Zobacz pełną wersję : luz na bagnecie - nowy D80 kit (18-135)
Witam serdecznie!
Mam problem związany z (minimalnym) luzem na bagnecie (nie wiem, czy to problem obiektywu, czy body).
Efekt jest taki, że od czasu do czasu aparat wyświetla informację o braku obiektywu (aparat mam 3 dni, problem pojawił się dwa razy).
Dokładnie wygląda to tak, że obiektyw można minimalnie przekręcić w prawo - wtedy występuje błąd, po obruceniu go w lewo wszystko jest OK.
Czy to normalne zjawisko? Czy nie grozi to uszkodzeniem sprzętu?
Proszę o radę i pozdrawiam!
Dziwna sprawa, prawidłowo zapięty obiektyw robi "klik" i nie wykonuje żadnych ruchów, może źle go zapinasz? odłączanie się obiektywu w czasie pracy? moim zdaniem grozi powaznymi kłopotami:)
jerryjola
28-03-2007, 22:32
a powiedz, jak go zapinasz?Czy przypadkiem wtedy nie naciskasz jednocześnie przycisku zwalniającego obiektyw?
Dziwna sprawa, prawidłowo zapięty obiektyw robi "klik" i nie wykonuje żadnych ruchów, może źle go zapinasz? odłączanie się obiektywu w czasie pracy? moim zdaniem grozi powaznymi kłopotami:)
Potwierdzam ten klik. Zadnych luzow po kliku.
Jak mozesz to zamien egzemplaz na nowy. Masz chyba na to 7 dni
Potwierdzam ten klik. Zadnych luzow po kliku.
Jak mozesz to zamien egzemplaz na nowy. Masz chyba na to 7 dni
Dzięki za odpowiedzi, być może powodem kłopotów faktycznie było trzymanie przycisku. Teraz nie wyświetla info o błędzie...
Ale TEN LUZ pozostał (tak na oko obiektyw chodzi około 0,5 mm po obwodzie). Może jestem przewrażliwiony, ale skoro piszecie "żadnych luzów".:???:
W tej sytuacji rzeczywiście wolałbym wymienić na nowy, tylko czy mam ku temu podstawy?
HELP!
Rafał_Sz
29-03-2007, 07:14
Po obwodzie 0,5mm to moim zdaniem nie problem, taki luz techniczny. Źle by było jak by sie kiwał.
pozdrawiam Rafał
Luz 0.5 mm po obwodzie to normalne. Tak mam w D80 i tak miałem w D70 :)
Śpij spokojnie :D
vasper31
29-03-2007, 14:04
... a mz powinieneś go wymienić albo sprawdzić w sklepie na innym egzemplarzu... człowieku płacisz kupę kasy i ma być tak ja ma być a nie inaczej... potem się okaże po 2 tygodniach ze jednak błąd pozostał i będziesz musiał dać go do servisu i narażać na podróż, bo w sklepie już ci nie przyjmą... zasuwaj do sklepu....