogniskową mozna spokojnie działać, zresztą po pewnym czasie mysli sie fotograficznie przez jej pryzmat i robi zdjecia pod jej kątem. Czesto i przez długi czas miałem aparaty tylko z jedną ogniskową i jak się człowiek tej jednej ogniskowej "nauczy" to jest wielce ok. Ta obawa to zauważyłem typowe w fotografii, a to ze stałka,a to ze manual, a to ze nie wymienialne obiektywy i tak dalej. Ale to rozważania teroetyczne są z punktu widzenia posiadacza takich "udogodnień", w praktyce człowiek bardzo szybko przechodzi nad tym do porządku dziennego. Pod warunkiem ze nie poswieca wiecej zaangażowania na dyskusje sprzetowe na forum jak na focenie ;)

Ja to doskonale rozumiem i niesamowicie szanuje i podziwiam osoby, ktorym ta jedna ogniskowa wystarcza. Ja wlasciwie moglbym zyc z dwiema: 24 + 50, ale przy jednej czulbym, ze czegos mi brakuje. Nie wszyscy fotografuja streeta. Bedac na jakims wyjezdzie i majac jedna ogniskowa na pewno czulbym sie ograniczony i tracilbym przez to czesc kadrow. Oczywiscie mowie o sytuacji, gdy taki kompakt jest jedynym aparatem.

motoko
08-03-2013, 12:07
OK ja tam jakiś bardzo obeznany ze sprzętem nie jestem tak więc moje pytanie jest następujące:

jaki aparat o tych samych albo mniejszych rozmiarach i z szerokokątnym obiektywem o max otworze przesłony 2.8

z możliwością manualnego ustawienia ostrości?

Innymi słowy, MAŁY, poręczny aparat z matrycą min APSC

A manualne ustawianie ostrosci to jakas szczegolna zaleta?
Dla mnie maly i poreczny jest kazdy bezlusterkowiec z nalesnikiem, nie wiem gdzie nosicie swoje aparaty, ale chyba nie w tylnej kieszeni dzinsow?

Sent from my Lumia 800 using Board Express

pastwisko
08-03-2013, 13:57
wystarczy troszkę sie rozejrzeć żeby zauwazyć że do x100 masz jako opcję WCL-X100 z ktorym masz wlasnie 28 mm jeśli ktoś potrzebuje akurat tej ogniskowej.

Wy naprawdę wszyscy uważacie ze ten aparat wytrzymuje porównanie względem wielkości z tym Coolpixem?? Na zdjeciu z pomniejszającą go opcją 28mm

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.stevehuffphoto.com/wp-content/uploads/2012/07/x100conversioinlens1.jpg)

Przypominam ze mowimy raczej o czymś takim - to nie ten model, ale ma tak samo chowany obiektyw i jest podobnej wielkosci (plus od 1cm do 8mm w kazdymwymiarze).

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/20120201600px15-1.jpg
źródło (http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2012/02/2012-02-01600px-15.jpg)

Dla mnie maly i poreczny jest kazdy bezlusterkowiec z nalesnikiem, nie wiem gdzie nosicie swoje aparaty, ale chyba nie w tylnej kieszeni dzinsow?

Ja swój kompakt noszę w kieszeni, ale nie w tylnej bo bym musiał ciągle wyjmować przy siadaniu, za to jak jest w przedniej to nie przeszkadza w niczym.

nazir_altamar
08-03-2013, 16:16
W końcu ktoś mnie zrozumiał :)

koniecpolska
08-03-2013, 16:34
Sony NEX-3N z 20mm/2.8, Samsung NX1000 z 20mm/2.8, Olympus E-PL5 lub E-PMx z 14mm/2.5, Panasonic GF3/5 z 14mm/2.5 nie będą wiele większe od Nikona A.
http://camerasize.com/compare/#445,442

PS
A jak Canon zrobi jakiegoś szerokokątnego naleśnika to Canon M można dołożyć do porównania.
http://camerasize.com/compare/#445,351

ZoomTeam
08-03-2013, 16:39
Zupełnie sie nie zgadzam z ideą kieszonkowego kompakta kosztem ergonomii fotografownia. Owszem, . Posiadacze lustrzanek chętnie dokupią sobie zaawansowany kompakt aps-c czy ff tylko pod warunkiem że owy "drugi aparat" zapewni ergonomię obsługi porównywalną z tym co mamy w lustrach oraz zbliżony obrazek.. W przeciwnym razie posiadanie jakiegokolwiek kompaktu"jako aparat na codzień" mija sie z celem albowiem bedzie zostawał w szafie podobnie jak cieżka i niepraktyczna lustrznka.

na dzień dzisiejszy założenia ergonomi i jakości spełnia NEX6 i 7 oraz fuji seria X ,może coż z Olympusa ale nie miałem możliwości sprawdzeia w boju . Nie przypadkiem NiC unikają wypuszczenia na rynek body pokroju Fuji X czy NEXa. Wiedzą że spora cześć potencjalnych klientów wybralaby własnie takie kompakty zamiast niepraktycznych, ciężkich i drogich luster kompletnie niepotrzebnych przysłowiowemu "Kowalskiemu". stąd projektowanie i obsługa menu tych wynalazków gwarantująca że ktoś na codzień pracujący lustrzanką po taki kompakt nie sięgnie.

Fuji, Sony i Olypus nie mają tych problemów bo segment luster nie jest dla nch strategiczny i w bezlusterkowcach mogasobie pozwolić dac dokładnie to czego oczekuje klient.

ranbir kapoor
08-03-2013, 16:48
ciekawe ze powszechnie przyjelo sie ze lustra pod wzgledem ergonomi sa najlepsze
a wystarczy przyzwyczaic sie do czegos malego zeby szybko stwierdzic ze lustrzankowe uchwyty sa nieporeczne i wielkie

pastwisko
08-03-2013, 17:13
Zupełnie sie nie zgadzam z ideą kieszonkowego kompakta kosztem ergonomii fotografownia. Owszem, . Posiadacze lustrzanek chętnie dokupią sobie zaawansowany kompakt aps-c czy ff tylko pod warunkiem że owy "drugi aparat" zapewni ergonomię obsługi porównywalną z tym co mamy w lustrach oraz zbliżony obrazek.. W przeciwnym razie posiadanie jakiegokolwiek kompaktu"jako aparat na codzień" mija sie z celem albowiem bedzie zostawał w szafie podobnie jak cieżka i niepraktyczna lustrznka.

Mam pytanie - których kompaktów używałeś (dłużej jak minutę w sklepie) i jakich innych aparatów używałeś?

skrzynka97
08-03-2013, 17:24
Mam pytanie - których kompaktów używałeś (dłużej jak minutę w sklepie) i jakich innych aparatów używałeś?

Ja używałem jeszcze rok temu D300s i równolegle zaawansowany kompakt.
Obecnie posiadam jedynie bezlusterkowca.
I jeśli chodzi o body to jestem zadowolony.

jazco
08-03-2013, 17:39
Według tego camerasize Coolpix A jest nawet mniejszy od Nex-3N...
Ale fajnie :D

pastwisko
08-03-2013, 17:40
Btw taki aparat to żadna nowosć jesli ktoś się moze dziwi takiej konstrukcji - bo kompakty tego typu zdobyły sobie uznanie i szerokie grono zadowolonych użytkowników jeszcze za czasów filmu - zwłaszcza takie jak Ricoh, Contax czy Leica. Uzywane T3 czy GR chodzą i po 500€

Według tego camerasize Coolpix A jest nawet mniejszy od Nex-3N...

Do NEXa dodaj obiektyw jeszcze ;)

Pawel92
08-03-2013, 17:47
ciekawe ze powszechnie przyjelo sie ze lustra pod wzgledem ergonomi sa najlepsze
a wystarczy przyzwyczaic sie do czegos malego zeby szybko stwierdzic ze lustrzankowe uchwyty sa nieporeczne i wielkie

Wielkie - bez wątpienia. Nieporęczne - no cóż, podepnijmy np. 500mm i porównajmy :wink: Naturalnie wszystko zależy od potrzeb i rodzaju robionych zdjęć.

ranbir kapoor
08-03-2013, 17:53
Mowimy o normalnej fotografii
Ile osob uzywa 500mm?

pastwisko
08-03-2013, 18:03
Z ręki ;)

Pawel92
08-03-2013, 18:07
Mowimy o normalnej fotografii
Ile osob uzywa 500mm?

OK, odstawmy statystyki na bok. Zwróć uwagę jaki wysiłek został wyłożony w ergonomie takich puszek jak np. D4 aby przystosować je jak najlepiej do celów, do których są przeznaczone. A, że większość fotografujących niekoniecznie potrzebuje tej ergonomii na codzień, to w niczym nie umniejsza wartości tejże.

Pawel92
08-03-2013, 18:09
Z ręki ;)

Statyw coś zmienia? :wink:

pastwisko
08-03-2013, 18:38
No statyw przejmuje na siebie wagę aparatu, więc dłoń nie pracuje tak samo jak przy trzymaniu aparatu bez statywu to przecież oczywiste

zdyboo
08-03-2013, 18:44
Mnie w większości kompaktów do pełni szczęścia brakuje wizjera. Tak sobie mi się robi zdjęcia na zombie.
Po zmacaniu Fuja X-1PRO stwierdziłem, że jest bardzo akuratny. Ma wszystko, żeby nie przeszkadzać w robieniu zdjęć. I choć pewnie szybko nie zrezygnuje z analogowych luster, to bacznie obserwuję rynek cyfrowych maluchów. Sigma, Nikon A, czy GDR V, to świetne aparaty, bo w kieszonkowym wydaniu oferują bardzo dużo. Niewymienność szkieł ma tę niezaprzeczalną zaletę, że nie wydaje się kasy na szklarnię. Ogniskowe w okolicach szerokiego standardu, są naprawdę uniwersalne.
Jeżdżąc ze szkłami 20/35/50 i tak przez większość czasu nie zdejmuję z puszki 35 mm.

