PDA

Zobacz pełną wersję : Praca przy katalogowaniu zdjęć

kamil554
04-03-2013, 00:02
Witajcie,
Wydaje mi się, że to najbardziej odpowiedni dział na tego typu pytanie, jeśli nie to proszę o przeniesienie.

Dostałem propozycję stałej pracy ( odpukać, bo co prawda jeszcze nic nie uzgodnione i nie wiadomo czy pracodawca będzie zadowolony ;) ) przy obróbce i katalogowaniu zdjęć dla sklepu internetowego.
Jestem w tej chwili pod ścianą, więc tą pracę z pocałowaniem ręki przyjmę.
Mam do Was pytanie- być może ktoś sam pracował, albo zatrudniał na podobnych warunkach - jakie jest rozsądne wynagrodzenie za zakres obowiązków:

-prosta obróbka zdjęć; przede wszystkim szparowanie (przedmioty raczej bez udziwnień typu włosy, czy kwiaty, prędzej jakieś przedmioty codziennego użytku do domu), wyostrzanie, usuwanie ewentualnych znaków wodnych itd., czyli około 5-10 minut roboty nad jednym zdjęciem.
-katalogowanie obrobionych fotek
-być może w grę wejdzie jeszcze wrzucanie aukcji na serwis aukcyjny.

Zdaję sobie sprawę, że kokosów za to nie będzie, ale z jednej strony nie chcę poświęcać 8 godzin dziennie za miskę ryżu, a z drugiej strony nie chciałbym obrazić zleceniodawcy wygórowanymi oczekiwaniami ;)

Ilość zdjęć będzie liczona w setkach, więc jakoś od sztuki liczyć, czy od pakietu, czy może od czasu spędzonego nad obróbką?

Pytanie zadaję ponieważ siedzę hobbystycznie w tym od wielu lat można powiedzieć i znam się na tym co mam robić, ale nie orientuję się na rynku i na propozycję "A ile uważasz" po prostu nie mam odpowiedzi

Pozdrawiam, Kamil

docxxx
04-03-2013, 01:22
Jesli to ma byc praca stala, to odpowiedz, ile chcesz zarabiac. 1000, 2000, 5000 zl miesiecznie? Podziel to na 160 h i masz stawke.

Pytanie o konkretną kwote jest nie na miejscu, poniewaz wszystko zalezy od tego, czy zyjesz sam, czy masz dzieci, kredyt, drogie hobby itd. Jednemu wystarczy 1000 zl miesiecznie, drugi za 3000 zl nie pojdzie.

Podanie konkretnej kwoty takze nie rodzi problemu poniewaz pracodawca i tak ma swoje widelki i wie, ile dac takiemu pracownikowi. Mow zawsze, ile chcesz zarabiac. To pracodawca sprowadzi Cie na ziemie.Chcesz 5kzl to powiedz. Druga stronie odpowie, ze przykro mi, ale mamy na to stanowisko przewidziane 700 zl. I tyle. Nie zachowuj sie jak dziecko.

kamil554
04-03-2013, 02:02
Dziękuję za odpowiedź. Może źle się wyraziłem... myślałem, że w miarę dobrze opisałem o co mi chodzi.

Nie chodzi mi o to ile to jest dużo, a ile mało- to subiektywne odczucie. Pytam o "rozsądne", czyli o realne zarobki w tej branży. Przecież osób zarządzającymi sklepami jest sporo, więc jest też jakiś przedział zarobków. Czy wyobrażasz sobie, że np. dziewczyna do pracy w biurze swojemu pracodawcy wypali, że marzy jej się 3tys.? bo tyle uważa za stosowne, jeżeli wszyscy wiedzą, że "widełki" o których piszesz to 1200-1500zł. To są rozsądne zarobki w pracy biurze. Jakie zatem mogą być zarobki przy pracy jaką opisałem?
Nie mam pięciu lat... po prostu nie mam rozeznania :)

Borat1979
04-03-2013, 02:20
usuwanie ewentualnych znaków wodnych itd.
Że co?

kamil554
04-03-2013, 02:30
Borat1979, heh, kolejna nieścisłość. sory
Zmieniono nazwę tego serwisu i na paru zdjęciach wiem, że potrzebne będzie wystemplowanie starej nazwy i umieszczenie nowej. Co prawda łatwiej zrobić nowe foto przedmiotu, ale to już nie moja sprawa

stock
05-03-2013, 22:54
Załóż sobie ze chcesz zarabiac 200zł netto/dniówka. Zatem 25/1h. Jeśli na jedno zdjęcie poświęcasz 10 minut więc w godzinę zrobisz ich sztuk 5 i napijesz się herbaty bądź rozprostujesz kości. Zatem 1 zdjęcie = 5zł netto. Jeśli chcesz zarabiać 100zł/dniówka czy 300zł/dniówka - kalkulację sobie zrobisz sam :)

kamil554
05-03-2013, 23:21
Dzięki stock ;) policzyłem sobie już na początku w ten sposób. Poszperałem też na allegro i taka usługa "jednostkowa", to około 1-1,5zł za zdjęcie, przy pakiecie mniej. Być może nie doliczony jest do tego podatek, albo licencja na program, więc dla tego tak tanio. Pożyjemy zobaczymy, najwyżej mnie faktycznie sprowadzą na ziemię swoją propozycją;)
Dzięki, można zamknąć
pozdrawiam

sailor
16-03-2013, 13:06
taka usługa "jednostkowa", to około 1-1,5zł za zdjęcie, przy pakiecie mnie

biore w ciemno. zaplace nawet x2. nie mam zamiaru babrac sie w szparowanie jesli ktos mi to zrobi w tej cenie. ale place za zaakceptowana przez docelowego klienta sztuke.