PDA

Zobacz pełną wersję : DNG a NEF - porządki na dyskach

markes1987
04-03-2013, 10:49
Witam. Chciałem dzisiaj korzystając z wolnego czasu w końcu porobić trochę porządków ze zdjęciami na dyskach. Importując zdjęcia do Lightrooma3 zapisują się jako pliki DNG,a chciałbym stworzyć bazę najlepszych zdjęć i wrzucić tam RAWy,które obecnie są zapisane jako właśnie DNG. Czy ktoś może mi wytłumaczyć tak na chłopski rozum,czy jeżeli nie zapisałem sobie najlepszych RAWów w surowym stanie na początku przy wgrywaniu na dysk zewnętrzny to jestem w stanie go jakoś odzyskać z pliku DNG (albo,czy z tego DNG mogły się napisać jakby RAWy w innym miejscu na dysku),czy już raczej po ptokach jeżeli nie mam na kartach tych zdjęć??? Mam nadzieję,żę dobrze sprecyzowałem pytanie.. Z góry dziękuje za pomoc :)

Pawel Pawlak
04-03-2013, 11:43
jeśli importowałeś zdjęcia z LR w nowe miejsce, z konwersją do DNG to jest szansa że na starym miejscu pozostały Ci wszystkie RAWy. Gorzej, jeśli wszystkie RAWy z pierwotnej lokalizacji, po imporcie kasowałeś kasowałeś - wtedy NEFów po prostu już nie masz.
O ile wiem, jest możliwość konwertowania do DNG z zapisem (w pliku) oryginalnego NEFa - ale nigdy nie sprawdzałem jak można go potem odzyskać (nie jest to domyślne ustawienie konwersji - więc przez przypadkej raczej tak Ci się nie zapisywały pliki) i nie znam nikogo kto z tego korzysta - bo taki DNG waży prawie 2 razy więcej niż oryginalny NEF.

DaemonX
04-03-2013, 13:08
Znalazłem _nieco_ podobne wątki do Twego pytania.

extracting-nef-dng-question-computer-gurus (http://www.thephotoforum.com/forum/graphics-programs-photo-gallery/268566-extracting-nef-dng-question-computer-gurus.html)

RAW from DNG (http://forums.adobe.com/thread/553566)

How to extract the NEF from a DNG format image (http://www.nikonians.org/forums/dcboard.php?az=show_mesg&forum=319&topic_id=1895&mesg_id=2077)

Może tu znajdziesz natchnienie dla swego problemu... Powodzenia!

markes1987
04-03-2013, 13:28
Dzięki za linki DaemonX,ale niestety słaby jestem z anglika,więc ciężko będzie znaleźć jednoznaczną odpowiedź na moje bolączki.. A ktoś wie gdzie musiałbym wejść w Lightroomie żeby spróbować odnaleźć oryginalne NEFy?

GonzoG
04-03-2013, 15:04
yy... Ale DNG to też jest RAW...

markes1987
04-03-2013, 15:18
ja wiem,żę to też RAW,ale jeżeli kiedyś który kolwiek plik będę chciał na nowo obrobić to dobrze by było gdybym miał wyzerowanego RAWa dlatego właśnie proszę o pomoc jak go na dysku mogę odszukać..

GonzoG
04-03-2013, 15:27
ja wiem,żę to też RAW,ale jeżeli kiedyś który kolwiek plik będę chciał na nowo obrobić to dobrze by było gdybym miał wyzerowanego RAWa dlatego właśnie proszę o pomoc jak go na dysku mogę odszukać..

Rozumiesz pojęcie formatów RAW ?? bo chyba nie bardzo - każde zdjęcie w takim pliku zapisane jest bez obróbki.
Obróbka zapisania jest jako dodatkowe dane i nie zmienia zdjęcia.

Nie ma czegoś takiego jak wyzerowany RAW, czy nie wyzerowany. RAW jest zawsze taki sam. Jak plik zdjęcie zostało zmienione, to już nie jest to RAW.

Pawel Pawlak
04-03-2013, 15:42
Z tym że DNG nie jest oryginalnym formatem w nikonie i niestety nie można go obrabiać np. NX2

50mm
25-03-2013, 17:04
Najprostszym sposobem - wyszukania po nazwie na dysku nie możesz użyć?