Nawet małe evile z małymi naleśnikami i tak są większe od kompaktu pokroju Nikona A, przede wszystkim szkło powiększa znacznie cały zestaw.

Pawel92
08-03-2013, 18:47
No statyw przejmuje na siebie wagę aparatu, więc dłoń nie pracuje tak samo jak przy trzymaniu aparatu bez statywu to przecież oczywiste
Czy ja wiem, czy takie oczywiste... Mały teścik: wspominane już 500mm zapinamy na uchwycie typu Wimberley, podpinamy do niego Nikona V1 i zaczynamy zabawę. Będzie tak samo dobrze, jak w przypadku podpięcia D4? Mam na myśli ergonomie oczywiście.

Ale dajmy już spokój temu OT. Nie mam nic do małych aparatów, staram się jedynie zwrócić uwagę na uogólnianie :smile:

pastwisko
08-03-2013, 19:05
Tyle ze ergonomia lustrzanek jest zaprojektowana z myslą o róznych szkłach, od 45/2.8 do 400/5.6 - musi to uwzględnić, założę się ze jesli do lustrzanek nie podpinało by się szkieł ciezszych jak 50/1.4, to nie były by tak mocno zgripowane. Za przykład mozna wziać dalmierze - tam nie ma takich duzych jasnych teleobiektywów i one niemają takich gripów jak lustrzanki, tak samo kompakt nie potrzebuje duzego gripa. Tak wiec kierowanie się formą ergonomii lustrzanki w odniesieniu do kompaktów jest bez sensu. Tym bardziej jesli się nie miało do czynienia z dobrymi kompaktami, a jedynie małpkami z komunii.

Mój komapakt ma lekko zaznaczony gumowany grip, miejsce na kciuk, wszystkie guziki dostępne dla palców dłoni trzymajacej aparat - dla mnie to jest wystarczająca dla niego ergonomia zapewniająca wygodne i sprawne uzytkowanie. Wielki lustrzankowy grip jest niepotrzebny wręcz by przeszkadzał bo chcąc wcisnąć jakić guzik musiałbym osłabić chyt mocno wystającej czesci gripu z przodu - wie to prawie kazy kto starał się zrobić cos w DSLR jedną ręką.

Pawel92
08-03-2013, 19:20
Zgadzam się z Tobą. Jak napisałem, chciałbym uniknąć uogólnień typy DSLR=ergonomia lub kompakt=ergonomia.

koniecpolska
08-03-2013, 19:58
Nawet małe evile z małymi naleśnikami i tak są większe od kompaktu pokroju Nikona A, przede wszystkim szkło powiększa znacznie cały zestaw.Tyle, że małość kompakta pokroju Nikon A wynika ze stałoogniskowego niewymiennego obiektywu. Evile mają to niewątpliwą zaletę, że kosztem ciut większego rozmiaru zestawu z szerokokątnym naleśnikiem, można w razie potrzeby zmienić obiektyw na inny.

pastwisko
08-03-2013, 20:40
Tyle, że małość kompakta pokroju Nikon A wynika ze stałoogniskowego niewymiennego obiektywu. Evile mają to niewątpliwą zaletę, że kosztem ciut większego rozmiaru zestawu z szerokokątnym naleśnikiem, można w razie potrzeby zmienić obiektyw na inny.

A w DSLR masz optyczny wizjer ktorego nie masz w evilu, natomiast w średnim mozesz zalozyć kominek ktorego nie masz w DSLR, a z kolei w wielkim formacie masz pokłony ktorych nie masz w sredniej lustrzance, z kolei kompakt wsadzisz do kieszeni w przeciwieństwie do wielkiego formatu.

I tak się mozna w kółko kręcić. Nie ma aparatu który zaoferuje wszystko - ale też z drugiej strony nie każdy potrzebuje wszystkiego, i nie każdemu do szczescia potrzeba wymiennej optyki.

A insza inszość to to, że tą wymienną optykę w głównej mierze napędza marketing, rynek i forumowe gadanie. Jest pełno ludzi ktorzy uzywają jednej ogniskowej, nawet w aparatach z wymienną optyką i świetnie sobie radzą. Ileż to razy widziałem ze ktoś kupuje obiektyw sam nie widząc po co, ot zeby kupić jakiś albo po prostu dlatego ze moze.

ropusz
08-03-2013, 22:57
Mnie ciekawi czy będzie można SB-400 zapiąć?

pastwisko
08-03-2013, 23:04
Mnie ciekawi czy będzie można SB-400 zapiąć?

Although the COOLPIX A is equipped with a built-in flash, external Speedlights* can also be used.

* SB-910, SB-900, SB-800, SB-700, SB-600, SB-400
(http://nikon.com/news/2013/0305_cpx_01.htm)

ropusz
08-03-2013, 23:42
Super, inne sensowne maluchy mają problem z sensowną małą lampką.

drdln
09-03-2013, 01:35
Mysle ze nie ma co bic piany na forum. Kto zechce ten kupi ten sprzet. Na pewno jest dla niego nisza i tylko ignoranci, ktorzy nie wyszli ponad etap lustrzanki moga krytykowac idee takiego aparatu.

pastwisko
09-03-2013, 02:14
No jak się tłukło ludziom przez bite parę lat ze DSLR są the best i najwyzszym uznaniem dla nielustrzanki jest stwierdzenie ze ma jakość godną lustrzanki, to takie są tego efekty i cięzko oczekiwać czego innego od przeciętnego zjadacza pikseli.

loki_p
09-03-2013, 09:20
Ja sie ciesze ze nikon pokazal tego coolpixa. Zawsze to wiekszy wybor rozsadnych kompaktow, z ktorymi czesniej czy pozniej wszyscy skonczymy. A ten pewnie juz za 2 lata bedzie kodztowal 1/4 ceny na allegro.

ranbir kapoor
09-03-2013, 09:53
po raz kolejny zgodze sie z Kuba
fotograficzny marketing wmowil urzytkownikom ze trzeba miec wielka, nieporeczna lustrzanke, do tego 128 obiektywow na kazda okazje,lepszosc nowych modeli okresla sie testujac pod lupa zdjecia na iso25tys, a szkla trzeba wymieniac co jakis czas na nowsze modele bo sa o 5% ostrzejsze w rogach...

jak dla mnei to pierwsza fajna nowosc nikona od lat, to ze ma minusy zbytnio mnie nie interesuje bo i tak go nie kupie
ale ciesze sie ze idzie nowy trend
wiekszosc uzytkownikow aparatow to laicy ktorzy raz chca zrobic zdjecia kwiatka, innym razem sciagnac ptaszka (jakkolwiek to brzmi) i dla nich zoom jest przydatny (inna sprawa ze tacy tymbardziej nie potrzebuja wielkich klamotow lustrzankowych)
ale dla calej grupy traktujacych fotografie troszke powazniej niz tylko jako pstrykologie staly obiektyw to zacheta do jeszcze wiekszego myslenia a co za tym idzie rozwoju

sam kiedys biegalem z D3 ktory byl dla mnie wzorem ergonomicznej doskonalosci
do momentu kiedy zaczely wychodzic aparaty male ale co wazneijsze nie ustepujace jakoscia, a w pewnych aspekach nawet lepsze
maly aparat jest jak przedluzenie reki
duzy to rozcapierzenie palcow w celu uchwycenia i pozniejszy bol miesni( oczywiscie celowo troche koloryzuje)

motoko
09-03-2013, 13:39
sam kiedys biegalem z D3 ktory byl dla mnie wzorem ergonomicznej doskonalosci
do momentu kiedy zaczely wychodzic aparaty male ale co wazneijsze nie ustepujace jakoscia, a w pewnych aspekach nawet lepsze

Sam kiedyś biegałem z 5D mk I. Później uwierzyłem, że nowe, małe, zgrabne aparaty dogoniły mój jakością zdjęć i sprzedałem Canonowe klamoty i zakupiłem jeden z tych aparatów. Po miesiącu przekonałem się na własnej skórze jak to jest naprawdę. Efekt jest taki, że teraz biegam z D3 ;-)
Ja jestem jakiś mało kompromisowy. Mając lustrznkę FF próbowałem dokupić coś mniejszego/tańszego na targanie na imprezy, wakacja itp. Miałem lustrzanki, bezlusterkowce, ale jak przyszło co do czego, to dokupiłem drugie (uzywane) body FF i z Tamronem 17-35 było moim sprzętem od "brudnej" roboty.
Czekam na bezlusterkowca FF z wymienną optyką od wielkiej dwójki (C i N), tylko czy będzie sens go kupować zamiast lustra? Pewnie nie będzie dużo mniejszy, może ciut lżejszy, za to na 200% droższy. Leica? Wolę targać D3 a zaoszczędzone pieniądze wydać na siłownię. I mieć AF.
Sens Coolpixa A i tak zweryfikuje rynek, ile się tego sprzeda Nikon nam nie powie, zresztą nie wygląda mi to na aparat do przynoszenia zysków, raczej pokazanie że Nikon też potrafi.

pastwisko
09-03-2013, 14:30
Sens Coolpixa A i tak zweryfikuje rynek, ile się tego sprzeda Nikon nam nie powie, zresztą nie wygląda mi to na aparat do przynoszenia zysków, raczej pokazanie że Nikon też potrafi.

k** napisalem pół ekranu i mi zamkło. więc jeszcze raz grr..