MilekS
18-04-2013, 21:40
Tytuł wątku jest błędny, powinien brzmieć DNG a NEF. Przecież zarówno DNG jak NEF są formatami typu RAW, tylko że DNG jest autoryzowany przez Adobe a NEF przez Nikona. No i nie są między sobą wymienne, chociaż zawierają te same, nieobrobione surowe ("raw") dane.

karolt
06-05-2013, 07:44
Zgadza się, DNG i NEF zawierają te same dane. DNG ma parę zalet, które sprawiają, że niektórzy używają wyłącznie tego formatu.
markes1987: jeśli nie zamierzasz edytować zdjęć w programach Nikona, to w zasadzie nie ma żadnego powodu, żebyś miał chcieć czy potrzebować wracać do formatu NEF.
Krótko mówiąc - nie zawracaj sobie tym głowy :-)
A jeśli zamierzasz, to musisz poszukać sposobu na konwersję DNG z powrotem na NEF, ale nie słyszałem, żeby coś takiego było możliwe (ale też nie szukałem, bo nie jest mi to do niczego potrzebne).

Etawska
04-12-2013, 00:16
Czy to prawda, ze rozszerzenia plików RAW, dla różnych producentów sprzętu fotograficznego się różnią? Czy potem nie ma problemów z obróbką? Na przykład Nikon ma rozszerzenie .nef, a Fuji .raf. Czy można powiedzieć, że któreś z nich są bardziej "przyjazne" dla programów do obróbki?

kkokosz
04-12-2013, 08:18
Czy to prawda, ze rozszerzenia plików RAW, dla różnych producentów sprzętu fotograficznego się różnią? Czy potem nie ma problemów z obróbką? Na przykład Nikon ma rozszerzenie .nef, a Fuji .raf. Czy można powiedzieć, że któreś z nich są bardziej "przyjazne" dla programów do obróbki?

Tak, to prawda, a wynika z tego prostego faktu, że pliki RAW to taka ogólna nazwa, synonim powiedzmy "pliki surowe" lub "pliki bez obróbki". To "RAW" kojarzy się początkującym z rozszerzeniem pliku, a nie ma to żadnego związku.

Producenci aparatów dają możliwość zapisu danych z matrycy, bez konwersji ich do formatu JPG lub TIFF. Takie dane z matrycy nazywają się właśnie "plikami RAW", a każdy producent wprowadził własne rozszerzenie (Canon np. CR2, Nikon - NEF, Fuji - RAF itd.) Żeby zaś taki plik obrobić, należy posiadać odpowiedni program. I znowu, każdy producent dostarcza swój program, który czyta "pliki RAW" tylko tego producenta (np. Nikon ma ViewNX2 i CaptureNX2). Taki program potrafi odczytać wszystkie dane, dzięki czemu można w pełni wykorzystać "pliki RAW".

Alternatywą są programy typu "RAW Therapee", "Lightroom" czy wtyczka "Adobe Camera RAW" dla Photoshopa. One czytają większość "plików RAW" różnych producentów, więc można za ich pomocą obrobić i RAWa z Canona, i z Nikona. Za tę wygodę się jednak płaci - jako że producenci aparatów nie do końca zdradzają, co za dane się w "plikach RAW" znajdują, te uniwersalne programy nie potrafią wszystkiego prawidłowo odczytać. Stąd np. wyświetlają trochę inne kolory, niż te pokazywane przez aparat lub program producenta.

chickensnd
04-12-2013, 09:57
Tak, to prawda, a wynika z tego prostego faktu, że pliki RAW to taka ogólna nazwa, synonim powiedzmy "pliki surowe" lub "pliki bez obróbki". To "RAW" kojarzy się początkującym z rozszerzeniem pliku, a nie ma to żadnego związku.

Producenci aparatów dają możliwość zapisu danych z matrycy, bez konwersji ich do formatu JPG lub TIFF. Takie dane z matrycy nazywają się właśnie "plikami RAW", a każdy producent wprowadził własne rozszerzenie (Canon np. CR2, Nikon - NEF, Fuji - RAF itd.) Żeby zaś taki plik obrobić, należy posiadać odpowiedni program. I znowu, każdy producent dostarcza swój program, który czyta "pliki RAW" tylko tego producenta (np. Nikon ma ViewNX2 i CaptureNX2). Taki program potrafi odczytać wszystkie dane, dzięki czemu można w pełni wykorzystać "pliki RAW".

Alternatywą są programy typu "RAW Therapee", "Lightroom" czy wtyczka "Adobe Camera RAW" dla Photoshopa. One czytają większość "plików RAW" różnych producentów, więc można za ich pomocą obrobić i RAWa z Canona, i z Nikona. Za tę wygodę się jednak płaci - jako że producenci aparatów nie do końca zdradzają, co za dane się w "plikach RAW" znajdują, te uniwersalne programy nie potrafią wszystkiego prawidłowo odczytać. Stąd np. wyświetlają trochę inne kolory, niż te pokazywane przez aparat lub program producenta.

Ja dodam jeszcze, ze jeśli konwertujesz NEF'y przez lightroom do DNG i w jakiś sposób obrabiasz te zdjęcia to "obróbka" nie jest zapisywana w tym pliku DNG. Cały proces obróbki zapisywany jest w innym pliku, można by to porównać do nakładki, którą program nakłada na czyste zdjęcie, podczas podglądu w LR lub exporcie z niego. Czyli jeśli importowales sobie zdjęcia z zapisem do DNG przez LR, obrobiłeś je a potem usuniesz LR i jego wszystkie biblioteki to nie usuwasz tych zdjęć tylko te "nakładki" ;)

Etawska
10-12-2013, 22:47
No tak, jak zwykle wszystko wyjdzie "w praniu". Trochę pieniędzy też trzeba wydać na początek. Dzięki za cenne rady!

trzcionek
11-12-2013, 17:34
No tak ale ta "nakładka" właśnie znika jak się wyczyści wszystko z kompa (np. nieprzewidziany format). Dlatego ja sobie zostawiam część NEFów które mi się podobają a i tak wszystkie obrobione foty do DNG bo nie trzeba się użerać z .xmp ;) i pliki mniej ważą :)

pgi
12-12-2013, 12:40
Zgadza się, DNG i NEF zawierają te same dane. DNG ma parę zalet, które sprawiają, że niektórzy używają wyłącznie tego formatu.
markes1987: jeśli nie zamierzasz edytować zdjęć w programach Nikona, to w zasadzie nie ma żadnego powodu, żebyś miał chcieć czy potrzebować wracać do formatu NEF.
Krótko mówiąc - nie zawracaj sobie tym głowy :-)
A jeśli zamierzasz, to musisz poszukać sposobu na konwersję DNG z powrotem na NEF, ale nie słyszałem, żeby coś takiego było możliwe (ale też nie szukałem, bo nie jest mi to do niczego potrzebne).

Powrót do oryginalnego raw'a (np. NEF) jest możliwy - trzeba go dołączyć do DNG podczas konwersji. Rzecz jasna minusem jest dwukrotnie większy plik. Natomiast NEF po przekonwertowaniu do DNG jest ciut mniejszy, nawet o kilka MB.

Jurek50
15-01-2014, 20:37
Witam, a czy konwersja NEF do TIFF ma sens ? Przecież TIFF jest podobno formatem bez kompresji ? Czy to znaczy, że obróbką można zrobić tyle samo co z plikiem w formacie NEF ?

GonzoG
15-01-2014, 21:41
Witam, a czy konwersja NEF do TIFF ma sens ? Przecież TIFF jest podobno formatem bez kompresji ? Czy to znaczy, że obróbką można zrobić tyle samo co z plikiem w formacie NEF ?

TIFF nie jest formatem bez kompresji. Jest bezstratnym, ale ma kompresję.
A czy jest sens konwersji do TIFF - tak, ale tylko w celu obróbki w programach, które nie obsługują RAWów.
TIFF z reguły zajmuje więcej niż NEFy, bo ma 16b, a nie 14b jak NEFy.