Tak, tylko ten rynek to nie Polska. Bo u nas się przecież ocenia posunięcia wielkich firm tym co się sprzedaje w Polsce - po co Nikon coś robi jak to sie nie sprzedaje. Owszem nie sprzedaje ale u nas. Za przykład znowu (niestety :P) mój Ricoh - analogiczna konstrukcja rózni sie od Coolpixa duzo mniejszą matrycą. W Polsce jest na tyle mało popularna, ze podstawowe akcesoria takie jak adapter do filtrówi konwerterów i metalowy dekielek na body musiałem sobie kupować w Niemczech i HongKongu. Mozna by więc rzec cóż za nietrafiony aparat - po co oni go zrobili? Tymczasem wystarczy się przenieść do Japonii i okazuje się ze tam jest to aparat bardzo popularny, wręcz kultowy. Tak samo sprawa się maz tego typu aparatami ogólnie, u nas są mało popularne (kult luszczanki), ale gdzie indziej już jest inaczej. Poza tym skoro kiedyś takie aparaty miały rację bytu (wspomniane T3 lub GR1), to i teraz się sprawdzą - zresztą GRD to po prostu cyfrowa wersja GR1, nawet w kwestii designu jest prawie identyczny, a wynika to własnie z tego, że ta konstrukcja się sprawdziła i zdobyła uznanie użytkowników. Ricoh czy Fuji mają w tym temacie łatwiej bo robili porządne aparaty tego typu - natomiast Nikon, Canon nie, a Sony to w ogóle nie robiło. Tak więc Ricoh i Fuji robią klasyki, a Nikon i reszta muszą zaczynać od zera - bo na turystycznych kompakcikach się nie da bazować. Za to mają doświadczenie na polu SLR i dlatego są w czołówce.

koniksk
09-03-2013, 14:53
Mnie to już śmieszy ta krytyka i drwiny z użytkowników lustrzanek. Teraz jest moda na małe aparaty, za jakiś czas może być inaczej. Że już nie wspomnę, że kiedyś kompakty też były i to FF, a pewnie większość z nas nawet nie chciała na nie spojrzeć. Ja nie ukrywam, że chciałbym mieć też taki malutki aparacik ale ich ceny, często wyższe od dobrej lustrzanki, raczej nie zachęcą mnie do kupna czegoś takiego. Gdybym mógł mieć dwa, to może i owszem, ale jako jedyny aparat to odpada. I żeby nie było, używam lustrzanki praktycznie z jednym, stosunkowo ciemnym obiektywem, czasem jakąś jasną, manualną stałką (bardzo rzadka) i lampę (też sporadycznie). Więc akurat brak możliwości zmiany obiektywów nie jest problemem, ja po prostu lubię swój aparat, lubię nim robić zdjęcia. Może jakiś dziwny jestem.

ropusz
09-03-2013, 15:28
Cena jest faktycznie przesadzona ale to co najbardziej mi przeszkadza to problemy z utrzymaniem małego lekkiego aparatu bez ruchu. Jak przykładam oko do wizjera to aparat się stabilizuje a z maluchami to mam problem bo często mam poruszony obraz.

pastwisko
09-03-2013, 15:42
Mnie to już śmieszy ta krytyka i drwiny z użytkowników lustrzanek. Teraz jest moda na małe aparaty, za jakiś czas może być inaczej.

Po prostu za duzo razy widziałem i slyszałem to o czym piszę, czyli teorie ze lustrzanka to najwyzsze dobro fotograficzne. Owszem tak było przez jakiś czas, ale to sie powoli zmienia - niestety póki co tylko technologicznie, bo mentalnie jeszcze jakiś czas bedzie pokutowało to o czym pisałem, czyli wbijanie przez kilka lat przez marketingowców (ale i przez różne opiniotworcze serwisy), że lustrzanka to top topów. To nie jest żaden osobisty przytyk i nie tak to należy odbierać, bo to nie są jakieś fanbojowe przytyki. Inna sprawa ze jak ktoś zaczyna przygodę z fotografią od lustrzanki i inne aparaty tylko widział lub miał w ręku trzy minuty, to raczej ciezko by mu było się nimi zachwycić. Zeby coś ocenić trzeba tego poużywać dłużej jak pięć minut w sklepie.

Moda to jedno, a zapotrzebowanie rynku to drugie. Wątpie by nagle ludzie przestali używać tego co jest wygodne i poręczne na rzecz jakiejś mody. Zapytaj dziesięciu osób ktore się przesiadły z DSLR na EVIL czemu to zrobiły. Pewno się znajdzie jedna co zrobiła to dla nowinki technicznej, ale wiecej niz ta jedna raczej wolała coś mniejszego jak duza lustrzanka.

koniksk
09-03-2013, 16:00
A nie masz wrażenia, że relacja ceny do osiągów, możliwości itp. jest bardzo korzystna dla lustrzanek? To nie jest najwyższe dobro tylko najprostszy sposób na przyzwoitą jakość w miarę dobrej cenie. Ja oczywiście pomijam co jest komu potrzebne, ale mam wrażenie, że producenci małych aparatów wykorzystują sytuację i śrubują ceny strasznie. Co do rozmiarów to też się nie mogę zgodzić, bo np. te wszystkie nexy i im podobne bezlusterkowce z wymienną optyką również trzeba nosić w torbach czy plecakach i też ludzie kupują do nich całe stadka obiektywów. Do kieszeni tego nie zmieścisz. No ale co kto lubi.

pastwisko
09-03-2013, 18:48
Myślę ze poki co nie ma sensu porównywać cen lustrzanek do innych nowych nowych typów aparatow, bo wszystko inne poza lustrzankami i zoomowymi kompaktami to względne nowowsci. Wiekszość nowinek jest droga - zresztą zobacz po ilu modelach weszły takie lustrzanki na ktore mogł sobie pozwolić ktoś mniej zasobny w kasę - teraz sa lustrzanki po tysiac z hakiem, kiedyś zaczynały sie grubo powyzej trzech jak nie więcej (za D50 płaciłem ponad 3k, i to byla najniższa opcja systemowa). bezlusterkowce tez były na poczatku za grube tysiace, teraz powoli wchodzą tansze wersje. Póki to się nie ustabilizuje to nie ma co rozpatrywać tego w kategoriach cenowych.

A co do jakości, to przecież ten Coolpix ma taką matrycę jak D7000 (o ile się nie mylę), to jest kiepska jakość? Obiektyw tez raczej ma porządny, a nie jakiś pierwszy z brzegu plastik. Czemu ma byc gorsza jakosć? Nie sądze by oferował coś gorszego niż D7000 z podczepionym analogicznym szkłem.

koniksk
09-03-2013, 20:04
Ale ja nie mówię, że on jest zły, jest fajny, tylko cena ta cena... W ogóle ceny tych bezlusterkowców i kompaktów z matrycą dx (o fx Sony już nie wspomnę) są moim zdaniem przegięte. Zawsze też zastanawiałem się jak można zminiaturyzować optykę czyli obiektyw, bo wydaję mi się, że duże szkło może więcej, ale nie wiem w sumie jak to jest do końca.

MariuszJ
09-03-2013, 20:55
Ale ja nie mówię, że on jest zły, jest fajny, tylko cena ta cena... W ogóle ceny tych bezlusterkowców i kompaktów z matrycą dx (o fx Sony już nie wspomnę) są moim zdaniem przegięte.
Jak ktoś już wspomniał - to kwestia nowości. Starszego nexa czy pena kupisz za tysiaka z hakiem (nowego). To dokładnie tyle co za entrylevelową luszczankę, opartą na fantastycznym koncepcie "wszystkie wady trzepiącego się lustra, żeby zrobić namiastkę wizjera optycznego".

Zawsze też zastanawiałem się jak można zminiaturyzować optykę czyli obiektyw, bo wydaję mi się, że duże szkło może więcej, ale nie wiem w sumie jak to jest do końca.

To jest właśnie perspektywa "I am Nikon". To że można, inni pokazują od dawna.

docxxx
09-03-2013, 20:56
Ale ja nie mówię, że on jest zły, jest fajny, tylko cena ta cena... W ogóle ceny tych bezlusterkowców i kompaktów z matrycą dx (o fx Sony już nie wspomnę) są moim zdaniem przegięte. Zawsze też zastanawiałem się jak można zminiaturyzować optykę czyli obiektyw, bo wydaję mi się, że duże szkło może więcej, ale nie wiem w sumie jak to jest do końca.

Jest jeszcze Nikon V1. "Polecam" ;)

koniksk
09-03-2013, 21:49
To jest właśnie perspektywa "I am Nikon". To że można, inni pokazują od dawna.

Jakoś to do mnie nie przemawia. Nie wiem co inni pokazują od dawna. za to wiem, że wiele osób usilnie używa optyki m.in. nikona do nexa czy innych, poza tym czy obiektywy firmowe do nich są rzeczywiście relatywnie małe?

pastwisko
09-03-2013, 22:49
może uzywa usilnie bo juz je po prostu ma?

MariuszJ
09-03-2013, 22:52
Jakoś to do mnie nie przemawia. Nie wiem co inni pokazują od dawna. za to wiem, że wiele osób usilnie używa optyki m.in. nikona do nexa czy innych, poza tym czy obiektywy firmowe do nich są rzeczywiście relatywnie małe?

Dziwne. Dlaczego akurat mieli by używać jednego ze słabszych optycznie systemów? Używają mnóstwa różnych obiektywów, bo mogą i dostarcza im to mnóstwa frajdy.

Jest w systemach bezlusterkowych mnóstwo małych obiektywów systemowych. Ale co najważniejsze - są też takie, których w lustrzankowych systemach Canonikona nie doczekasz się nigdy, bo tworzyły by wewnętrzną konkurencję dla np. wypasów pełnoklatkowych. Oly 12/2 w u43, Panas 20/1.7, Fuji 18/2, 35/1.4, Sony/CZ 24/1.8 - przy tych szkłach oferta canonikonowego cropa wygląda po prostu śmiesznie. Zoomy to samo - obejrzyj jak wygląda nex ze stabilizowanym UWA E10-18 czy u43 z UWA od Oly i Panasa, podskocz jak potrafisz zoomowi standardowemu z Fuji-X. Weź sobie pomierz nexowego 16-50 czy Panasa 14-42.

motoko
10-03-2013, 12:42
Tymczasem wystarczy się przenieść do Japonii i okazuje się ze tam jest to aparat bardzo popularny, wręcz kultowy.

Ten kraj i obyczaje jego obywateli są tak odmienne od naszych, że nie biorę ich pod uwagę oceniając popularność sprzętu foto ;-)

Kraj małych ludzi z małymi rączkami siłą rzeczy lubią małe gadżety jak bezlusterkowce.

pastwisko
10-03-2013, 15:01
Ten kraj i obyczaje jego obywateli są tak odmienne od naszych, że nie biorę ich pod uwagę oceniając popularność sprzętu foto ;-)

Problem w tym, że chyba tylko Leica nie jest z tego dziwnego kraju jesli chodzi o cyfrowy sprzęt fotograficzny o którym rozmawiamy - i raczej tam bym szukał inspiracji producentów, a nie w Polsce ;)

Kraj małych ludzi z małymi rączkami siłą rzeczy lubią małe gadżety jak bezlusterkowce.

Taa, a księżyc jest z sera.

doktor
10-03-2013, 15:40
Koncept aparatu ze stałym obiektywem, czy to 50mm, 35, czy 28mm, jest starszy niż luszczanki. Z całą pewnością jest starszy niż zoomy. Producenci sięgają do założeń swoich starszych konstrukcji. Wszystko już było. Nie rozumiem tylko skąd ma brać się wyższość demontowanego obiektywu. Bo można go zmienić? Dla niektórych to nie jest niezbęne, więc zaleta robi się wątpliwa.

A nie jest? Wallace i Gromit nawet to sprawdzili. Jest zrobiony z Chedara.

Robinson73
11-03-2013, 21:40
Nie ma czegoś takiego jak "luszczanki" , są lustrzanki (od lustra) , no chyba , że to wersja oszczanej lustrzanki .

MariuszJ
11-03-2013, 21:47

Nie ma czegoś takiego jak "luszczanki" , są lustrzanki (od lustra) , no chyba , że to wersja oszczanej lustrzanki .

To był serkazm.

doktor
11-03-2013, 21:57
To był serkazm.

Senk ju ser. Serdecznie i serioźnie.

Zolty
12-03-2013, 00:55
"Lu-szczanka - paprat fotograficzny, ktorego producent (przepraszam za slowo) oszczal kontrole jakosci. Patrz haslo: D600, D800."
Definicja wg Zoltego.

Panerai
12-03-2013, 02:42
"Lu-szczanka - paprat fotograficzny, ktorego producent (przepraszam za slowo) oszczal kontrole jakosci. Patrz haslo: D600, D800."
Definicja wg Zoltego.

Panie Żółty. O co Panu chodzi w tym poście w kwestii oddanego moczu na kontrolę jakości w przypadku Nikona D800 ? Urządzenie pracuje bez zarzutu więc chciałbym doprecyzowania tej historii z moczem. Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź :)

Zolty
12-03-2013, 02:46
Polecam watek D800 af ;) - szczesciarzu ;)

Najbardziej wyczerpujaca odpowiedz na jaka mnie stac:

a. nawiazanie do poprzedzajacych wpisow - w tym klimacie
b. sarkazm
c. humor

Niestety w swojej historii zanabylem rowniez kilka szkiel Nikona ktore okazaly sie L-"uszczane", mimo ze nie byly projektowane jako lustrzane ;)

Pozdrowionka

shaolin
12-03-2013, 03:49
http://nikonrumors.com/2013/03/11/nikon-coolpix-a-200-price-drop.aspx/ ;)

ropusz
12-03-2013, 09:57
Tak właśnie myślałem, że przesadzili z ceną. Jak u nas zejdzie do poziomu 2000 zł to będzie się można nad nim zastanowić.

Pawel92
12-03-2013, 19:17
... Jak u nas zejdzie do poziomu 2000 zł ...

Troche, MZ, optymistyczne podejscie, ale kto wie... :wink:

pastwisko
13-03-2013, 00:41
też bym na taką cenę nie liczył poki nie ma kolejnego modelu.

otwieracz
13-03-2013, 01:03
Trochę tu narzekamy (włączając w to mnie) na segment kompaktów Nikona, a tym czasem mało kto zauważył (w tym i ja do dziś) że Nikon wypuścił ostatnio bardzo dobry kompakt P7700, zupełnie tu niedoceniany. Wygląda na to że u nas są duże obawy co do jakości tego Coolpixa i z miejsca został uznany na starcie za beee.. Ta nowa konstrukcja zbiera bardzo dobre opinie na zagranicznych stronkach i wygląda na to że Nikonowi wreszcie wyszedł przyzwoity kompakt.
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/825%7C0/(brand)/Nikon/(appareil2)/817%7C0/(brand2)/Panasonic/(appareil3)/740%7C0/(brand3)/Fujifilm

Jeżeli Nikon pójdzie za ciosem to może ten nowy Coolpix z matrycą DX nie będzie taki zły? Nikt go w rękach nie miał, kto wie, może Sony RX100 będzie miał konkurencję i będziemy wszystko odszczekiwać. Cenę zweryfikuje rynek, jeżeli to będzie hit to znajdą się chętni na kupno i będzie długo trzymać cenę. Poczekamy zobaczymy.

pastwisko
13-03-2013, 01:15
kto wie, może Sony RX100 będzie miał konkurencję i będziemy wszystko odszczekiwać.

Mam wrazenie ze wiekszość osób jak widzi kompakt bez zoomu to traktuje go na rowni z innymi kompaktami bez zoomu. X100, RX1, Coolpix A.. nie wazne ogniskowe, matryce,wizjery czy ich brak.. wszystko siup do jednego worka. Jak aparat DX z (ekw) 28/2.8 ma być konkurencją dla FF 35/2 ? Bo jeden i drugi to kompakt ze stałką? Ten ustawiczny brak dostrzegania różnicy między 35 a 28 mm to chyba tylko na karb uzywania zoomów mozna zrzucić, bo innej opcji nie widzę.. To są naprawdę rózne ogniskowe.

shaolin
13-03-2013, 07:58
http://forums.dpreview.com/forums/thread/3397120

otwieracz
13-03-2013, 11:53
Mam wrazenie ze wiekszość osób jak widzi kompakt bez zoomu to traktuje go na rowni z innymi kompaktami bez zoomu. X100, RX1, Coolpix A.. nie wazne ogniskowe, matryce,wizjery czy ich brak.. wszystko siup do jednego worka. Jak aparat DX z (ekw) 28/2.8 ma być konkurencją dla FF 35/2 ? Bo jeden i drugi to kompakt ze stałką? Ten ustawiczny brak dostrzegania różnicy między 35 a 28 mm to chyba tylko na karb uzywania zoomów mozna zrzucić, bo innej opcji nie widzę.. To są naprawdę rózne ogniskowe.

Ano dlatego że na chwilę obecną nie ma za bardzo do czego porównywać. Aparaty kompaktowe z matrycą FX, CX czy DX można policzyć na palcach jednej ręki. Gdyby tak posegregować je wszystkie do osobnych worków pod względem wizjera, ogniskowej czy matrycy to okazało by się że w każdym były by po 1 góra dwa, trzy modele.

pastwisko
13-03-2013, 22:30
No ale to że nie ma do czego porównywać, to jeszcze nie powod zeby porownywać do siebie nawzajem na zasadzie konkurencji.

Panerai
14-03-2013, 00:52
Ja planuje kupić tego Nikona gdy tylko cena osiągnie max 1500 zł . Jeśli tylko AF będzie się sprawdzał .... reszta nie ma znaczenia.

shaolin
14-03-2013, 04:04
Sa dwie opcje, zeby cena dobila do 1500pln:
1. Pojawi sie Nikon Z (a po drodze wszystkie inne litery alfabetu) :twisted:
2. Bedzie tak slaby, ze nikt nie bedzie chcial go kupowac (tak jak V1) i to bedzie jedyna mozliwosc, zeby wypchnac A z magazynow ;)

elwis_29
14-03-2013, 10:14
Pożyjemy zobaczymy :)
Za 1500 to biore go w ciemno nawet z kiepskim AF :mrgreen:

ropusz
14-03-2013, 12:10
Moze go będą za darmo do gazet dodawać? A tak na poważnie to będzie on konkurował trochę z NEX-3N i X-E1, więc cena raczej nie spadnie poniżej 2,5 tysiaka.

elwis_29
14-03-2013, 12:36
Jak dla mnie to bardzo ciekawa opcja pomijając oczywiście cenę. Ogniskowa zbliżona do tego co mam w smartfonie i jak nie mam lusterka przy sobie sprawdza sie w wiekszości zastosowań. Dzięki jego gabarytom można mieć go przy sobie o wiele częściej niż lustereczko. A jaki jest najlepszy aparat? Oczywiście ten ,który ma sie akurat przy sobie. Bo co z tego, że ma lustro i stado obiektywów jak akurat grzeją ławe w szafie. Jakoś się osatnio leniwy zrobiłem i nie chce mi sie już dzwigac klamotów.

otwieracz
15-03-2013, 00:39
http://www.redcoon.pl/B449807-Nikon-Coolpix-A_Aparaty-kompaktowe-High-End

:shock:

mrawi
15-03-2013, 12:28
"Produkt w pikantnej cenie" - 4544 zł. Haha, czego to jeszcze nie wymyslą. Aż w oczy piecze.

ropusz
15-03-2013, 12:30
Tak tylko wrzucili, żeby mieć w ofercie i w wyszukiwarkach się pokazywać. Nawet nie jest dostępny. Kto miałby za tyle kupić. Amator nie a Pro ma wiele ciekawszych możliwości.