Pawel Pawlak
15-01-2014, 23:19
Tiff (http://pl.wikipedia.org/wiki/Tagged_Image_File_Format)
RAW (http://pl.wikipedia.org/wiki/RAW)
To zupełnie inne pliki - przede wszystkim TIFF zawiera już interpelowany obraz barwny, podczas gdy RAW zawiera dane z matrycy, które w zależności od zastosowanego możemy różnie interpolowa. Dopiero w momencie renderowania obrazu w programie komputerowym decydujemy o profilu barwnym, a więc o tym jak ostatecznie będzie wyglądało zdjęcie, jak ustawimy balans bieli itp. Także dopiero na etapie wołania RAWa decydujemy jak obraz bedzie wyostrzany i czy odszumiany.
Możliwości edycji RAWa mimo jego mniejsze "wagi" w stosunku do TIFFa są nieporównywalnie większe.

GonzoG
16-01-2014, 00:05
Tiff (http://pl.wikipedia.org/wiki/Tagged_Image_File_Format)
RAW (http://pl.wikipedia.org/wiki/RAW)
To zupełnie inne pliki - przede wszystkim TIFF zawiera już interpelowany obraz barwny, podczas gdy RAW zawiera dane z matrycy, które w zależności od zastosowanego możemy różnie interpolowa. Dopiero w momencie renderowania obrazu w programie komputerowym decydujemy o profilu barwnym, a więc o tym jak ostatecznie będzie wyglądało zdjęcie, jak ustawimy balans bieli itp. Także dopiero na etapie wołania RAWa decydujemy jak obraz bedzie wyostrzany i czy odszumiany.
Możliwości edycji RAWa mimo jego mniejsze "wagi" w stosunku do TIFFa są nieporównywalnie większe.

Możliwości edycji RAWów - a dokładniej NEFów, i TIFFów są podobne, o ile nie takie same.

O możliwościach edycji RAWów nie decyduje format, a ilość informacji o kolorze.

Pawel Pawlak
16-01-2014, 00:59
Może doprecyzuję, bo pewnie mogę być niezrozumiały. RAW daje zdecydowanie większą elastyczność kreowania końcowego efektu zdjęciowego niż TIFF. Jeśli nie uważasz że jest inaczej, to pomijając wszystkie inne aspekty, a trzymając się kolorów - zapisz sobie do 16bitowego TIFFa rawa wywołanego z całkowicie uwalonym WB a potem spróbuj wyprostować ten WB edytując tego TIFFa, tak żeby uzyskać tak poprawny WB jak można bez problemu uzyskać z RAWa.

GonzoG
16-01-2014, 02:25
a trzymając się kolorów - zapisz sobie do 16bitowego TIFFa rawa wywołanego z całkowicie uwalonym WB a potem spróbuj wyprostować ten WB edytując tego TIFFa, tak żeby uzyskać tak poprawny WB jak można bez problemu uzyskać z RAWa.

Tu się zgodzę - jeśli zapiszesz TIFFa z mocno ograniczonym zakresem informacji, to się ich nie da przywrócić, co nie zmienia faktu, że możliwości obróbki RAWów i 16 bitowych TIFFów są niemal jednakowe.

Poza tym, w RAWach nie możesz zmienić balansu bieli, bo nie ma takiej możliwości. Możesz jedynie go wywołać z określonym ustawieniem WB zapisując wynik do nowego pliku - jak zachowasz taką kolejność działań, to nie ma sposobu, aby nie przywrócić WB.

JED
16-01-2014, 02:50
Poza tym, w RAWach nie możesz zmienić balansu bieli, bo nie ma takiej możliwości. Możesz jedynie go wywołać z określonym ustawieniem WB zapisując wynik do nowego pliku
To ja chyba przeoczylem te nowe pliki...
Moze ktos to rozjasnic?

Jacek_Z
19-01-2014, 02:07
Tu się zgodzę - jeśli zapiszesz TIFFa z mocno ograniczonym zakresem informacji, to się ich nie da przywrócić, co nie zmienia faktu, że możliwości obróbki RAWów i 16 bitowych TIFFów są niemal jednakowe.Niemal robi różnicę. Olbrzymią. Życzę powodzenia w korygowaniu WB w formacie tiff. Na razie chyba nie opracowano tak dobrych algorytmów by dało się zmienić kolorystykę wynikającą z ustawienia WB za pomocą jednego suwaczka (ok dwóch - tinta) w tiff tak łatwo jak się to robi w NEF.
Paweł juz to napisał i jak widać się z tym zgadzam.