otwieracz
15-03-2013, 12:52
To się MEEEGAA promocja na ten model szykuje :mrgreen: 50% tu może nie wystarczyć :-D

kazziz
16-03-2013, 16:03
narzekacie na tę cenę wszyscy, a za 3 miesiące będzie kosztował 3200, jak zwykle. Nikon nauczył się od Sonego - puszczamy w mega hiper wysokiej cenie, kto ma kupić ten kupi - reszta poczeka, po 3 miesiącach dajemy normalną cenę.
Ewentualnie - kto robi preorder płaci więcej, a pierwszego dnia obnizka ceny o 100, 200 dolaroów.

marcin_G
20-03-2013, 19:26
Na Nikon Rumors pojawił się Coolpix A w takiej postaci, jak powinien wyjść z fabryki.
A jego designerzy drapią się w swoje japońskie czaszaki i mówią: "Aaaaa, to tak miało być...."
http://nikonrumors.com/2013/03/19/what-the-nikon-coolpix-a-camera-should-have-been.aspx/#more-56024

pastwisko
20-03-2013, 20:08
Na Nikon Rumors pojawił się Coolpix A w takiej postaci, jak powinien wyjść z fabryki.

bosz jak coś nie ma zmienianego obiektywu to sienie nadaje do niczego i jest pomyłką... no oczywiscie chyba ze ma retro look.

koniksk
20-03-2013, 23:34
Nikt tak nie napisał, więc nie przesadzaj i nie wmawiaj też ludziom, że tego nie potrzebują. Fajnie jest mieć możliwość podpinania różnych obiektywów, nie oznacza to akurat, że każdy kto ma lustrzankę ma ich nie wiadomo ile. Można mieć jeden, można je zmieniać czyli sprzedawać i kupować i się bawić dobrze. A jak musisz cały czas jedną ogniskową operować to w zasadzie jest to ograniczenie dla amatora, który fotografuje różne rzeczy.

pastwisko
21-03-2013, 02:31
Nikt tak nie napisał, więc nie przesadzaj i nie wmawiaj też ludziom, że tego nie potrzebują. Fajnie jest mieć możliwość podpinania różnych obiektywów, nie oznacza to akurat, że każdy kto ma lustrzankę ma ich nie wiadomo ile. Można mieć jeden, można je zmieniać czyli sprzedawać i kupować i się bawić dobrze. A jak musisz cały czas jedną ogniskową operować to w zasadzie jest to ograniczenie dla amatora, który fotografuje różne rzeczy.

Ja nie twierdzę ze ludzie tego nie potrzebują, tylko ze jest grupa ludzi która tego nie potrzebuje. To jest dośc istotna różnica.

Zaś jeśli podstawowa cecha i idea aparatu jest dla kogoś ograniczeniem, to nie jest to aparat dla niego i w ogole nie powinien na niego patrzeć bo i po co. Tym bardziej nie widzę sensu oceniania przez takie osoby jego sensownosci i celowości produkcji przez pryzmat swoich potrzeb.

marcin_G
21-03-2013, 11:04
Ja uważam, że problem leży gdzie indziej. W tym mianowicie, że część firm obserwuje uważnie rynek i wprowadza to, co jest oczekiwane (patrzcie seria "X" od Fuji) a cześć firm wprowadza nowości wg swojego widzimisię, nie trafiające do żadnej grupy docelowej, a potem dziwią się, że sprzedaż nie idzie...

koniksk
21-03-2013, 13:26
A ja uważam, że ceny zarówno tych oczekiwanych jak i innych nowości są za wysokie.

pastwisko
21-03-2013, 14:25
Ja uważam, że problem leży gdzie indziej. W tym mianowicie, że część firm obserwuje uważnie rynek i wprowadza to, co jest oczekiwane (patrzcie seria "X" od Fuji) a cześć firm wprowadza nowości wg swojego widzimisię, nie trafiające do żadnej grupy docelowej, a potem dziwią się, że sprzedaż nie idzie...

Ale mowisz o rynku polskim czy o normalnym rynku zachodnim, amerykańskim, azjatyckim? Naprawdę uważasz ze Nikon by wypuscił taki aparat jakby nie było na niego zapotrzebowania? Na zasadzie - a zróbmy se dziś smieszny aparat. Te grupy docelowe są - tylko nie w Polsce, znaczy w Polsce też są, ale miejsze i mało widoczne.

marcin_G
21-03-2013, 14:57
Naprawdę tak uważam. Wprowadzają aparat dla nikogo, po czym na siłę kreują docelową grupę użytkowników.

pastwisko
21-03-2013, 18:19
Naprawdę tak uważam. Wprowadzają aparat dla nikogo, po czym na siłę kreują docelową grupę użytkowników.

Dla nikogo? A na jakiej podstawie wysnułeś ten wniosek? Sam mam taki sam rodzaj aparatu - GRD IV* - kompakt ze stałoogniskowym szkłem, ekwiwalentem 28mm, bez wizjera i mozliwosci wymiany szkła. Jest to mój jedyny aparat i tylko jego używam od blisko roku. Czy to oznacza że powinienem zmienić nick na nemo?

* - Nikon jest nawetl lepszy bo ma wieksza matrycę, niemniej GRD V ma mieć podobno APSC i mozliwe ze zmienie IV na V.

Władca Pixeli
22-03-2013, 04:26
Ale mowisz o rynku polskim czy o normalnym rynku zachodnim, amerykańskim, azjatyckim? Naprawdę uważasz ze Nikon by wypuscił taki aparat jakby nie było na niego zapotrzebowania? Na zasadzie - a zróbmy se dziś smieszny aparat. Te grupy docelowe są - tylko nie w Polsce, znaczy w Polsce też są, ale miejsze i mało widoczne.
http://www.bloomberg.com/news/2013-02-06/nikon-cuts-profit-outlook-on-price-drops-it-expects-to-continue.html
Z ostatnich sprawozdań finansowych wynika, że Nikon obecnie dość kiepsko radzi sobie na rynku.

miron19j
22-03-2013, 11:28
http://www.bloomberg.com/news/2013-02-06/nikon-cuts-profit-outlook-on-price-drops-it-expects-to-continue.html
Z ostatnich sprawozdań finansowych wynika, że Nikon obecnie dość kiepsko radzi sobie na rynku.

a jak wygląda na tle konkurencji?
Bo może wszyscy wielcy mają zniżkę dochodów?

Robinson73
22-03-2013, 11:39

Pokaż mi taką firmę foto (z tych dużych) , która radzi sobie doskonale w ostatnich miesiącach.

pastwisko
22-03-2013, 12:05

To że Nikon nie ogarnia rynku, nie znaczy nie ma zapotrzebowania na taki aparat. Nie widzę związku, tym bardziej że nie tylko Nikon jest kolejną firmą z takim projektem. Są juz takie kompakty i to nie od dziś, a nawet nie od wczoraj czy przedwczoraj. Rozwój aparatów cyfrowych zaczął sie od lustrzanek i na nie postawiono i z nich uczyniono najlepszy sprzęt. Lustrzanki plus klasyczne małpki turystyczne. Nie było co się bawić na początku w bardziej niszowe produkty bo fotografia cyfrowa dopiero raczkowała. Teraz jak technika poszła do przodu i rynek się zachłysnął i nasycił, mozna kombinować - albo z czymś całkiem nowym (evil) albo z czymś sprawdzonym na filmie (coolpix a).

Władca Pixeli
23-03-2013, 07:14
Nikonrmors śmieje się z cen jakie zaproponował Nikon

"The Nikon DF-CP1 optical viewfinder is priced at $449.96, the adapter ring and lens hood will be sold together as a set for $129.96. After adding the listed $1,096.95 price of the camera, the entire Coolpix A set comes to $1,676.87! I am not sure what Nikon is thinking, but I believe the Coolpix A will join the instant rebates program very soon."

Nikon jest chyba jedyną firmą na świecie która robi przeceny jeszcze przed premierą. :mrgreen:
DF-CP1 optical viewfinder został już przeceniony na $379 mimo, że jeszcze nie pokazał się na rynku.

Każdy aparat na rynku ma swojego nabywcę ale za tym musi iść odpowiednia cena w stosunku do możliwości aparatu. To co Nikon wyprawiał z cenami np. V1 świadczy, że ma kiepskie rozeznanie na rynku.

Po tym jak Nikon otwiera nową fabrykę w Laosie można się spodziewać tylko dalszego pogorszenia jakości.

pastwisko
23-03-2013, 13:31
Ceny zawsze można zmienić, to nie specyfikacja.

kazziz
24-03-2013, 11:49
zdjęcia przykładowe na Photographyblog (http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_coolpix_a_review/) zrobiły na mnie duże wrażenie. Chyba nawet większe niż z D7100.

50mm
25-03-2013, 17:06
Fakt, zdjęcia powalają.

ropusz
26-03-2013, 13:17
A dla mnie te zdjęcia nic ciekawego nie pokazują - ot, zwykłe pstryki jak z każdego innego aparatu.

pastwisko
26-03-2013, 13:40
taki urok fot robionych przez "testerów" - pokazują mozliwosci aparatu, a nie fotografa ;)

inna sprawa zechybagorszej pogody na robienie fot być nie mogło, totalne zachmurzenie, brak swiatła..

Jedrek.S
29-03-2013, 19:31
http://nikonrumors.com/2013/03/29/nikon-coolpix-a-at-dxomark.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29

Panowie, jest dobrze :)

tomdoe
29-03-2013, 22:52
No i proszę! Jaka niespodzianka :-) http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Nikon-Coolpix-A-Sensor-Review-Nikon-s-first-compact-packing-an-APS-C-sensor/Measurement ten kompakcik bije na glawe nie jedno lusterko, oby z ceną nie przesadzili

tomdoe
29-03-2013, 23:54
Wyszperałem w sieci, ze cena tego kompakta ma oscylować w ganicach 999£ / 1199€ czyli lipa, z taką ceną to oni rynku nie zwojują ech :-(

Władca Pixeli
30-03-2013, 00:35
Wywalić na zbity pysk projektantów Nikona i zatrudnić innych.
A mogło być tak pięknie. :mrgreen:

http://img829.imageshack.us/img829/5954/nikonmirrorless.jpg
źródło (http://img829.imageshack.us/img829/5954/nikonmirrorless.jpg)

shaolin
30-03-2013, 03:14
Wladco ten obrazek ma z tysiac lat ;)

A ocena na DxO byla do przewidzenia, w sensie ze bedzie lepiej niz gorzej... czyli czekamy na przeceny jak V1 ;)

kazziz
30-03-2013, 05:16
tak powinno było wyglądać V1, kurna mańka ;-) swoją drogą, I'm impressed. Takie D7000/18,5 2.8 wielkości zbliżonej do paczki papierosów. "Fociłbym"! :D
Jeśli Coolpix B będzie miał lepsze guziczki i matrycę z D7100 a ja będę zarabiał średnią krajową to kto wie, kto wie... :D

Serioz
30-03-2013, 23:40
W tej cenie to ja nie widzę popytu na ten aparat nie tylko w Polsce ale i na świecie. Z całym szacunkiem dla marketingu Nikona ale cena w rejonach £1000 to niestety jest zaporowa i nawet amatorzy w UK patrzą na cenę zwłaszcza tak wysoką. Niemniej chciałbym taki aparacik na wycieczki jak znalazł. Jeszcze tylko by włożyli światło f/1.8 i gra gitara.

shaolin
31-03-2013, 06:26
A moze to nie jest aparat dla amatorow? ;)

pastwisko
31-03-2013, 12:18
A moze to nie jest aparat dla amatorow? ;)

Przecież od zawsze wiadomo, że kompakty to tylko dla amatorów są.

raider
31-03-2013, 16:27
Jeśli Coolpix B będzie miał lepsze guziczki i matrycę z D7100 a ja będę zarabiał średnią krajową to kto wie, kto wie... :D

Wydaje się, że ten Coolpix A ma matrycę podobną osiągami do D7100 - http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/867%7C0/(brand)/Nikon/(appareil2)/865%7C0/(brand2)/Nikon Rozdzielczość inna, ale jakość obrazka pewnie zbliżona.

shaolin
01-04-2013, 05:19
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-a/nikon-aA7.HTM

kazziz
02-04-2013, 09:30
Ja bym go podsumował raczej jako D7000/5100 z szerokim kątem w małym opakowaniu.

kazziXperia+Tapatalk2

pastwisko
02-04-2013, 13:52
Ja bym go podsumował raczej jako D7000/5100 z szerokim kątem w małym opakowaniu.

A to tylko dowodzi jak bardzo się wszystko kręci w okół lustrzanek dla wiekszości osób.

koniksk
02-04-2013, 17:54
Ale jesteś zawzięty, jak tylko ktoś wspomni o lustrzance, coś do niej porówna, od razu się pojawiasz z komentarzem :) Przecież ten Coolpix jak i kilka innych bezlusterkowców to chyba z założenia coś co ma zastąpić właśnie niewygodną, dużą, bezużyteczną i przede wszystkim prawie nikomu niepotrzebną lustrzankę więc porównanie jest oczywiste. Szczególnie pod kątem ceny i jakości zdjęć. I ja tak myślę, że docelowa cena powinna oscylować coś koło tego ile trzeba dać za najprostszą lustrzankę z najtańszą stałką, gdyż sądzę, że będą miały zbliżone parametry obrazka. Tak chyba jest u konkurencji, za wyjątkiem Fuji ale tam dochodzi jeszcze wizjer, wygląd no i Fuji zawsze były droższe.

pastwisko
02-04-2013, 19:35
Drażni mnie po prostu stawianie DSLR jako punktu odniesienia do absolutnie wszystkiego. To to że ma, lub chce je mieć wiekszość, nie oznacza jeszcze ze należy wszystko z nimi porównywać, bo takie porównania często nie mają sensu. Inna sprawa ze mało kto ma mozliwość je porównać do czegoś innego, bo mial od razu DSLR, a inne aparaty tylko widział w sklepie lub czytał o nich, więc pozostaje porównywać je do lustrzanki lub parametrów o ktorych mozna poczytać w necie.

koniksk
02-04-2013, 20:47
No ale tutaj większość ludzi, którzy czytają forum ma lustrzanki, to widać po ilości postów w poszczególnych działach sprzętowych, więc to oczywiste z czym będą porównywać. Ceny najprostszych lustrzanek są tak niskie, używek jest pełno więc po prostu dużo osób je ma, bo lepiej kupić najtańszy zestaw z kitem nawet niż wypasionego kompakta czy hybrydę w tej samej cenie. Uwierz mi miałem kompakta i wiem co mówię i pewnie wiele innych osób też.

pastwisko
02-04-2013, 22:21
No napisałem to samo, tylko dodałem na początku,że mnie to drażni. To ustanawianie DSLR jako punktu odniesienia - zawsze i wszędzie.

shaolin
05-04-2013, 13:05
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/nikon-coolpix-a-preview-samples

ajma
05-04-2013, 16:20
Podoba mi się ten coolpix - ogniskowa ok (jasność obiektywu mogłaby być odrobinę lepsza) - sample prezentowane w sieci są bardzo w porządku. Kiedy ma być dostępny ten aparat w sprzedaży w Polsce? No i zapowiedziana cena jak dla mnie za wysoka (jak za taki sprzęt) :)

shaolin
09-04-2013, 04:07
DPR dorzucilo sample ze studia:

http://www.dpreview.com/previews/nikon-coolpix-a/6

ropusz
13-04-2013, 22:07
Nikon póki co nie chce wychodzić z lowendowych lustrzanek, więc prędko się nie doczekamy czegoś pokroju Nex, niestety.

Maciej-D
23-04-2013, 00:07
A ja się poważnie zastanowię nad jego zakupem, choć trochę zamieszania może wprowadzić też nowy Ricoh... - http://www.dpreview.com/previews/ricoh-gr/

pastwisko
23-04-2013, 00:17
jako posiadacz GRD IV, polecam ci Ricoha ;)

Maciej-D
23-04-2013, 10:37
jako posiadacz GRD IV, polecam ci Ricoha ;)

Dzięki. Jedyny problem, jaki mam z aparatami Ricoha jest taki, że te ustrojstwa rzadko można spotkać w popularnych sklepach i przetestować.

pastwisko
23-04-2013, 12:08
Ja kupiłem w cyfrowych, odbiór osobisty w Gdańsku - mają tez siedzibę w Wawie, nie mniej fakt był w kilku sklepach na krzyż. Ale może teraz się to trochę zmieni, bo jednak nowy GR to juz jest konkretna pozycja i konkurencja na rynku, wiec bedzie nim ciut większe zainteresowanie. Wiec i wiecej sklepów się moze zdecyduje na niego.

Ale zapewniam cię, że jak już go weźmiesz w swoje ręce to nie będziesz chciał oddać ;)

Maciej-D
23-04-2013, 21:15
Ale zapewniam cię, że jak już go weźmiesz w swoje ręce to nie będziesz chciał oddać ;)

Wierzę :) , ale pożyjemy - zobaczymy. Tymczasem A pojawił się na ceneo i allegro za 3999zł.

pastwisko
23-04-2013, 21:31
Mam niejasne wrażenie, że za 3999, to bedzie mozna kupic GR z konwerterem i wizjerem :)

Maciej-D
23-04-2013, 23:27
Jeśli Twoje prognozy się sprawdzą, to wybór będzie oczywisty...

igsux3
24-04-2013, 11:38
http://www.dpreview.com/previews/ricoh-gr/9

Patrząc na to porównanie, Ricoh ma znacznie lepszy obiektyw na 2.8. Niestety widać też, jak bardzo oba aparaty są podatne na morę. A poza tymi dwoma szkoda, że Sigma tak kiepsko radzi sobie na wysokich czułośiach, bo poziom detalu w stosunku do konkurentów ma imponujący.

pastwisko
24-04-2013, 14:40
Jeśli Twoje prognozy się sprawdzą, to wybór będzie oczywisty...

Jak kupowalem GRD IV, to w B&H cena była po przeliczeniu mniej więcej taka sama jak u nas, a teraz u nich można zrobić preorder w cenie $799, co daje jakieś 2500 własnie.

Niestety widać też, jak bardzo oba aparaty są podatne na morę.

Ano tak się kończy usuwanie filtra AA, czy jak mu tam..

ropusz
03-05-2013, 10:10
Oglądałem go z bliska, dobrze zrobiony. Chcialbym go mieć, jako uzupełnienie lustrzanki ale nie za 4tys, bo to więcej niż niejedna lustrzanka. Nie bardzo wiem jaka miała być grupa docelowa.

ajma
03-05-2013, 11:09
Również wczoraj oglądnąłem sobie coolpixa a w Fotojokerze - solidnie wykonany, nawet ostrzył w miarę szybko, ale cena 3999 troszkę mnie zniechęca.

shaolin
07-05-2013, 06:26
http://nikonrumors.com/2013/05/07/nikon-coolpix-a-camera-review.aspx/#more-56540

Robinson73
07-05-2013, 23:32
Również wczoraj oglądnąłem sobie coolpixa a w Fotojokerze - solidnie wykonany, nawet ostrzył w miarę szybko, ale cena 3999 troszkę mnie zniechęca.

Nie wiem z czym porównywałeś to "w miarę szybko" . bo jeśli z innymi coolpixami to być może , ale jeśli np z takim RX100 to A zdecydowanie przegrywa ten pojedynek. Jak dla mnie właśnie szybkość AF to jedna z poważniejszych wad tego modelu.

ajma
08-05-2013, 11:33
Nie wiem z czym porównywałeś to "w miarę szybko" . bo jeśli z innymi coolpixami to być może , ale jeśli np z takim RX100 to A zdecydowanie przegrywa ten pojedynek. Jak dla mnie właśnie szybkość AF to jedna z poważniejszych wad tego modelu.
z niczym nie porównywałem (zresztą nie napisałem, że porównuję do jakiegoś innego aparatu) - nigdy nie miałem żadnego coolpixa, rx 100 też nie - ot po prostu takie moje subiektywne odczucie (oczywiście aparat, którego posiadam d800 ostrzy zdecydowanie o wiele szybciej :) )
Zgadza się, że af w coolpixie A jak na cenę 3999 mógłby być lepszy.

shaolin
10-05-2013, 05:56
Jakby komus brakowalo odklejajacych sie gum to moze sobie jedna przykleic (i pewnie kiedys odpadnie :D).

http://www.japan-hobby-tool.com/cart/products/harikawa-coolpix-a.php

;)

ropusz
14-05-2013, 21:17
Ciekawe do jakiego poziomu może spaść cena w ciągu najbliższych miesięcy?

ajma
14-05-2013, 22:14
Ciekawe do jakiego poziomu może spaść cena w ciągu najbliższych miesięcy?
Szczerze mówiąc też się zastanawiam nad tym.

Maciej-D
15-05-2013, 17:28
Jakby był tak z 700zł tańszy, to jeszcze bym się zastanowił... w innym wypadku wygrywa Ricoh GR.

ajma
15-05-2013, 19:24
Oczywiście Ricoh fajnie wygląda i cena bardzo zachęcająca - gorzej z dystrybucją tego aparatu w Polsce, no i potem ewentualne naprawy.

ropusz
30-05-2013, 15:04
O jest promocja na Nikona A. Jak w FJ kupimy za 3999 PLN to dostaniemy jakieś niepotrzebne nikomu graty za 50 PLN. Promocja, ze ho ho.

pastwisko
30-05-2013, 16:07
Promocje są dla sklepów, nie dla kupujących :)

ajma
30-05-2013, 17:55
Ceny odrobinkę poszły w dół :) 3938 FJ - oczywiście plus "haracz" za odbiór w sklepie.

ropusz
30-05-2013, 23:26
Ja czekam aż będą po 2 tysiaki.

pastwisko
31-05-2013, 00:48
używki, za rok ;)

shaolin
31-05-2013, 04:32
http://www.mikekobal.com/blog/?p=8267

Macie tu, zeby byl ruch wiekszy ;)

ropusz
31-05-2013, 08:54
używki, za rok ;)
Nie będzie używek, bo nikt nie da za niego 4 koła ;)

pastwisko
31-05-2013, 10:41
nie takie rzeczy ludzie kupują

MariuszJ
31-05-2013, 13:24
To jest właśnie bardzo fajna rzecz - jak dla mnie, oczywiście. Trochę droga na razie, ale niewiele musi stanieć żeby znaleźli się nabywcy i to świadomi. Dobrze że ma konkurencję w Ricohu - przyspieszy to stablilizację ceny na rozsądnym poziomie.

Powtórzę się: "A" to produkt który daje jakiś cień nadziei, że Nikon nie musi kojarzyć się tylko z dawną chwałą.

varjo
31-05-2013, 14:29
Cena na razie powala, ale zdjęcia z tego cuda są bardzo obiecujące.

ropusz
31-05-2013, 20:39
Ja do końca nie rozumiem polityki Nikona. Może za mało wyprodukowali i sztucznie ograniczają ceną popyt? Jakby spuścili cenę do poziomu 2,5-3 tys. to myślę, że sporo by tego sprzedali. No ale może bardziej im się opłaca sprzedać mniej z większym zyskiem niż więcej z mniejszym - po prostu ekonomia. Póki co pozostaje mi podziwiać obrazki w internecie.

Panerai
02-06-2013, 19:38
http://www.mikekobal.com/blog/?p=8267

Macie tu, zeby byl ruch wiekszy ;)

Na moim badziewnym wyświetlaczu przykładowe fotki z linka widzę jakościowo następująco: na I. miejscu NIKON, na II. Ricoch, na III Fudżi.

pastwisko
02-06-2013, 21:53
Na moim badziewnym wyświetlaczu przykładowe fotki z linka widzę jakościowo następująco: na I. miejscu NIKON, na II. Ricoch, na III Fudżi.

Jeśli na tym samym bedziesz oglądał i obrabiał swoje zdjecia, to chyba juz wiesz co kupic :D

Panerai
02-06-2013, 22:59
Wiem ... porządny monitor. Pastwisko już ma ?

pastwisko
02-06-2013, 23:13
ma - NEC 2090UXi, ale juz powoli sie konczy, bo troche godzin wyswiecił ;)

shaolin
03-06-2013, 05:18
Wlasnie sprawdzilem ceny (bo dawno tego nie robilem) - Coolpix A za 3200 u mnie, kolo 3000 w HK, kiedy przyjezdzacie? :D

pbb
04-06-2013, 12:00
A gdzie w HK najlepiej kupować? Niestety, byłem tam kilka miesięcy temu i następny raz dopiero gdzieś za rok. Ale mogę poczekać.

shaolin
04-06-2013, 12:31
Ja zawsze kupuje na Stanley Street, dalej nie chce mi sie chodzic ;)

shaolin
07-06-2013, 03:18
http://www.dpreview.com/reviews/nikon-coolpix-a

ajma
07-06-2013, 22:58
Dzisiejsze testowanie i "zaprzyjaźnianie" się z Nikonem Coolpix A

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/coolpix_a2-1.jpg
źródło (http://walica.vot.pl/foto/coolpix_a2.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/coolpix_a3-2.jpg
źródło (http://walica.vot.pl/foto/coolpix_a3.jpg)

deep
21-06-2013, 20:15
Można prosić o więcej zdjęć? najlepiej NEF

ajma
21-06-2013, 21:16
tutaj link do nef-a jednego z pierwszych zdjęć wykonanych tym aparatem przeze mnie.
Postaram się więcej później tutaj wstawić.
link: http://walica.vot.pl/foto/_DSC0083.NEF

deep
21-06-2013, 21:19
Dzięki, czekam na więcej

ajma
22-06-2013, 17:28
Jeszcze jeden nef-ek z coolpixa a:
http://walica.vot.pl/foto/_DSC0076.NEF

deep
22-06-2013, 18:46
No coraz bardziej mi się podoba ten aparacik, oczywiście jako uzupełnienie dużej puchy. Może masz jakąś fotkę architektury?

ajma
22-06-2013, 19:58
Na pewno mam zdjęcia z lasu i jakieś tam krajobrazy. Doskonały aparat na rower.

deep
22-06-2013, 20:38
A powiedz mi jak z czasem reakcji na naciśnięcie spustu, szybkość wybudzania jak aparacik zaśnie i ogólnie jakie wrażenia z używania.

ajma
22-06-2013, 22:44
To są bardzo subiektywne odczucia - aparat według mnie jest bardzo szybko gotowy do pracy - ja generalnie wyłączam go - nie wprowadzam w stan uśpienia (wyłączam go ze względu na zamykający się wtedy obiektyw - ochronę go) włączenie aparatu według mnie bardzo szybkie. Z reakcją na naciśnięcie spustu chyba jest już troszkę gorzej - na pewno nie jest to aparat do szybkich akcji.
Ostrość zdjęć z tego aparatu dla mnie jest niesamowita - łatwo zrobić ostre zdjęcie. Właściwie zrezygnowałem z Nikkora 28/1.8, którego używałem z d800 (który uważam za bardzo dobry obiektyw i byłem z niego zadowolony), sprzedałem go żeby kupić ten aparat. Na razie nie żałuję (nie fotografuje ślubów itp.) - według mnie obiektyw Nikona Coolpix A jest lepszy w zastosowaniach krajobrazowo - architektoniczno - wycieczkowych. Córki lepiej fotografowało mi się zestawem N d800 i N 28/1.8 (to oczywiste).
Obiektyw Coolpixa A - nie ma takich aberacji chromatycznych jak N 28/1.8 (bardzo tego nie lubię).
Generalnie kupiłem ten aparat w bardzo świadomym celu (trochę fotografuje na stocki, gdzie wymagana jest jakaś tam konkretna jakość zdjęć) - aparat, który mogę mieć zawsze przy sobie (bez planowanego fotografowania), jadąc do pracy samochodem, jadąc na rowerze na wycieczkę, do sklepu, idąc na spacer, jadąc na wczasy itp. jest coś ciekawego (niebo, krajobraz, sytuacja, jakiś detal itp.) mam aparat fotografuję i mam zdjęcie w miarę dobrej jakości technicznej, które ewentualnie mogę wysłać na stock.
Aparat naprawdę jest małych rozmiarów - obecnie noszę go w futerale Lowepro z20 spokojnie się w nim mieści (mieści się również w futerale Lowepro Spectrum 50 ale jest bardzo ciasno - sprawdzone praktycznie bo mam też taki futerał). Czasami mora daje się we znaki i to może wkurzać, ale wywoływarka RAW radzi sobie z tym (przy niektórych ujęciach trzeba nad tym troszkę posiedzieć), zauważyłem również winietowanie - oczywiście wywoływarki RAW doskonale sobie z tym radzą.
Matryca tego aparatu jest już znana z innych aparatów Nikona i nie zawiodła mnie - dobrze obrabia się pliki z Coolpixa A.
Aha, automatyczny balans bieli nie działa do końca ok (według mnie za dużo ciągnie go w fioletowy kolor) - takie mam spostrzeżenia, być może trzeba coś w ustawieniach aparatu pozmieniać - generalnie nie jest to dla mnie większy problem w LR itp. szybko do skorygowania.
To takie na szybko moje spostrzeżenia.
I jeszcze jeden nef: http://walica.vot.pl/foto/_DSC0246.NEF

ropusz
09-08-2013, 18:36
O widzę, że cena idzie w słusznym kierunku. Aktualnie poniżej 3400. Jakby spuścili do 2000 to od razu by plany zrobili a tak to będzie kolejnym niesprzedającym się kompaktem.

deep
09-08-2013, 18:43
No moja granica może by była nawet ciut wyższa :) ale max to 2500, totalny max

Panerai
11-08-2013, 09:43
Warto przeczytać wywiad z Tomaszewskim : http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,14398600,Tomaszewski_o_fotografii__Odebra no_mi_zawod__Dzis.html

shaolin
11-08-2013, 09:58
I co to ma wspolnego z Coolpixem A?

Pawel92
11-08-2013, 10:00
Może jest to wiadomość od Pana Tomasza do użytkowników tego aparatu... Chociaż brzmi to raczej jako przesłanie uniwersalne :shock:

shaolin
11-08-2013, 10:49
Od takich przekazow sa inne miejsca na forum ;)

Pawel92
11-08-2013, 10:52
Panowie Moderatorzy: pobudka!!! :wink:

Panerai
12-08-2013, 09:58
.................................................. ............

deep
07-09-2013, 11:47
Dzięki uprzejmości kolegi miałem możliwość porobienia przez kilka dni zdjęć tym aparatem. Porównywać będę do D700 (D3) i do samsunga EX1. W moje ręce trafiła wersja srebrna, czarna osobiście bardziej mi odpowiada. Taka ciekawostka, kilka dni wcześniej bawiłem się tym aparatem w FJ i tam wersja srebrna miała krzywo osadzone trzy przyciski, te po lewej stronie. W tym co miałem od kolegi było wszystko tak jak być powinno.

1)Co do samego wykonania, to myślałem że będzie lepiej, źle nie jest, ale po pierwsze te krzywe przyciski co się trafiły, klapka od gniazd jest plastikowa i pomalowana na srebrno tylko z zewnątrz a od środka biała :( Obiektyw też ma malutkie luzy, ale za to pracuje cicho.

2)Wady które mi dawały znać dość upierdliwie:
- Wciśnięcie spustu blokuje ekspozycję więc przekadrowywanie nie uwzględnia zmian w scenie. Nie ma opcji w menu aby to zmienić, co jest dość dziwne bo przecież mamy oddzielny przycisk AE-L. Samsung zachowuje się tak samo mimo że też ma przycisk AE-L. Lustrzanka - wiadomo, ustawimy jak chcemy.
- Ustawienie ostrości powoduje chwilowe rozjaśnienie wyświetlacza, dość mocne, denerwujące strasznie, tego nie ma w samsungu
- Brak możliwości wyłączenia wyświetlacza, można spytać po co, już tłumaczę. Do tego malutkiego aparacika można dokupić wizjer lunetkowy DF-CP1 (pomijam cenę :) i to że naniesiona na nim jest tylko ramka pola a brak pola środkowego punktu AF) i mielibyśmy dyskretny aparacik, a tak coś nam ciągle świeci z tyłu.
- Praca w manualu też słabo pomyślana, po pierwsze mogłoby działać potwierdzenie kolorem AFu, po drugie powiększenie obrazu znika po wyzwoleniu migawki, więc jak che się zrobić kolejne zdjęcie to znów klikamy i klikamy.
- Słaba praca AFu, wolna i dość często aparat ma problemy z ustawieniem ostrości, mówię tutaj o dobrych warunkach oświetleniowych. Idealnie działa na architekturze.
- Przyzwyczajenie z lustrzanki, że po zrobieniu zdjęcia klikam "OK" i mam powiększony obrazek w celu ocenienia trafności tutaj nie zadziała. Wielka szkoda, bo działa przewijanie między zdjęciami na powiększonym obrazku . W EX1 nie można ustawić również powiększenia pod "OK" ale także nie działa przewijanie między zdjęciami na powiększonym ekranie. W D700 wiadomo, działają obie funkcje.
- Autoregulacja jasności wyświetlacza, nie ma a przydałoby się bo jest to jedyny element na którym kadrujemy. W zacienionym pomieszczeniu jasność zgodna z monitorem to -1 lub -2 (już nie pamiętam) ale w słońcu nic nie widać. W lustrzance nie ma autoregulacji ale nie ma takiej potrzeby bo mam wizjer optyczny. W samsungu jest autoregulacja i działa bardzo dobrze.

3)To tyle jeśli chodzi o wady, teraz może trochę zalet :)
- Gotowość do zdjęcia z OFF i z uśpienia (wtedy nie chowa obiektywu), naprawdę szybko, nie jest to prędkość D3 bo musi się wysunąć obiektyw, ale jest wystarczająco szybko, tak jak w EX1
- Szybkość wyświetlacza, jest dobrze, tylko przy pracy w manualnym ustawianiem ostrości i z powiększonym kadrem mamy opóźnienia. Jest tylko malutkie przycięcie (zamrożenie) przy ustawianiu AFu, o wiele mniejsze niż w EX1 w którym mnie to strasznie wkurza.
- Gabaryty i waga, naprawdę kompaktowy sprzęt
- Matryca DX daje radę, nie jest to FX ale wreszcie poziom który powoduje, że spokojnie w albumie z jednej sesji mogę mieszać zdjęcia z coolpixa A i z lustrzanek.
- Praca z lampami nikona, działa bardzo dobrze, ale z SB-910 wygląda komicznie i nie ergonomicznie :)
- Obiektyw, bardzo dobry, ostry, kontrastowy, dobrze sobie radzi pod światło i na brzegach. AC niewielkie tak jak i zniekształcenia. Jedynie winietowanie widoczne praktycznie w całym zakresie przysłon. Dodam tylko, że nie interesuje mnie jpg z puszki, tylko nef i wołany bez usuwania wad optycznych. Rzadko spotykana cecha w dzisiejszych czasach, gdzie producenci większość wad optycznych korygują programowo (m4/3, Fuji, nex).
- Dobre ISO 3200 i obiektyw f/2.8 daje możliwości pracy na świetle zastanym. Szkoda że nie f/2.0 :)

4) Kika słów na koniec i zdjęć. Według kalkulatorów głębi ostrości, odpowiednik w FX to 28mm f/4.2 ale tak nie jest :( Pewnie to cecha obiektywu który ma trochę inny rozkład ostrości przed i za obiektem (może też mieć wpływ sposób ustawiania AFu, kontrastowy a nie fazowy). Zrobiłem porównanie z obiektem oddalonym o 2m i dalekim tłem. FX i f/5.6 nadal bardziej rozmył tło.
Coolpix A f/2.8:

źródło (http://komeko.strefa.pl/FOTO/A/1.jpg)
D3 f/5.6

źródło (http://komeko.strefa.pl/FOTO/A/2.jpg)

Kolejna rzecz, patrząc na pomiary z DXOmark można dojść do wniosku że rozpiętość tonalna w coolpix A jest większa niż w D3, może tak wychodzi z pomiarów, ale obrazki pokazują coś innego. Widać szczególnie to na przejściach tonalnych w światłach:
Coolpix A:

źródło (http://komeko.strefa.pl/FOTO/A/3.jpg)
D3:

źródło (http://komeko.strefa.pl/FOTO/A/4.jpg)
i cropy kadru gdzie widać jak gładkie są przejścia w przepalenia w D3 a jak to widać w coolpix A:

źródło (http://komeko.strefa.pl/FOTO/A/5.jpg)

źródło (http://komeko.strefa.pl/FOTO/A/6.jpg)

Wołane różnymi wywołarkami, ale sprawdziłem na LR, NX, C1PRO, i efekt ten sam.
Za to lubię właśnie moje duże zabawki, nie walczę za każdym razem o to by nie mieć przepaleń bo są i tak "naturalne", tak jak kiedyś robiło się na kliszy, nie było do końca wiadomo czy to już przepał czy jeszcze nie. Myślę że duża rozpiętość tonalna coolpixa A w testach to zasługa odpowiednio dobranej krzywej.

Podsumowanie podsumowania :)
Coolpix A to fajny aparat, robi dobre zdjęcia i daje frajdę, tylko....kilka linijek w kodzie programiści by poprawili i byłby to lepszy aparat.

źródło (http://komeko.strefa.pl/FOTO/A/7.jpg)
i link do full size:
http://komeko.strefa.pl/FOTO/A/8.jpg

ropusz
04-03-2014, 01:33
Coś ostatnio potaniał Nikon A (z 4 tys na 3 tys) ale to chyba nadal za dużo...

shaolin
04-03-2014, 07:02
I naprawde musiales dla tej informacji zakladac nowy watek? ;)

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=225103 <- tu sie pisze o A.

ropusz
05-03-2014, 23:29
Kurka wodna, nie widziałem tego wątku. W dziele Coolpix widzę tylko 9 wątków w sumie. Myślałem, że jakieś porządki były albo co...

To może ktoś o odpowiedniej mocy sprawczej by podłączył ten mój pierwszy post w tym wątku pod tamten stary wątek?

Dex
07-03-2014, 12:22
Bo masz domyślnie zaznaczone, ze widać posty z ostatniego miesiąca ;) zmień sobie na od początku i będzie wiecej

doktor
11-03-2014, 14:06
Dziś na iBoodzie za 2299 + wysyłka. Jeśli ktoś zainteresowany, to chyba nie jest zła cena.

deep
11-03-2014, 16:41
Ja czekam na przecenę taką jak była przy V1 :)

ropusz
12-03-2014, 01:10
Przyznam, że miałem na niego kiedyś chrapkę ale od kiedy kupiłem NEXa 5R to chyba wolałbym sobie dokupić Sony 20/2.8 za 750 zł.
http://j.mp/Pqif10

shaolin
12-07-2014, 02:23
http://nikonrumors.com/2014/07/11/nikon-coolpix-a-camera-approaching-end-of-life.aspx/

;)